De ce copilul se trezeste prea devreme si de ce se culca prea tarziu?

De ce copilul se trezeste prea devreme si de ce se culca prea tarziu?

Cosmina Ionita

Pentru un copil in crestere, obiceiurile de dormit sunt la fel de importante ca si rutina alimentara corecta. Dar se poate dovedi o sarcina sisifica pentru un parinte sa-i creeze copilului o rutina de somn. De ce copilul se trezeste prea devreme si de ce se culca prea tarziu? Sunt primele intrebari la care adultul trebuie sa gaseasca raspunsurile pentru a putea impune copilului un program strict de somn.

Un somn bun hraneste creierul, il ajuta pe copil sa proceseze si sa pastreze informatiile si ajuta organismul sa creasca. Somnul reprezinta testul potrivit pentru starea de sanatate si de satisfactie familiala si scolara a copilului.
In timpul somnului, se regleaza temperatura corpului, se secreta hormoni de crestere, esentiali pentru reglarea proceselor biologice ale organismului si creste productia de proteine fara de care nu este posibila cresterea si dezvoltarea armonioasa. Somnul are, de asemenea, un rol important in imbunatatirea memoriei, a starilor emotionale si a comportamentelor sociale.

Bebelus dormindCopiii care nu au parte de somn sunt morocanosi, nervosi, sensibili si chiar agresivi. In timpul somnului, se fixeaza informatiile deprinse peste zi, imbunatatind abilitatile de organizare si planificare a activitatilor. De asemenea, un organism care nu este odihnit suficient nu va avea un sistem imunitar puternic sa lupte cu infectiile. S-a dovedit, totodata, ca micutii privati de somn au probleme de cooordonare ochi-mana cu efecte directe asupra sistemului motor.

Un studiu efectuat in SUA demonstreaza ca, dupa ce se odihnesc, micutii cresc mai mult. Inainte de o crestere rapida in inaltime, copilul doarme in plus 4 ore si jumatate pe zi. In genere, cresterea copilului in inaltime are loc la 48 de ore dupa ce a dormit mai mult.

Obiceiurile de somn ale copilului

Programul zilnic al copilului trebuie adaptat la programul familiei si al cresei, gradinitei sau scolii, dupa caz. Intre 3 si 6 luni, bebelusii au nevoie de 16 ore de somn. De la 6 luni si pana la un an, copiii dorm, in medie, intre 12 si 14 ore, pentru ca de la 1 la 3 ani, nevoia de somn sa scada la 10-13 ore.

La varsta de 3 ani, copilul adoarme repede si usor cu un cantecel sau jucaria preferata. Dupa 4 ani, va vrea sa doarma cu unul din parinti, va cere el jucaria sau sa i se spuna o poveste. Ora de culcare trebuie sa nu fie mai tarziu de 21.00. Cei mai multi copii dorm 11-12 ore pe noapte, mai ales iarna. Somnul din timpul noptii este profund si linistit. De aceea este atat de important sa doarma cat mai mult.

Copil doarme cu jucarie in brateLa aceasta varsta, culcarea inseamna, de fapt, despartirea de parinti. Tocmai ca sa-si simta parintii aproape, copilul va cere sa doarma cu usa intredeschisa sau cu lumina de veghe pentru un plus de siguranta.

Cu varsta, nevoia naturala de somn se diminueaza. Iar parintii care nu tin cont de acest lucru, fac o mare greseala. Copiii care-si consuma energia jucandu-se sau prin diverse alte activitati, vor avea un somn normal si adanc. Vor spune singurei: "Mami/tati, mi-e somn!" inainte sa-i trimiteti voi la culcare.

"Inca din primele luni de viata ale copilului, programul de somn este foarte important pentru dezvoltarea armonioasa atat din punct de vedere fiziologic si cognitiv, cat si pentru buna adaptare a copilului la lumea exterioara. In contextul in care in burtica mamei mediul de viata al copilului este unul foarte sigur si predictibil, unde nevoile lui sunt satisfacute in totalitate, dupa momentul nasterii multitudinea de stimuli si experiente la care este expus copilul determina un mare consum de energie si un efort sustinut de adaptare al acestuia. Iar rezultatul este foarte simplu: pentru a se adapta, copilul are nevoie de mancare, de somn, de siguranta, de caldura si de foarte mult contact fizic si emotional cu mama lui. Altfel spus, programul copilului mic se imparte intre mancare, somn si relatia cu mama. Si apoi in orice moment din dezvoltarea copilui mic sau in etapele urmatoare de dezvoltare (momentul despartirii de mama cand aceasta pleaca la serviciu si copilul ramane in grija altei persoane, intrarea la gradinita, scoala, inceputul pubertatii, adolescentei), afectarea programului de somn poate deveni un indicator al unor dificultati si tensiuni interioare pe care le simte copilul", considera psiholog psihoterapeut Ioana Dancescu.

