Bijuterii pentru bebeluşi şi copii? Sfatul specialistului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Bijuteriile pentru copii reprezintă un subiect care dobândește un interes tot mai mare în rândul părinților. Deoarece copiii sunt mult mai sensibili decât adulții vă invităm să descoperiți ce probleme pot determina aceste accesorii copiilor, precum și ce precauții trebuie respectate în cazul lor.

Informații despre bijuteriile pentru copii

Bijuteriile reprezintă, după cum bine știți, niște accesorii purtate din cele mai vechi timpuri și inițial oferite copiilor de către părinți ca protecție față de pericol sau de spirite rele. Fie că voi ca părinți purtați bijuterii ocazional sau zilnic, există șanse mari ca și copiii să fie intrigați de aceste obiecte strălucitoare, colorate, pe care le vor observa și, de cele mai multe ori, le vor plăcea. De fapt, în ultimii ani a apărut un trend în acest sens, mai mult de 180 milioane de bijuterii fiind special concepute pentru a fi purtate de cei mici.

Decizia de a permite copiilor să poarte bijuterii este relativ riscantă deoarece, în primul rând, doriți să nu-i expuneți niciunui pericol; acest pericol presupune în primul rând furtul, pierderea unui obiect de multe ori valoros sau, în unele cazuri, chiar lezarea copilului (de exemplu, cerceii de mici dimensiuni pot provoca ruperea lobului urechii dacă se agață de ceva). Dimpotrivă, dacă purtarea bijuteriilor este ocazională, fiind vorba, de exemplu, despre un eveniment la care copilul vă însoțește, șansele sunt mai reduse de a apărea vreo consecință negativăbijuterii copii

Sfaturi pentru a alege bijuterii de copii

Pentru a întruni standardul dorit de siguranță pentru bijuteriile copiilor, este bine să țineți cont de următoarele recomandări:
- Urmăriți muchiile/marginile ascuțite care pot cauza zgârieturi. Este de asemenea indicat să evitați obiectele de dimensiuni mari sau pe cele accesorizate cu pietre. Urmăriți brățări cu formă clasică sau cercei mici, cu șurub, care nu atârnă sau se freacă de pielea copilului.
- Pentru copiii de vârstă fragedă (bebeluși) nu le permiteți să poarte bijuterii de dimensiuni mici sau care se pot desface cu ușurință (medalioane) deoarece prezintă un pericol de a fi înghițite. În acest sens trebuie menționate și bijuteriile cu închidere pe bază de magnet; dacă este înghițit mai mult de unul, copilul este expus unui risc mare de leziuni interne
- Evitați materialele alergice. În primul rând trebuie menționate metalele grele precum plumbul alături de antimoniu, bariu, metale toxice care pot avea efecte adverse grave (hipertensiune, leziuni ale organelor și ale sistemului nervos, precum tulburarea dezvoltării intelectuale și corporale, a comportamentului și a auzului la bebeluși), mai ales dacă cei mici le introduc în gură; adesea bijuteriile foarte ieftine sunt fabricate din acest material. Plumbul este mult mai rapid asimilat de organismul copiilor în comparație cu cel al adulților și, datorită toxicității ridicate, poate conduce chiar la deces. De asemenea, și cadmiul (cunoscut a fi cancerigen) constituie o problemă similară, înlocuind în multe produse plumbul; conform statisticilor, copiii care dispun de nivele ridicate din acesta în corp prezintă un risc de 3 ori mai mare de a se confrunta cu dificultăți în învățare. Nu în ultimul rând, nu constituie o alegere potrivită nici alama, cuprul sau nichelul deoarece au fost asociate cu alergii la nivelul pielii (bășici roșii, iritații și dermatită de contact)
- Cele mai potrivite metale pentru bijuteriile destinate copiilor sunt oțelul inoxidabil, aurul, argintul veritabil sau titaniul. Evitați bijuteriile placate cu aur/argint deoarece pot conține alte metale ce pot agresa pielea sensibilă a celor mici, inclusiv când vă decideți să faceți găuri în urechi pentru prima dată copilului. Există și alternative ieftine de bijuterii precum cele fabricate din cauciuc, piele, cânepă, silicon sau alte materiale similare.

