Este adevărat că tratamentul cu ibuprofen poate pune în pericol viața copiilor cu vărsat de vânt?

Este adevărat că tratamentul cu ibuprofen poate pune în pericol viața copiilor cu vărsat de vânt?

Irina Olteanu - Redactor Senior

În urma unui caz recent ce a implicat un copil bolnav de vărsat de vânt care a ajuns să prezinte complicații grave după ce a urmat un tratament cu ibuprofen la recomandarea medicilor, întreaga comunitate medicală s-a sesizat cu privire la această problemă. Iată ce se poate întâmpla și ce modalități sunt recomandate în tratamentul vărsatului de vânt la copii.

Caz recent de vărsat de vânt tratat cu ibuprofen

Fotografiile de mai jos arată motivul pentru care nu ar trebui să oferiți niciodată ibuprofen unui copil cu varicelă. Acest băiețel, pe nume Lewis Lyons a ajuns în urmă cu 10 luni să se lupte pentru viața sau dezvoltând septicemie. Mama sa Hayley a tras un semnal de alarmă redactând o postare (distribuită de peste 350 000 ibuprofen si varsat de vantpersoane) cu privire la o problemă existentă de mult și totuși ignorată de comunitatea medicală; mai exact, patru medici au recomandat ibuprofen pentru scăderea febrei rezistente la tratament (pe care mama i l-a administrat fără știință), în final copilul suferind o reacție adversă gravă, starea de sănătate deteriorându-se și fiind internat în Spitalul de copii Alder Hey din Anglia.

Ce s-a întâmplat de fapt? Medicamentul reacționează cu virusul cauzator de varicelă făcându-l să pătrundă mai profund în țesutul pielii.

Lewis este în prezent sănătos, deși prezintă încă cicatrice la nivelul pielii. Mămica avertizează și alți părinți că și medicii pot greși și că nu trebuie să administreze niciodată ibuprofen/nurofen copiilor care se confruntă cu varicelă. Ea își dorește ca prin mesajul transmis să atragă atenția tuturor asupra riscurilor pe care le poate presupune acest tratament.

Sfaturi pentru tratarea varicelei la copii

Nu există în prezent niciun tratament standard pentru varicelă, virusul dispărând de obicei de la sine (boală autolimitantă). În cazul în care copilul prezintă dureri sau temperatură ridicată, un analgezic ușor precum paracetamol poate fi oferit. Dimpotrivă, aspirina este complet interzisă chiar și pentru cazurile suspecte (nu certe) de varicelă, deoarece copiii pot dezvolta o afecțiune potențial fatală denumită sindromul Reye (cauzează leziuni cerebrale și hepatice grave).

De fapt, prospectul medicamentului Nurofen pentru copii prevede extrem de clar în secțiunea de precauții: se recomandă a se evita utilizarea Nurofen Junior în cazurile de vărsat de vânt (varicelă). Ibuprofenul, antiinflamator, a fost asociat cu infecții secundare mai grave conform informațiilor medicale de specialitate (infecțiile poartă denumirea de fasceită necrozantă și apar când o tulpină deosebit de virulentă de bacterie din grupul A streptococ sau mai rar de tip stafilococ pătrunde în rănile cauzate de varicelă și secretă o toxină puternică, impunându-se îndepărtarea chirurgicală a pielii pentru a stopa infecția). O serie de medici pediatri insistă însă să recomande acest tip de tratament, în pofida riscului cunoscut.

Septicemia este caracterizată prin următoarele simptome: temperatură mare cu frisoane, greață, vărsături și diaree, durere abdominală, scurtarea respirației, ritm cardiac crescut; poate fi gestionată cu antibiotice, însă tratamentul timpuriu este crucial. Medicul Craig Rubens din Cadrul Centrului pentru Copii, care conduce un studiu de amploare cu privire la infecții, susține faptul că cercetările de laborator au demonstrat faptul că ibuprofenul poate împiedica funcționarea corespunzătoare a globulelor albe (poate masca febra și durerea asociate infecțiilor). Prin urmare, gravitatea problemei nu este întotdeauna evidentă, iar în lipsa unui tratament agresiv infecția se poate prolifera. Din acest motiv medicul recomandă monitorizarea îndeaproape a următoarelor simptome: inflamație care s-a răspândit dincolo de zona rănilor specifice varicelei (blisterele nu trebuie să fie mai mari de 6 mm), durere în zona inflamată, febră care revine la 3-4 zile după debutul varicelei și care însoțește inflamația; copiii ar trebui împiedicați să își scarpine rănile care conferă senzație de mâncărime și sunt în curs de vindecare.

Ibuprofenul a fost utilizat în asociere cu paracetamolul în trecut. Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire a emis o recomandare în urma acestui caz ca ibuprofenul să nu mai fie utilizat pentru tratamentul varicelei (vărsatului de vânt).

ibuprofen si varsat de vant

Tratamentul considerat sigur pentru varicelă/vărsat de vânt constă în antihistaminice (precum difenhidramină) care cauzează uneori somnolență, precum și creme cu hidrocortizon care ameliorează senzația de mâncărime și acetaminofen / paracetamol. Rețineți că acesta din urmă nu tratează cauza febrei și ajută la ameliorarea disconfortului resimțit, reduce durerile de cap și alte tipuri de dureri. Nu trebuie să folosiți paracetamol în cazul în care copilul se simte confortabil și nu este deranjat de febră sau dureri (cu mențiunea că pentru bebelușii sub 3 luni este necesară recomandarea medicului). Ibuprofenul trebuie evitat și în cazul copiilor care suferă de astm sau de probleme cu stomacul.

