10 descoperiri in sanatate in 2014 pe care trebuie sa le stie un parinte

10 descoperiri in sanatate in 2014 pe care trebuie sa le stie un parinte

Cosmina Ionita

Bebelusul nu vine cu manual de "intrebuintare" si nici nu exista o "fisa a postului" pentru meseria de parinte. In cresterea si dezvoltarea copilului, unii parinti invata experimentand, altii se lasa ghidati de familie si prieteni, iar multi se bazeaza, pur si simplu, pe instinct. Dar cand vine vorba despre sanatatea copilului, trebuie sa iei in seama specialistii. Qbebe va prezinta 10 descoperiri medicale in 2014 pe care trebuie sa le stie un parinte.

Evolutia cercetarilor in domeniul medical vine in sprijinul parintilor preocupati de sanatatea copiilor lor. Cu precizarea ca stiinta este un proces care necesita certificari serioase si continue inainte ca ultimele descoperiri sa poata fi aplicate, va propunem 10 descoperiri din domeniul sanatatii, aparute in literatura medicala in 2014, pe care orice parinte ar trebui sa le cunoasca.

Nasterile premature, la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani

Luand in considerare ultimele calcule lansate in noiembrie, rata nasterilor premature din USA a scazut in ultimii 17 ani, ajungand la un procent de 11.4% din totalul nasterilor inregistrate in 2013. Cercetatorii care au lansat raportul au caracterizat rezultatele ca fiind promitatoare, insa este nevoie de un efort mai mare in ceea ce priveste sanatatea publica. Desi exista o serie de factori de risc pentru sarcinile premature inca necunoscuti sau care nu pot fi controlati de parinti, efoturile si schimbarea obiceiurilor cu risc, precum fumatul pe parcursul sarcinii, au adus diferente semnificative.

 Bebelus mult prea mic

Dormitul copilului cu parintele. Obiectele de dormit pot sa reprezinte un risc pentru copii.

Un studiu publicat in revista "Pediatric" in iulie, care a cercetat factorii declansatori ai decesului bebelusilor in somn, a evidentiat ca dormitul bebelusului impreuna cu un adult sau cu un animal de companie reprezinta principalul factor de risc, in cazul copiilor mai mici de 4 luni. In cazul bebelusilor mai mari (4 luni - 1 an), prezenta obiectelor in zona de somn, precum o patura, o perna sau o jucarie, a reprezentat factorul major asociat cu moartea. Este important de precizat ca studiul a avut in vedere doar corelatiile, fara sa stabileasca cauza si efectul.
Bebelus doarme pe mamica

Multi copii dorm in conditii nesigure

In ciuda preocuparii legate de prezenta obiectelor sigure din patutul copilului, mai mult de jumatate din parintii din SUA isi acopera copiii cu paturi sau folosesc asternuturi fara a avea sisteme sigure de prindere, se arata intr-un raport guvernamental, emis in decembrie. "Parintii au intentii bune, dar nu inteleg ca paturile, plapumioarele si pernele pot creste riscul unui copil de sufocare accidentala si al sindromului de moarte subita", avertizeaza dr. Carrie Shapiro-Mendoza, specialist in sanatatea reproductiva in Atlanta.

Dupa cum a aratat Andrew Seaman, corespondentul Reuters, procentul parintilor care folosesc asternuturi nesigure a scazut din 1990. Exista insa si parinti care nu respecta normele Academiei Americane de Pediatrie, avand in vedere faptul ca apar imagini in reviste cu bebelusi in patut cu paturi si perne, care nu sunt necesare si care pot pune in pericol viata nou-nascutului.
Conditii improprii de somn

Pozitionarea gresita a copilului in scaunul de masina

Un studiu publicat in octombrie, efectuat intr-unul din spitalele din Oregon, a evidentiat faptul ca mai mult de 90% din mame, tati si bone fac cel putin o eroare in ceea ce priveste instalarea scaunului de masina pentru nou-nascut sau pozitionarea bebelusului in scaun, atunci parasesc spitalul, dupa nastere. Cercetatorii au descoperit o medie de 4.2 minusuri/ familie, in timp ce 50% din familiile care au participat in studiu au facut 5 sau mai multe greseli. Chiar daca a fost imposibil pentru cercetatori sa cuantifice efectele pe care aceste erori le-ar putea avea, acestia au fost convinsi care este cazul sa imbunatateasca resursele care sa asigure o mai buna si mai sigura pozitionare a copiilor in masina.
Scaunul de masina pentru copil

Erorile de medicatie sunt "la ordinea zilei"

