4 moduri prin care orele de somn neregulate vor afecta viața de adult a copilului tău

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Un lucru foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a copilului este reprezentat de stabilirea unor rutine clare, legate de diferite aspecte din viața cotidiană. Mesele, odihna, joaca și educația trebuie să se defășoare în manieră cât mai previzibilă, pentru că astfel copilul asimilează regulile, iar organismul și mintea sa sunt echilibrate. Somnul regulat este una dintre aceste rutine ce trebuie consolidate de timpuriu, pentru că vor influența evoluția copilului până la la vârsta adultă. O oră fixă de culcare și odihnă suficientă, acestea sunt secrete ale bunăstării fizice și psihice, atât la cei mici cât și la cei mari.

Studiile au arătat că orele neregulate de culcare și somnul insuficient afectează sănătatea creierului la copiii mici. Mersul la culcare la diferite ore din noapte afectează fetele mai mult decât băieții, dar și unii și alții execută mai prost diferite sarcini mentale, comparativ cu copiii care se culcă la o oră bine stabilită. Astfel copiii care nu beneficiază de odihnă regulată și suficientă, au rezultate școlare mai slabe, performanțe scăzute în ceea ce privește cititul, exercițiile de matematică sau abilitățile spațiale. Absența unei rutine legate de somn dezechilibrează dezvoltarea timpurie, alterând ritmul circadian. Somnul insuficient afectează capacitatea creierului de a-și aminti lucruri și de a învăța noi informații. Dar ceea ce este mai îngrijorător, efectele unui somn neregulat la copii sunt vizibile și la vârsta adultă.

baiat nu doarme

1. Somnul neregulat afectează plasticitatea creierului

Aceasta înseamnă că, pe măasură ce copilul crește și se tramsformă în adolescent, apoi în adult, se acumulează tot mai multe carențe și probleme cauzate de un somn deficitar. "Dacă un copil are un somn neregulat la o vârstă mică, nu sintetizează toate informațiile normale pentru această vârstă, iar mai târziu va fi mult mai dificil să recupereze ce a pierdut", arată Amanda Sacker, profesor la UCL. În felul acesta, la vârste mai înaintate apar probleme din ce în ce mai mari, legate de memorie și învătare. Un studiu publicat în Journal of Epidemiology and Community Health arată că somnul neregulat și odihna insuficientă afectează plasticitatea creierului sau abilitatea de a stoca și utiliza noi informații."Dezvoltarea timpurie are o influență profundă asupra sănătății și bunăstării umane de-a lungul vieții. Somnul diminuat sau întrerupt, mai ales în perioade cheie ale dezvoltării, va avea un impact considerabil asupra stării de sănătate a adultului.", arată cercetătorii.

2. Funcțiile executive sunt alterate de somnul neregulat

Acestea sunt abilități de autoreglare, care ghidează percepția, memoria și acțiunea, în special în situații caracterizate de distragere, noutate sau stres. Abilitatea de a ne adapta și de a ne ajusta comportamentele depinde de aceste funcțiie executive. Tot ele ne ajută să ne facem planuri și să ne controlăm emoțiile. Funcțiile executive sunt nedezvoltate la copii, consolidarea lor desfășurânduse până în primii ani ai vârstei adulte și, uneori, și mai departe. Atunci când copiii nu alternează în mod corect perioadele de activitate și cele de odihnă și nu au o rutină clară de somn, dezvoltarea funcțiilor executive este afectată. Problema este că efectele acestei întârieri în dezvoltare pot fi vizibile și la vârsta adultă, la acele persoane care au dificultăți cu respectarea regulilor sau cu amânarea recompensei, de exemplu. Inhibarea comportamentelor nedorite și flexibilitatea mentală pot fi, de asemenea, diminuate la adulții care au avut probleme cu somnul în copilărie.

3.Adulții cu probleme de somn în copilărie au dificultăți de învățare

Din momentul nașterii până la vărsta adultă absorbim continuu și rapid noi informații. Cantitatea de lucruri pe care le învățăm, în special până la zece ani, este fenomenală. De aceea, este esențial să existe un somn sănătos, pentru a permite manifestarea întregului potențial de învățare al copilului. Cercetările legate de somn arată că creierul are nevoie de o anumită cantitate de somn, pentru a consolida informațiile învățate de-a lungul zilei. Calitatea somnului influențează capacitatea de a învăța a copilului, concentrarea și capacitatea de a rezolva probleme. La copiii cu un somn neregulat, procesul învățării este afectat, iar acest lucru va fi vizibil și la vârsta adultă.

