5 semne că ficatul copilului tău are nevoie de protecție

5 semne că ficatul copilului tău are nevoie de protecție

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ne este greu să credem acest lucru, și ficatul copiilor poate avea de suferit din diverse cauze. Așa cum vom vedea și din articolul de mai jos, prezența unor boli sau expunerea la tot felul de substanțe toxice pot predispune ficatul copilului la tot felul de probleme. Există însă o serie de semne care ne pot ajuta să ne dăm seama dacă nu cumva este cazul să intervenim pentru o ameliorare a stării ficatului micuțului nostru. Vizita la medicul pediatru este necesară, întrucât numai acesta poate prescrie produse pentru protecție sau un eventual tratament, dacă este vorba despre o anumită afecțiune.

Copilul tău urmează un tratament pentru ADHD

Potrivit unui studiu publicat în „British Medical Journal", în ultimii ani se remarcă o tendiță de generalizare a diagnosticului de ADHD. Din acest motiv, copiii pot primi medicamente prea puternice sau care nu sunt neapărat necesare. Acestea sunt prescrise inclusiv pentru formele mai ușoare ale acestei afecțiuni și sunt destinate a fi luate zilnic, deși experții sunt de părere că mare parte a lor ar trebui luate, de exemplu, doar când copilul merge la școală.
Principala problemă legată de urmarea unui tratament pentru ADHD este că acestea pot avea, pe termen lung, efecte negative asupra sănătății ficatului copilului tău. Cele mai frecvente reacții adverse, din acest punct de vedere, sunt: scăderea apetitului (ceea ce va duce și la scăderea în greutate), oboseală, letargie, grețuri sau vărsături. Toate acestea constituie, conform medicilor, semne ale unui ficat intoxicat în urma unor medicamente pentru ADHD.
Pentru a evita cât mai mult din asemenea efecte nedorite, pe care cercetătorii le consideră riscante și pentru viața de adult, este neapărat necesar să consulți mai mulți specialiști, astfel încât să beneficiați de un diagnostic cât mai precis. Astfel, sunt șanse ca și tratamentul primit de copil să fie corect și cu mult mai puține efecte adverse asupra ficatului și a sănătății în ansamblu.

 Mama alaturi de copilul ei intr-un cabinet specializat in ADHD

Citește și: ADHD la copii: informatii importante

Copilul tău are nevoie de protecție a ficatului dacă se confruntă cu o intoleranță/cu o alergie alimentară

O alergie alimentară intervine când sistemul imunitar recunoaște anumite alimente drept dăunătoare și reacționează în consecință. Practic, alimentele respective sunt percepute drept alergeni.
În privința intoleranțelor alimentare, se poate spune că cele mai cunoscute dintre ele  sunt:
• Intoleranța la lactoză
• Intoleranța la gluten
• Intoleranța la diverși aditivi alimentari
Modul în care se vor manifesta asemenea alergii/ intoleranțe este legat și de starea ficatului. Acesta, ca organ responsabil cu procesarea tuturor substanțelor cu care venim în contact, va trebui să filtreze și compușii toxici ajunși în corp. În cadrul procesului de filtrare, ficatul joacă un rol important în reducerea efectelor negative pe care acești compuși le-ar avea. De aceea, ficatul copilul tău are nevoie de protecție și susținere suplimentară pentru ca organismul să poată depăși mai ușor o eventuală „criză" provocată de o alergie sau de o intoleranță alimentară.

Copil ce respinge arahidele

Citește și: Totul despre alergiile alimentare

Dacă al tău copil se confruntă adesea cu dureri abdominale, diaree sau constipație, este posibil să existe o problemă cu ficatul

Din păcate, durerile abdominale frecvente și severe pot fi semnul unei inflamații la nivelul ficatului. În plus, prezența unor alte simptome neplăcute, precum diaree sau constipație, pot fi și ele dovada unei probleme de funcționare a ficatului.
În acest sens, nu de puține ori experții ne atrag atenția asupra următorului fapt: anumite disfuncționalități prezente la nivelul enzimelor ficatului (cele mai cunoscute sunt ATS și ALT) pot fi un semn al faptului că acesta are nevoie de o protecție sau chiar de un tratament. Nu de puține ori, valori modificate ale acestor enzime (se detectează ușor prin analize de sânge) pot indica prezența unor afecțiuni mai grave, precum: debutul unei forme de hepatite, prezența virusului Epstein-Barr (responsabil de apariția mononucleozei), a unui citomegalovirus etc. Așa că este absolut necesar să mergi cu copilul la pediatru, pentru ca acesta să-ți recomande analize și un eventual tratament.