La fiecare 8 minute, un copil sub 6 ani experimenteaza o eroare de medicatie cand nu este in cabinetul medicului sau in spital, evidentiaza un studiu publicat in octombrie. Din fericire, majoritatea erorilor nu a pus in pericol viata copiilor, desi erorile sunt foarte raspandite, afectand mai mult de 200.000 de copii din SUA anual.
Ratele de eroare au fost mai crescute in cazul copiilor pana intr-un an, sugerand ca tinerii parinti ar putea fi mai susceptibili sa faca greseli in administrarea medicamentelor.
Erori de medicatie

Reactiile adverse la vaccinuri sunt rare

O recenzie realizata de cercetatori ai corporatiei RAND publicata in iulie a avut in vedere siguranta vaccinurilor si a evidentiat faptul ca reactiile adverse grave la 11 vaccinuri comune facute, in special, copiilor sub 6 ani, sunt rare. De asemenea, au observat ca nu exista o legatura intre acele vaccinuri si riscul crescut de autism.
Medicul Carrie Byington de la Universitatea din Utah, departamentul de Pediatrie, a subliniat ca "aceste descoperiri ar trebui sa ii linisteasca pe parinti, dar si pe clinicienii care le ingrijesc copiii".

Vaccinarea copilului

Cititul cu voce tare este esential

In iunie, Academia Americana de Pediatrie a facut prima declaratie care promoveaza alfabetizarea in timpul copilariei, cerandu-le pediatrilor, pe langa discutiile standard legate de preocuparile medicale si emotionale, sa le explice parintilor care este importanta citirii cu voce tare.

Beneficiile cititului cu voce tare impreuna cu copilul depasesc promovarea alfabetizarii, hranindu-i pe copii emotional si intarind legatura cu familia.
Cititul cu voce tare

Un copil din 68 sufera de autism

In concordanta cu cifrele lansate de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, in martie 2014, un copil din 68 din SUA a fost diagnosticat cu o boala din spectrul autismului. Aceasta cifra este cu aproximativ 30% mai ridicata fata de estimarea raportata in 2012, 1 din 88.
Motivele care au generat cresterea nu sunt pe deplin intelese: constientizarea autismului a sporit, conducand la mai multa diagnoza, insa expertii cred ca anumiti factori de risc au crescut.
Autism

Prevenirea sarcinii trebuie sa fie prima alegere a adolescentilor

Intr-o declaratie facuta in septembrie, Academia Americana de Pediatrie a recomandat ca sistemele intrauterine si implanturile - ambele forme reversibile, cu actiune lunga de contractie ce au la baza hormoni - ar trebui sa fie prima optiune de contraceptie a tinerelor active sexual. Totusi, avand in vedere ca niciuna dintre metodele recomandate nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, se impune folosirea prezervativelor.
Adolescenta la ginecolog

Daca scoala ar incepe la o ora mai tarzie, adolescentii ar avea de castigat

In august, Academia Americana de Pediatrie a atras atentia asupra rolului pe care il joaca orele de somn asupra sanatatii adolescentilor. Astfel, a facut un apel catre conducerea scolilor si liceelor sa isi inceapa programul nu mai devreme de 8:30 (aproximativ 40% din liceele din SUA isi incep programul inainte de 8 a.m), avand ca scop reducerea deprivarii de somn si incurajarea tinerilor sa doarma 8-9 pe noapte.

Adolescent dormind

Surse:
http://www.huffingtonpost.com/2014/12/08/childrens-health-stories-2014_n_6278398.html?ncid=fcbklnkushpmg00000037
http://www.nih.gov/news/health/dec2014/nichd-01.htm
http://www.huffingtonpost.com/2014/09/29/iuds-teen-pregnancy_n_5900390.html
http://www.huffingtonpost.com/2014/06/24/parents-read-to-children_n_5522762.html
http://www.huffingtonpost.com/2014/07/01/research-finds-vaccine-reactions-rare-no-autism_n_5549255.html
http://www.livescience.com/35832-vaccine-safety-health-risks.html
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/20/medication-errors-childre_n_6003902.html
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/10/car-seat-errors_n_5965794.html
http://www.huffingtonpost.com/2014/07/14/bed-sharing-risks_n_5578744.html

 

Articolul urmator
Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte
Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"
    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"

    Gazul ilariant sau „funny gas” este utilizat frecvent ca drog de către adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Consumul a crescut în timpul...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

    Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani
    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani

    In calitate de mamica, esti permanent preocupata sa-i asiguri puiului tau cea mai buna educatie. Inca de cand este mic, incepi sa-l inveti sa salute, sa utilizeze "cuvintele magice"...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe
    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

    În orice relație interumană, comunicarea este cheia și soluția tuturor problemelor. Ba mai mult, aduce liniște în cuplu, asigură stabilitatea și încrederea...

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    © 2024 Qbebe