Tusea uscată și durerile de gât nu mai sunt o problemă! Uite ce trebuie să folosești

Tusea uscată și durerile de gât nu mai sunt o problemă! Uite ce trebuie să folosești

Bianca Geica - Redactor Senior

Tusea seacă și durerile în gât sunt printre principalele simptome ale unei infecții respiratorii, destul de frecvente în rândul celor mici în sezonul rece. Copiii pot avea până la 8 episoade infecțioase pe an, iar asta pentru că sistemul lor imunitar nu este încă suficient de dezvoltat și încă învață să lupte cu virusurile și bacteriile.

Tuse seacă vs. tuse productivă - care sunt diferențele?

Înainte de orice, este bine de știut că tusea este un mecanism înnăscut, natural, de apărare al organismului, care astfel încearcă să elimine substanțele nedorite din căile respiratorii.

Există două tipuri de tuse:

 • tusea uscată (seacă) - cauzată de iritarea căilor respiratorii superioare;
 • tusea productivă - cauzată de excesul de mucus și de secrețiile acumulate la nivelul traheei și plămânilor.

Tusea productivă este însoțită de expectorații de mucus (flegmă) și este o modalitate eficientă pentru corpul copilului tău de a scăpa de fluidele care nu sunt necesare în tractul respirator inferior. De cele mai multe ori, tusea productivă apare la copii atunci când aceștia au contactat o formă de gripă sau răceală.

Tusea seacă, neproductivă, se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, de 3-4 săptămâni, și poate deveni cu adevărat deranjantă, mai ales pentru cei mici. Spre deosebire de tusea productivă, tusea uscată nu se bazează pe excesul de mucus și poate fi agravată de fumul de țigară, poluarea atmosferică sau de aerul foarte rece sau uscat dintr-o încăpere.

Dacă tusea seacă durează mai mult de 3-4 săptămâni și este însoțită de febră sau dificultăți de respirație, este bine să mergem imediat la medic, fiindcă în astfel de cazuri banala tuse seacă poate fi indiciul unor probleme mai grave precum afecțiuni cardiace, COVID-19 sau probleme pulmonare.

Cum se manifestă tusea uscată

Tusea seacă este persistentă și este însoțită de simptome precum iritație sau senzație de mâncărime în interiorul gâtului. Poate deveni mai puternică noaptea și uneori este destul de difici de controlat.

Simptomele tusei uscate sunt:

 • lipsa expectorației;
 • senzația de mâncărime în gât;
 • se menifestă mai mult în timpul nopții;
 • se simte mai mult în zona gâtului decât în zona pieptului.

Uneori, tusea seacă mai poate fi însoțită și de:

 • dureri în gât;
 • secreții nazale;
 • răgușeală;
 • dureri în zona pieptului;
 • dureri de cap;
 • tulburări de somn;
 • senzație de oboseală. 

Remedii naturale pentru tusea seacă

Din fericire, există câteva metode prin care poți ameliora tusea seacă și durerile în gât, iar printre acestea se numără siropurile naturale pentru tuse.

Siropul MariaMed este un produs natural, special indicat pentru tusea seacă și durerile în gât ale copilului. În cazul inflamării bronhiilor, siropul ajută la eliminarea rapidă a secreției ce conține bacterii și resturi celulare.

Siropul MariaMed formează un strat protector subțire la suprafața mucoasei căilor respiratorii iritate, nu conține conservanți chimici și este recomandat copiilor de peste 1 an. Conține extract din rădăcină de nalbă medicinală, tinctură de propolis și miere de albine.

 

 • Nalba medicinală are efect antiinflamator și expectorant dovedit. Aceste efecte sunt legate de conținutul bogat în substanțe mucilaginoase din rădăcinile ei. Nalba acționează ca un clei, formând o substanță dură și lipicioasă, care învelește membranele, ameliorând tusea și grăbind vindecarea răcelii. Are proprietăţi emoliente, antiinflamatorii, expectorante şi calmante, fiind de un real ajutor îndeosebi în afecţiuni ale aparatului respirator. Calmează iritaţiile mucoaselor, tusea şi catarul bronşic, dezinfectează cavitatea bucală.
 • Propolisul este un antibiotic natural puternic și are efecte antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Este bogat în vitamine și minerale și are un efect sinergic cu antibioticul.
 • Mierea de albine ajută la creșterea imunității, având un efect antimicotic, expectorant, analgezic, antibacterian și antiinflamator.

Un produs bun împotriva tusei NU O OPREȘTE, ci o ameliorează! Pentru a descoperi cauza tusei, indiferent că vorbim despre cea seacă sau productivă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți medicul.

Tu ce alte remedii împotriva tusei cunoști?

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
  Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

  Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

  Sunt imobilizată de la gât în jos, dar asta nu mă împiedică să vreau să devin mamă
  Sunt imobilizată de la gât în jos, dar asta nu mă împiedică să vreau să devin mamă

  Dorința de a deveni mamă este atât de puternică pentru unele femei, încât sunt gata de orice sacrificiu pentru a-și îndeplini acest vis. Un exemplu în acest...

  Generația cu "mama de gât" a înlocuit generația cu "cheia de gât"
  Generația cu "mama de gât" a înlocuit generația cu "cheia de gât"

  Generația cu "mama de gât" a înlocuit generația cu "cheia de gât" - Am dat de această frază pe wall-ul Florentinei Gruia, un psiholog care mi-a deschis puțin ochii cu...

  Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!
  Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!

  Shakira și Gerard Piqué au ținut primele pagini ale tabloidelor săptămâni întregi, după ce au anunțat că se despart. Cei doi au hotărât să pună capăt...

  Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
  Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

  Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

  Sunt o mamă blândă: de ce nu interzic copilului să se uite la televizor când greșește
  Sunt o mamă blândă: de ce nu interzic copilului să se uite la televizor când greșește

  Tu ce ai face dacă te-ai trezi la 5 dimineața și ți-ai vedea toate produsele cosmetice împrăștiate pe jos de copiii tăi? Primul instinct ar fi să te enervezi și, probabil, să...

  Da, sunt de acord ca ai mei copii să-și aducă iubiții/iubitele acasă. Uite de ce
  Da, sunt de acord ca ai mei copii să-și aducă iubiții/iubitele acasă. Uite de ce

  Copilul tău are un iubit/o iubită și vrea să o aducă acasă. Cum reacționezi? Probabil că ești cuprins de mai multe sentimente, cum ar fi bucurie, teamă sau curiozitate. Uite care...

  Pune tusea la colț cu Imunotus!
  Pune tusea la colț cu Imunotus!

  Dacă ar fi să facem un sondaj, tusea ar fi cu siguranță cel mai enervant simptom al răcelii. Deși este un mecanism de apărare al organismului, ce are scopul de a elibera căile...

  © 2023 Qbebe