Copilul este suprasolicitat? Ajută-l să facă față cu brio provocărilor zilnice

Alina Nedelcu - Redactor Senior

La fel ca noi, cei mari, copiii noștri sunt din ce în ce mai solicitați, adesea petrecând prea multe ore în cadrul diferitelor activități, rămânându-le mult prea puțin timp sau chiar deloc pentru a avea parte și de un program care să le permită să le relaxeze. Adesea, fără să ne dăm seama, punem multe presiuni asupra lor, din dorința de a fi cei mai buni, de a ne asigura că vor avea succes în viață și le pretindem să strălucească nu doar la școală, ci și în cadrul activităților extracurriculare. De asemenea, nu de puține ori, copiii primesc mult de lucru de la școală sau sunt trimiși la numeroase concursuri școlare. Aceste demersuri îi suprasolicită, așa că nu este de mirare că sunt predispuși stărilor de oboseală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos, din care vei descoperi nu numai ce ar trebui să-i oferi copilului tău pentru a-l ajuta să reziste mai bine la eforturile de fiecare zi, precum și cum ar trebui să procedezi pentru a găsi acel echilibru între activitățile instructiv-educative și cele cu caracter ludic, astfel încât acesta să nu se simtă prea copleșit și să se poată bucura cât mai mult de magia copilăriei.

Suplimentele alimentare- soluție pentru a ameliora stările de oboseală ale copiilor

În situația în care copilul tău se plânge adesea de faptul că este obosit și observi că îi este mai greu să se concentreze pe parcursul activităților de zi cu zi, ia în calcul și faptul că este foarte posibil, pe lângă faptul că este prea copleșit de multitudinea de sarcini de la școală sau de activitățile extracurriculare desfășurate, să se confrunte cu un deficit de anumiți nutrienți. Cu atât mai mult cu cât știi că ai acasă un mic „mofturos”, ia în calcul și acest aspect.

Printre cele mai comune deficite nutriționale, care își pun serios amprenta asupra energiei și capacității de învățare a copilului, se numără și cele de acizi grași Omega 3 și Omega 6, de magneziu și de zinc. Întrucât nu este oricând la îndemână să fie procurați prin intermediul alimentației, acești nutrienți au fost incluși în cadrul unor suplimente alimentare, precum este și cel pe care îl poți cumpăra de aici.

Iată ce rol are fiecare dintre ei în dezvoltarea cognitivă a copilului:
Acizii grași Omega 3 și Omega 6
Acizii Omega 3 sunt foarte importanți în mai multe aspecte ce țin de sănătate, de la dezvoltarea normală a creierului, până la sănătatea inimii și la imunitate.

Studiile au arătat că Omega 3 îmbunătățesc funcționarea creierului (în special memoria) și reglează totodată dispoziția copilului. Un studiu desfășurat pe o perioadă de 6 luni a analizat un număr de 183 de copii, observându-se, la finalul perioadei de studiu, că aceia care consumaseră cantități importante de acizi grași Omega 3 beneficiau de o memorie mai bună și dobândiseră mai multe abilități ce țineau de dezvoltarea vocabularului, spre deosebire de aceia care nu au avut parte de așa ceva. Același studiu a mai evidențiat și alt efect pozitiv al aportului de acizi Omega 3: o mai bună activare a regiunii creierului numită cortex prefrontal (această regiune este responsabilă cu atenția, cu capacitatea de planificare și de autocontrol).

Un alt merit al acizilor grași Omega 3 este că pot îmbunătăți somnul copilului, un alt factor important în prevenirea și ameliorarea stărilor de oboseală. De exemplu, un studiu a demonstrat că, dacă se vor administra suplimente alimentare cu Omega 3 (cu DHA) timp de 16 săptămâni, un copil se va confrunta mai puțin cu somn întrerupt și va beneficia de cel puțin 1 oră în plus de somn de calitate.

Acizii Omega 6 sunt și ei cunoscuți pentru capacitatea de a facilita transmiterea semnalelor între celulele nervoase și de a regla modul în care se fac acestea, stimulând buna funcționare a creierului. Cu atât mai mult cu cât sunt asociați cu cei Omega 3, impactul asupra funcției cognitive a copilului va fi mai bun.

Un studiu suedez a arătat, comparând un grup de copii care primiseră suplimente alimentare cu Omega 3 și Omega 6 timp de 3 luni, cu un altul care primiseră doar suplimente tip placebo, că aceia incluși în primul grup au cunoscut o îmbunătățire a abilităților care țin de citit și de vocabular, printre care: viteza de a citi, capacitatea de a citi corect cuvinte necunoscute sau de a citi rapid o serie de litere. Aceste îmbunătățiri au putut fi sesizate inclusiv la cei care aveau tulburări ușoare de atenție.

