Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Legislația pentru părinți: de la ce vârstă pot sta copiii în față?

Majoritatea părinților își petrec concediile alături de copiii lor. Pentru a ajunge la anumite destinații, familiile folosesc cel mai des mașina personală. Cei mici nu pot fi transportați oricum, iar pentru siguranța lor există anumite reguli stricte care trebuie respectate. Până la o anumită vârstă, copiii trebuie să stea în scaune auto speciale. Nu au voie să stea pe scaunele din față, cu atât mai puțin în brațele șoferului. Deși cunosc aceste reguli de transport, unele persoane le ignoră voit, fără a conștientiza pericolul la care îi expun atât pe copii, cât și pe ei. De dragul unor minute de amuzament, părinții își lasă copiii care nu au mai mult de câțiva ani chiar să pună mâna pe volan. Astfel de filmulețe teribiliste sunt celebre pe rețelele sociale, unde adună multe aprecieri din partea altor oameni, la fel de inconștienți.

De la ce vârsta pot sta copiii în față - 2021

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 este cea referitoare la circulația autoturismelor pe drumurile publice. Cel mai recent, ea a fost modificată în 2015, deoarece articolul 95 privitor la transportul copiilor în mașină era vag și de multe ori existau nelămuriri pentru șoferi. Înainte de 2015, mulți nu cunoșteau regulile de transport pentru copii, iar din cauza faptului că nu erau clar definite restricțiile, nici poliția nu aplica sancțiuni foarte des. Vârsta de la care copiii pot sta în față este de 12 ani.

fetita-blonda-imbracata-cu-un-pulover-cu-dungi-in-multe-culori-este-intr-o-masina-alba-si-sta-cu-capul-si-mana-pe-geam-si-rade

Această lege se respectă și în 2021, iar cei cu vârste cuprinse între 3-12 ani au voie să călătorească doar pe bancheta din spate. Copiii cu înălțimea de peste 1,35 cm trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. Este interzis transportul pe scaunul din față al mașinii sub vârsta de 12 ani, chiar dacă cel mic este ținut în brațe de un adult. De asemenea, este obligatoriu ca scaunele autoturismului să fie omologate și să conțină informații despre țara unde s-a făcut omologarea.

Transportul copiilor pe scaunul din față

Sistemele de siguranță sunt esențiale atunci când transportăm un copil pe scaunul din față. Pentru cei mai înalți de 1,50 cm trebuie folosită centura de siguranță pentru adulți, aceasta fiind ajustată în funcție de greutatea copilului. Totodată, centura nu trebuie să treacă peste gât sau gură. Cei cu o înălțime sub 1,35 cm pot călători cu mașina doar dacă se află într-un scaun pentru copii. Pot fi folosite elemente suplimentare de siguranță pentru copil, dacă părinții consideră că este necesar. Acestea pot fi pernele de înălțare care țin copilul fixat cu spatele de scaun. Aceste obiecte care pot fi utilizate opțional trebuie folosite obligatoriu împreună cu centura de siguranță. Informații despre transportul copiilor pe scaunul din față se găsesc în alineatul 1.3 al art. 97, din Ordonanța de urgență 11/2015.

Există câteva excepții privitoare la transportul copiilor pe scaunul din față, anume problemele medicale grave. În aceste cazuri, copilul poate fi transportat fără scaun și fără centură, doar pe scaunele din spate. Pentru copiii mai mici de 3 ani, trebuie să existe supraveghere permanentă din partea unui adult și o dovadă medicală care să fie prezentată în cazului unui control de rutină din partea poliției.

De la ce vârstă ai voie să stai în față?

Începând cu vârsta de 12 ani un copil poate călători pe scaunul din față, doar dacă are o înălțime mai mare de 1,50 cm și, bineînțeles, dacă este fixat cu sisteme de siguranță. În cazul celor care au împlinit 12 ani trebuie folosite sisteme de siguranță pentru adulți, fiind interzise cele pentru copii. Un lucru extrem de important sunt airbagurile, care sunt potrivite pentru cei cu o greutate de peste 55 – 60 de kg. 

