9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți

9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De sănătatea dinților depinde sănătatea întregului organism. Pentru a te asigura că micuțul tău se va deprinde încă de la o vârstă fragedă cu spălatul corect pe dinți, este necesar să fii atentă și să ocolești greșelile prezentate în articolul de mai jos. Numai așa copilul va înțelege cu adevărat importanța rutinei zilnice a spălatului pe dinți și va dobândi obiceiuri bune, pe care le va menține și în viața de adult.

Ce să eviți când îți inițiezi copilul în spălatul pe dinți

Să îi dai o periuță nepotrivită

Dacă în primele luni de când îi ies dinții vei avea grijă de aceștia pur și simplu ștergându-i cu o cârpă moale, perfect curată, cam în jurul vârstei de 2 ani vei putea începe să-ți inițiezi copilul în utilizarea unei periuțe de dinți.
O greșeală pe care o poți face este să-i pui la dispoziție o periuță ce are perii duri. Nu numai că aceasta poate să-i rănească gingiile delicate, dar ar putea și să distrugă smalțul, crescând predispoziția spre carii. În schimb, nu vei greși dacă-i vei oferi o periuță cu capătul mic, cu un mâner solid și cu perii moi.

Odată ce copilul ajunge și depășește vârsta de 5 ani, îi trebuie o periuță de dinți care să fie o combinație între un model potrivit copiilor și unul pentru adulți. La fel, perii mai moi sunt foarte importanți și, ca să-l atragi să se spele mai mult singur, ar fi binevenită o periuță în culoarea preferată sau cu un personaj îndrăgit.

Să îi dai o periuță de dinți care nu este depozitată corespunzător

Pentru ca bacteriile să nu ajungă să ne îmbolnăvească, este esențial să ai mare grijă la locul în care vor sta periuțele de dinți. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre periuța de dinți a copilului, ar trebui să ții cont de următoarele măsuri de protecție:
• Nu lăsa periuța de dinți într-un loc nearisit, întrucât umezeala și căldura vor favoriza formarea mucegaiului
• Ține periuțele de dinți departe de chiuvetă și de toaletă- Medicii spun că este foarte ușor ca bacteriile din materiile fecale sau alt tip să ajungă pe suprafața periuței de dinți. Pentru a le ști la adăpost, este ideal să le ții cam la 0, 61-0, 91 m de toaletă și să îl înveți și pe copil să tragă apa după ce capacul toaletei este închis
• Nu permite ca periuța copilului să se atingă de cele ale adulților- Ideal este ca fiecare membru al familiei să aibă loc separat pentru periuța sa
Unul dintre cele mai potrivite locuri în care se va ține o periuță de dinți este pe un raft, dar expusă la aer, pentru a putea să se usuce bine.

Să nu-i schimbi periuța la timpul potrivit

În vederea unei sănătăți optime a dinților și gingiilor, medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinți a copiilor la 3-4 luni. Explicația este următoarea: bacterii periculoase vor fi acumulate pe suprafața ei și pot îmbolnăvi dinții și gingiile.
Cu toate acestea, unii medicii spun că ideal este ca un copil să primească o periuță de dinți nouă ori de câte ori ți se pare că aceasta s-a degradat, chiar dacă nu au trecut încă 3-4 luni de la prima utilizare. Desigur, acest demers depinde și de modul în care copilul folosește periuța. De exemplu, dacă s-a obișnuit să muște perii din periuță în timpul spălatului, aceasta ar trebui înlocuită după aproximativ 2 luni.

Periuta de dinti care a inceput sa se strice

Să nu alegi pasta de dinți potrivită

Cea mai importantă calitate a unei paste de dinți pentru copii este să conțină fluorid. Acesta este un mineral ce contribuie la întărirea smalțului, făcându-i mai puțin sensibili la carii.
Un alt aspect de care ar trebui să ții seama când vine vorba despre pasta de dinți a copilului este ca aceasta să nu fie cu particule abrazive. Deși ți se pare că îi va fi de folos pentru că va îndepărta mai eficient murdăria și îi va asigura dinți mai albi, în realitate lucrurile nu stau așa. Pentru că dinții unui copil sunt mai fragili, particulele abrazive nu fac altceva decât să favorizeze deteriorarea smalțului.

