Ingrijirea urechilor la copii: ghid pe varste

Ingrijirea urechilor la copii: ghid pe varste

Alexandra Ion

Exista cateva reguli pe care fiecare mamica trebuie sa le respecte pentru a-i asigura celui mic igiena de care are nevoie, fara a exista pericolul unei raniri sau si mai grav, pericolul pierderii auzului.

Ingrijirea urechilor la bebelusi

O prima regula in ingrijirea urechilor bebelusilor este sa nu folosesti niciodata betisoare de urechi pentru urechea interna.  Foloseste betisoare speciale pentru bebelusi pentru curatarea urechii externe.

Sfatul specialistului:
Doamna conf. doctor Madalina Georgescu, UMF "Carol Davila" Bucuresti, Institutul de Fono-Audiologie si Chirurgie Functionala O.R.L., OTOMED Medical Center ne ofera urmatoarele informatii:

 "Grija noastra pentru copii se manifesta permanent, ceea ce este de dorit. Copilul trebuie sa se simta dorit. Uneori insa, mai ales la primul copil, grija constructiva este adesea insotita de teama sau de excese care, uneori, pot dauna. Unul dintre aceste exemple este, in opinia mea, dorinta de a curata excesiv urechile bebelusului. Dupa fiecare baie, mamicile insista asupra curatirii urechilor pentru ca pruncul sa nu aiba ceara. Cateva lucruri trebuie mentionate:
- foarte rar copii mici (sub un an) au o secretie excesiva de ceara care sa determine formarea de dop; deci nu trebuie sa avem acesta temere;
- urechea, conductul auditiv extern, trebuie sa fie libera, aerisita (fara vata in urechi) si in marea majoritate a cazurilor, se curata singura;
-  ce trebuie sa ne preocupe este ca urechea sa nu ramana umeda dupa baie, nu sa nu aiba ceara, acest ultim considerent fiind o problema doar foarte rar intalnita in cazul copiilor mici.
Ce sugerez mamicilor este ca dupa fiecare baie sa scurga apa ramasa in conduct, pentru ca astfel se scade riscul unei otite, risc care este mai mare daca copilul sta cu urechea umeda in frig sau vant (la mare)."

Betisoarele pot fi folosite numai pentru partea exterioara si chiar si atunci trebuie manevrate cu mare atentie. Folosirea lor in urechea interna poate duce la infectii, zgarierea pielii si ranirea acesteia. Mai grav, daca introduci betisorul prea adanc in ureche, exista riscul sa atingi timpanul, putand provoca chiar pierderea auzului.
Dupa fiecare baie zilnica a bebelusului tau, trebuie sa fii atenta ca urechea sa nu ramana umeda. Poti indeparta apa din urechi folosind un prosop fin, din bumbac, pe care sa-l pastrezi numai pentru aceasta utilizare.
Pentru o curatare completa a urechii cea mai recomandata metoda pentru curatarea urechilor este folosirea unui spray special pentru urechile bebelusului.

Doculyse spray auricular ajuta la dizolvarea si eliminarea dopului de ceara din canalul extern auditiv si este recomandat atat pentru bebelusii peste 6 luni cat si pentru adultii cu hipersecretie de cerumen sau care folosesc aparate auditive. Doculyse inmoaie si separa elementele care duc la aparitia dopului de ceara si dizolva dopurile de ceara proaspat formate, protejand stratul de cerumen de la nivelul urechii. Doculyse nu contine gaz propulsor, nu contine solventi si nu este nici uleios, asa ca nu necesita clatire. Pentru dizolvarea dopului de ceara, pulverizati o data sau de doua ori si lasati sa actioneze intre 15 si 30 de minute. Pentru preventie, folositi o data sau de doua ori pe saptamana in fiecare ureche.

Ingrijirea urechilor la copiii de 2-4 ani

Stim cu totii cat de energici sunt cei mici si cat de greu ii linistesti atunci cand le intrerupi joaca. Exista posibilitatea ca, obligat fiind sa stea la curatatul urechilor, copilul sa respinga aceasta activitate, adeseori neplacuta, si sa faca miscari bruste ce il pot rani. Este necesar de aceea sa ii insufli inca de mic o disciplina a curatarii urechilor. Aceste obiceiuri, precum suflatul nasului sau spalatul pe maini sunt transmise de la parinte la copil, cel din urma adoptandu-le ca obiceiuri personale sanatoase. 

Sfatul specialistului:
Domnul doctor Balanescu Mircea Ioan, Medic primar ORL, Sef sectie ORL Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

"Toaleta urechilor copilasilor reprezinta un gest important in mentinerea igienei atat a pavilionului urechii, cat si a CAE (conduct auditiv extern - canalul ce porneste de la orificiul pavilionar pina la timpan). Nu trebuie sa uitam ori sa minimalizam aceast aspect de igena, urechea fiind un important organ de simt alaturi de vedere, gust, miros. Rutina toaletizarii urechii inceputa de noi parintii va deveni un obicei pe care copilul il va mosteni asa cum este spalatul pe maini si dinti ori suflatul nasului. Scobitul in ureche cu diferite obiecte cum sunt agrafe, pixuri, scobitori trebuie sanctionat rapid la copiii de varsta scolara. Leziunile produse de aceste obiecte pot fi minime, reducandu-se numai la o mica sangerare, dar pot fi si importante mentionand in acest sens furunculul de CAE sau ruptura de timpan."

 Ingrijirea urechilor la copiii peste 4-5 ani

  • Invata-l sa foloseasca betisoarele doar pentru pavilionul extern al urechii
  • Dupa fiecare baie, se curata urechea cu un prosop dintr-un material moale
  • Invata-l un ritual de curatare
  • Spune-i de ce trebuie sa stea la curatat urechile

Nu exista metoda mai eficienta de a invata pe cineva ceva decat puterea exemplului. Asa si in cazul copilasilor care au tendinta naturala de a imita atitudini si comportamente. Un truc usor pe care il poti poti aplica cu succes pentru a-l invata pe cel mic sa-si curete singur urechile este crearea unui ritual de seara dupa baita.
Explica-i celui mic cum functioneaza urechea (in termeni pe intelesul lui) si de ce nu ar trebui sa le curete in interior cu betisoarele de urechi. Explica-i ca exista posibilitatea sa se raneasca si ca trebuie sa-si curete doar exteriorul urechilor. Arata-i cum sa le curete cu un prosop umed sau o carpita moale si cu atentie si cu grija. Cu timpul, aceste obiceiuri vor fi preluate de cel mic aproape mecanic. Va invata fara probleme cand trebuie sa foloseasca betisoarele si cum sa-si faca toaleta urechii in mod corect.

 Docuspray spray auricular este o solutie bazata pe nutrienti naturali marini pentru curatarea frecventa si sigura a urechii.

Docuspray nu contine gaz propulsor, este sigur pentru suprafata delicata a canalului auditiv si a timpanului.
Contine ingrediente active pentru a interactiona asupra dopului de ceara format. Este perfect pentru intreaga familie (incepand cu varsta de 30 de luni).
Contine doua doze separate, lavabile.

Docuspray previne aparitia dopurilor de ceara si este usor si sigur de folosit datorita pulverizatorului fara gaz propulsor - este sigur pentru suprafata delicata a canalului auditiv si a timpanului.

www.magazinvavianpharma.ro

 

Articolul urmator
Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

    O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere
    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

    Pierderea unui copil este cea mai dificilă experiență prin care poate trece un părinte. Unele dintre cele mai cunoscute regine ale Europei s-au confruntat cu o asemenea durere,...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    © 2024 Qbebe