Rinita alergica la copii: cauze, simptome, tratament

Rinita alergica la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Rinita alergica la copii da mari batai de cap mamicilor si creeaza disconfort piticilor. Mamicile nu stiu cum sa interpreteze simptomele acestei afectiuni si fac tot felul de presupuneri, iar cei mici se confrunta cu tuse, stranut si iritatii de tot felul din cauza rinitei alergice. Afla ce este rinita alergica, dar si care sunt cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni.

Ce este rinita alergica?

Rinita alergica (febra fanului) este o reactie exagerata a organismului care se crede invadat de substante nocive, desi in acest caz substantele despre care vorbim nu sunt in mod normal nocive. De exemplu, acarienii si polenulcopil alergic pot provoca, anumitor persoane, o rinita alergica. Alte persoane nici macar nu simt prezenta acestor factori alergeni. Organismul este construit sa se apere si sa lupte impotriva „invadatorilor". Factorii alergeni sunt confundati, de unele organisme, cu invadatori nocivi care trebuie indepartati. Corpul incepe si produce anticorpi care in acest caz pot provoca inflamatie si alte simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura (iritatii).

Cauzele rinitei alergice (factori alergeni)

La bebelusi, rinita alergica este, de obicei, cauzata de o reactie a imunoglobulinei la diversi alergeni prezenti in mucoasa nazala.
Sensibilitatea la alergenii din aer apare sub forma rinitei alergice la copiii mai mari de 2 ani, cu toate acestea este mai comuna la piticii de peste 4 ani. In schimb copiii mai mici de 2 ani au sensibilitate mare la alergenii din interior cum ar fi: acarieni din praf, animale de companie, gandaci, mucegaiuri si polen.
Ouale, ciocolata, unele prajituri, pestele, drojdia, proteinele din laptele de vaca sau de soia, telina, arahidele, capsunile, fructele de padure, portocala, marul, kiwi, nucile, rosiile pot provoca alergii alimentare.
Intepaturile de insecte (tantari, furnici, albine, viespi, paianjeni) dar si muscaturile de sarpe pot provoca alergii.
Medicamentele, detergentii si produsele cosmetice pot cauza alergii copiilor dar si adultilor.

Simptomele rinitei alergice

Diagnosticarea micutului pacient cu rinita alergica poate fi usoara sau complicata. Daca ai in casa un animal de companie sau simptomele apar intr-un anumit anotimp, atunci iti poti da seama cu usurinta ca ai de-a face cu o alergie. In cazul in care copilul incepe sa aiba dificultati in respiratie, nas infundat, stranuta sau tuseste fara motiv anume, te gandesti mai greu la alergie. In primul rand suspectezi o raceala sau te duci cu gandul la alte afectiuni. Insa, rinita alergica poarta vina, de cele mai multe ori.
Simptome comune:
- Congestie nazala, rinoree, nas care curge
- Stranut repetitiv
- Sforait
- Mancarimi in cerul gurii, la ochi sau la nas
- Gat inflamat
- Tuse
- Dureri de cap

Examinare si diagnostic in cazul rinitei alergice la copii

Pentru un diagnostic exact trebuie facuta o evaluare a capului, ochilor, urechilor, nasului si gatului. Examinarea trebuie sa fie completa ca sa nu fie vorba despre o alta boala cu simptome asemanatoare cum ar fi: astm, eczeme sau fibroza chistica.
Analize de facut in cazul rinitei alergice la copii:
In cazul in care micutul pacient are un trecut alergic simplu (se stie la ce este alergic) nu sunt necesare studii de laborator. In cazul in care situatia este confuza, se stie ca pacientul este alergica, dar nu se cunosc factorii alergeni sunt utile urmatoarele analize:
- Exudat nazal
- Hemograma completa cu diferential
- Testul pentru anticorpi IgE alergen-specifici (testul radio-alergo-sorbent) se face in cazul in care se suspecteaza un anumit alergen
- Testul prick
- Rinoscopia poate fi de ajutor in examinarea directa a cailor aeriene superioare pentru identificarea unei rinite infectioase si pentru evaluarea polipozei nazale.

Tratamentul rinitei alergice la copii

Tratamentul rinitei alergice poate fi impartit in 3 categorii:
- Evitarea alergenilor
- Medicamente
- Imunoterapia
Sunt multe grupe de medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea rinitei alergice, cum ar fi: antihistaminice, corticosteroizi, decongestionante, solutii saline etc. Intreaba medicul alergolog inainte sa administrezi un medicament copilului tau. Multe medicamente pot crea dependenta.
Iata cateva terapii care nu implica medicamente:
- Imunoterapia este singura terapie care poate inlatura simptomele rinitei alergice. Imunoterapia trebuie personalizata pentru fiecare alergen in parte.
- Irigarea nazala cu solutie salina si-a dovedit eficienta la 50% dintre pacienti cu rinita alergica
Pentru a vindeca rinita alergica la copii nu este nevoie de interventie chirurgicala.

Academia Americana de alergie, Astm si Imunologie are cateva sfaturi utile pentru mamicile ai caror copii sufera de alergii:
- Schimba des (o data pe saptamana) lenjeria de pat.
- Copilul alergic trebuie sa faca baie pe corp si pe par in fiecare zi (polenul se poate aseza pe par si pe piele)
- Nu usca hainele copilului afara daca exista riscul sa se prinda polen de ele
- Ii poti cumpara copilului o masca speciala cu filtru atunci cand se joaca in natura.
- Evita plimbarile la orele de varf, 10-16, cand polenul isi face de cap in aer. Polenul este emis in aer dimineata, dar momentele de varf pentru diseminare sunt intre orele 10-16.
- Cand mergi impreuna cu copilul alergic in masina, nu deschide geamurile, foloseste aerul conditionat.
- Primavara trebuie sa faci curatenie generala in casa.
- Verifica sa nu ai mucegai prin baie sau alte zone unde se pastreaza umezeala. Daca dai de umezeala curata cu substante non-toxice.
- Animalele de companie nu trebuie sa aiba acces in dormitor sau pe canapele.
Daca rinita alergica la copii nu este sezoniera si simptomele persista medicul alergolog este cel mai bun prieten si sfatuitor.

Surse: medscape.com; sfatul medicului.ro; medicinenet.com

Articolul urmator
Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
    Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

    Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

    © 2024 Qbebe