7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

După mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un ghiozdan prea greu poate afecta semnificativ sănătatea copilului. În aceste condiții, de tine depinde să-l supraveghezi permanent, să ai  grijă ce fel de ghiozdan îi vei oferi, astfel încât să-l ferești de probleme care de care mai serioase. Parcurge cu atenție și articolul de mai jos pentru a vedea cum ar fi bine să procedezi pentru a ușura semnificativ ghiozdanul copilului.

Posibile efecte negative ale unui ghiozdan prea greu

Riscurile la care este supus copilul dacă va purta în mod constant un ghiozdan care este prea greu pentru el țin de tipul de ghiozdan și de modalitatea în care acesta îl va transporta. Printre cele mai cunoscute posibile efecte negative ale unui ghiozdan nepotrivit se numără:
• Adoptarea unei posturi proaste


• Dureri și slăbiciune musculară
• Dureri de spate cronice (din cauza supunerii coloanei la suprasolicitare)
• Dureri localizate pe o parte a corpului (la nivelul umerilor, spatelui,dar și în zona gâtului)
• Afectarea nervilor ca urmare a presiunii prea mari din zona umerilor și gâtului
• Uneori pot surveni senzații de amorțeală în diverse regiuni ale corpului, ca urmare tot a compresiei nervilor
De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât un copil va purta un ghiozdan greu, cu atât va fi mai supus riscului de accidentări în anumite situații (de exemplu, poate să cadă în momentele în care se află în poziții nesigure ca urmare a faptului că centrul său de greutate nu funcționează așa cum trebuie din cauza greutății prea mari a ghiozdanului).

Trucuri prin care să ușurezi ghiozdanul copilului

Pentru ca micuțul tău să se bucure de un ghiozdan mai ușor, dar fără a fi lipsit de recuzita necesară din fiecare zi, poți pune în practică și următoarele sfaturi:

Achiziționează ghiozdanul potrivit

De exemplu, acesta nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală a copilului. Totodată, ar trebui să fie bine compartimentat pentru ca greutatea să se poată distribui cât mai echilibrat. Un ghiozdan de calitate va avea două bretele solide, dar și un fel de curea ce se va putea fixa pe talie, astfel încât să se asigure o distribuție bună a greutății, fără suprasolicitarea coloanei. Preferabil este ca ghiozdanul să dispună și de bretele de fixare în zona pieptului, mai ales pentru copiii mai mici. Datorită lor, ghiozdanul se va putea fixa mult mai bine și nu se va suprasolicita prea mult nicio parte a corpului.

Mizează pe ghiozdanele tip troler

Nu numai că vor fi mai ușor de manipulat,  dar îi vor feri  pe copii de exercitarea presiunii prea mari pe coloană și pe umeri. Un ghiozdan tip troler poate fi mai greu decât unul obișnuit, de pus în spate, în condițiile în care poate depăși 20% din greutatea corporală a copilului. Alege un astfel de ghiozdan din materiale de calitate, cât mai ușoare, cu rotițe care să meargă bine și să fie cât mai stabile.

Insistă să-și strângă cât mai bine bretelele și să le utilizeze pe ambele

Cu cât bretelele se vor fixa mai strâns, cu atât ghiozdanul va sta mai bine pe spate și pe umeri, greutatea distribuindu-se corespunzător. De asemenea, va părea mai ușor când va sta atașat de ambii umeri, și nu de unul, tot datorită distribuției egale a greutății.

Verifică săptămânal ghiozdanul copilului

Ca să fii sigură că nu va ajunge să care în spate tot felul de lucruri care de fapt îi sunt inutile și nu fac altceva decât să-l supraîncarce, nu uita ca măcar o dată pe săptămână să te uiți în ghiozdanul copilului tău. Adesea vei fi uimită să vezi cât de mult se poate ușura ghiozdanul prin îndepărtarea lucrurilor care  nu mai au ce căuta acolo (cum ar fi cărți vechi, teste, prea multe cutii de creioane colorate etc.).

Acolo unde se poate, solicită variante online ale manualelor

Manualele cărate de copii în spate sunt de foarte multe ori mult prea grele pentru ei, afirmă specialiștii. De pildă, pot fi situații în care aceștia ajung să poarte la vârste fragede o greutate de peste 10 kg. Una dintre cele mai la îndemână modalități de a-ți scuti copilul de așa ceva este să soliciți, unde va fi posibil, să aibă accesul și la resurse didactice disponibile online. În același timp, poți discuta cu părinții colegilor mai apropiați ai copilului tău pentru a stabili un program de aducere a manualelor și altor materiale auxiliare pe rând, prin rotație. În acest fel, copilul nu va ajunge să fie supraîncărcat zilnic.

Fii atentă la recipientele pentru depozitare

Ghiozdanul copilului va fi mai ușor și dacă acesta nu va fi nevoit să poarte la el recipiente grele. Spre exemplu, cele în care vei pune hrana pe care i-o vei da la el ar trebui să fie confecționate din materiale cât mai ușoare. Pentru a fi sigură că acestea nu vor fi deloc o povară pentru copil, străduiește-te, pe cât posibil, să le umpli cu alimente cât mai ușoare, dar bogate în nutrienți valoroși.

Reamintește-i copilului să-și mai lase din rechizite și la școală

Ghiozdanul va fi mai simplu de transportat dacă se va instaura obișnuința ca materialele care nu sunt necesare de pe o zi pe alta să mai fie lăsate și prin dulapurile de la școală.

Surse:
www.creativehealthyfamily.com, www.spine-health.com, www.thephysiocompany.com

Surse foto: www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce trebuie să faci pentru ca organismul să treacă ușor prin boală și să se recupereze eficient?
  Ce trebuie să faci pentru ca organismul să treacă ușor prin boală și să se recupereze eficient?

  Ai putea crede că vara suntem mai feriți de problemele de sănătate, însă temperaturile ridicate, umiditatea și trecerea bruscă de la aerul rece dintr-o încăpere cu aer...

  Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
  Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

  Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

  Back to school: 9 articole ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul școlarului
  Back to school: 9 articole ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul școlarului

  Parcă ieri începea vacanța de vară și iată-ne, mai este mai puțin de o lună până la începerea unui nou an școlar. Cu mic, cu mare, ne pregătim să-l...

  Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
  Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

  Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

  Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece
  Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece

  Strugurii sunt sursă de vitamine și minerale utile în dezvoltarea sănătoasă a copilului, precum: vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din grupul B-urilor (B1, B6, B2),...

  Ministerul Sănătății avertizează: „Noile tulpini circulante sunt mai contagioase pentru copii şi se transmit mai uşor”
  Ministerul Sănătății avertizează: „Noile tulpini circulante sunt mai contagioase pentru copii şi se transmit mai uşor”

  Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, avertizează că noile tulpini de COVID-19 sunt mai contagioase pentru copii!

  Cum să alegi mai ușor hainele pentru copilul tău
  Cum să alegi mai ușor hainele pentru copilul tău

  În special dacă ești la primul copil, alegerea hainelor pentru cel mic poate fi o activitate distractivă și care îți permite să fii cât mai creativă. În...

  © 2023 Qbebe