Calirea copiilor – mit sau superstitie?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Calirea reprezinta concept relativ rudimentar, chiar arhaic, pe care multi medici din zilele noastre nici nu-l iau in considerare. Iata insa ca aceasta serie de proceduri ascunde si o realitate demonstrata stiintific, putand fi realizate pe mai multe planuri in special pentru stimularea rezistentei naturale a copilului. Cat de eficienta este insa calirea puteti afla in randurile urmatoare.

Ce este si cum se realizeaza?

Calirea reprezinta o serie de proceduri menite sa ajute la cresterea rezistentei fata de factori de mediu nefavorabili si la formarea reflexelor conditionate pentru a imbunatati termoreglarea. Calirea creeaza rezistenta sporita corpului si, drept urmare, si la raceli si alte imbolnaviri. Daca un organism nu este obisnuit cu frigul, reactia sa este comparabila cu un reflex neconditionat: timpul necesar pentru producerea de caldura este prelungit, vasele de sange din piele nu se pot contracta suficient de rapid si cele din interiorul corpului devin relaxate in mod paralitic, cauzand si mai multa eliberare de caldura. Reactia unui corp calit la frig este conditionata in natura: creste nivelul de caldura produs, caldura este retinuta deoarece vasele de sange se contracta (dilatatie vasomotorie si flux sanguin intensificat) si rata metabolica se accelereaza.

Este important de inceput calirea in copilarie cand termoreglarea reprezinta stadiul formator si mecanismele de aparare imunobiologica se dezvolta. O calire adecvata necesita folosirea unui set de procedee conforme principiilor comprehensivitatii, gradualitatii, regularitatii si individualitatii. Aceste procedee includ racirea de convectie (bai de aer si de soare) si racirea de conductie (prin infasurare, afuziune, bai ale picioarelor, inot dezbracat in apa) si calireproceduri contrastante (turnat alternativ de apa calda si rece pe partea superioara a corpului, diferentierea in temperatura fiind intre 3-10 grade sau mersul descult). 

Taria stimulului utilizat pentru calire este crescut treptat. Temperatura apei si a aerului pot fi scazute mai rapid primavara si vara cand calirea este mai spontana deoarece hainele sunt mai subtiri si se poate inota dezbracat in apa. Cand calirea se realizeaza toamna si iarna, temperaturile aerului si ale apei sunt scazute treptat, dupa intervale mai lungi. Procedurile incep cu bai de aer la temperaturi placute intre 24 grade C pentru bebelusi si 18-12 grade C pentru copii mai mari si adulti (la o viteza a vantului nu mai mare de 0.1 m/s si o umiditate relativa de 40-65 %). Baile de soare sunt de durata a 3-5 minute la inceput si apoi cresc treptat la 20-40 minute, in functie de varsta. Temperatura pielii in zona inimii reprezinta baza folosita pentru procedurile generale ce implica apa:

35-36 grade C pentru copii sub 1 an
31-33 grade C pentru adulti

Apa la aceasta temperatura este folosita pentru impachetari, cu 1-2 grade C mai ridicata pentru afuziuni si 1-2 grade mai joasa pentru bai ale picioarelor. Temperatura este scazuta lent pana la 24-26 grade pentru copiii sub 3 ani si la 12-15 grade pentru copiii mai mari.

Temperatura partilor expuse ale corpului (aproximativ 25-19 grade C) este folosita drept standard pentru procedurile cu apa locale si scazuta lent la 10-12 grade. Procedurile contrastante pot fi utilizate in cel de-al doilea an. Inotul dezbracat in apa constituie o procedura de calire buna.