În cazul în care cel mic are o greutate sub cea precizată mai sus, este indicată dezactivarea airbagului frontal, deoarece le poate cauza răni celor mici dacă se declanșează întâmplător. Copilul cu vârsta de 12 ani care este transportat pe locul din față trebuie să stea cu spatele lipit de scaun și cu centura de siguranță fixată corespunzător, astfel încât să-i cuprindă mijlocul și pieptul, dar să nu treacă de zona gâtului.

bebelus-aflat-in-scaunul-auto-si-pe-scaunul-din-fata-al-unei-masini-zambeste-si-sta-cu-fata-in-sensul-invers-al-directiei-de-mers

În Codul Rutier este precizat faptul că, pentru copiii care trebuie transportați pe scaunul din față din motive medicale, trebuie făcută dovada bolii, iar cei mai mici de 1,50 cm înălțime trebuie puși în scaune auto. Dezactivarea airbagurilor frontale este obligatorie, iar scaunul trebuie orientat invers față de sensul direcției de mers.

Până la ce vârstă trebuie să stea copilul în scaun auto (2021)?

Copilul trebuie să stea în scaunul auto până la vârsta de 3 ani. De la revizuirea din 2015 a Ordonanței 195/2002, s-a adăugat faptul că cei care are au o înălțime de sub 1,35 cm, trebuie transportați tot în scaunul auto. De asemenea, pe lângă scaunul auto, copiii sub 3 ani și 1,35 cm înălțime trebuie să fie fixați și cu centuri de siguranță adaptate vârstei și greutății lor. În Codul Rutier sunt specificate dispozitivele de siguranță pentru copii, iar pentru scaunele auto există mai multe grupe. În funcție de vârsta celui mic, scaunele auto diferă de la dimensiune până la pernele de protecție și înălțare.

Grupele pentru dispozitivele de fixare pentru copii sunt:

 • Grupa 0 – pentru copiii cu greutatea mai mică de 10 kg
 • Grupa 0+ – pentru copiii cu greutatea mai mică de 13 kg
 • Grupa I – pentru copiii cu greutatea între 9 și 18 kg
 • Grupa II – pentru copiii cu greutatea între 15 și 25 kg
 • Grupa III – pentru copiii cu greutatea între 22 și 36 kg

Prevederile pentru transportul în comun sunt nereglementate corespunzător, astfel că, părinții sunt cei care trebuie să decidă cum își protejează copii atunci când merg cu autobuzul sau taxiul. Dacă transportul este dedicat exclusiv copiilor, aprobarea pentru firmă se dă numai dacă există cel puțin patru puncte de siguranță pentru cei mici în autovehicul.

Un copil cu vârsta sub 3 ani cu probleme medicale poate călători fără sisteme de siguranță, doar dacă este transportat pe bancheta din spate și este supravegheat de un adult, altul în afara șoferului.

Amendă pentru copil care stă pe scaunul din față

Persoanele care nu vor să respecte legea în privința transportului copiilor riscă să primească amenzi și puncte de penalizare. Șoferii care sunt prinși de către polițiști primesc amenzi cuprinse între 500–800 de lei și între 3 – 4 puncte de penalizare.

barbat-brunet-cu-tricou-cu-guler-turcoaz-sta-serios-in-masina-timp-ce-un-politist-ii-verifica-actele-pe-geamul-masinii

În cazul unor amenzi date pentru nerespectarea legii pentru transportul celor mici nu este vorba despre suma de bani cerută, ci despre siguranța copiilor. În 2019, un studiu al Consiliului European pentru Securitate Rutieră arăta că în ultimii 10 ani, peste 8.000 de copii și-au pierdut viața în accidente rutiere. În cele mai multe cazuri era vorba de nerespectarea măsurilor de protecție. De la lipsa centurilor de siguranță, până la copii transportați în brațe de către părinți și chiar scaune auto neconforme pentru vârsta copilul și greutatea lui.