Totodată, un alt factor foarte important în alegerea unei paste de dinți, care poate să transforme spălatul pe dinți într-o plăcere, este aroma potrivită. De pildă, nu te vei orienta spre pasta de dinți cu mult mentol, ce-i poate crea copilului senzația de usturime, ci mai degrabă optează pentru una cu arome de fructe.

Să nu îl înveți să se spele corect

Un periaj corect al dinților îți poate feri copilul de numeroase probleme dentare, menținând o stare bună a smalțului. Cel mai important demers pe care trebuie să-l faci este să-l obișnuiești să țină corect periuța: la 45 de grade, astfel încât să reușească să cuprindă nu numai dinții, ci și gingiile. Fiecare dinte va trebui apoi curățat cu mișcări scurte, dar circulare.

Mama si fetita ei se spala pe dinti

Nu te aștepta ca micuțul să deprindă repede tehnica unei spălări corecte pe dinți, dar insistă asupra acestui demers. Pentru a-l atrage mai mult, poți încerca să-i pui diverse filmulețe ce surprind copii sau diferite personaje care se spală pe dinți sau poți să-i faci o demonstrație ajutându-te de jucăriile sale preferate.

Să nu îți obișnuiești copilul că spălatul dinților trebuie să dureze în jur de 2 minute

Ca să îți ajuți copilul să aibă parte de o dantură sănătoasă, va trebui să-l înveți să-și curețe nu numai dinții din față, ci și pe cei din spate, din părțile laterale, precum și obrajii și limba. Pentru a reuși să facă toate acestea, ar trebui să petreacă la spălatul pe dinți aproximativ 2 minute.
Una dintre cele mai eficiente metode ca să fii sigură că se va spăla cât trebuie este să-i oferi o periuță dotată cu timer. Dacă este vorba despre un copil mai mic, cel mai simplu va fi să-i pui un cântecel care să dureze cam 2 minute sau să i-l cânți tu.

Să nu îl înveți să-și curețe și limba

Bacteriile de pe limbă pot fi și ele o amenințare pentru sănătatea gingiilor și dinților. Iată de ce ar trebui să-l înveți pe copil, când se spală pe dinți, să nu uite nici de perierea limbii. Acest demers va avea rolul de:
• A conferi o respirație mai proaspătă
• De a ne ajuta să simțim mai bine gusturile- Dacă pe mugurii gustativi se vor acumula multe bacterii, este posibil să nu mai simțim la fel de bine gustul
• De a feri de apariția cariilor- Întrucât bacteriile de pe limbă ajung rapid și pe dinți, ele pot favoriza cariile.

Să nu insiști să se clătească după ce s-a spălat pe dinți

Medicii stomatologici avertizează asupra următorului aspect: dacă pe smalțul dinților va rămâne excesul de fluor din pastă, acesta va dăuna. Practic, se va ajunge la ceea se numește fluoroză dentară și care constă în hipomineralizarea excesivă a smalțului, rezultând o porozitate consistentă. Această afecțiune este periculoasă mai ales în perioada formării și maturizării dinților și poate fi recunoscută pentru că se ajunge la „pătarea" lor. De exemplu, pot să apară striații albicioase sau colorate în maroniu sau negru.
Cea mai la îndemână metodă pentru a evita această problemă este să-ți înveți copilul să se clătească după spălatul dinților, astfel încât un eventual exces de fluor să nu le dăuneze dinților.

Să îl înveți să se spele prea curând după ce a mâncat

În scopul de a preveni ca bacteriile din cavitatea bucală să se multiplice prea mult peste noapte, este foarte important să-ți obișnuiești copilul să-și spele dinții cât mai aproape de ora de culcare, nu imediat după cină. Același lucru este valabil și pentru alte mese ale zilei. Astfel, dacă nu se va grăbi să se spele pe dinți (Ar fi bine să aștepte cam 20 de minute după masă), va permite salivei să acționeze și ea pentru a curăța o parte din resturile alimentare din gură. Abia ulterior este potrivit să se folosească și pasta de dinți.