femeie dormind

4. Sănătatea copiilor și a adulților depinde de odihnă

Multe dintre afecțiunile de la vârsta adultă, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau problemele imunitare își au originea în obiceiuri nesănătoase de la vârste mai fragede, inclusiv în somnul neregulat. Somnul permite corpului să-și refacă resursele energetice cheltuite în timpul zilei, facilitează însănătoșirea și diminuează stresul, care este rădăcina multor maladii. Copiii cheltuiesc o cantitate mai mare de energie ca adulții în timpul zilei, de aceea au nevoie de o perioadă mai mare de somn. Lipsa de somn conduce la slăbirea tuturor sistemelor, rezervele de energiei neputând să se refacă. Imunitatea deficitară sau diabetul se pot instala mai ușor când resursele energetice ale organismului sunt afectate. Acestea se pot instala în copilărie, dar apoi pot afecta individul pentru întreaga viață. Copiii care nu beneficiază de somn suficient și regulat au un risc mai mare de tulburări alimentare asociate și de obezitate, condiție care se poate continua și în adolescență, ba chiar și la vârsta maturității.

Cum să previi deprivarea de somn la copil

În primul rând trebuie să-i asiguri copilului un mediu potrivit pentru somn și să stabilești rutine clare și controlate. O rutină de somn este vitală atât pentru adulți cât și pentru copii și adesea condiționează calitatea somnului. Asigurând o rutină legată de ora de culcare, îl vei ajuta pe copil să se relaxeze înainte de somn și te vei asigura că va avea un somn profund.
Modurile comune de a asigura relaxarea copilului înainte de culcare presupun îndepărtarea oricărei surse de distragere, precum televizorul, internetul, dispozitivele electronice care țin creierul în alertă. De regulă, înainte de somn mintea trebuie să se relaxeze. Dar, dacă nu există o atmosferă pașnică și o rutină legată de somn, copiii pot deveni iritabili sau prea surescitați ca să adoarmă. În familiile în care nu se stabilesc rutine clare legate de somn, toți membrii pot suferi de deprivare de somn, care duce la dificultăți de învățare și comportamentale atât la copii cât și la adulți.
Un alt mod de a îmbunătăți somnul copilului este să te asiguri că are tot confirtul necesar: de exemplu, în cazul copiilor alergici este bine să cumperi așternuturi și perne hipoalergenice, pentru a preveni trezirea în timpul nopții, din cauza strănuturilor sau mâncărimilor.
Asigură-te că temperatura din cameră este potrivită, că aerul nu este prea umed sau prea uscat, că nu este prea multă lumină, care împiedică de multe ori un somn odihnitor.

somn
Somnul este incredibil de important pentru a asigura prospețimea mentală a copilului, energia lui, ce va fi investită în învățare, dezvoltare emoțională, cognitivă și fizică.

Surse: https://www.theguardian.com; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.sealy.co.uk; https://jech.bmj.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 moduri prin care să-ți schimbi programul de somn astfel încât să duci o viață mai sănătoasă
  6 moduri prin care să-ți schimbi programul de somn astfel încât să duci o viață mai sănătoasă

  Printre măsurile pe care le poți lua pentru a te bucura de o sănătate cât mai bună este să nu neglijezi nicicând nevoia organismului de a avea parte de un somn de calitate....

  5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului
  5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului

  La fel ca mamele, tații sunt și ei modele pentru copii, având un impact semnificativ în dezvoltarea lor armonioasă. Dacă îți critici prea mult partenerul în...

  5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină
  5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

  Pentru copii este mai dificil să treacă peste singurătate, avertizează psihologii, în condiţiile în care le este mai greu decât adulţilor să-şi exprime...

  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

  Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

  Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
  Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

  Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

  10 moduri prin care să îi arăți copilului că îl iubești fără să îi cumperi ceva
  10 moduri prin care să îi arăți copilului că îl iubești fără să îi cumperi ceva

  Dragostea adevărată nu costă nimic. Iar când vine vorba despre copii se aplică aceeași regulă, cu toate că pot părea extrem de bucuroși la toate jucăriile și dulciurile pe...

  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor
  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor

  Chiar dacă ne dorim tot ce este mai bun pentru copilul nostru, nu de puține ori se poate întâmpla să facem demersuri care îi pot face mai mult rău decât bine....

  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting
  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting

  Cel mai mare efect pe care îl are copilăria asupra vieții tale de adult reiese atunci când devii la rândul tău părinte. Unul dintre factorii predictivi ai modului...

  © 2022 Qbebe