Cele două anestezii care sunt recomandate pentru copii în cazul intervențiilor stomatologice minore

Cele două anestezii care sunt recomandate pentru copii în cazul intervențiilor stomatologice minore

Irina Olteanu - Redactor Senior

De multe ori intervențiile stomatologice minore de care au nevoie copiii nu pot fi realizate în lipsa unei sedări. Există două tipuri de anestezii utilizate în practică: inhalosedarea și sedarea conștientă medicamentoasă. Vei afla în continuare în ce constă fiecare, cum se realizează și ce contraindicații are, alături de sfaturi importante de la specialiști.

Inhalosedarea

Domnul doctor Cristian Irimia, medic stomatolog în cadrul clinicilor ABC Eurodent ne explică:
Inhalosedarea este metoda folosită în cabinetele stomatologice pentru a-i relaxa pe copiii care se tem de medic și de scaunul stomatologic. Este asemănătoare anesteziei, dar în realitate este doar o metodă sigură de sedare conștientă.
Inhalosedarea oferă un grad important de relaxare și reduce anxietatea, însă micul pacient este total conștient și simte ce se întâmplă. Astfel, pe viitor nu va asocia tratamentul stomatologic cu o experiență neplacută.
Acțiunea este imediată, nivelul de sedare poate fi controlat de medic, iar recuperarea finală este foarte rapidă, undeva între 3 și 5 minute. Poate fi folosită în cazul copiilor peste 3 ani, dar și în cazul adulților care se tem de durere. De asemenea, este indicată și în cazul pacienților cu hipertensiune, astm bronșic sau reflex exagerat de vomă.

anestezii care sunt recomandate pentru copii

Cum funcționează?

Inhalosedarea acționează prin intermediul unei amestec de gaze, protoxid de azot și oxigen, în procente controlate de medic. Gazele sunt amestecate într-o cameră specială a aparatului, iar acest amestec este inspirat de către pacient printr-o mască nazală. Protoxidul de azot nu se metabolizează în organism și nu circulă legat în sânge. Este un gaz netoxic, ușor dulceag și blând. Efectul se instalează rapid, iar gazul se elimină complet din plămâni la final de tratament, datorită solubilității reduse.

Indicațiile și contraindicațiile inhalosedării

Inhalosedarea se recomandă tuturor pacienților care sunt sănătoși, cooperanți și fără afecțiuni cronice sau tratamente ce ar putea face metoda ineficientă. Este contraindicată dacă pacientul este răcit, are rinita cronică alergică sau sinuzită.
În plus, nu poate fi realizată procedura în cazul pacientelor care sunt în trimestrul I de sarcină, celor care suferă de embolie gazoasă, penumotorax, care au avut intervenții recente pe urechea medie sau internă, obstrucții ale trompei lui Eustachio, traumatism cranian recent, dezlipiri de retină, injectări intraoculare de gaz, scleroză multiplă sau distensie abdominală gazoasă recent. Există și o serie de contraindicații relative, care însă pot fi remediate prin tratament specific, iar inhalosedarea poate fi realizată după ce aceste probleme au fost rezolvate.

Înainte cu 3-4 ore de intervenție, este important ca pacientul să nu mănânce și să nu bea. De asemenea, este obligatoriu ca cel mic să fie însoțit de un adult. Așa cum spuneam mai sus, efectul dispare în 3-4 minute de la finalizarea tratamentului, dar pacientul va fi supravegheat de părinte și după acest interval, iar practicarea sporturilor ce implică coordonarea mâini-picioare este interzisă imediat după intervenție.

Analgezia inhalatorie sau Entonox

Încă din anii 1840, când Horace Wells a început să folosească acest tip de analgezie în stomatologie, utilizarea sa a ajuns răspândită în întreaga lume. Siguranța sa în ameliorarea durerii pacienților supuși intervenților dentare a fost bine documentată și demonstrată. În anul 1972, Ruben a estimat că mai mult de 3 000 000 pacienți au primit protoxid de azot fără nicun efect advers raportat. 

Multe cazuri medicale de urgență, precum și o serie de proceduri dureroase minore impun o analgezie rapidă și ușor de utilizat, care poate fi administrată în siguranță. Entonox este un amestec gazos gata pentru a fi folosit compus din 50% protoxid de azot și 50% oxigen. Proprietățile sale analgezice pot reduce durerea și disconfortul resimțit de copii în timpul procedurilor dureroase; eficacitatea sa este demonstrată atât cu privire la durerea resimțită cât și la anxietate. Conform unui studiu realizat în acest sens, mai mult de 90% dintre părinții și asistentele medicale care l-au utilizat s-au declarat mulțumiți.

Este ușor de folosit și poate fi administrat de asistenți medicali sau medici. Acțiunea sa terapeutică se instalează rapid (în numai câteva minute), iar efectele adverse ușoare (amețeală și greață ușoară - dispar rapid) reduc necesitarea monitorizării ulterioare. Acest tip de analgezie s-a demonstrat o alegere eficace pentru intervenții pediatrice minore, reducând și durata de recuperare. Câteva avantaje ce trebuie menționate cu privire la pacienții pediatrici vizează faptul că administrarea sa nu necesită ace, suturi sau un gust neplăcut, dar și o instruire minimă atât a personalului cât și a pacientului.

Ca urmare a unei solubilități reduse a protoxidului de azot, acesta nu se acumulează în corp. În plus, acesta nu este metabolizat și va fi eliminat complet de către plămâni. Profilul farmacologic al Entonoxului oferă un debut rapid, precum și o inversare rapidă a efectelor când este nevoie.

