9 semne că ai un copil alergic la polen

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre cele mai frecvente forme de alergii sunt și cele care apar din cauza polenului. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum poți să-ți dai seama dacă este posibil să existe această alergie și la copilul tău. Nu uita că este foarte important să ții legătura cu un medic și să urmezi exact recomandările acestuia, astfel încât să nu fiți în situația ca viața voastră să fie perturbată serios din cauza alergiei la polen.

Ce reprezintă alergia la polen

Odată ce polenul este respirat, acesta începe să elibereze proteine solubile în apă pe mucoasele aparatului respirator. În cazul în care copilul dezvoltă o reacție alergică, corpul său va recunoaște drept agresori aceste proteine. Când se întâmplă așa, se vor elibera substanțe cunoscute sub numele de anticorpi IgE. Aceștia atacă globulele albe, care, pentru a se proteja, vor începe să elibereze histamină. Ea este cea care este responsabilă de apariția simptomelor specifice unei alergii la polen.

Cauzele apariției alergiei la polen

Alergia la polen poate fie produsă de:
• ierburi (cum ar fi secara, pătlagina, măcrișul, iarba de primăvară etc.)
• arbori (precum mesteacănul, stejarul, cedrul, teiul, frasinul, ulmul, plopul etc.)
• bălării (ambrozia, pelinul, salvia etc.)

Alergia copilului se poate manifesta fie când arborii respectivi sunt în floare, fie când ierburile/bălăriile încep să crească. De aceea, alergia la polen poate să fie prezentă de primăvara până toamna. Cu toate acestea, medicii spun că formele mai severe  se manifestă în special primăvara, când plantele înfloresc și în aer ajunge mai mult polen.

Copil ce se afla in fata unui camp inflorit si isi sufla nasul

Pentru ca această formă de alergie să poată fi tratată corespunzător, este foarte important să se știe ce a determinat-o. Singura soluție este să te prezinți cu copilul la un specialist (alergolog și/sau imunolog), astfel încât să i se facă teste menite să evidențieze cauza alergiei. Numai așa tratamentul va fi cel mai adecvat, copilul primindu-l în perioadele din an în care este cel mai expus la alergie.
De asemenea, există posibilitatea să afli că micuțul tău nu este alergic doar la polen, ci și la diferite alimente. Spre exemplu, copiii care sunt alergici la polenul de la mesteacăn sunt adesea alergici la alune sau la merele crude. Explicația este următoarea: aceste alimente conțin un tip de proteine ce este similar celui eliberat de către polenul mesteacănului. Este esențial să deții și această informație, astfel încât să știi exact de cel să-l ferești pe copil pentru a nu se mai crea și alte complicații, alături de alergia la polen.

Ce simptome are un copil alergic la polen

Când un copil se confruntă cu această alergie, când iese afară sau vine în contact cu polenul poate să aibă manifestări precum:
• Nas înfundat și care curge
• Strănut persistent
• Tuse (Dacă are astm, aceasta va fi mai puternică)
• Respirație șuierătoare (Tot în cazul în care are și astm)
• Zona din jurul ochilor se inflamează
• Ochii se înroșesc, devin lăcrimoși și apar mâncărimile
• Senzație de presiune la nivelul sinusurilor
• Are senzație de mâncărime în gât
• Diminuarea mirosului și gustului

Citește și: Rinita alergica la copii: cauze, simptome, tratament

Cum poate fi diagnosticată alergia la polen

Oricare dintre simptomele menționate mai sus trebuie să te trimită la un medic alergolog. Acesta va decide efectuarea uneia dintre următoarele analize:
Testele alergologice cutanate
Ele se referă la: pe pielea copilului se va pune o cantitate mică din posibilii alergeni. În cazul în care este alergic la ceva anume, va apărea pe piele o reacție precum: înroșire, mâncărime, inflamare. Reacția are loc în 20 de minute. Uneori poate să apară și o singură umflătură, care este cu atât mai mare cu cât este mai puternică reacția alergică.
Chiar dacă testul va ieși pozitiv pentru anumiți alergeni cu polen, nu înseamnă întotdeauna că micuțul are o alergie. Pentru ca medicul să se convingă ce se întâmplă de fapt, poate să-i recomande niște analize specifice și va analiza în continuare simptomele, în funcție de frecvență și de intensitatea acestora.

Analizele de sânge IgE specifice
Sunt indicate mai ales copiilor mai mici, celor ce au o boală o piele sau sunt sub un tratament ce ar putea interfera cu alergenii de pe testele cutanate. Ca să existe rezultate concludente, se va pune puțin polen în proba de sânge luată și se va măsura apoi cantitatea de anticorpi pe care organismul îi va produce pentru a se proteja de alergen.

Testul ImmunoCap
În vederea efectuării sale se va recurge la un Allergy Chip, adică la o picătură de plasmă, de sânge sau de ser. Scopul testului va fi să se măsoară cantitatea de anticorpi IgE incluși în aceasta. Datorită lui se vor putea obține rezultate mai precise cu privire la tipul de componente alergenice responsabile de sensibilizare, dar și la agentul principal.
Există 112 componente alergenice în cadrul Chip-ului, printre care nu numai polen, ci și ierburi, mucegaiuri, veninuri de insecte etc..
Testul ImmunoCap este avantajos pentru că oferă posibilitatea punerii unui diagnostic precis și apoi a administrării unui tratament mai eficient.