De ce copilul se trezeste prea devreme?

Cea mai buna explicatie ca micutul tau se trezeste devreme este ca a dormit suficient. Un copil de 2-6 ani care doarme 11-12 ore pe noapte si vreo 2 dupa-amiaza si se baga seara in pat de la19.00-20.00, normal ca se va trezi cu "noaptea in cap".

Mai neplacut este cand programul lui de somn nu coincide cu al restului familiei. Un copil care se trezeste plin de energie la 6 dimineata, in timp ce parintii sunt obisnuiti sa se dea jos din pat de abia peste 2 ore, va trebui sa aiba la indemana cateva jucarii sau se va strecura in patul fratelui mai mare sau al parintilor. De aceea, este foarte important sa faceti in asa fel incat toata familia sa aiba acelasi program de somn. Mai degraba, sa va treziti voi, parintii, inaintea copilului decat sa-l lasati pe cel mic nesupravegheat doua ore.

Bebelus dormindDaca micutul tau nu este deloc matinal si, totusi, are perioade cand se trezeste foarte devreme, motivele pot fi urmatoarele:

- il deranjeaza lumina (si atunci ai grija sa tii camera in semintuneric);
- este foarte sensibil la zgomot (o varianta costisitoare ar fi sa antifonezi camera in care doarme sau, la indemana oricui, sa ai grija sa ii pui muzica in surdina, care sa acopere zgomotul de fundal, cu mult inainte de ora lui obisnuita de trezire);
- senzatie de foame sau de disconfort (daca foamea poate fi prevenita cu o gustarica sanatoasa si satioasa de cu seara, disconfortul are cauze multiple si poate fi inlaturat doar in momentul in care apare. Dar poti avea grija ca micutul sa fie mai bine imbracat, de exemplu, daca este friguros astfel incat sa nu se trezeasca din cauza senzatiei de frig);
- senzatia de pipi este un alt motiv frecvent pentru care copilul se trezeste devreme (nu-i da prea multe lichide inainte de culcare si ai grija sa foloseasca toaleta inainte sa se bage in pat).

De ce copilul se culca prea tarziu?

Copiii care stau mult in compania adultilor refuza sa mearga la culcare tocmai cand "este mai frumos". Este principalul motiv pentru care micutii adorm foarte tarziu. Daca raman in camera lor de joaca, vizitati din cand in cand de parinti, copiilor le dispare dorinta de a sta treji mai mult timp.

Alte motive pentru care copiii adorm tarziu ar putea fi:
- mesele copioase de cu seara (dati-i copilului gustari usoare inainte de culcare ca sa poata adormi repede si usor);
- dulciurile si sucurile de fructe administrate in a doua jumatate a zilei ii vor da mai multa energie (evitati sa-i dati alimente cu proprietati energizante seara);
- activitatile care-l solicita intens inante de culcare (evitati sa-l suprastimulati cu jocuri intense sau agitate; contrar parerilor ca-l vor obosi si va dormi bine, nu vor face decat sa ii piara somnul);
- uitatul in fata televizorului (cititi-i, mai degraba, o poveste inainte de culcare decat sa-l lasati pe el sa adoarma cu televizorul aprins).

Tulburarile de somn

Parintii sunt obisnuiti sa priveasca somnul ca pe un obicei zilnic si nu ca pe o problema de sanatate. Pur si simplu, nu constientizeaza ca anumite simptome sunt, de fapt, efecte ale privarii de odihna.

