Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși

Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși

Bianca Geica - Redactor Senior

Ce ar fi fost copilăria noastră fără păpuși? Cât timp a trecut de când te-ai jucat ultima oară cu păpușile? Mai ții minte cum le pieptanai, le aranjai hăinuțele, le dădeai să mănânce și le atribuiai tot felul de roluri? Organizai parada modei cu păpușile tale, va jucați de-a școala - tu fiind învățătoarea și păpușile tale, elevii, de-a doctorul și câte și mai câte. Adevărul este că păpușile sunt o sursă inepuizabilă de inspiraţie atunci când vine vorba de organizarea unor activităţi cu caracter ludic şi educativ. Pentru că păpușile nu sunt simple jucării, ci contribuie serios la dezvoltarea și educația copilului!

Beneficiile jocului cu păpuși în dezvoltarea copiilor

Atunci când se joacă cu păpușile, copiii își creează propriile lor povești, propriul Univers, în care ei pot fi orice își doresc. Și știm foarte bine că jocurile de rol sunt extrem de importante pentru dezvoltarea celor mici. Prin faptul că își însușesc anumite roluri (de medici, învățători sau părinți), cei mici își dezvoltă creativitatea, dobândește noi elemente de limbaj și își dezvoltă vocabularul, învață lecții de viață importante, capătă încredere în sine și în forțele proprii și dezvoltă abilități de lider. În jocurile de rol, micuții sunt cei care decid ce anume se joacă, ce roluri trebuie să aibă, cine va fi implicat în jocul respectiv și ce reguli sau scenarii se aplică.

Așadar, jocul de rol nu este doar o simplă activitate distractivă pentru copii, ci un instrument esențial învățării, în care ei învață prin experiență. Iar păpușile sunt ideale pentru a pune în practică astfel de jocuri!

Jocul cu păpușile ajută la dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare

Jocul cu păpușile contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare ale copilului. În timp ce se joacă cu păpușile, micuții au nevoie să comunice cu acestea pentru a le face să înțeleagă anumite lucruri, ei dezvoltându-și astfel vorbirea, vocabularul, dar și abilitățile de comunicare.

Un joc de rol cu păpușile, care ajută la dezvoltarea vocabularului, este „La școală”. Chiar dacă nu este încă la şcoală, oricărui copil îi place să fie profesor. Îndeamnă-l pe micuț să se își așeze păpușile în cerc şi le explice diverse noţiuni, să le deseneze, să le pună întrebări şi să le lase şi pe ele să întrebe ceea ce nu au înţeles.

Contribuie la dezvoltarea abilităților motorii

Jocul cu păpușile încurajează dezvoltarea abilităților și funcțiilor motorii. Cei mici vor trebui să își folosească mâinile pentru a manevră corect păpușile și să facă mișcări variate în timpul jocului.

Dezvoltă empatia și compasiunea

Prin jocul cu păpușile, cei mici învață ce este compasiunea, dar și empatia. Învață să aibă grijă de păpuși, mimând comportamentul adulților și punând în practică ceea ce au văzut la părinții lor. Micuții învață să proceseze emoții variate, să fie mai responsabili și să se pună în pielea celor din jur, să fie mai atent la nevoile lor și să îi asculte.

Încurajează creativitatea și dezvoltă imaginația

Când se joacă cu păpușile, copiii își lasă imaginația să zboare și își dezvoltă și creativitatea. Ei se transpun în diferite roluri, explorează diverse scenarii atunci când se joacă. De exemplu, un joc de real perfect cu păpușile care stimulează imaginația celor mici este „La spectacol”. Folosiţi-vă de o căsuţă pentru păpuşi sau de orice alte piese de mobilier de jucărie pentru a organiza un spectacol, la care spectatorii vor fi păpușile, care vor fi așezate pe scaunele. Propune-i copilului să își imagineze orice fel de spectacol - de teatru, de circ sau un concert. Activitatea va stimula imaginația, creativitatea și inventivitatea copilului şi îi va îmbogăţi vocabularul.

