Mami, ce vor plantele?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea copiilor observă plantele din mediul înconjurător și, nu de puține ori se întreabă ce își doresc acestea. Pentru întrebarea mami, ce vor plantele aveți aici un articol care vă oferă un răspuns detaliat care îl va lămuri pe deplin pe cel mic.

Informații despre plante

Plantele sunt extrem de importante pentru viața pe planeta Pământ. Cresc pe munți, în văi, deșerturi, în apă dulce și sărată și aproape pretutindeni pe planetă. Ele îmbracă toate formele și mărimile de la cele mai mici până la arborii gigantici de sequoia. Nu sunt doar frumoase de privit, dar joacă un rol vital în menținerea sănătății oamenilor, a animalelor și, de altfel, a întregii planete. Ele oferă hrană, vindecare, adăpost și oxigenul de care avem nevoie pentru a respira. De fapt, tot ceea ce mâncăm provine în mod direct sau indirect de la plante.

Animalele erbivore (consumatoare de plante), precum și cele omnivore (consumatoare de carne și plante) depind de ele pentru supraviețuire. Chiar și carnivorele depind de plante în mod indirect deoarece au ca pradă animale erbivore.
Plantele deservesc de asemenea și drept adăpost sau habitat pentru multe animale. Solul pe care ne aflăm are și el nevoie de plante. Când plantele mor ajung să se descompună și oferă un sol fertil, bogat în nutrimente care ajută semințele să germineze și să se transforme în răsaduri. Ele ajută de asemenea la procesul de încetinire a eroziunii solului deoarece rădăcinile copacilor îl mențin în loc. Când plantele realizează procesul de fotosinteză, preiau dioxidul de carbon din atmosferă și eliberează oxigenul atât de necesar respirației tuturor ființelor.

ce vor plantele

Ce vor plantele

Toate ființele vii au nevoie fizice care trebuie întrunite pentru a susține viața. În funcție de mediu și de disponibilitatea resurselor, unele organisme pot fi capabile să supraviețuiască bine, altele mai puțin bine sau chiar deloc. Nevoile oamenilor au rămas relativ constante de mai multe secole. Odată cu primii exploratori care au pornit în descoperirea unor tărâmuri noi și în cartografierea unor noi teritorii, aceștia au trebuit să se asigure de faptul că avem la îndemână hrană, apă, aer și un adăpost. În cazul în care oricare dintre aceste nevoi de bază nu ar fi suplinită, viața pe pământ s-ar afla în pericol.

Ca și oamenii, plantele necesită anumite elemente pentru a se dezvolta, reproduce și a supraviețui. Plantele au nevoie de un loc să crească, de temperatura potrivită, lumină, apă, aer și nutrimente și, nu în ultimul rând, de timp. Când aceste necesități sunt limitate sau nu sunt deloc oferite pot inhiba dezvoltarea plantelor sau le pot determina să moară.

Apă și nutrimente - asemenea oamenilor și animalelor, și plantele au nevoie de apă și nutrimente pentru a supraviețui. Majoritatea plantelor folosesc apa pentru a transporta umezeala și nutrimentele de la rădăcini la frunze. Apa, ca și nutrimentele, este în mod normal preluată prin rădăcini din sol. Din acest motiv este extrem de important ca plantele să fie udate când solul lor se usucă.

ce vor plantele

Fertilizatorii oferă de asemenea plantelor nutrimente și sunt de obicei oferiți acestora când sunt udate. Cele mai importante nutrimente pentru plante sunt azotul (N), fosforul (P) și potasiul (K). Azotul este necesar pentru aspectul verde al frunzelor, fosforul este necesar pentru dezvoltarea florilor și a rădăcinilor puternice, iar potasiul ajută plantele să combată diverse probleme. Un aport prea mare sau prea mic de apă se poate dovedi dăunător. În ceea ce privește apa necesară plantelor, grădinarii acordă o atenție deosebită calității acesteia. O calitate mai slabă a apei poate conduce la condiții ale solului dăunătoare pentru recolte. Mai exact, apa salină folosită pentru răsaduri poate conduce la un conținut ridicat de sare care va inhiba abilitatea plantei de a depozita apă; plantele udate cu acest tip de apă pot părea ofilite chiar dacă sunt udate regulat (nu germinează și au o dezvoltare oprită în creștere). Este important și nivelul de pH al apei, dacă depășește 7 este desemnată alcalină, iar dacă nu este desemnată acidă. În cazul din urmă se reduce disponibilitatea unor nutrimente precum fier, zinc și fosfor, iar plantele pot avea dungi galbene pe frunze sau colorație mov pe partea inferioară a frunzelor, iar o apă alcalină poate cauza deficiențe în calciu și magneziu și un aspect gălbui, nivelul optim de pH fiind între 6-7,2.