Retineti faptul ca toate procedurile trebuie realizate sistematic. Daca un stimul actioneaza mai degraba constant pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, un stereotip clar este format la stimul. Efectul de calire este astfel anulat daca nu este reintarit adecvat. Prin urmare, daca procedurile sunt realizate timp de 2-3 luni si apoi oprite, calirea dobandita dispare in una pana la 2 luni. Daca intreruperea dureaza o perioada mai lunga, procedurile sunt reluate la temperaturile originale ale apei si aerului. Este important mai ales in cazul copiilor sa fie luate in considerare caracteristicile individuale; daca de exemplu este vorba despre axarea pe o infectie recurenta, convalescenta dupa boala, anemie, boala de inima sau astm, calirea este desfasurata fara scaderea temperaturilor apei si ale aerului. Trebuie sa se retina faptul ca persoanele sensibile nu trebuie sa realizeze proceduri tranchilizante (bai de aer, impachetari, bai de soare si altele). Afuziunea si procedurile contrastante sunt recomandate persoanelor cu reflexe inhibate, afuziune directa dupa somn pentru persoane apatice si calistenice matinale pentru cele calme si echilibrate. Bolnavii nu trebuie expusi la proceduri de calire pana nu si-au revenit complet. De asemenea, procedurile sunt contraindicate celor care sufera de boli congenitale sau defecte dobandite ale inimii, in stadiul decompensarii sau de boli cronice renale.

Informatii legate de copii - notiuni esentiale

Calirea copiilor reprezinta principala masura preventiva care incurajeaza sanatatea copiilor. Copiii sunt foarte sensibili la lipsa aerului proaspat, iar cand stau un timp indelungat intr-o zona prost ventilata, devin letargici, irascibili, putand aparea un somn deranjat, pierderea apetitului, durere de cap, greata si chiar anemie.

Bebelusii ar trebui pentru inceput sa mearga 15-20 minute la o temperatura nu mai scazuta de 10-15 grade intr-un loc acoperit; mers incet timp de o luna pentru pana la 4,5 ore (1-1,5 ore de 2-3 ori pe zi). Pentru o buna respiratie a pielii, metabolismul bun implica un contact sistematic al epidermei cu aerul-infasare, fiind indicate 10-15 minute la temperaturi sub 22-24 grade C, cu mentiunea ca pentru copiii mai mari de 1 an temperaturile pot fi putin mai scazute. Baile de aer pentru prescolarii dezbracati pot ajunge pana la 1,5 ore, fiind utile si tratamentele cu apa. Imbaierea copiilor de la 6-8 luni poate fi realizata zilnic, pana la 6 ani, iar de la 1 an si jumatate-3 ani de 2 ori pe saptamana.

Pentru copiii de pana la 6 luni temperatura apei de baie trebuie sa fie 36-37 grade C si la cei mai mari cu 1 grad mai putin. Dupa baie este de ajutor sa uscati corpul de apa cu calire2-3 grade. Din primul an de viata este necesar sa spalati fata, gatul si mainile cu apa rece de aproximativ 18 grade. Spalatul taliei incepe de la 1,5-2 ani la temperatura apei de 36 grade cu o scadere treptata la temperatura camerei. Spalarea picioarelor cu apa rece este indicata celor mici incepand cu varsta de 2 ani. Temperatura initiala a apei (28 grade C) este redusa la fiecare 2 zile cu 1-2 grade si adusa la temperatura camerei. Frictiunile pot fi incepute dupa 6 luni la o temperatura de 36 grade cu reducerea sa cu 1 grad la fiecare 5-7 zile. Pentru copiii aflati in primul an de viata, temperatura poate fi redusa la 30 grade, pentru copiii de 2-3 ani-pana la 25 grade, prescolari-pana la 17-18 grade. Incepeti sa raciti apa sub 35 grade si reduceti treptat temperatura la copiii de 2 ani la 26 grade, 3 ani-24 grade, prescolari - 20 grade, scolari-18 grade. Durata afuziunii nu trebuie sa fie mai lunga de 1-2 minute. Dupa procedurile cu apa, se recomanda uscarea cu un prosop pentru a reduce roseata. Inotul in ape curgatoare poate fi inceput dupa 2 ani.