"Cele mai frecvente motive ale unui program dezorganizat de somn al copilui (fie adoarme prea tarziu, fie se trezeste foarte devreme si nu reuseste sa acumuleze necesarul de ore de somn in acord cu varsta lui) au legatura cu regulile din familia copilului legate de somn si restul activitatilor din viata copilului. Atunci cand parintii nu respecta ei insisi o anumita rutina si un program strict al copilului de somn, ii permit copilului sa reactioneze in functie de impulsurile sale, de care copilul nu este in totalitate responsabil si nu poate, in consecinta, sa aleaga cea mai potrivita ora de a merge la culcare, de exemplu. O metafora potrivita in aceasta situatie este urmatoarea: copilul este un copacel si parintii lui sunt vremea care influenteaza acel copacel. Aceasta inseamna ca este responsabilitatea parintilor sa stabileasca, sa urmeze si sa mentina un program bine stabilit de somn si pentru toate celelalte activitati ale copilului. Iar daca parintii nu pastreaza un echilibru in acord cu varsta copilului intre nevoile lui emotionale (de a fi in legatura directa, fizica cu parintii lui), celelalte nevoi si nevoile de somn, atunci copilul va reactiona la intamplare pentru a incerca el, pe cont propriu, sa isi satisfaca acele nevoi. De exemplu, va adormi seara foarte tarziu si va dori sa petreaca timp cu parintii lui, daca nevoile lui de atasament si legatura emotionala cu parintiii lui nu sunt satisfacute", adauga psiholog psihoterapeut Ioana Dancescu.

Fratiori dorm impreuna

Indiferent de motivele pentru care copilul nu are un program stabil de somn, specialistii spun ca tulburarile de somn la copii sunt rare si trecatoare si au drept cauza puseele de crestere sau regresia somnului. Ele sunt putin importante si dispar la fel de usor cum au aparut. Trecute cu vederea insa, pot declansa probleme serioase de sanatate.

Observati cu ingrijorare ca micutul doarme prost, striga sau plange in somn? Se foieste, se trezeste in somn si adoarme cu greu? Reflectati asupra motivelor de tulburare a somnului copilului. Vedeti daca nu cumva ati gresit in stabilirea programului de dormit, in relatia cu copilul sau cu mediul in care traieste inainte sa va ingrijorati ca i-ar putea lipsi ceva sau ar putea suferi de vreo afectiune.

Copilul nu doarme suficient daca:
- trebuie trezit, in fiecare dimineata, de cineva;
- este tot timpul obosit, mofturos, nervos si agresiv;
- se intampla sa adoarma la clasa si intampina dificultati de concentrare;
- sunt nopti cand adoarme mai devreme decat ora lui obisnuita;
- adoarme cu dificultate si se trezeste in toiul noptii, deseori plangand;

Copilul doarme suficient daca:
- se trezeste usor, fara ajutorul cuiva;
- este binedispus imediat ce se trezeste;
- adoarme cu usurinta dupa ce s-a bagat in pat;
- este plin de energie intreaga zi;

Daca mama considera ca bebelusul are tulburari de somn: doarme putin, plange mereu, da semne de oboseala sau chiar extenuare, este bine sa se adreseze specialistului. "In primul rand, parintii au nevoie sa inteleaga ce se intampla cu copilul lor: de se trezeste prea devreme sau adoarme prea tarziu. Oare asa a fost dintotdeauna comportamentul copilului lor? Pot sa asocieze aceste schimbari in ritualul de somn al copilului cu alte evenimente care s-au intamplat in familie? Oare este lipsa unui ritual de somn, pe care in primul rand parintii trebuie sa il respecte pentru ca ei sunt aceia care modeleaza copilului lor un anumit comportament? Sunt doar cateva intrebari la care parintii pot incerca sa raspunda inainte de a incerca orice strategie de "disciplinare" a copilului legat de somn. Iar in cazul in care parintii intampina dificultati de intelegere a motivelor pentru programul dezorganizat de somn al copilului pot incerca sa gaseasca suport si sprijin in experienta altor parinti, rude, prieteni sau chiar sa solicite ajutor specializat (consiliere, psihoterapie)", completeaza psiholog psihoterapeut Ioana Dnacescu.

Care sunt greselile frecvente ale parintilor legate de somnul copiilor?

Suprastimularea inainte de culcare, ignorarea semnelor de oboseala, ingaduinta de a sta pana tarziu, adormitul copilului cu tine in pat pentru ca apoi sa il muti la el in patut sunt doar cateva dintre cele mai frecvente greseli pe care parintii le comit in legatura cu somnul copiilor.