Citește șiTop 5 cele mai eficiente metode de ameliorare a durerilor la nastere  

anestezii care sunt recomandate pentru copii

Sedarea conștientă medicamentoasă

Domnul doctor Amiel Stroianu, medic specialist pedodonție Israel în cadrul Clinicii de Stomatologie DentalMed:

Sedarea conștientă medicamentoasă este o sedare moderată și se recomandă ca opțiune de tratament în cazul copiilor cu un grad de cooperare scăzut. De cele mai multe ori, conceptul de sedare conștientă medicamentoasă se recomandă atunci când folosirea metodelor de ghidare comportamentală sau a tehnicilor de sedare ușoară (cum ar fi inhalosedarea) nu a condus la obținerea rezultatelor dorite, și anume realizarea tratamentului dentar al copilului în condiții de siguranță și fără a exista riscul traumatizării pacientului.

Cum decurge

Sedarea conștientă medicamentoasă se realizează în cabinet, pe scaunul dentar, în cadrul clinicii de către echipa medicală formată din medicul anestezist specializat pe copii și medicul pedodont.
Este important ca părinții să înțeleagă corect conceptul de SEDARE și să nu îl confunde cu ANESTEZIA GENERALĂ, când tratamentul se desfășoară în spital și pacientul este adormit. Pe parcursul sedării conștiente medicamentoase pacientul copil NU este adormit; copilul colaborează și interacționeaza activ cu echipa medicală pe întreg parcursul ședinței de tratament.

Substanțe și mecanisme de funcționare

Extrem de importantă este administrarea substanțelor de sedare: NU administrăm nimic pe venă, sedarea se face administrând un medicament calmant sub formă de sirop pe care copilul îl bea, după care așteptăm să își facă efectul între 15 - 40 de minute și apoi debutează tratamentul dentar propriu-zis. Dozarea medicamentului se face în funcție de anumite criteriii, printre care greutatea corporală a pacientului.
Copilul rămâne conștient, cooperant, urmează instrucțiunile medicului dentist și toată anxietatea lui este diminuată sau anulată. El nu mai este timid sau îngrijorat de ceea ce urmează. Aflat sub efectul sedării conștiente medicamentoase, micuțul pacient nu mai poate să fie influențat negativ de toate traumatismele vechi și experiențele negative pe care le-a avut în trecut sau de gânduri care îl sperie, produse de imaginația bogată, specifică celor mici.
Medicul anestezist monitorizează funcțiile vitale ale pacientului pe întreg parcursul ședinței de tratament și asigură cadrul potrivit pentru medicul stomatolog, pentru desfășurarea tratamentul în condiții de siguranță optime.

Opțiunile de tratament când sedarea conștientă medicamentoasă nu funcționează

În situația în care metodele de sedare în cabinet: ghidarea comportamentală, inhalosedarea și sedarea conștientă medicamentoasă nu au putut fi folosite sau nu au avut rezultatele dorite, următorul pas este acela al Anesteziei Generale. Anestezia generală oferă soluția de tratament dentar inclusiv pentru copiii de vârstă foarte mică sau cei cu nevoi speciale (autism, sindrom Down etc.)

Citește și: Mit sau adevar: daca ai parte de interventii dentare nu poti alapta? 

Articolul urmator
Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele
  Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele

  Dacă ai în preajma ta persoane care țin mult la ideile lor, care sunt rezistente la schimbări, dar care sunt totodată determinate și țin să-și urmeze drumul, este foarte...

  Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
  Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

  În condițiile în care mediul online este tot mai aproape de copilul tău, te străduiești adesea să identifici punctele „tari” și pe cele „slabe” ale...

  Povestea lui Robert. Un copil care în 4 ani de viață, a suferit 7 intervenții chirurgicale, peste 20 de anestezii
  Povestea lui Robert. Un copil care în 4 ani de viață, a suferit 7 intervenții chirurgicale, peste 20 de anestezii

  Robert-Mihai, un copil aparent normal și perfect sănătos la naștere. 3 luni mai târziu, o veste devastatoare: complet nevăzător. Urmează o serie de diagnostice greșite, de...

  Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"
  Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"

  Mamele minore care își continuă studiile vor primi o bursă lunară de 700 de lei. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse speră să desurajeze astfel abandonul...

  Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
  Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

  Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

  De ce trebuie să mănânci supă sau ciorbă în fiecare zi? Care sunt cele mai sănătoase pentru copii și cele mai eficiente în diete
  De ce trebuie să mănânci supă sau ciorbă în fiecare zi? Care sunt cele mai sănătoase pentru copii și cele mai eficiente în diete

  Printre felurile de mâncare cele mai recomandate de medicii nutriționiști se numără și ciorbele și supele. Hrănitoare, versatile, ușor de digerat și spornice, acestea ar...

  Spălături în urechi: când sunt recomandate
  Spălături în urechi: când sunt recomandate

  S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

  „Fenomenul" mame minore ia amploare. Un medic ginecolog din Buftea atrage atenția: „Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă"
  „Fenomenul" mame minore ia amploare. Un medic ginecolog din Buftea atrage atenția: „Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă"

  Tot mai multe fete tinere devin mame înainte de vreme, iar statisticile sunt îngrijorătoare. Fenomenul „copii cu copii” ia amploare.

  © 2023 Qbebe