Jocul cu păpușile pregătește copilul pentru venirea pe lume a unui frate sau a unei surioare

Copilul tău urmează să aibă un frățior sau o surioară și te temi de reacția pe care o avea atunci când vei veni cu un nou-născut acasă? Ei bine, cu ajutorul păpușilor îl poți pregăti pe micuț pentru acest eveniment important. Transformă totul într-o poveste, care să te ajute să îi dai vestea cea mare. Cu ajutorul unei păpuși-bebeluș, arată-i copilului cum ar trebui să aibă grijă de noul membru al familiei - să te ajute să îi dai de mâncare, să fie atent la nevoile bebelușului și să își asume, practic, rolul de frate sau de surioară mai mare.

Așadar, jocul cu păpuși rămâne cea mai populară activitate pentru distracția celor mici, fete sau băieței, dar și pentru educația lor. Ce păpuși să cumperi micuțului tău? Te sfătuim să începi cu păpușile-bebeluș, cum sunt păpușile BABY Annabell de la Zapf Creation!

Păpușile BABY Annabell, pe care le găsești pe www.unicornulvesel.ro, sunt aproape că niște bebeluși adevărați. Răspund la atingeri, pot plânge cu lacrimi reale și își adoră suzeta! Păpușă Baby Annabell permite un joc de rol realist, imaginativ și încurajează dezvoltarea empatiei și a responsabilităților. Ele vin la pachet cu accesorii de tot felul, astfel încât cei mici să se poată transpune într-o lume de poveste și sunt adaptate vârstei și necesităților celor mici.

Păpușile BABY Annabell de la Zapf Creation sunt considerate cele mai realiste păpuși și asta datorită numeroaselor funcții pe care le au: pot plânge, se pot liniști cu ajutorul suzetei, pot dormi, pot mânca, își pot face nevoile și așa mai departe. Toate aceste acțiuni pot fi efectuate fără folosirea bateriilor!

Zapf Creation este principalul producător European de jucării și păpuși interactive și accesorii. Toate jucăriile Zapf Creation sunt testate la centre de testare autorizată și respectă toate normele de siguranță reglementate. Cu Zapf Creation visele micuților tăi devin realitate!

Descoperă toată gama de păpuși și accesorii Baby Annabell de la Zapf Creation pe www.unicornulvesel.ro.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?
  Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?

  Una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem ajuta pe copiii noștri să devină independenți este să îi lăsăm să ia propriile decizii și să facă propriile...

  O mamă face păpuși cu dizabilități pentru a-i ajuta pe copiii cu probleme să se simtă acceptați
  O mamă face păpuși cu dizabilități pentru a-i ajuta pe copiii cu probleme să se simtă acceptați

  Peste 150 de milioane de copii din întreagă lume au dizabilități și se simt excluși din societate încă din primii ani de viață. Printre aceștia se numără și fetița...

  Intră în universul păpușilor Elijoy – colorate, vesele și sustenabile
  Intră în universul păpușilor Elijoy – colorate, vesele și sustenabile

  Atunci când alegi să dăruiești o păpușă copilului tău, îți dorești calitate, atenție la detalii, dar mai ales alegi să oferi ceva deosebit, diferit de genericele...

  DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?
  DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?

  Cum ar trebui să reacționeze un copil mic, ce nu cunoaște diplomația întocmai ca un adult, atunci când primește un cadou care îi displace? Îl lăsăm să...

  5 zodii care sunt menite să fie părinți
  5 zodii care sunt menite să fie părinți

  Dacă pentru unele dintre noi activitățile care țin de parenting nu sunt văzute ca o experiență pe care ar vrea să o trăiască sau ne spunem adesea: „Nu mă pricep/Nu sunt...

  Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți
  Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți

  Ai fost un „copil parentificat”? Ce se întâmplă atunci când copiii sunt nevoiți să se comporte ca niște adulți, preluând atribuțiile unui părinte?

  Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit
  Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit

  Fericirea - un cuvânt atât de scurt pentru amploarea pe care o îmbracă - este unul dintre cele mai importante scopuri față de care ne dorim noi, în calitate de...

  2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?
  2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?

  Un cuvânt jignitor adresat copilului îi poate aduce frustrări și dezechilibru emoțional. Cu sentimentele celor mici nu ne jucăm, de aceea este important să ne alegem cu...

  © 2024 Qbebe