Citește și: Acizii grasi Omega 3 in alimentatia copilului

Magneziul

Unul dintre mineralele esențiale pentru corpul uman, implicat în peste 300 de procese enzimatice, magneziul este deosebit de util și în funcționarea creierului. Spre exemplu, un studiu realizat prin colaborarea dintre o universitate americană și una din China a ajuns la concluzia că magneziul crește plasticitatea neuronilor, promovând totodată dezvoltarea sinapselor din zona hipocampusului (parte a creierului implicată în orientarea în spațiu și în memoria pe termen lung).

În afară de faptul că un aport corect de magneziu îți va ajuta copilul să aibă o mai mare capacitate de învățare, acest mineral este vital și pentru un somn odihnitor, de care copilul atât de multă nevoie pentru a face față suprasolicitărilor. Astfel, magneziul nu numai că va activa sistemul nervos parasimpatic, ajutând organismul să intre în starea de calm, de relaxare, propice somnului, dar va regla și secreția melatoninei (hormon ce are misiunea să regleze ciclurile somn- veghe și să stimuleze somnul).

Zincul

Un studiu legat de impactul zincului în dezvoltarea sănătoasă a copilului a adus în prim-plan următorul aspect: acest mineral este de bază în formarea neuronilor, în migrarea acestora și în formarea conexiunilor neuronale. Deficitul zincului interferează cu aceste procese și cu transmiterea impulsurilor nervoase, așa că atât comportamentul, cât și dezvoltarea cognitivă a copiilor vor fi afectate.

Suplimentele alimentare ce conțin zinc sunt binevenite pentru copii, au afirmat cei care au realizat studiul menționat, în condițiile în care îmbunătățesc memoria, abilitățile de învățare și măresc totodată capacitatea de concentrare și de învățare.

De toate aceste efecte uimitoare ale nutrienților prezentați va avea parte și copilul tău dacă îi vei oferi un supliment alimentar ce îi include pe toți, în doze optime. Este vorba despre Esprico, creat special pentru a îmbunătăți capacitatea de memorare și de concentrare, având și un impact deosebit de favorabil asupra somnului.

În Esprico se regăsesc atât acizi grași Omega 3 (EPA, DHA, ulei de pește oceanic), cât și Omega 6. Referitor la aceștia din urmă, ei sunt prezenți în acest supliment sub formă de GLA (acizi gama linoleici, numai buni pentru stimularea capacității de învățare, prin creșterea puterii de memorare și de concentrare), proveniți din semințele plantei numită Luminița-nopții și din cele de cânepă.

Alături de acizii grași, minerale prețioase, magneziul și zincul (ambele influențează pozitiv procesele cognitive, iar magneziul, așa cum s-a precizat deja, este cheia pentru un somn excelent, care să-l ajute pe copil să facă față celor mai diverse provocări) au fost alese special pentru ca toate componentele Esprico să poată acționa sinergic și pentru a-l ajuta pe copilul tău să aibă o minte „brici”, care să-i ușureze eforturile pe care le face zi de zi.

Pentru a te convinge mai mult de valoarea acestui supliment alimentar pentru copilul tău, ai în vedere și rezultele a două studii. Spre exemplu, un studiu care a urmărit evoluția somnului după administrarea de Esprico timp de 3 luni, la fete și la băieți (cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani), a dovedit că la finalul perioadei analizate s-a înregistrat o îmbunătățire cu 40% a calității acestuia față de faza inițială.

Un alt studiu, bazat tot pe implicarea fetelor și băieților, a arătat că o cură de 3 luni cu Esprico duce la creșterea capacității de atenție și de concentrare. La această concluzie s-a descoperit după ce au fost analizate scrisurile copiilor de 8 ani, la debutul și la finalul perioadei de administrare a Esprico. Astfel, aspectul scrisului de la final era îmbunătățit semnificativ prin comparație cu acela de la început.

Ca să ai marea bucurie de a-ți vedea copilul mai energic, mai binedispus, cu o mai mare capacitate de învățare și mai puțin obosit, este recomandat să-i administrezi Esprico după cum urmează: un copil de la 5 ani în sus va primi câte 2 capsule dimineața și câte 2 seara. În cazul în care copilul tău nu este încă familiarizat cu înghițirea pastilelor, nu dispera, mami! Conținutul capsulelor Esprico poate fi turnat fără probleme într-o linguriță sau amestecate în mâncare.

Cum poți preveni suprasolicitarea copilului?

