Caz unic în lume. Fetița care nu a îmbătrânit niciodată

Brooke Greenberg (din Baltimore, Maryland, SUA) a uimit lumea medicală din întreaga lume întrucât nu a îmbătrânit până la vârsta de 20 de ani, când a decedat. Oamenii de știință au vorbit despre un caz unic în lume, în cadrul cercetărilor efectuate în baza datelor ce țineau de istoricul medical al fetei neputând fi identificate anomalii care să ducă la afecțiunea ieșită din comun de care a suferit aceasta. În același timp, nimeni din familia ei nu se confruntase cu nimic similar cu ceea ce avusese Brooke. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi mai multe detalii despre  acest caz neobișnuit.

Nu a evoluat precum un copil obișnuit nici în primele luni de viață

Brooke Greenberg a venit pe lume în ianuarie 1993 la Baltimore, fiind fiica lui Howard și a Melaniei Greenberg. S-a născut (la 36 de săptămâni) prin cezariană, la naștere cântărind mai puțin de 2 kg (1840 g). Medicii i-au descoperit o luxație anterioară a șoldului (pentru care a suferit o intervenție chirurgicală) și o scolioză.

Fetița care nu a îmbătrânit niciodată nu s-a bucurat de o dezvoltare fizică și cognitivă precum aceea a altor copii. Părinții ei și-au dat seama că era ceva în neregulă cu Brooke încă de la vârsta de 4 luni, când vedeau că aceasta nu se dezvolta similar celor două surori mai mari.

Brooke nu a învățat să vorbească, nu comunica decât prin intermediul expresiilor faciale și ale gesturilor și nici nu a putut să meargă, deplasându-se permanent într-un cărucior. În același timp, nu a avut niciodată o greutate mai mare de 7 kg și nici o înălțime mai mare de 76 cm. Din datele oferite de către „DailyMail”, tatăl ei, Howard, a afirmat la un moment dat că: „Între vârsta de 1 an și cea de 4 ani Brooke s-a schimbat. A crescut puțin. Dar în jurul vârstei de 4-5 ani, creșterea ei a stopat.”

Brooke-Greenberg-in-copilarie

Sursă poză: captură youtube.com

S-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate

Pe de o parte, Brooke avea esofagul mai îngust decât ar fi fost normal, de aceea era hrănită doar printr-un tub. În primii șase ani ai vieții sale, a trecut prin șapte ulcere stomacale perforate. Pe de altă parte, în jurul vârstei de 5 ani, a intrat brusc în comă, medicii identificându-i o tumoare pe creier. După 14 zile, timp în care părinții ei au crezut că va muri, s-a trezit, iar la următoarele investigații nu s-a mai găsit nici urmă de tumoare.

Nu în ultimul rând, a primit un diagnostic de accident vascular cerebral, dar s-a constatat că nu fusese vorba de niciun impact asupra creierului fetiței. După moartea fetiței care nu a îmbătrânit niciodată, mama ei, Melanie, a menționat, potrivit sursei citate anterior: „Au fost 16 ani de pregătire, să-i dăm medicamente, să știm exact când e bolnavă, să-i dăm cantitățile corecte de medicamente...”.

Brooke Greenberg a încetat din viață la vârsta de 20 de ani, în anul 2013, în spitalul în care se născuse. Nu s-a specificat exact cauza morții, dar au fost aduse în discuție probleme respiratorii severe, ce intervin însă de obicei în cazul bebelușilor.

Cazul ei a atras atenția lumii medicale

Într-un studiu publicat online la doi ani după decesul lui Brooke, oamenii de știință au subliniat ideea potrivit căreia în afară de numeroasele probleme pe care le-a avut (defectele de la șolduri, de la coloană, anomalii ale traheei, ale esofagului, problemele digestive grave, trăsăturile faciale anormale și dezvoltarea insuficientă a creierului), ceea ce a suprins cel mai mult a fost faptul că mereu a creat impresia că nu îmbătrânește deloc.

Lawrence Pakula, medicul pediatru care a avut grijă de ea de când s-a născut, a spus că nu s-a putut pune un diagnostic pentru Brooke, de aceea, în cazul ei, s-a vorbit despre existența așa-numitului „Sindrom X”, reamintind că în lume nu exista un caz similar. În același timp, ceea ce uimit atât de mult a fost că, spre deosebire de alte cazuri de copii cu diverse întârzieri severe în dezvoltare, ale căror trăsături faciale devin mai mature odată cu trecerea timpului, pentru Brooke nu s-a întâmplat așa, ea păstrându-și trăsăturile unui copil mic și la vârsta de 20 de ani.

