Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Prietena mea cea mai bună este antivaccinistă convinsă! Și asta ne distruge prietenia

Confesiunea mamei din articolul de mai jos reflectă un punct de vedere din ce în ce mai des întâlnit în ultimii ani: rezerva totală față de vaccinarea copiilor. Afla care sunt și principalele rațiuni din spatele acesteia, precum și ce a decis mama care a îndrăznit să-și facă povestea cunoscută.

Motive pentru care părinții refuză vaccinarea copiilor

Un studiu publicat în anul 2016 în „The Journal of Pediatric Pharmacology and Therapeutics” a evidențiat 4 motive principale care îi determină pe părinți să nu-și mai dorească să-și vaccineze copiii. Iată care sunt acestea:
Îngrijorarea față de posibilele efectele adverse ale vaccinurilor
Principala cauză pentru care această îngrijorare s-a extins tot mai mult, la nivel global, se leagă de fluxul mare de informații pe care părinții îl primesc de pe social media, din mass media în genere, dar și de la alte persoane, inclusiv din familie. Acestea ajung să fie la un moment dat copleșitoare și pot împinge un părinte să nu o decizie fermă când vine vorba despre vaccinarea copilului său.

Spre exemplu, în ultimii ani, s-a tot vorbit despre diferite ingrediente prezente în vaccinuri, care pot conduce la reacții adverse deosebit de serioase, printre care întârzieri în dezvoltarea creierului, autism sau alte tulburări de comportament. În unele cazuri, s-a precizat că unele vaccinuri pot duce la deteriorarea ireversibilă a creierului.

Toate aceste aspecte i-au determinat pe părinți să fie mult mai rezervați în privința imunizării copiilor și să-și dorească să amâne, de pildă, ca aceștia să primească simultan mai multe vaccinuri, de teamă că sistemul imunitar al micuților nu ar putea să le facă față.

Practic, oamenii de știință au sesizat că, în ultimul deceniu, din ce în ce mai mulți părinți consideră că este benefic pentru copiii lor să le amâne anumite vaccinuri, crezând că este mult mai bine decât să le refuze complet. Ei consideră că avantajele oferite de vaccinuri sunt mai puțin semnificative decât riscurile care ar surveni dacă vaccinurile respective ar fi efectuate la timp.

Faptul că nu se deține suficientă informație în materie de vaccinuri
O altă explicație pentru refuzul tot mai mare al părinților de a-și vaccina copiii se leagă și de faptul că aceștia își dau seama că nu sunt bine informați cu privire la ele. Spre exemplu, experții în domeniu consideră că aproximativ 1/3 dintre părinți spun că nu au acces la informații bine puse la punct cu privire la riscurile și beneficiile vaccinurilor și că nu le este oricând la îndemână să stea de vorbă cu medicul pediatru.
Sfatul specialiștilor este ca farmaciștii, medicii și personalul medical auxiliar să fie deschiși în a discuta cu părinții despre vaccinuri, oferindu-le informații de maxim interes, pe înțelesul lor, fără a-i judeca.

Anumite credințe personale
Una dintre cele mai cunoscute dintre acestea este aceea conform căreia unii părinți cred că este mai bine ca micuții lor să facă anumite boli în copilărie. De asemenea, se crede că anumite boli sunt și așa rare și că nu li se va întâmpla tocmai copiilor lor să se îmbolnăvească.
O altă credință larg răspândită este și aceea că vaccinurile nu sunt la fel de eficiente precum imunitatea naturală, că odată ce un copil va fi vaccinat va avea șanse mai mari să contacteze boala respectivă.
Nu în ultimul rând, există părinți care cred că, dacă le oferă copiilor o dietă echilibrată și suplimente alimentare, aceștia vor fi feriți de numeroase boli și că nu mai este cazul să fie și vaccinați.

Motive religioase
În cazuri mai rare, există posibilitatea ca părinții să refuze să-și vaccineze copiii din motive care țin de religie. Uneori, se poate întâmpla ca refuzul să se limiteze la anumite vaccinuri sau să se extindă asupra ideii de vaccinare în general.

Confesiuni de mamă

O mamă a dezvăluit cum a ajuns să se gândească serios dacă să rămână în aceleași relații cu cea mai bună prietenă, pe care  o cunoaște de mai bine de 30 de ani, cu care împărtășește gusturi și preocupări comune, în condițiile în care aceasta se opune total vaccinării.

Femeia povestește cum inițial prietena ei îi punea diferite întrebări legate de vaccinare pe când era însărcinată. Ulterior, după ce aceasta a insistat asupra unor aspecte, a început să-și pună tot felul de semne de întrebare.