Copil doarme cu jucarie in brate

"Cred ca cele mai frecvente greseli ale parintilor sunt atunci cand ei nu se comporta ca si parinti si ii lasa copilului libertatea sau contextul sa aleaga daca doarme, cand doarme, fara sa isi dea seama ca este responsabilitatea lor ca si parinti sa tina "fraiele" somnului copilului lor. La fel de semnificativ este ca parintii sa incerce sa inteleaga care este mesajul pe care copilul lor incearca sa il transmita atunci cand nu doame. Niciun copil nu este un copil care nu vrea sa doarma, sa manance sau sa se joace. Si aceste reactii ale lui vin cu un mesaj despre ceea ce ii lipseste sau unde apare o problema. Si doar parintii lui pot sa descifreze mesajul din spatele comportamentelor copilului lor", concluzioneaza Ioana Dancescu.

Stabiliti reguli clare si o rutina a somnului zilnica, de la care sa aveti grija sa nu va abateti! Fara jucarii, televizor, alimente grele sau dulciuri inainte de somn! Aerisiti camera copilului si fiti atenti la conditii: temperatura potrivita, liniste si intuneric! Un somn odihnitor va dezvolta un copil energic si sanatos!


Surse:
"Mama si copilul", de Emil si Herta Capraru
http://www.rookiemoms.com/what-to-do-if-your-baby-or-toddler-wakes-up-too-early/
http://www.babycenter.com/404_how-can-i-get-my-baby-to-sleep-longer-in-the-morning_7641.bc

 

Articolul urmator
De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici
De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A trăit o iubire ca-n povești, dar nu a apucat să se bucure din plin de ea. Laura Stoica a murit mult prea devreme, alături de logodnicul ei și de copilul lor nenăscut
    A trăit o iubire ca-n povești, dar nu a apucat să se bucure din plin de ea. Laura Stoica a murit mult prea devreme, alături de logodnicul ei și de copilul lor nenăscut

    O artistă desăvârșită, cu un timbru vocal puternic și o prezență scenică efervescentă, care punea pasiune în fiecare vers al melodiilor pe care le cânta, Laura...

    A rămas gravidă pentru prima dată la 36 de ani. „Mă tem că am devenit mamă prea târziu”
    A rămas gravidă pentru prima dată la 36 de ani. „Mă tem că am devenit mamă prea târziu”

    În ultimul deceniu, tot mai multe femei aleg să devină mame după vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, în anumite cazuri, ajung să se întrebe dacă nu cumva, din...

    Fiica mea s-a plâns întotdeauna că sunt mult prea protectivă. A rămas mamă singură de gemeni un an mai târziu
    Fiica mea s-a plâns întotdeauna că sunt mult prea protectivă. A rămas mamă singură de gemeni un an mai târziu

    Relația mamă-fiică poate fi una complicată, în special atunci când fiica este adolescentă. După ce a rămas văduvă, o mamă de peste hotare încearcă să-și...

    Mărturia dureroasă a unui tată cu doi copii, rămas văduv. „Am încercat să o salvăm, dar a fost prea târziu”
    Mărturia dureroasă a unui tată cu doi copii, rămas văduv. „Am încercat să o salvăm, dar a fost prea târziu”

    Una dintre cele mai grele experiențe prin care poți trece este să rămâi, când te aștepți mai puțin, părinte singur. Cu atât mai mult cu cât ai de crescut doi...

    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești
    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești

    Pe măsură ce înaintează în vârstă, persoanele adoptate își pot dori din ce în ce mai mult să-și cunoască originile. Această dorință poate deveni mai...

    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme
    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme

    Carmen Tănase face parte dintre cele mai cunoscute actrițe de la noi și a intrat în atenția publicului în special după rolurile sale din seriale precum „Pariu cu...

    Un bărbat a câștigat la loterie dar a ascuns premiul de soția și copilul lui. „Nu le-am spus pentru că ar fi fost prea mulțumiți”
    Un bărbat a câștigat la loterie dar a ascuns premiul de soția și copilul lui. „Nu le-am spus pentru că ar fi fost prea mulțumiți”

    Un bărbat din China a câștigat premiul cel mare la loterie, însă a ținut acest secret față de soția și copilul său. 2 ani mai târziu, soția sa a aflat adevărul...

    Vreau ca soțul meu să mă plătească pentru că am grijă de copilul nostru. Cer prea mult?
    Vreau ca soțul meu să mă plătească pentru că am grijă de copilul nostru. Cer prea mult?

    O proaspătă mămică i-a cerut soțului său bani pentru că are grijă de copilul lor, însă motivul nu e cel la care te gândești. Parcurge articolul pentru toată povestea.

    © 2024 Qbebe