Citeşte şi: Bijuteriile de aur: idei de cadouri pentru nou-născuţi

Opinia specialistului despre bijuterii la copii

Doamna doctor Cristiana Voicu, medic specialist dermato-venerologie, Clinica Polisano București, a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

- Din ce metal este indicat să fie realizate bijuteriile pentru copii? Ce tip de probleme pot apărea (la nivelul pielii) în cazul nerespectării acestor recomandări?

Alegerea bijuteriilor pentru copii se poate dovedi o adevărată provocare pentru părinți, care își doresc în primul medicrând ca acestea să nu pună în niciun fel de pericol sănătatea copilului. Din aceste considerente, unul dintre cele mai importante aspecte îl constituie materialul din care este confecționată bijuteria. Cele mai sigure, consacrate materiale sunt aurul, argintul, platina și oțelul inoxidabil de cea mai bună calitate și, pe cât posibil, pure.

Cu toate acestea, nici măcar respectarea acestor principii de bază nu înseamnă că suntem în totalitate în siguranță. În confecționarea bijuteriilor sunt utilizate de cele mai multe ori aliaje (aurul alb și cel roșu sunt de fapt aliaje între aurul galben și nichel respectiv, cupru). Daca cuprul prezintă un potențial alergizant redus, nichelul este unul dintre cei mai cunoscuți agenți responsabili de inducerea dermatitei alergice de contact. Aceasta se mainfestă printr-o erupție apărută cel mai frecvent la locul contactului cu metalul incriminat, mâncărimi (prurit), tegumente roșii (eritem), uneori uscate, alteori cu bășicuțe (vezicule) pe suprafață. Deși în mod tradițional se consideră ca nichelul este cel mai important agent prezent în bijuterii capabil de a induce sensibilizare, în ultimii ani s-a constatat că inclusiv aurul și platina pot induce de asemenea dermatita alergică de contact.

Dacă metalele menționate mai sus sunt capabile să producă afecțiuni cutanate, există altele mult mai periculoase, în special în cazul copiilor foarte mici care obișnuiesc să bage în gură obiecte, ingerând astfel substanțe nocive. Unul dintre acestea este plumbul, utilizat în vopselurile care colorează bijuteriile și, mai nou, cadmiul. Plumbul poate induce prin ingerare afectarea neurologică, intelectuală și chiar deces. Cazul intens mediatizat în SUA al unui copil în vârstă de 4 ani care a decedat otrăvit în urma înghițirii unei bijuterii ce conținea plumb a dus, în 2010, la interzicerea utilizării acestuia în SUA și Canada. Cadmiul este un substituent ieftin de plumb, care l-a înlocuit după interzicerea lui, considerat mult mai periculos decât primul, având în plus și efect carcinogen.

- De la ce vârstă considerați oportună purtarea bijuteriilor de către copii?

Vârsta cea mai potrivită de utilizare a bijuteriilor de către copii rămâne în mare parte o chestiune de opțiune personală a părinților bazată pe considerente sociale, culturale, etnice șamd, neexistând impedimente medicale majore, în condițiile unei utilizări optime a acestora. Cele mai utilizate bijuterii în rândul copiilor rămân cerceii purtați de fetițe. Momentul optim al montării acestora variază de la câteva zile/luni până la 2-3 ani în țara noastră, în timp ce în țările vest europene, în ultimii ani, există o tendință de amânare a acestui moment până la vârste mai mari. În ceea ce privește alte tipuri de bijuterii, cum ar fi brățări, lănțișoare, inele etc., acestea nu sunt recomandate copiilor mici întrucât prezintă un potențial risc de accidente grave (ingerare, inhalare, strangulare). Vârsta de 12-14 ani ar fi cea mai potrivită, întrucât, până la acest moment, copilul devine responsabil, înțelege mai bine importanța purtării și grija pe care trebuie să o acorde unui obiect de valoare și, în plus, riscul de accidentare este redus.

- Ce design ar trebui să aibă bijuteriile destinate copiilor pentru a fi sigure?

Ideal, bijuteriile pentru copii trebuie să aibă câteva elemente de siguranță specifice vârstei, cum ar fi: opritor bont în cazul cerceilor prevăzuți cu șurub; să nu conțină alte părți mici ce se pot detașa și înghiți ulterior; să fie rezistente, cu mecanisme de închidere neascuțite, să nu se rupă cu ușurință; să nu fie colorate; fără margini/colțuri/forme ascuțite ce ar putea leza tegumentele.