Parintii ar trebui sa aiba in vedere factorul puternic de influenta al mediului asupra corpului, deoarece calirea mareste rezistenta la diverse efecte daunatoare ale acestuia. De asemenea trebuie sa constientizeze regulamentul de proceduri. Prima conditie este ca tratamentele sa inceapa numai cand copiii sunt complet sanatosi si de preferat vara (se poate oricand, insa nu uitati ca trebuie toamna sau iarna sa urmati procedurile gradual si sistematic si sa le continuati neincetat timp de un an). Din acest motiv o pauza va reduce reactivitatea corpului la conditii adverse de mediu. Cel mai bine este sa incepeti cu bai de aer care vor imbunatati rezistenta corpului la o multitudine de fluctuatii de temperaturi. Copilul invata sa se raceasca treptat. Baile de aer pot fi tinute inauntru si in afara. Evident, in lunile de iarna este mai bine sa fie tinute afara.

La ce varsta ar trebui incepute procedurile? Chiar din primul an de viata. Incepeti baile de aer in camera unde temperatura nu scade de 22 grade. Durata procedurii este de 3-5 minute pentru copiii pana la 2 ani. Apoi dupa 3-4 zile temperatura camerei poate fi redusa la 18-19 grade, preventilati zona. Durata acestei proceduri poate fi crescuta la 20-30 minute. Copiii dupa varsta de 3 ani pot reduce temperatura baii de aer la 12-13 grade C. Cu acest tip de calire a copilului, trebuie sa se dezbrace intai pana la talie si intr-o saptamana complet. In timpul calirii trebuie sa acordati atentie regimul de hranire, iar baile medii de aer uscat este bine sa fie combinate cu gimnastica si masaj.

Modalitati bune de calire sunt lumina soarelui si baile de soare. Bebelusii pot fi expusi la vreme placuta nu mai putin de 22 grade C la umbra. Aceste proceduri trebuie realizate sistematic, expunand gradual copilul. Cand este expus la soare, capul trebuie sa ii fie acoperit cu o palarie/protectie alba. Este bine sa stea in pozitie intinsa, voi in pozitie verticala si sa expuneti toate partile corpului. Durata procedurii pentru copii mici este de 2-3 minute (chiar 1 minut la varsta de 4 luni) si cresteti treptat timpul in fiecare 2-3 zile cu 2 minute, iar pentru grupurile de copii mai mari cu 4 minute. Durata maxima de timp a bailor solare la copiii sub 2 ani nu trebuie sa depaseasca 20-30 minute, pentru varsta de 4-7 ani - 40 minute, pentru copiii de scoala-1,5 ore.

Efecte pozitive ale tratamentului asupra corpului: baile, turnatul apei si impachetarile ude sunt bine tolerate dupa baile solare. Tratamentele de apa ajuta organismul copilului sa se adapteze la conditiile de mediu, in special la frig. Dupa procedurile cu apa este indicat sa frecati activ pielea pana se inroseste. Baile in mare, ape curgatoare, lacuri, nu sunt indicate copiilor sub 2-3 ani la mai putin de 23 grade C si 24-25 grade C. Copiii mai mari (4-7 ani) pot inota la temperatura aerului de 22 grade C. Cand imbaiati copii mici, trebuie intai scufundati in apa si apoi in 3-4 caliresaptamani puteti creste perioada de inot la 4-5 minute. Oricum retineti ca prezenta excesiva in apa reduce reactivitatea. Este important ca cei mici sa dispuna de aer curat in camera lor, aerisind des. Copiii de 2 ani sau mai mult trebuie sa inspire aer curat timp de 4-5 ore iarna si toata ziua vara. Calirea sistematica a copului in resurse naturale variate conduce la functionarea normala a multe din sistemele sale.