Odată ce a devenit și ea mamă, prietena sa a hotărât că nu o să-și vaccineze copiii. Pentru a-și susține punctul de vedere, a vorbit despre ingredientele care se pun în vaccinuri, despre cât de nocive sunt acestea pentru organismul copiilor. În același timp, ea ținea mereu să amintească despre revenirea anumitor boli contagioase (precum rujeola de exemplu), venind cu precizarea: „Vezi tu, mulți copii au fost vaccinați și totuși s-au îmbolnăvit”.

Un alt argument care a pus-o pe gânduri pe mama care a făcut confesiunea a fost răspunsul prietenei sale la întrebarea legată de cum ar proceda în cazul în care copiii ei ar fi bolnavi, dar fără să dea încă semne și ar sta în preajma unui bebeluș care nu a apucat încă să fie imunizat contra bolii respective. Răspunsul ei a fost: „Tocmai din acest motiv nu stăm pe lângă bebeluși”.

Mama a devenit mai îngrijorată de reacția prietenei sale după ce aceasta i-a spus că preferă să-și vadă copiii bolnavi de tuse măgărească sau de pojar decât „să devină autiști” din cauza vaccinurilor.

Reflectând mai profund, și-a dat seama că nu era deloc de acord cu prietena ei, că ea nu-și putea închipui cum ar fi să-și lase copiii nevaccinați. Mai mult decât atât, a devenit furioasă când și-a dat seama că aceasta nu se gândea nici la copiii ei, dar nici la alte persoane străine, care sufereau deja de diferite afecțiuni cu impact asupra sistemului imunitar și care s-ar fi putut îmbolnăvi din cauza copiilor ei nevaccinați.

Mama care s-a confesat a precizat: „Sunt furioasă în legătură cu obsesia ei anti-vaccinare... Nu sunt deloc de acord cu ea. Nici ea nu este de acord cu mine”.
Deși a mărturisit că nu ar dori să distrugă o prietenie atât de solidă ca a lor pe motivul că nu împărtășesc aceleași puncte de vedere cu privire la vaccinare, mama a explicat că se va strădui să găsească o cale de dialog pe acest subiect cu prietena ei. Rezerva sa se leagă însă de faptul că tema vaccinării este mult prea serioasă și de aceea nu este pe deplin sigură că ar putea să se împace vreodată cu ideile prietenei.

Surse: ncbi.nlm.nih.com, scarrymommy.com,wish.org.qa/blog/

Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/women-in-cafe-gm915629530-251981490

 

De 5 ani fiica mea mănâncă aceleași 5 preparate sau când dragostea de mamă trece prin stomacul copilului

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Geanta 2 în 1: cea mai bună prietenă a mamelor moderne
  Geanta 2 în 1: cea mai bună prietenă a mamelor moderne

  Să fii o mămică modernă este o adevărată provocare. Fiecare zi este o cursă cu obstacole, în care trebuie să dai dovadă de rezistență, prezență de spirit, empatie și o...

  65 de mesaje de "La mulți ani!" pentru prietena cea mai bună a fiicei tale
  65 de mesaje de "La mulți ani!" pentru prietena cea mai bună a fiicei tale

  Aniversările sunt un prilej numai bun pentru a le arăta unor oameni dragi cât de mult îi apreciem și cât îi iubim. De aceea, unul dintre cele mai frumoase daruri...

  Zodia care a primit titlul de Mama Anului! Este cea mai bună dintre toate
  Zodia care a primit titlul de Mama Anului! Este cea mai bună dintre toate

  Calitățile de a fi bune mame sunt legate și de zodia în care ne aflăm. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce zodie întrunește unele dintre cele mai...

  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”
  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”

  Surpriză dublă în familia cântăreței de muzică populară, Angela Rusu. Ea și fiica ei, Larisa, sunt însărcinate în același timp! Diferența dintre bebeluși...

  Aceasta este cea mai bună vârstă pentru a face un copil
  Aceasta este cea mai bună vârstă pentru a face un copil

  Veste bună pentru femeile care devin mămici după vârstă de 35 de ani!

  Un test cu strănuturi fosforescente dezvăluie care este cea mai bună mască de protecție
  Un test cu strănuturi fosforescente dezvăluie care este cea mai bună mască de protecție

  Un studiu american recent a ajuns la concluzia că, dintre măștile de protecție ce pot fi realizate homemade, cele mai eficiente sunt cele pe bază de bumbac. Iată cum s-a realizat...

  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”
  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”

  Pentru că suntem în plină pandemie este foarte important să ne igienizăm casele și să le menținem curate pentru a evita transmiterea virusurilor. Potrivit medicului pneumolog...

  © 2021 Qbebe