Aceste abateri de la lege împreună cu viteza crescută au dus la mii de cazuri tragice rezultate din  accidente rutiere în care și-au pierdut viața copii. Lipsa unor sancțiuni aplicate de către organele abilitate, încurajează inconștiența adulților. Un copil rămas nesupravegheat sau care nu este fixat în scaun îi poate distrage foarte ușor atenția șoferului. De aceea, prezența a minium doi adulți atunci când vorbim despre transportul copiilor este esențială.

Mai mult, o bună parte din accidentele rutiere se pot complica sau chiar sfârși tragic chiar dacă pasagerii din spate, anume copii, nu poartă centura de siguranță. În momentul unui impact, mai mult sau mai puțin puternic, pasagerii de pe banchetă pot fi propulsați fie în spătarul scaunelor din spate, fie peste acestea și ajung în parbriz. Astfel de evenimente sunt extrem de periculoase și pot fi evitate doar prin purtarea centurii de siguranță cu care autoturismul sau scaunul auto este dotat.

Înainte de a pleca în viitoarele călătorii cu mașina personală, asigurați-vă că aveți mijloacele necesare pentru a-i transporta pe cei mici în siguranță. Deși copiii își doresc să stea pe scaunul din față, chiar dacă nu au împlinit vârsta necesară, ei trebuie să înțeleagă că locul lor este pe bancheta din spate, cu centura de siguranță fixată sau în scaunul auto special. Multe dintre situațiile complicate sau chiar tragice pot fi prevenite în  primul rând dacă micuții poartă centurile de siguranță în mod corespunzător. Este de datoria părinților sau a adulților din mașină să se asigure că aceste reguli și nu încearcă să perturbe activitatea șoferului, un alt factor de risc pentru un eveniment rutier.

Surse: observatorulph.ro, bestkids.ro, copiilabord.com, monitoruljuridic.ro, educatiarutiera.ro, scoalarutiera.ro, lege5.ro, ec.europa.eu

Copiii de sub 10 ani dezvoltă mult mai mulți anticorpi Covid-19 față de adulți

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți
  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți

  Atunci când sunt mici copiii nu știu să mintă. Însă odată ce cresc apar o mulțime de situații care îi determină să se ascundă, unele chiar nejustificate. Află...

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii
  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie. Elevii vor avea zi libera vineri. Desi romanii sperau intr-o minivacanta cu ocazie Zilei Unirii Principatelor Romane (joi, 24 ianuarie 2019), Guvernul nu a...

  Cercetătorii au stabilit care ar trebui să fie salariul unui părinte care stă acasă cu copiii
  Cercetătorii au stabilit care ar trebui să fie salariul unui părinte care stă acasă cu copiii

  Dacă meseria de părinte care stă acasă și crește copiii ar fi plătită, așa ar arată cifrele, conform specialiștilor!

  Poți cere zile libere pentru a sta cu copiii când școlile se închid pentru alegeri? Ce spun autoritățile
  Poți cere zile libere pentru a sta cu copiii când școlile se închid pentru alegeri? Ce spun autoritățile

  Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii în zilele în care se închid școlile pentru alegeri, precum și în cazul în care...

  Strigătul disperat al unei învățătoare: "Nu mai pot! Sunt părinți care acasă își învață copiii să nu poarte mască. Eu nu încalc legea!"
  Strigătul disperat al unei învățătoare: "Nu mai pot! Sunt părinți care acasă își învață copiii să nu poarte mască. Eu nu încalc legea!"

  Claudia Chiru, Profesor pentru Învățământul Primar, fondator SAGA Tower-Hub Educațional și vlogger educațional, a postat un mesaj disperat pe Facebook prin care subliniază...

  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie
  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie

  În general, copiii învață să citească și să scrie destul de ușor. Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și nu trebuie să-l forțezi să facă această...

  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire
  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire

  Un studiu american recent a ajuns la concluzia că bebelușii născuți din tați mai în vârstă sunt mai predispuși problemelor de sănătate. Prin același studiu s-a sesizat...

  © 2021 Qbebe