Tusea uscată și durerile de gât nu mai sunt o problemă! Uite ce trebuie să folosești

Tusea seacă și durerile în gât sunt printre principalele simptome ale unei infecții respiratorii, destul de frecvente în rândul celor mici în sezonul rece. Copiii pot avea până la 8 episoade infecțioase pe an, iar asta pentru că sistemul lor imunitar nu este încă suficient de dezvoltat și încă învață să lupte cu virusurile și bacteriile.

Tuse seacă vs. tuse productivă - care sunt diferențele?

Înainte de orice, este bine de știut că tusea este un mecanism înnăscut, natural, de apărare al organismului, care astfel încearcă să elimine substanțele nedorite din căile respiratorii.

Există două tipuri de tuse:

 • tusea uscată (seacă) - cauzată de iritarea căilor respiratorii superioare;
 • tusea productivă - cauzată de excesul de mucus și de secrețiile acumulate la nivelul traheei și plămânilor.

Tusea productivă este însoțită de expectorații de mucus (flegmă) și este o modalitate eficientă pentru corpul copilului tău de a scăpa de fluidele care nu sunt necesare în tractul respirator inferior. De cele mai multe ori, tusea productivă apare la copii atunci când aceștia au contactat o formă de gripă sau răceală.

Tusea seacă, neproductivă, se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, de 3-4 săptămâni, și poate deveni cu adevărat deranjantă, mai ales pentru cei mici. Spre deosebire de tusea productivă, tusea uscată nu se bazează pe excesul de mucus și poate fi agravată de fumul de țigară, poluarea atmosferică sau de aerul foarte rece sau uscat dintr-o încăpere.

Dacă tusea seacă durează mai mult de 3-4 săptămâni și este însoțită de febră sau dificultăți de respirație, este bine să mergem imediat la medic, fiindcă în astfel de cazuri banala tuse seacă poate fi indiciul unor probleme mai grave precum afecțiuni cardiace, COVID-19 sau probleme pulmonare.

Cum se manifestă tusea uscată

Tusea seacă este persistentă și este însoțită de simptome precum iritație sau senzație de mâncărime în interiorul gâtului. Poate deveni mai puternică noaptea și uneori este destul de difici de controlat.

Simptomele tusei uscate sunt:

 • lipsa expectorației;
 • senzația de mâncărime în gât;
 • se menifestă mai mult în timpul nopții;
 • se simte mai mult în zona gâtului decât în zona pieptului.

Uneori, tusea seacă mai poate fi însoțită și de:

 • dureri în gât;
 • secreții nazale;
 • răgușeală;
 • dureri în zona pieptului;
 • dureri de cap;
 • tulburări de somn;
 • senzație de oboseală. 

Remedii naturale pentru tusea seacă

Din fericire, există câteva metode prin care poți ameliora tusea seacă și durerile în gât, iar printre acestea se numără siropurile naturale pentru tuse.

Siropul MariaMed este un produs natural, special indicat pentru tusea seacă și durerile în gât ale copilului. În cazul inflamării bronhiilor, siropul ajută la eliminarea rapidă a secreției ce conține bacterii și resturi celulare.

Siropul MariaMed formează un strat protector subțire la suprafața mucoasei căilor respiratorii iritate, nu conține conservanți chimici și este recomandat copiilor de peste 1 an. Conține extract din rădăcină de nalbă medicinală, tinctură de propolis și miere de albine.

 

 • Nalba medicinală are efect antiinflamator și expectorant dovedit. Aceste efecte sunt legate de conținutul bogat în substanțe mucilaginoase din rădăcinile ei. Nalba acționează ca un clei, formând o substanță dură și lipicioasă, care învelește membranele, ameliorând tusea și grăbind vindecarea răcelii. Are proprietăţi emoliente, antiinflamatorii, expectorante şi calmante, fiind de un real ajutor îndeosebi în afecţiuni ale aparatului respirator. Calmează iritaţiile mucoaselor, tusea şi catarul bronşic, dezinfectează cavitatea bucală.
 • Propolisul este un antibiotic natural puternic și are efecte antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Este bogat în vitamine și minerale și are un efect sinergic cu antibioticul.
 • Mierea de albine ajută la creșterea imunității, având un efect antimicotic, expectorant, analgezic, antibacterian și antiinflamator.

Un produs bun împotriva tusei NU O OPREȘTE, ci o ameliorează! Pentru a descoperi cauza tusei, indiferent că vorbim despre cea seacă sau productivă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți medicul.

Tu ce alte remedii împotriva tusei cunoști?

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Colacul de gât pentru bebeluși: cum să îl folosești fără să îi pui viața în pericol
  Colacul de gât pentru bebeluși: cum să îl folosești fără să îi pui viața în pericol

  Colacul de gât pentru bebeluși a cunoscut o popularitate extrem de mare în ultima vreme, fiind descris de producători ca un real ajutor pentru sugari în timpul...

  Specialiștii confirmă: durerile menstruale sunt la fel de intense ca cele ale unui atac de cord
  Specialiștii confirmă: durerile menstruale sunt la fel de intense ca cele ale unui atac de cord

  Durerile menstruale au devenit o obișnuință pentru majoritatea femeilor. Nici nu mai stăm să le explicăm bărbaților de ce nu suntem cea mai bună versiune a noastră în acele...

  Ce trebuie să știi despre durerile abdominale în timpul sarcinii
  Ce trebuie să știi despre durerile abdominale în timpul sarcinii

  Sarcina este un moment special în viața unei femei. Dar această perioadă este însoțită de diferite manifestări zilnice, iar printre cele mai frecvente sunt durerile de...

  Când și de ce trebuie să folosești dopuri de urechi pentru copil
  Când și de ce trebuie să folosești dopuri de urechi pentru copil

  Copilul se va putea bucura oricând de un auz optim și va fi mai ferit de infecții dacă, în anumite momente, îi vei da să poarte dopuri de urechi. Parcurge articolul de...

  George Burcea: „A avut grijă a mea soție să mă dea în gât la poliție”
  George Burcea: „A avut grijă a mea soție să mă dea în gât la poliție”

  Credeai că lucrurile s-au mai calmat între George Burcea și Andreea Bălan? Ei bine, se pare că actorul încă are multe de spus despre relația cu artista și nu se sfiește...

  Ce este și de ce trebuie să folosești lanolina după ce ai devenit mamă
  Ce este și de ce trebuie să folosești lanolina după ce ai devenit mamă

  Printre produsele care îți pot fi de mare ajutor odată ce devii mamă se află și cele pe bază de lanolină. Din articolul de mai jos vei afla de ce sunt benefice acestea și cum...

  Simptomele coronavirusului din China: febra și tusea nu sunt singurele semne
  Simptomele coronavirusului din China: febra și tusea nu sunt singurele semne

  Printre marile provocări prezente la nivel internațional în momentul de față se numără și răspândirea cazurilor de infecție cu coronavirus. Parcurge cu atenție...

  Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi
  Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi

  Dispepsia sau durerile de stomac sunt stări neplăcute pe care fiecare dintre noi le-a avut la un moment dat. Alimentația nesănătoasă și problemele gastrice sunt printre cele mai...

  © 2022 Qbebe