Aerosoli la copii: ghid pe vârste

Raluca Margean - Redactor

Aparatul de aerosoli este de mare ajutor mămicilor atunci când copiii au o infecție respiratorie puternică. Însă, înainte de a folosi nebulizatorul pentru a trata orice fel de răceală sau tuse, este important să te informezi corect despre cât de benefic este el pentru copilul tău, cum îl poți utiliza și ce măsuri de precauție trebuie să-ți iei.   

Pentru ce este bun aerosolul la copii

aerosoli la copii-copil aparat de aerosoli

Nebulizatorul este un aparat folosit în cazul diverselor infecții respiratorii, cu ajutorul căruia medicația necesară este transportată direct în plămâni. Medicamentele sub formă de lichid se adaugă în recipientul aparatului, sunt transformate în aburi și sunt inhalate de pacient prin masca aparatului. Copilul nu trebuie să depună niciun efort pentru a primi medicamentația, trebuie doar să respire ”ceața” produsă de nebulizator. 

Cele mai frecvente afecțiuni tratate cu nebulizatorul sunt:

 • pneumonie
 • astm bronșic sau bronșiolite
 • infecții acute bronho-pulmonare
 • uneori în otite 
 • tuse și nas înfundat
 • fibroză chistică (această boală genetică poate determina acumularea de mucus gros în căile respiratorii, înfundându-le și îngreunând respirația)
 • epiglotita (această afecțiune rară este rezultatul bacteriilor Haemophilus influenzae de tip B care pot provoca pneumonii)

Tratamentul cu aerosoli ajută la reducerea inflamației din plămâni sau din căile respiratorii deschise, poate distruge mucusul creat de diverși viruși respiratorii și poate fi de folos în cazul respirației șuierătoare, în tratarea tusei și ameliorarea respirației dificile. Aerosolii se folosesc pe o perioadă scurtă de timp, iar medicamentele care se introduc în aparat și dozele necesare trebuie să fie strict recomandate de medicul curant.   

Citește și: Virozele respiratorii la copii: simptome și tratament

Tratament aerosoli copii: ce medicamente se introduc în nebulizator?

Sunt mai multe feluri de medicamente care se administrează cu ajutorul aparatului de aerosoli, în funcție de tipul de afecțiune al pacientului. În mod obișnuit, se pot introduce:

 • corticosteroizi - în cazul astmului bronșic, pentru reducerea inflamației căilor respiratorii
 • antibiotice - pentru a trata diverse infecții bacteriene
 • bronhodilatatoare - pentru astm sau bronșiolite
 • ser fiziologic sau soluție salină hipertonică - ajută la desfundarea nasului și la expectorarea secrețiilor abundente
 • medicamente pentru tratarea fibrozei chistice

Tratamentul durează între 10-20 de minute și poate fi aplicat de 2-3 ori pe zi, însă soluția medicamentoasă care se introduce în recipient trebui dozată pentru o singură ședință. ATENȚIE! Nu trebuie să lași reziduri farmacologice de la o ședință la alta. De asemenea, aparatul de aerosoli trebuie curățat cu soluții casnice de spălare, sterilizat periodic și nu trebuie împrumutat de la o persoană la alta pentru diferite boli. Dacă nu este îngrijit corespunzător, nebulizatorul poate deveni o sursă redutabilă de infecții severe, introduse direct pe căile respiratorii ale copilului.

Aerosol acasă: de la ce vârstă și cum îl folosești

aerosoli la copii-bebelus cu aparat de aerosoli

Când utilizezi nebulizatorul acasă, este important să nu folosești medicamente pe cale inhalatorie fără a cere sfatul medicului. Dacă ai utilizat o anumită rețetă prescrisă de un doctor pentru o afecțiune respiratorie, nu trebuie s-o folosești și a doua oară fără a consulta un doctor, chiar dacă este pentru aceeași boală. 

Aparatul de aerosoli se folosește la copii de orice vârstă, inclusiv bebeluși. Este foarte ușor de folosit, însă bebelușii se pot speria foarte ușor de acest aparat din cauza măștii și a zgomotului produs de aparat. Acest lucru face ca administrarea tratamentelor cu nebulizator să fie o adevărată provocare pentru părinți. Iată câteva sfaturi despre cum să utilizezi aparatul de aerosoli la copii:

 • Folosește aparatul cu aerosoli atunci când copilul este mai calm, și anume după mese, înainte de somn sau la culcare. Dacă cel mic plânge, respirația nu este profundă și medicamentul se pierde, iar tratamentul nu este eficient.
 • Masca trebuie să fie fixată corect astfel încât aerosolii să fie directionați către sursa problemei.
 • Spală-te pe mâini înainte de folosirea aparatului de aerosoli și fii calmă pentru a-i transmite și copilului aceeași stare. 
 • Vorbește cu bebelușul tău, chiar dacă nu înțelege ce-i spui. Prin tonul vocii tale îi transmiți încredere. Când ai terminat, laudă-l. 
 • Dacă zgomotul îl deranjează foarte tare pe copil, așează nebulizatorul pe un prosop sau un covor sau folosește un aparat cu un furtun mai lung, astfel încât partea cea mai zgomotoasă să nu fie aproape de copil.
 • Țineți copilul în poziție verticală în poală în timpul tratamentului deoarece așa ajunge mai bine medicamentul în plămâni.
 • Aplică tratamentul în timpul unei activități plăcute copilului, de exemplu în timpul serialului preferat de desene animate sau când îi citești o poveste.
 • Curăță și sterilizează aparatul după fiecare utilizare. Lasă-l să se usuce foarte bine după ce l-ai spălat și depozitează-l într-un mediu curat și uscat.  

Aparat aerosoli preț

Prețul diferă, în funcție de tipul de nebulizator și marca producătorului:

 • Aparatul de aerosoli cu compresor este mai ieftin, ușor de folosit și de transportat.
 • Nebulizatoarele cu ultrasunete sunt mai puțin zgomotoase decât cele cu compresor, dar și ceva mai scumpe. În plus, acestea nu se potrivesc cu orice fel de medicamente, prezintă riscul de supra-încălzire a medicamentelor, iar substanța activă nu este eliberată în totalitate, de aceea trebuie să acorzi mai multă atenție curățării și întreținerii aparatului.
 • Nebulizatorul cu vibrații folosește o membrană cu perforații ce vibrează, provocând formarea unor vapori extrem de fini. Este cel mai performant, mai durabil, dar și mai costisitor de pe piață. 

De obicei, prețurile pentru un aparat bun de aerosoli variază între 100-300 ron, unele putând depăși aceste sume.

Cel mai bun aparat de aerosoli

aerosoli la copii-aparat de aerosoli

Atunci când vrei să cumperi un aparat de aerosoli pentru acasă, trebuie să te uiți atât la prețul acestuia, cât și la alte aspecte. Iată cum să alegi cel mai bun aparat de aerosoli pentru copii: 

 • caută un aparat care să aibă un preţ rezonabil și care are piese de schimb mai ieftine
 • aparatul trebuie să fie uşor de utilizat și ideal să nu fie foarte zgomotos
 • în funcție de nevoile tale, poți alege un aparat care se încarcă la priză sau unul care este pe bază de baterii
 • aparatul trebuie să se curețe și sterilizeze foarte ușor
 • trebuie să fie un nebulizator certificat ca dispozitiv medical
 • să conțină următoarele accesorii: mască pentru copil, adaptată dimensiunilor și proporțiilor feței unui copil, mască pentru adult, dispozitiv pentru gură (unele medicamente trebuie inhalate pe gură), dispozitiv pentru nas (acest dispozitiv asigură inhalarea corectă în cazul medicamentelor care necesită un efect în profunzime pentru plămâni), tub lung.

Sunt mai multe branduri cunoscute, cu o reputație solidă în acest domeniu, depinde de tine cât vrei să investești în acest aparat. Informează-te corect despre specificațiile aparatului și alege-l pe cel care crezi că este cel mai bun aparat de aerosoli pentru copilul tău.

Surse: healthline.com

Surse foto: iStock.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
  Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

  Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste
  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste

  Copiii nu sunt niște adulți tineri și diferă semnificativ de adulți când vine vorba de anatomia scheletului și fiziologia. Sistemul osos la copii se dezvoltă în mai multe...

  40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
  40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

  Indiferent de vârsta pe care o are un copil, fie că este în clasele primare, fie că este deja la gimnaziu sau la liceu, îndrumările venite din partea unei mame în...

  Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii
  Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii

  Majoritatea părinților ajung să administreze, la un moment dat, antibiotice copiilor lor, mai ales odată cu intrarea în colectivitate, când infecțiile bacteriene, precum...

  Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
  Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

  Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

  Infecțiile respiratorii la copii: Ghid complet de informare și prevenire pentru părinți
  Infecțiile respiratorii la copii: Ghid complet de informare și prevenire pentru părinți

  Infecțiile respiratorii la copii sunt mai frecvente decât crezi. Știai că, în medie, un copil dezvoltă în jur de 6-8 infecții ale tractului respirator în fiecare...

  © 2023 Qbebe