Pentru a evita, pe cât posibil, situația de a-ți vedea copilul obosit peste măsură, apatic și fără niciun chef de a învăța sau nici măcar de a se implica în activitățile care altă dată îi erau dragi, ține cont și de următoarele sfaturi:

 • Stabilește programul copilului astfel încât acesta să aibă timp pentru de toate, de la a învăța până la a petrece timpul cu alți copii, cu familia, de a se relaxa sau de a se ocupa de un hobby- O soluție la îndemână este să nu exagerezi cu activitățile extracurriculare și cu insistatul să lucreze suplimentar pentru școală. Este foarte important, pentru a nu se ajunge la suprasolicitare, să existe întotdeauna un echilibru între timpul dedicat lucrului și cel dedicat jocului și altor activități recreative
 • Stimulează-l să petreacă timp în aer liber și să se implice în activități fizice variate- Este o modalitate de a-l determina pe copil să se mai detașeze de activitățile obișnuite și să-și recapete energia
 • Asigură-te că micuțul tău se odihnește suficient- De pildă, copiii între 3 și 6 ani au nevoie de 10-12 ore de somn pe zi, cei între 7 și 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi, iar cei între 12 și 18 ani au nevoie de 8-9 ore
 • Monitorizează timpul petrecut de copil în fața ecranelor- Fie că este vorba despre televizor, fie că este vorba despre telefon, computer sau tabletă, oricare dintre acestea pot să amplifice stările de oboseală a copilului și să-l îndepărteze de la mișcarea în aer liber. De noi, părinții, depinde să stabilim reguli clare din acest punct de vedere pentru ca micuții noștri să ajungă să știe de un program și din acest punct de vedere
 • Stabilește o rutină de dinainte de culcare- De exemplu, încurajează obiceiul de a asculta o muzică relaxantă, de a sta de vorbă, de a citi ceva etc. orice menit să-i facă plăcere copilului și să-l ajute să se calmeze și să intre în starea propice unui somn cât mai odihnitor. Desigur, telefonul, computerul sau tableta vor fi excluse din rutina pe care o veți crea!
 • Ai grijă la dieta pe care o are copilul- Cu cât copilul va avea o dietă mai echilibrată, mai variată, care să cuprindă o gamă largă de vitamine și minerale, cu atât mai mult va crește rezistența sa fizică și psihică și va fi mai puțin expus riscului de a se confrunta cu stări de oboseală accentuată

Alături de aceste măsuri, nu uita să recurgi și la Esprico, pe care îl poți cumpăra de aici.

Surse: health.harvard.edu, childrenswellnesscenter.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe
  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe

  Deși ne aflăm în perioadă de pandemie de coronavirus, este important să previi și alte tipuri de îmbolnăviri, precum răceli și gripe. Afară nu mai este atât de...

  Cum să faci față cu brio situației în care ești o mamă singură
  Cum să faci față cu brio situației în care ești o mamă singură

  Nimic nu te pregătește pentru cel mai frumos, dar și cel mai solicitant rol din lume: cel de părinte. Acest rol devine unul și mai greu de asumat atunci când ești o mamă...

  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii
  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii

  „Educație financiară pentru copii? Nu, sunt prea mici pentru a înțelege valoarea banilor”, sunt de părere unii părinți. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este...

  Psiholog clinician: „scopul unui părinte nu este să își facă fericit copilul”. Iată de ce
  Psiholog clinician: „scopul unui părinte nu este să își facă fericit copilul”. Iată de ce

  Încă din primele clipe de viață ale copilului tău, tot ce îți dorești este să fie sănătos și să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. Pentru a-ți...

  Transformă visurile copilului tău! Ajută-l să facă economii și să-și împlinească dorințele
  Transformă visurile copilului tău! Ajută-l să facă economii și să-și împlinească dorințele

  Traversăm o perioadă extrem de grea și acest lucru se vede și se simte chiar și în rândul celor mici și inocenți. Se bucură că mami cu tati petrec mai mult timp acasă...

  Ajută-ți micuțul să facă primii pași în viață cu încredere! Ce modele de încălțăminte să alegi pentru cei mici
  Ajută-ți micuțul să facă primii pași în viață cu încredere! Ce modele de încălțăminte să alegi pentru cei mici

  Prichindelul tău a început să facă primii pași? Înseamnă că a venit momentul să îi cumperi primele perechi de încălțăminte! Dar pe piață există...

  Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"
  Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"

  Fie că ai de-a face cu un mic "mofturos" şi te străduieşti să apelezi la orice mijloace pentru a-l convinge să mănânce, fie că pur şi simplu nu îţi poţi desprinde...

  Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu
  Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu

  Ștefănel a pornit în căutarea eroilor care să îl poarte pe brațe spre 2.1 milioane dolari. Are nevoie de acești bani pentru a învinge boala SMA1 care îi...

  © 2022 Qbebe