Avertismentul unei mame: de ce să nu administrați ibuprofen copiilor când au vărsat de vânt

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când îți vezi micuțul cum suferă din cauza febrei și a stării generale alterate, faci tot ce poți pentru a-i reda starea de bine. În aceste condiții, când vezi că după un prim consult medical nu se simte bine, insiști să ai și a doua opinie. Așa a procedat și o mamă din Marea Britanie cu băiețelul ei când acesta a avut vărsat de vânt. Din păcate, întrucât i s-a recomandat ibuprofen, copilul a suferit o complicați gravă care l-a adus în spital. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum s-a ajuns într-o asemenea situație!

Și-a dus la spital băiețelul cu vărsat de vânt

Verity Watts a încercat să-și ajute fiul (Tommy) să treacă mai ușor peste manifestările neplăcute ale vărsatului de vânt. În acest scop, i-a dat paracetamol și i-a făcut băi cu ovăz.

baietel blond stand cu ochii inchisi in cada

Întrucât starea copilului nu s-a îmbunătățit, iar febra a crescut brusc, a hotărât să se adreseze unui spital din Essex. Iată ce a dezvăluit mama pe contul ei de Facebook:

„...Tommy a făcut vărsat de vânt, se simțea bine, dar duminică starea lui s-a înrăutățit, febra a crescut și avea stări de somnolență. Luni seară ne-am dus cu el la spitalul  din Broomfield, unde mi s-a confirmat că trebuia să-i dau doar paracetamol și ne-au trimis acasă în jurul orei 3 dimineața, fără nicio altă recomandare.”

Pentru că starea copilului nu se îmbunătățea, acesta a fost dus la un alt spital 

Văzând că Tommy nu se simțea bine, că interveniseră și vărsăturile, iar febra nu scădea, Verity a hotărât să ceară și un alt sfat. De aceea, s-a dus la un alt spital, iar acolo copilului i s-a administrat ibuprofen, după cum a precizat în aceeași postare de pe Facebook:

„A doua zi, starea lui se agravase, avea vărsături, febra era tot ridicată și încă avea stări de somnolență... așa că m-am adresat spitalului din Colcher pentru a cere și o altă opinie. Când am ajuns acolo și am explicat care era situația, un asistent medical mi-a spus că, pentru scăderea febrei, ar fi trebuit să ia calpol și ibuprofen împreună- eu am avut îndoieli, însă asistentul mi-a zis că era vorba despre un „mit”, că nu trebuie să crezi tot ce vezi pe internet. De asemenea, m-a asigurat că, de când era el în acel spital, nu a văzut „nicio reacție adversă la ibuprofen în caz de vărsat de vânt.” A insistat că era bine să se procedeze așa... L-am crezut, doar era o persoană calificată, nu-i așa? Prin urmare, i-a administrat lui Tommy o doză de ibuprofen.”

În urma administrării de ibuprofen, copilul a suferit complicații

După mai multe ore de la administrarea de ibuprofen, starea lui Tommy s-a înrăutățit iar: i-au apărut pe corp mai multe pete vinete. Ulterior a ajuns la spital, cu o infecție, fiind tratat cu perfuzii și cu antibiotice. În urma acestei experiențe, Verity a ținut să avertizeze părinții în legătură cu următorul fapt: să nu se administreze ibuprofen copiilor în caz de vărsat de vânt.

Potrivit sursei citate, mama a relatat următoarele:

„Trecuseră câteva ore din cele pe care le aveam de așteptat pentru ca medicul să ne spună că puteam pleca acasă și am sesizat un semn pe abdomenul lui Tommy... i l-am arătat unei asistente și mi-a spus că nu era nimic, că probabil se forma o altă leziune provocată de vărsatul de vânt. Am părăsit spitalul și ne-am dus acasă. 

A doua zi dimineață, la ora șase, situația lui Tommy era cu totul alta. Se trezise având pe abdomen ceva care semăna cu o vânătaie dar care, până la ora opt, se înnegrise. Mi-am sunat medicul și acesta a venit imediat acasă. A confirmat că acea leziune era infectată și a făcut semne pe burtica lui Tommy ca să vadă dacă aceasta se extindea... într-adevăr, s-a întâmplat așa, astfel că până la ora 4 după-amiaza tot abdomenul era vânăt și inflamat. 