Dacă al tău copil are dureri de cap frecvente, poate fi un semn că ficatul său ar avea nevoie de protecție

Orice afecțiune prezentă la nivelul ficatului poate duce la diminuarea capacității acestuia de a filtra toxinele din organism. De aceea, acestea vor ajunge în sânge și pot afecta și celulele creierului. În aceste condiții, copilul tău poate suferi de dureri de cap și de lipsă de energie.
Dacă sesizezi că are dureri de cap dese, duceți-vă la pediatru pentru un diagnostic și prescrierea unui posibil tratament menit să amelioreze starea ficatului copilului, inclusiv prin oferirea unei protecții suplimentare.

Când copilul se confruntă cu eczeme și mâncărimi ale pielii, acest fapt poate fi un semn că ficatul său are nevoie de protecție

Eczmele, mâncărimile și chiar acneea pot fi semne clare ale faptului că al tău copil are anumite tulburări la nivelul ficatului. Acestea sunt legate în special de dezechilibrele apărute în secreția de bilirubină (aceasta este o substanță galben-maronie, care se găsește în bilă, fiind produsă prin distrugerea celulelor roșii îmbătrânite de la nivelul ficatului; este eliminată prin scaun, dându-i culoarea maronie specifică). În cazul unor asemenea dezechilibre, toxinele nu se vor mai filtra așa cum trebuie prin intermediul ficatului, bilirubina se poate acumula inclusiv la nivelul pielii și de aceea vor apărea problemele pielii menționate mai sus.
Desigur, dacă bănuiești că al tău copil are astfel de probleme, mergeți la medic. După efectuarea unor analize, copilului i se vor prescrie medicamente pentru protecția ficatului sau altele, menite să regleze producția de bilirubină.

Ce poți face pentru ca al tău copil să aibă un ficat sănătos

Oferă-i copilului ceaiuri și apă cu lămâie

De exemplu, apa cu lămâie îi va oferi copilului nu numai mai multă vitamina C, dar va contribui și la eliminarea toxinelor.
Ceaiurile din diverse plante precum păpădia, feniculul sau brusturele sunt și ele ideale pentru protecția ficatului copilului.

Sirop Stoptoxin Hepato Apelează la suplimente alimentare

În funcție de vârsta copilului tău, copilul tău ar putea să ia suplimente alimentare, pe bază de siropuri, menite să protejeze ficatul și să-i asigure o funcționare optimă. Acestea sunt cu atât mai necesare cu cât copilul tău face diverse tratamente, care pot fi toxice pentru ficat.
De exemplu, siropul Stoptoxin Hepato este recomandat copiilor, începând chiar de la vârsta de 1 an. Acest produs va aduce un aport de colină și flavonoide, cu un puternic efect antioxidant, fiind ideal pentru funcționarea normală a ficatului și protejarea celulelor hepatice de efectul nociv al unor substanțe toxice (precum aditivii alimentari, substanțe medicamentoase, fum de țigară) sau al microorganismelor.

Sfaturi utile:

Nu-i oferi copilului alimente intens procesate

Aditivii din acestea sunt deosebit de periculoși pentru sănătatea ficatului copilului. De aceea, trebuie evitați pe cât posibil.

Folosește produse de curățenie cât mai naturale

Experții ne atrag atenția asupra următorului lucru: cele mai multe dintre produsele de curățenie sunt pline de substanțe chimice, ce pot afecta profund sănătatea ficatului copiilor, mai ales când acești sunt foarte mici.Încercați să le ocoliți cât mai mult, utilizând unele cât mai naturale.

Evită plasticul și teflonul

Polimerii din plastic și substanțele degajate de teflon sunt foarte nocivi pentru ficatul copilului. Ocoliți cât mai mult recipientele confecționate din astfel de materiale, mai ales când aveți bebeluși!

Voi ați auzit până acum de semnele care indică faptul că ficatul copilului tău ar avea nevoie de protecție?

Surse:
www.healthguidance.org; www.kidswithfoodallergies.org; www.liversupport.com; www.minnpost.com ;www.nhs.uk;
www.thehomemaking-cottage.com

Articolul urmator
Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer
    Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer

    Vara cu atât mai mult nu ar trebui să ieșim din casă fără să aplicăm, în special pe față, un strat de cremă cu un factor de protecție solară ridicat. O astfel de...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

    Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    © 2024 Qbebe