Medic care ii administreaza spray nazal unui baietelModalități de tratare ale unei alergii la polen în cazul unui copil

După ce a fost pus un diagnostic, se pot recomanda următoarele tratamente:
• Unele antihistamine, menite să blocheze histamina produsă de organism
• Dacă antihistaminele oferite pe cale orală nu dau rezultatele așteptate, se poate recurge la variantele injectabile- Acestea se vor efectua în felul următor: copilul va fi dus la medicul alergolog la anumite intervale, iar atunci i se va administra injectabil o cantitate mică din alergenii ce provoacă probleme. După câteva luni de tratament, organismul nu va mai fi la fel de sensibil în calea acestora, așa că reacțiile alergice se vor diminua sau chiar vor putea dispărea.
• Diferite spray-uri nazale pentru ameliorarea congestiei și mâncărimii din nas - Acestea nu sunt indicate pentru un tratament de lungă durată, ci sunt mai degrabă destinate utilizării pe termen scurt, pentru ameliorarea simptomelor supărătoare. Cu atât mai mult cu cât unele au în componență și corticosteroizi (ce previn inflamația), nu este cazul să fie folosite decât pentru intervalul indicat strict de către medic

Exemple de măsuri pentru a-l ajuta pe copil să treacă mai ușor peste o alergie la polen

Odată ce are manifestările specifice acestei forme de alergii, copilul se va simți mai bine dacă vei lua măsuri precum:
• Vei închide ferestrele în perioadele în care polenul circulă mai mult în aer

• Îi vei da medicamentele specifice la indicații medicului de îndată ce începe intervalul cu polen abundent

• Folosește mai ales aspiratoare cu filtru HEPA, ce vor absorbi complet urmele de polen

• Când ieșiți pe-afară, dă-i copilului ceva de pus pe cap și chiar ochelari de soare

• Limitează contactul copilului cu animalele de companie când se află pe-afară (Pentru că particulele de polen se ascund foarte bine în blana acestora)

• Achiziționează un aer condiționat dotat cu filtre HEPA, ca să te asiguri că vor fi filtrate complet particulele de polen

• Apelează la un umidificator

• Copilul va fi spălat pe cap zilnic în perioadele în care polenul circulă mai abundent

• Hainele cu care a venit de-afară vor și ele spălate de îndată ce a a ajuns în casă

• O dată pe săptămână îi vei schimba lenjeria de pat

• Pentru ameliorarea unor simptome neplăcute, cum ar fi nasul înfundat, folosește-te de spray-uri cu apă de mare sau cu apă cu sare

• Pot fi utilizate comprese călduțe pentru ameliorarea mâncărimii din zona nasului sau ochilor

• Lucrurile spălate nu vor fi uscate în aer liber, ci într-un uscător

Ce să nu faci dacă ai un copil alergic la polen

Primul aspect de care trebuie să ai întotdeauna grijă este acesta: nu ignora simptomele copilului și nu aștepta să se agraveze. În special dacă intervine inflamația, febra, senzația de sufocare și tusea persistentă, solicită de îndată ajutor medical.
În același timp, mergi regulat cu copilul la medicul pediatru și, la recomandarea acestuia, și la un alergolog. Dacă acesta solicită, îi vei repeta de mai multe ori analizele până când se va lămuri exact situația și se va putea confirma un diagnostic.
Nu în ultimul rând, nu încerca să-ți tratezi copilul cu antihistamine fără a avea o prescripție medicală. Odată ce acestea sunt recomandare, respectă tratamentul cu strictețe și nu încerca să dublezi dozele în cazul în care ai uitat să administrezi medicamentul respectiv la timp. La fel de periculos poate fi să crești frecvența administrării medicamentelor, fără să ai sfatul unui specialist.

Tu știai până acum detalii despre alergia la polen la copii?

Citește și: Alergia la copil: tot ce trebuie să știi

Surse:
www.aafa.org, www.medicalnewstoday.com, www.synlab.ro, www.verywellfamily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 semne că vaginul tău este alergic la sex
  5 semne că vaginul tău este alergic la sex

  Printre problemele de sănătate intimă ce nu sunt frecvente, dar care pot fi deosebit de supărătoare, se numără şi reacţiile alergice ale vaginului la sex. Parcurgând cu...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon
  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

  Dependența de telefon reprezintă o problemă cu care se confruntă mulți copii și adolescenți, iar pe termen lung poate conduce la multe probleme comportamentale. Iată care sunt...

  Realitatea crizei de lapte praf: o mamă publică poze cu bebelușul ei alergic
  Realitatea crizei de lapte praf: o mamă publică poze cu bebelușul ei alergic

  O mamă din Statele Unite dezvăluie realitatea dură de a avea un copil cu alergii în timpul crizei de lapte praf. Ea a devenit populară pe TikTok după ce a arătat ce se...

  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere
  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere

  Minal Vernekar din Nagpur, India l-a născut pe bebe Ivaan prin cezariană de urgență, la 32 de săptămâni pe sarcină. Femeia, care era diagnosticată cu Covid-19, a murit la...

  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

  În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

  13 semne că ai un copil care va fi mai inteligent ca tine
  13 semne că ai un copil care va fi mai inteligent ca tine

  Toți părinții își doresc să aibă copii inteligenți. Însă numai câțiva au norocul de a avea parte de copii care să îi depășească în ceea ce...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  © 2022 Qbebe