Citeste si:

Imunizarea bebelusului - tot ce trebuie sa stii

Imunizarea bebelusului in sezonul rece: sfaturi si remedii naturale 

Imunizarea copilului in sezonul rece - informatii complete 

De retinut

Calirea nu trebuie realizata in graba si nici exagerata deoarece sugarii se pot speria de apa rece sau chiar imbolnavi. Este importanta si alimentatia din timpul procedurilor. Modalitatile de calire pot fi combinate pentru un efect maxim. Soarele are efect asupra sintezei de vitamina D din organism (ajuta la prevenirea rahitismului si la fortifierea sistemului osos), iar apa asupra sistemului circulator (in special asupra vaselor superficiale). Ca urmare a tratamentelor, se reduc si straturile de haine imbracate. Exercitiile fizice pot potenta in mod benefic rezultatele, crescand treptat dificultatea. Alternarea si varierea procedurilor are de asemenea un impact pozitiv; organismul va dobandi o rezistenta sporita si o capacitate ridicata de vindecare (microorganismele din mediu, poluarea, factorii nocivi si stresul afecteaza rezistenta si imunitatea). Nu in ultimul rand, trebuie sa fie adresate in functie de particularitatile fiecarui copil/persoane, o aplicare brusca putand avea consecinte negative; intreruperea procesului nu este bine sa se faca pentru mult timp deoarece se reduce din eficacitatea sa pe termen lung.

Exemplu extrem

Copiii de la gradinita nr 317 din Krasnoyarsk, Siberia (singura din zona) sunt "imunizati" impotriva virusurilor gripale si frigului iernii prin mersul afara dezbracati la temperaturi de pana la -15 grade Celsius, in timp ce isi toarna galeti de apa rece pe corp. Desi au existat parinti ingrijorati cu privire la aceste "practici", cadrul Margarita Flimimonova insista ca sunt complet sigure deoarece copiilor li se ingaduie sa iasa afara in astfel de vreme doar dupa 3 ani de antrenamente lente si testari medicale, subliniind ca astfel copiii se calesc si-si imbunatatesc semnificativ starea de sanatate. Aceste proceduri se desfasoara de 13 ani, iar unii dintre copiii participanti au devenit campioni olimpici. Pentru pregatirea copiilor, cadrele didactice toarna apa rece pe ei la dus, scazand treptat pana la -20 grade si abia apoi li se permite sa iasa afara unde poarta doar lenjerie intima si sunt desculti si isi toarna apa inghetata pe corpuri; dureaza doar cateva secunde iar apoi merg intr-o sauna. Dupa ce se incalzesc, revin la apa rece care degaja nori de abur; ora la care se realizeaza este 7:30 dimineata, inainte de micul dejun, iar frigul le amelioreaza apetitul. Se pare ca 70% din copii adora acest ritual matinal, iar unul dintre parinti confirma ca fiica sa nu s-a imbolnavit deloc in ultimii doi ani.

Surse:

http://cspchisinau.md; http://survinat.com; http://encyclopedia2.thefreedictionary.com; www.odditycentral.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dr. Irina Costache despre febra copiilor:”Nu mai puneți șosete cu oțet sau spirt. Nu funcționează.”
  Dr. Irina Costache despre febra copiilor:”Nu mai puneți șosete cu oțet sau spirt. Nu funcționează.”

  Febra la copii este un aspect din viața de părine care ne panichează. Doctor Irina Costache, medic primar pediatru, a acceptat să participe la prima ediție live pe pagina de facebook...

  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

  Redeschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, iar masca de protecție trebuie purtată permanent în orele petrecute la școală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru...

  Avertismentul unei mame: de ce să nu administrați ibuprofen copiilor când au vărsat de vânt
  Avertismentul unei mame: de ce să nu administrați ibuprofen copiilor când au vărsat de vânt

  Când îți vezi micuțul cum suferă din cauza febrei și a stării generale alterate, faci tot ce poți pentru a-i reda starea de bine. În aceste condiții, când vezi...

  Bauturi calde sau reci pentru copii vara?
  Bauturi calde sau reci pentru copii vara?

  Băuturi reci pentru copii când vine căldura? Adultii pot consuma fara probleme bauturi la orice temperatura doresc. In cazul copiilor, insa, intervin o serie de preocupari legate de...

  Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
  Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

  Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

  5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere
  5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere

  Nu exista tema mai controversata in ceea ce priveste copiii, decat educatia copiilor. Si cum oamenilor le place, in general, sa creada ca ei le stiu pe toate, sfaturile pentru cresterea si...

  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

  Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

  © 2023 Qbebe