Medicul nostru a dat telefon la spital ca să ne ducem cu Tommy acolo... când am ajuns, era însă prea slăbit pentru a i se putea face o perfuzie. Au existat mai multe încercări de a i se găsi o venă, iar ulterior i s-au administrat patru doze de antibiotic intramuscular. 

În următoarea zi, Dr. Malik a venit să ne vadă, a fost extraordinar, a reușit să găsească o soluție pentru a-i găsi lui Tommy o venă și i s-au administrat perfuzii cu antibiotice și fluide, avea corpul umflat peste tot...

baietel in spital cu diverse urme pe abdomen din cauza unei complicatii generate de administrarea unui medicament

Doctorii au confirmat că Tommy nu ar fi trebuit să primească niciodată ibuprofen, că era un noroc că era în viață și că, dacă i s-ar mai fi administrat încă o doză, aceasta i-ar fi putut fi fatală! Tommy se simte însă tot mai bine și postarea mea este un avertisment, astfel încât alți copii să nu treacă prin așa ceva.”

CPR Kids din Australia a distribuit postarea lui Verity. Pentru „honey.nine.com.au”, experții CPR au precizat că: „Practicile aflate în vigoare nu recomandă administrarea de ibuprofen copiilor cu vărsat de vânt întrucât există câteva studii care au arătat că există o legătură între ibuprofen și apariția unor infecții severe ale pielii. Din fericire, asemenea situații sunt FOARTE RARE.”

Surse foto:

Surse articol: honey.nine.com.au, facebook.com/verity.watts.37/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Avertismentul unei mame care a găsit poze cu bebelușa ei pe un site de pedofili
  Avertismentul unei mame care a găsit poze cu bebelușa ei pe un site de pedofili

  O femeie din Statele Unite este în stare de șoc după ce a descoperit poze cu copilul ei pe un site de pedofili.

  Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
  Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

  Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

  Reacția unei mame când și-a văzut bebelușul postat pe pagina de „Bebeluși urâți” pe Instagram
  Reacția unei mame când și-a văzut bebelușul postat pe pagina de „Bebeluși urâți” pe Instagram

  O tânără din Marea Britanie a avut un șoc în momentul în care a văzut că o imagine cu bebelușul ei în vârstă de nouă luni a ajuns pe pagina de Instagram...

  De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă
  De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă

  Studii efectuate în ultimul deceniu au ajuns la concluzia că în creierul femeilor se produc schimbări semnificative odată ce devin mame. Iată despre ce este vorba!

  Biletele unei mame în pachetul de școală al copiilor ei sunt exact ce am vrea și noi să scriem
  Biletele unei mame în pachetul de școală al copiilor ei sunt exact ce am vrea și noi să scriem

  Ce ar fi parentingul fără puțin umor? O femeie din Statele Unite, sătulă să pregătească degeaba pachețelele pentru copiii ei, a luat un marker și a început să le lase celor...

  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?
  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?

  Există o mulțime de zvonuri care apar în mediul online cu privire la medicamentele benefice în situația în care contactăm coronavirus. Cu toate acestea, important este...

  Reacția furioasă a unei mame când a văzut că soțul ei însemna gemenii cu markerul, pentru că nu îi putea diferenția
  Reacția furioasă a unei mame când a văzut că soțul ei însemna gemenii cu markerul, pentru că nu îi putea diferenția

  Să își deosebească gemenii identici nu a fost tocmai cel mai ușor lucru pentru un proaspăt tătic din Statele Unite. El a povestit pe reddit.com că a fost atât de...

  Răspunsul unei mame, după ce a fost blamată pentru ținuta ei când și-a adus copilul la școală
  Răspunsul unei mame, după ce a fost blamată pentru ținuta ei când și-a adus copilul la școală

  Ultimul lucru de care ne arde dimineața, la prima oră, când ne ducem copiii la școală sau la grădiniță, este să punem cap la cap o ținută fără cusur. Ducem suficiente lupte...

  © 2022 Qbebe