Recomandare Qbebe:

cercei copii din aur galben

 

Bijuterii din aur si argint - Lovebird

www.lovebird.ro

Toate produsele sunt fabricate în România şi beneficiază de cele mai înalte standarde de fabricaţie şi siguranţă.

cercei copii smiley face din aur

- Ce sfaturi aveți pentru părinți în ceea ce privește purtarea bijuteriilor de către copii?

Rezumând cele menționate mai sus, bijuteriile pentru copii trebuie să fie de cea mai bună calitate, achiziționate de la producători specializați în bijuterii pentru copii, însoțite de certificat de conformitate și calitate. Metalul trebuie de asemenea să fie de cea mai bună calitate, pe cât posibil pur și necolorat, de proveniență identificabilă și controlabilă.

În situația în care părinții observă orice tip de erupție pe pielea care vine în contact cu bijuteria, aceasta trebuie îndepărtată și se recomandă consultarea unui medic pediatru/dermatolog.

În cazul în care copilul înghite o bijuterie sau părți ale acesteia și există cea mai mică suspiciune că aceasta ar putea conține plumb sau cadmiu, copilul trebuie prezentat cât mai repede unui serviciu de urgență în vederea determinării nivelurilor sanguine de plumb, respectiv cadmiu. De menționat faptul că plumbul prezent în sânge în cantități apreciabile poate să nu fie însoțit de manifestări clinice sau simptome.

Un alt aspect la fel de important, în special în cazul copiilor mici care poartă lănțișoare, brățări, inele este îndepărtarea acestora atunci când copiii nu sunt supravegheați sau se joacă și, nu în ultimul rând, extrem de important, îndepărtarea bijuteriilor înainte de culcare.  

De reținut

În momentul în care observați un interes al copilului pentru bijuterii precum lanțuri, cercei, brățări și inele, este bine să îl familiarizați cu acestea, respectând regulile expuse mai sus. Învățați-l să aibă grijă de ele și să nu se rănească. Evitați produsele fabricate în China, pe cele care conțin metale grele și care au un preț extrem de mic, cele care conțin magneți sau baterii, în special în cazul bebelușilor. Nu oferiți copiilor bijuterii în locul jucăriilor și nu le permiteți să le introducă în gură (să le mestece/ să le sugă). Dacă suspectați că acest lucru s-a întâmplat deja, este recomandat să efectuați un test de sânge pentru a verifica nivelul de metale grele din organism. În cazul în care cel mic a înghițit o bijuterie, apelați de urgență la medic.

Mulțumim doamnei doctor Cristiana Voicu pentru informațiile oferite.

Surse: 

http://voiceboks.com; http://kidcompanions.com; http://pampclub.org; http://greenliving.about.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sfatul specialistului - De ce nu trebuie ignorată o simplă răceală?
  Sfatul specialistului - De ce nu trebuie ignorată o simplă răceală?

  Nu este un secret pentru nimeni faptul că, de multe ori, atunci când se instalează primele simptome de răceală, tendința este să le ignorăm, în speranța că ne vom bucura...

  Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului
  Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului

  Deși ai putea fi tentată să crezi că prezența cearcănelor este caracteristică doar adulților, medicii spun că ele se pot regăsi și la copii, inclusiv la bebeluși. Așa cum vei...

  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici
  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici

  Studiile recente au descoperit faptul că micuții reacționează destul de bine în raport cu noul virus COVID-19. Se pare că doar o rată destul de mică de copii (incluzând...

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

  Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

  Aventuri noi în fiecare zi! Iată noua gamă de hăinuțe din bumbac organic pentru copii și bebeluși
  Aventuri noi în fiecare zi! Iată noua gamă de hăinuțe din bumbac organic pentru copii și bebeluși

  O mămică responsabilă știe că din grija pentru copil face parte și alegerea hăinuțelor care să fie realizate din materiale cât mai naturale. Printre astfel de materiale se...

  Laringita la copii și bebeluși. Află cele mai comune simptome și ce poți face pentru micuțul tău
  Laringita la copii și bebeluși. Află cele mai comune simptome și ce poți face pentru micuțul tău

  Laringita survine când laringele sau corzile vocale se inflamează din cauza unei infecții, a unei iritații sau ca urmare a suprasolicitării. În cazul copiilor, laringita este...

  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși
  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși

  Hainele pentru bebeluși sunt drăguțe și micuțe, dar, după cum știu părinții, acestea chiar se adună! Dacă mai mulți oameni ar alege haine ecologice pentru copii și ar transmite...

  © 2023 Qbebe