25 de semne care îți indică faptul că al tău copil are nevoie de logoped

25 de semne care îți indică faptul că al tău copil are nevoie de logoped

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să vedem că al nostru copil are un vocabular bogat și că este capabil să comunice ușor cu noi și cu cei din jur este unul dintre cele mai mari deziderate pentru părinți. Din păcate, se poate întâmpla ca lucrurile să nu stea așa și copilul nostru să aibă tot felul de probleme de vorbire. Citiți cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea ce semne pot să ne indice faptul că al nostru copil are probleme de limbaj și că ar trebui să solicităm ajutorul unui logoped.

Care sunt posibilele cauze ale problemelor de vorbire/de limbaj la copii

Experții ne spun că pot fi mai multe cauze ce stau la baza problemelor de vorbire ale copiilor. Printre cele mai frecvente sunt însă următoarele:
Copilul are un defect la nivelul limbii sau al cerului gurii, astfel încât sunetele și cuvintele nu pot fi rostite clar și corect
Copilul poate avea dificultăți de învățare- Cu cât acestea vor fi descoperite mai devreme, cu atât vor putea fi mai bine depășite.
Micuțul poate avea tulburări de auz- Acestea pot fi provocate de infecții nediagnosticate la nivelul urechii
Tulburări din spectrul autist sau afecțiuni foarte grave, precum paralizia cerebrală, pot duce la apariția întârzierilor de limbaj și de vorbire.

Citește și: Problemele cu vorbirea la copii

Când este nevoie să ajungem cu copilul la logoped

Specialiștii în domeniu ne avertizează asupra următorului fapt: în cazul copiilor mai mici nu este ușor să ne dăm seama dacă au sau nu într-adevăr anumite probleme legate de limbaj. În condițiile în care copiii se dezvoltă diferit, este necesar să-i urmărim cu mare atenție pentru a sesiza dacă avem de-a face cu tulburări mai serioase de vorbire.
Cu cât vom identifica mai rapid problemele de limbaj ale copilului, cu atât avem șanse să avem rezultate mai bune în cadrul unei terapii la logoped. În plus, astfel ne vom scuti copilul să devină frustrat mai târziu, în contextul în care nu ar putea comunica așa cum trebuie cu cei din jur, iar rezultatele școlare ar putea fi și ele afectate.
Pentru a putea să identificăm anumite probleme de limbaj, este momentul să știm semnele cele mai evidente ale acesteia.
Să vedem, de exemplu, cum știm că un copil de 2 ani ar trebui să meargă la logoped:
• Nu reacționează normal sau consistent la sunetele din jur (de exemplu, poate fi prea sensibil la sunete precum cele de la un aspirator sau de la un uscător de păr sau când este strigat pe nume)
• Nu pronunță corect vocalele
• Folosește mai mult vocalele și nu pronunță consoanele întregi
• Se folosește de același sunet sau silabă pentru a pronunța anumite cuvinte
• Utilizează un cuvânt odată, după care nu mai procedează așa
• Nu poate să identifice, într-o carte, un anumit obiect pe care i l-ai spus tu în timp ce îi citești (va fi tentat mai degrabă să întoarcă pagina și doar să pronunțe, dar nu să și arate)

Mama le arata copiilor ceva dintr-o carte
• Nu pare frustrat atunci când tu nu știi ce vrea
• Răspunde la o întrebare repetând o parte din întrebarea pe care i-ai adresat-o
• Se limitează la a spune doar cuvântul, fără a formula propoziții
• Nu observi, de la lună la lună, că ar face progrese în privința achizițiilor de limbaj
După vârsta de 2 ani, copilul ar trebui să evolueze mult din punct de vedere al limbajului. Trebuie să știm însă că este normal ca preșcolarii să aibă anumite dificultăți de pronunțare și să formuleze enunțuri. De exemplu, pronunță mai greu anumite consoane, mai sar din silabele cuvintelor mai lungi sau nu formează propoziții așa cum ne-am dorim. Toate aceste probleme sunt de obicei comune pentru copiii de până la 6-7 ani.
Important este să observăm o evoluție a copilului din punct de vedere al dezvoltării limbajului și să fim atente pentru a vedea dacă vorbește suficient. Dacă astfel de lucruri nu sunt vizibile, precum și dacă identifici semnele de mai jos, nu mai sta pe gânduri și consultă un logoped:
• Are un vocabular limitat
• Nu pronunță corect sunete ale anumitor litere, precum „p", „b", „m", „w", „t", „d", „n", „g", „h".
• Nu pronunță consoana finală dintr-un cuvânt
• Nu poate participa la o conversație, nici chiar scurtă
• Nu pune laolaltă mai mult de 3-4 cuvinte în cadrul unui enunț
• Nu poate să-ți povestească despre ceea ce s-a întâmplat ieri sau în săptămâna anterioară
• Nu pune întrebarea „De ce?"
• Nu poate urma instrucțiuni simple și nu înțelege semnificația prepozițiilor „pe", „deasupra", „dedesubt" etc.
• Face adesea confuzii ale genurilor
• Nu îl vezi că își diversifică vocabularul sau că pare preocupat să se implice în conversații