Dacă aveți nedumeriri cu privire la tratament, apelați la sfatul medicului sau al farmacistului; ca părinți avem datoria de a ne educa cât mai bine cu privire la îngrijirea copilului, iar o verificare a prospectului oricărui medicament nu reprezintă decât o măsură de precauție suplimentară. Acest tip de incidente, deși sunt posibile, sunt omenești și nu înseamnă că nu ne putem baza pe judecata personalului medical specializat.

Citește și: Varsatul de vant sau varicela: simptome si tratament

Opinia medicului

Doamna doctor Ingrid Balan, Medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana ne-a oferit următoarele informații cu privire la administrarea de ibuprofen copiilor bolnavi de varicelă:

"Varicela sau, în termeni populari, vărsatul de vânt, reprezintă una din bolile copilăriei care se manifestă prin apariția unei medicerupții veziculoase la nivelul pielii. Întrucât debutul bolii, ca în majoritatea infecțiilor, este dominat de febră, medicii recomandă copiilor antitermice clasice de tipul nurofenului sau paracetamolului. Trebuie menționat că Ibuprofenul conținut de Nurofen este periculos de administrat în această boala căci crește foarte mult riscul suprainfecției veziculelor de la suprafața pielii cu bacterii de tipul stafilococului sau streptococului, putând conduce la apariția fasceitei necrozante și chiar a septicemiei, punând în pericol viața copilului. Se poate apela însă la metode fizice de scădere a febrei (împachetări hipotermizante) sau remedii homeopate sau doze mici de paracetamol. Dintre bolile copilăriei, în varicelă trebuie evitat pe cât posibil să administrăm nurofen, iar copiii ce prezintă teren atopic, rinită alergică sau astm bronșic, polipoză nazală, au contraindicație de folosire a acestui medicament."

Domnul doctor Dorin Bleahu, Medic primar Pediatrie, Medic sef sectie Pediatrie in cadrul Spitalului Sanador, Competenta de onco-pediatrie, in cadrul Centrului Medical Sanador completează:

"Varicela este o boala contagioasă a copilariei, de etiologie virală (virusul varicelozosterian). În marea majoritate a cazurilor (forme ușoare și forme medii) nu necesită tratament etiologic (cu Aciclovir), doar tratament simptomatic, respectiv tratament antitermic și tratament local pentru a evita suprainfecția veziculelor de varicelă. Într-un număr redus de cazuri (în special la copii cu imunodeficiențe) varicela antrenează complicații potențial grave, necesitand un tratament complex.
Nu există nicio contraindicație de administrare a Ibuprofen în varicelă. Administrarea acestui medicament în varicelă se face când copilul prezintă febră mai mare de 38 grade Celsius (măsurată intrarectal). Dozele sunt 8-10 mg/kg corp/doză și se administrează la 8 ore (3 administrări/zi). Depășirea acestor doze uzuale poate antrena toxicitate în special hepatică."

 

Mulțumim doamnei doctor Ingrid Bălan și domnului doctor Dorin Bleahu pentru informațiile oferite. 

Surse: 

 

www.sheknows.com; www.dailymail.co.uk; http://patient.info; community.seattletimes.nwsource.com

Articolul urmator
Tratamentul tusei productive la copii
Tratamentul tusei productive la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am plecat de la petrecerea celui mai bun prieten al fiului meu după ce mama lui mi-a spus că are vărsat de vânt
    Am plecat de la petrecerea celui mai bun prieten al fiului meu după ce mama lui mi-a spus că are vărsat de vânt

    Mamele uneori ne surprind de-a dreptul. Și nu este deloc de judecat, pentru că devenim atât de subiective și atât de dornice să ne facem copiii fericiți, încât...

    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia
    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia

    Infecțiile digestive fac parte dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, putând apărea la orice vârstă. Printre acestea se numără și cele provocate de bacterii,...

    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții
    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții

    Dacă te „ciocnești” mereu cu soacra ta, să știi că nu ești singură, ci în aceeași situație cu milioane de femei. Cum diferențiezi o simplă neînțelegere de...

    O mamă influencer a postat o imagine cu fiul ei pe un balcon în Paris și internauții o acuză că pune în pericol viața copilului
    O mamă influencer a postat o imagine cu fiul ei pe un balcon în Paris și internauții o acuză că pune în pericol viața copilului

    Camila Coelho nu este un nume străin pasionaților de modă și frumusețe. Frumoasa braziliancă, în vârstă de 35 de ani, a devenit cunoscută în urmă cu mai bine de 12...

    Milioane de fetițe sunt mutilate genital anual. Practica barbară le pune în pericol viața!
    Milioane de fetițe sunt mutilate genital anual. Practica barbară le pune în pericol viața!

    Mutilarea genitală este o realitate cruntă pentru milioane de fete și femei din întreaga lume. Potrivit unui raport al Parlamentului European din 2020, peste 200 de milioane de...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Ajutor! Vreau să îmi salvez nepoțelul de abuz. Sora mea minoră, mama lui, îi pune viața în pericol și autoritățile din România nu mă ajută cu nimic
    Ajutor! Vreau să îmi salvez nepoțelul de abuz. Sora mea minoră, mama lui, îi pune viața în pericol și autoritățile din România nu mă ajută cu nimic

    Aș vrea să vorbesc ceva cu dumneavoastră dacă se poate. Este vorba despre nepoțelul meu de 2 anișori, care în acest moment este în pericol. Sora mea e minoră, are 17 ani...

    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor
    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor

    O familie de peste hotare a trăit o tragedie chiar în ziua în care a aflat sexul bebelușului. Medicii le-au spus părinților că bebelușul e băiat, dar și că viața lui e...

    © 2024 Qbebe