Richard F. Walker (cercetător pensionar, care a lucrat în cadrul „University of Florida Medical School) a urmărit cazul fetei încă de când aceasta avea vârsta de 2 ani, comparându-i codul genetic cu cel al altor copii cu probleme asemănătoare. Pentru „abc NEWS”, a explicat că: „La anumite persoane, se întâmplă ceva și procesul dezvoltării devine întârziat. Rata de transformare din corpul lor scade și devine neglijabilă...Corpul lor nu se dezvoltă ca un întreg, părțile corpului creând impresia că sunt cumva în afara sistemului. Acest fapt nu poate fi însă explicat de vreun sindrom genetic sau de anomalii de la nivelul cromozomilor.” Despre Brooke a venit cu această mențiune: „Au fost schimbări minimale în creierul lui Brooke. Diferite părți ale corpului ei păreau mai degrabă deconectate, în loc să se afle în același stadiu al dezvoltării.”

La rândul său, dr. Eric Schadt (de la „Mount Sinai Medical Center” din New York), a confirmat (potrivit DailyMail) că în situația lui Brooke „nu păreau să fie anomalii ale sistemului endocrin, nici anomalii cromozomiale majore sau alte disfuncționalități care să ducă la apariția întârzierilor în dezvoltare.” Ceea ce s-a putut identifica a fost însă „eroziunea” unei porțiuni de la nivelul cromozomilor, dar nu s-a putut încă descifra motivul pentru care a apărut aceasta.

Cazul fetiței care nu a îmbătrânit niciodată a rămas și acum un mister, dar cercetătorii cred că unicitatea codului genetic al lui Brooke Greenberg ar putea oferi mai multe informații utile legate de procesul de îmbătrânire și de boli întâlnite pe parcursul acestui proces, cum este Boala Parkinson de pildă.

Surse: abcnews.go.com, dailymail.co.uk, mamamia.com, livescience.com, ncbi.nlm.nih.gov, smh.com. au, stiridinlume.ro

Sursă poză principală: captură youtube.com

Surse foto: youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale
  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale

  Un bebeluș născut în regiunea Duhok din Irak a atras atenția lumii medicale întrucât s-a născut cu trei organe genitale. Oamenii de știință au afirmat că a fost...

  Caz rar în lume: fetița care la 4 ani a avut menstruație, iar acum este la menopauză. Ce boală declanșează aceste simptome
  Caz rar în lume: fetița care la 4 ani a avut menstruație, iar acum este la menopauză. Ce boală declanșează aceste simptome

  O fetiță manifestă simptome de menopauză, după ce i s-a declanșat menstruația încă de la vârsta de 4 anișori. Pare incredibil de crezut, însă totul se datorează...

  Caz unic: o femeie a născut 6 bebeluși în numai nouă minute
  Caz unic: o femeie a născut 6 bebeluși în numai nouă minute

  O femeie însărcinată din statul american Texas a născut 6 bebeluși perfect sănătoși în numai 9 minute!

  Caz rar în lume: o fetiță s-a născut cu două guri. Află cum a fost posibil
  Caz rar în lume: o fetiță s-a născut cu două guri. Află cum a fost posibil

  Procesul de dezvoltare al bebelușul în timpul sarcinii este uimitor și uneori inexplicabil. Atât de umitor încât o echipă de medicii a rămas fără cuvinte...

  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană
  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană

  O femeie originară din județul Suceava a devenit mamă pentru a opta oară după ce a născut prin cezariană la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mama a suferit prima...

  Caz unic: atacat de o bacterie rezistentă la antibiotice, un copil este salvat de miracolul medicinii moderne
  Caz unic: atacat de o bacterie rezistentă la antibiotice, un copil este salvat de miracolul medicinii moderne

  O adolescentă din Marea Britanie, infectată cu o bacterie mortală, a fost salvată în urma unui tratament experimental: terapia fagică.

  Alt caz de pedofilie! O fetiţă de 13 ani de la CSM Ploieşti povestește calvarul pe care îl trăiesc ea şi colegele ei în vestiare
  Alt caz de pedofilie! O fetiţă de 13 ani de la CSM Ploieşti povestește calvarul pe care îl trăiesc ea şi colegele ei în vestiare

  Un nou caz de pedofilie face orori de această dată în lumea sportului. O fetiță povestește evenimentele neplăcute prin care atât ea cât și colegele ei sunt forțate...

  Un nou caz zguduie România: fetiță răpită de la locul de joacă și violată de doi bărbați
  Un nou caz zguduie România: fetiță răpită de la locul de joacă și violată de doi bărbați

  Duminică seară, o fetiță în vârstă de 10 din Brăila a fost răpită de la locul de joacă de doi bărbați, apoi a fost dusă într-un apartament și violată.

  © 2021 Qbebe