Aer și sol - aerul proaspăt, curat și solul sănătos ajută de asemenea plantele să crească. Un aer murdar cauzat de fum, gaze și alți poluanți poate fi dăunător pentru plante, limitându-le abilitatea de a prelua dioxid de carbon din aer pentru fotosinteză. De asemenea, un aer murdar poate bloca lumina soarelui, atât de importantă pentru creșterea unei plante sănătoase. Solul sănătos este vital pentru plante. În plus față de nutrimentele esențiale din acesta (de la materie organică la microorganisme), solul oferă un suport pentru plante.

Lumină și temperatură - plantele au nevoie și de lumina soarelui pentru a crește. Lumina este folosită ca energie pentru crearea hranei, respectiv fotosinteză. Prea puțină lumină poate face planta să pară slăbită, să aibă mai puține flori și fructe. Și temperatura este importantă, majoritatea plantelor preferând temperaturile răcoroase specifice nopții sau cele plăcute de pe timpul zilei. O temperatură prea ridicată le poate arde sau una prea rece la poate îngheța.

Spațiu și timp - un alt factor de luat în considerare în ceea ce privește creșterea plantelor. Atât rădăcinile cât și frunzișul au nevoie de loc pentru a crește. În lipsa acestuia, plantele pot deveni pipernicite. Plantele prea aglomerate au șanse mai mari să sufere de boli deoarece fluxul de aer către ele este limitat. Nu în ultimul rând, au nevoie de timp deoarece plantele nu cresc peste noapte. Au nevoie de timp și răbdare pentru a crește, unele mai mult decât altele. Majoritatea necesită un anume număr de zile, luni sau chiar ani pentru a produce flori și fructe.

Prin urmare, o plantă își dorește toate aceste lucruri, precum și multă răbdare și atenție din partea celui care o crește. Sperăm să vă ajute aceste sfaturi și ca cei mici să le aprecieze.

Citește și: Plantele de apartament, afla cat de periculoase sunt pentru copii 

Surse:

www.gardeningknowhow.com; http/special/children/how-plants-grow.htm; http://learnaboutag.org/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Jennifer Garner: copiii mei îmi spun să mă demachiez când vin de la o ședință foto. Ei o vor pe mami!
  Jennifer Garner: copiii mei îmi spun să mă demachiez când vin de la o ședință foto. Ei o vor pe mami!

  Jennifer Garner, una dintre cele mai iubire actrițe de la Hollywood, se destăinuie revistei People Magazine despre ce înseamnă viața de mamă și despre cum o percep copiii ei....

  Jurnal de copil: Azi am vorbit cu mami despre relațiile intime
  Jurnal de copil: Azi am vorbit cu mami despre relațiile intime

  Azi am vorbit cu mami despre sex. Bine, sinceră să fiu nu numai azi am vorbit cu mami despre asta. Dar o să vă zic despre cum a aflat mami că știam despre sex și alte...

  Lege controversată în Senat: ”Băieții se vor juca doar cu mașinuțe și vor face avansuri fetelor, fetele cu păpuși și vor accepta avansurile”
  Lege controversată în Senat: ”Băieții se vor juca doar cu mașinuțe și vor face avansuri fetelor, fetele cu păpuși și vor accepta avansurile”

  A sunat Evul Mediu ... își vrea politicienii înapoi. Pentru că se pare că mulți dintre cei care ne conduc vin dintr-o epocă demult apusă, care pare-se că vrea să renască...

  Mami, ajută-mă! Nu vreau să mint. Simt că hrănesc o pată neagră din creier cu broccoli stricat
  Mami, ajută-mă! Nu vreau să mint. Simt că hrănesc o pată neagră din creier cu broccoli stricat

  Încă o zi, încă o lecție de viață de la propria mea fiică. Are doar 10 ani, dar vede lucrurile uneori atât de fresh și cu o maturitate atât de transparentă...

  Tati, mami şi-a tăiat burtica să mă facă pe mine. Tu ce ai făcut?
  Tati, mami şi-a tăiat burtica să mă facă pe mine. Tu ce ai făcut?

  Nu-i aşa că întrebarea din titlu v-a nedumerit? Da ... şi pe noi, atunci când fiica mea a adresat-o pe cel mai normal ton, când stăteam relaxaţi cu toţii în...

  Mami, să știi că uneori te urăsc!
  Mami, să știi că uneori te urăsc!

  Mami, să știi că uneori te urăsc! - o replică pe care am primit-o de la fiica mea de 10 ani acum 2 zile. Acela a fost momentul în care am fost foarte mândră de ea, dar și...

  „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări
  „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări

  „Mami, rămâi să dormi cu mine în seara asta?”, este o întrebare pe care o aud deseori părinții ai căror copii păreau că s-au obișnuit să doarmă...

  Dana Rogoz despre viața de familie: „Ce vor femeile? Vor ordine în casă”
  Dana Rogoz despre viața de familie: „Ce vor femeile? Vor ordine în casă”

  Dana Rogoz este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România. A apărut pentru prima dată la TV la doar 9 ani, în celebra emisiune pentru copii, Abracadabra, unde...

  © 2022 Qbebe