Trucuri prin care să faci spălatul pe dinți mai atractiv pentru copil

Dacă vrei ca micuțul tău să ajungă să privească spălatul pe dinți ca pe o componentă agreabilă a rutinei zilnice, poți să pui în practică și următoarele sfaturi:
Lasă-l pe el să-și aleagă accesoriile

Spre exemplu, consultă-te cu copilul pentru a alege periuța de dinți, pasta, dar și suportul în care vor sta acestea. Dacă va avea la dispoziție unele care să întruchipeze eroi preferați, vei vedea că va fi mult mai dornic să le folosească. În același timp, ai gijă să alegi unele de calitate și nu omite să înlocuiești periuța după un interval de 2-4 luni (În funcție și de starea acesteia).

Citește și: Cum să-ți înveți copilul să se spele pe dinți

Transformați spălatul pe dinți într-o joacă

De pildă, puteți să vă lansați în competiția „Cine se spală mai mult și mai bine pe dinți". Sau puteți să vedeți care dintre voi va reuși să aibă mai multă spumă provenită de la pasta de dinți sau cine a reușit să aibă dinții mai albi.
Un copil mai mare se poate distra dacă veți încerca, în timp ce vă spălați dinții, să spuneți câte un enunț. Cu siguranță vă veți amuza pe cinste de ce va ieși!

Nu uitați de muzică

În special când urmează cronometrarea duratei periajului poate interveni plictiseala și refuzul de a-l continua pentru 2 minute. O modalitate prin care copilul nu va renunța să-și perie dinții cât trebuie este să aibă la dispoziție un cântecel, un filmuleț sau să te audă pe tine că îi vei cânta timp de cele 2 minute.

Oferă-i  recompense

Copilul va fi mai motivat să se spele corect pe dinți dacă va ști că va fi recompensat ori de câte ori va reuși. Pentru a evita să-l „mituiești", te poți folosi de oricare dintre aceste metode:
• Realizează un tabel, pe care să-l pui într-un loc ușor accesibil și în care să marchezi cu un simbol îndrăgit de copil ocaziile în care s-a spălat pe dinți cum trebuie și cât trebuie
• Apelează la „Zâna Măseluță"- Schimbă puțin rolul zânei și o vei solicita să aducă mici surprize când copilul s-a spălat bine pe dinți, pentru mai multe zile la rând

Tu știai cât de important este să nu faci greșelile menționate în articolul de mai sus când vine vorba despre spălatul pe dinți al copilului?

Citește și: Ghid pe vârste: dinții copilului de la naștere la adolescență

Surse:
www.carefreedental.com, www.childrensedationdentist.com,www.colgate.com, www.sfatulmedicului.ro, www.kdkinhowell.com, www.southdaviskids.com, www.wikihow.com

Articolul urmator
Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

    De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?
    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?

    Puterea exemplului este mare, iar copiii învață din faptele părinților, și nu din vorbele sau sfaturile lor cum trebuie să se comporte. Așadar, dacă vrei un copil care să...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

    Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

    Ce faci când copilul îți zice "E secret, nu-i spune lui tati"?
    Ce faci când copilul îți zice "E secret, nu-i spune lui tati"?

    Cât de benefice sunt secretele în familie între copil și unul dintre părinți? De ce aleg copiii să facă unele confidențe unui părinte și să ascundă de celălalt...

    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta
    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta

    Ce faci atunci când bona își respectă toate atribuțiile, dar îți pune la punct și copiii? Când totul merge strună timp de câteva zile, până au loc...

    Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant
    Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant

    A-ți convinge copilul să se spele pe dinți poate fi uneori o provocare, așa că este întotdeauna minunat când alți părinți împărtășesc sfaturile lor. O mămică a...

    © 2024 Qbebe