Mama ce ii vorbeste la ureche baietelului ei

Alte indicii menite să ne arate că al nostru copil are probleme de limbaj și că are nevoie de logoped

Îl vezi că îi este greu să pronunțe sunetele și să formeze cuvinte

Mai ales dacă ai un copil mai mare de trei ani și, cu toate acestea, ți se pare că face un efort considerabil pentru a pronunța, este un semn clar că ar trebui să soliciți un ajutor specializat.

Observi că micuțul tău are abilități de joacă limitate, dar și gesturi și interacțiuni sociale limitate

Pe măsură ce crește, ar trebui să observi că al tău copil este tot mai interesat de jocurile de rol și de joaca în grup. Dacă nu se întâmplă așa ci, dimpotrivă, vezi că are tendința să se izoleze și să nu vorbească în timp ce se joacă, înseamnă că trebuie să-ți faci într-adevăr probleme.
De asemenea, copilul ar trebui să fie preocupat să facă tot mai multe gesturi, precum să bată din palme, să arate etc. Când le neglijează, poate fi un motiv de îngrijorare.
Nu în ultimul rând, ai noștri copii ar trebui să se angajeze tot mai mult în ineracțiuni sociale cu cei din jur, fie că este vorba de copii, fie de adulți. Iar acestea ar trebui să apară în mod natural, fără intervenții speciale din partea noastră.

Cei din jur cred că al tău copil este mai mic decât în realitate

În condițiile în care ceilalți îți spun că al tău copil este mai mic decât în realitate, dat fiind că nu vorbește destul sau corect, este un semn că poate suferi de o tulburare legată de limbaj.

Ceilalți nu înțeleg ce spune copilul tău și el este frustrat din acest motiv

Dacă ți se întâmplă adesea să-i vezi pe cei cu care interacționează copilul tău că le este greu să înțeleagă ce spune acesta, iar el se simte frustrat și are rețineri din acest motiv, gândește-te serios că ar trebui să mergeți la un specialist.

Copilul se bâlbâie adesea

Desigur, excluzând situațiile în care bâlbâiala apare pe fond emoțional (de pildă, când al tău copil se emoționează), copilul ar trebui să pronunțe cursiv și clar cuvintele. Când nu observi acest lucru, ia în calcul și o problemă legată de dezvoltarea limbajului.

Copilului tău îi este greu să deprindă abilități de scris și de citit

Familiarizarea copilului cu scrisul și cu cititul depinde foarte mult și de achizițiile sale de limbaj, de capacitatea de a pronunța corect sunetele și cuvintele. Ori dacă nu se întâmplă așa, în mod sigur copilul are anumite tulburări.
În acest caz, ia legătura cât mai repede cu un logoped, întrucât, cu cât vei întârzia mai mult acest demers, cu atât mai mult copilul va avea mai multe dificultăți la școală.

Ce urmărește de obicei un logoped

Când îți duci micuțul la o consultație la un logoped, trebuie să știi că sunt anumite lucruri pe care acesta va dori să le analizeze. Iată-le pe cele mai importante:
Copilul va fi examinat din punct de vedere fizic- Medicul va vrea să vadă cum arată vălul palatin, limba, cum arată gura când copilul înghite sau mănâncă.
Se va observa dacă al tău copil este capabil să se exprime
Se va sesiza dacă poate fi sau nu înțeles de către cei din jur
Logopedul va vedea dacă al tău copil are limbajul dezvoltat conform vârstei sale
Se va analiza dacă pronunția este clară și corectă
Se va observa dacă al tău copil este capabil să facă și gesturi în timp ce vorbește
În cazul în care sunt identificate probleme mai serioase, logopedul va întocmai un program de terapie pentru copil. În plus, te poate ruga și pe tine să te implici în mod concret, în sensul în care va trebui să faci tot felul de exerciții cu copilul, acasă.

Citește și: 10 Jocuri pentru a dezvolta pronuntia si articularea cuvintelor la copil

Voi ați auzit până acum de semnele ce pot arăta că al nostru copil are dificultăți de vorbire și că are nevoie de un logoped?

Surse:
www.babycenter.com;  www.babydotdot.com; www.kidspot.com.au

Articolul urmator
Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

  În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
  9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

  Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

  Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

  Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

  Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
  Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

  Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

  Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
  Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

  Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

  De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil
  De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil

  Să reușești să îmbini responsabilitățile de mamă cu cele care țin de viața profesională este o mare provocare. Lucrurile se complică și mai mult când nu ai doar un...

  © 2023 Qbebe