Caz unic în lume. Fetița care nu a îmbătrânit niciodată

Caz unic în lume. Fetița care nu a îmbătrânit niciodată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Brooke Greenberg (din Baltimore, Maryland, SUA) a uimit lumea medicală din întreaga lume întrucât nu a îmbătrânit până la vârsta de 20 de ani, când a decedat. Oamenii de știință au vorbit despre un caz unic în lume, în cadrul cercetărilor efectuate în baza datelor ce țineau de istoricul medical al fetei neputând fi identificate anomalii care să ducă la afecțiunea ieșită din comun de care a suferit aceasta. În același timp, nimeni din familia ei nu se confruntase cu nimic similar cu ceea ce avusese Brooke. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi mai multe detalii despre  acest caz neobișnuit.

Nu a evoluat precum un copil obișnuit nici în primele luni de viață

Brooke Greenberg a venit pe lume în ianuarie 1993 la Baltimore, fiind fiica lui Howard și a Melaniei Greenberg. S-a născut (la 36 de săptămâni) prin cezariană, la naștere cântărind mai puțin de 2 kg (1840 g). Medicii i-au descoperit o luxație anterioară a șoldului (pentru care a suferit o intervenție chirurgicală) și o scolioză.

Fetița care nu a îmbătrânit niciodată nu s-a bucurat de o dezvoltare fizică și cognitivă precum aceea a altor copii. Părinții ei și-au dat seama că era ceva în neregulă cu Brooke încă de la vârsta de 4 luni, când vedeau că aceasta nu se dezvolta similar celor două surori mai mari.

Brooke nu a învățat să vorbească, nu comunica decât prin intermediul expresiilor faciale și ale gesturilor și nici nu a putut să meargă, deplasându-se permanent într-un cărucior. În același timp, nu a avut niciodată o greutate mai mare de 7 kg și nici o înălțime mai mare de 76 cm. Din datele oferite de către „DailyMail”, tatăl ei, Howard, a afirmat la un moment dat că: „Între vârsta de 1 an și cea de 4 ani Brooke s-a schimbat. A crescut puțin. Dar în jurul vârstei de 4-5 ani, creșterea ei a stopat.”

Brooke-Greenberg-in-copilarie

Sursă poză: captură youtube.com

S-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate

Pe de o parte, Brooke avea esofagul mai îngust decât ar fi fost normal, de aceea era hrănită doar printr-un tub. În primii șase ani ai vieții sale, a trecut prin șapte ulcere stomacale perforate. Pe de altă parte, în jurul vârstei de 5 ani, a intrat brusc în comă, medicii identificându-i o tumoare pe creier. După 14 zile, timp în care părinții ei au crezut că va muri, s-a trezit, iar la următoarele investigații nu s-a mai găsit nici urmă de tumoare.

Nu în ultimul rând, a primit un diagnostic de accident vascular cerebral, dar s-a constatat că nu fusese vorba de niciun impact asupra creierului fetiței. După moartea fetiței care nu a îmbătrânit niciodată, mama ei, Melanie, a menționat, potrivit sursei citate anterior: „Au fost 16 ani de pregătire, să-i dăm medicamente, să știm exact când e bolnavă, să-i dăm cantitățile corecte de medicamente...”.

Brooke Greenberg a încetat din viață la vârsta de 20 de ani, în anul 2013, în spitalul în care se născuse. Nu s-a specificat exact cauza morții, dar au fost aduse în discuție probleme respiratorii severe, ce intervin însă de obicei în cazul bebelușilor.

Cazul ei a atras atenția lumii medicale

Într-un studiu publicat online la doi ani după decesul lui Brooke, oamenii de știință au subliniat ideea potrivit căreia în afară de numeroasele probleme pe care le-a avut (defectele de la șolduri, de la coloană, anomalii ale traheei, ale esofagului, problemele digestive grave, trăsăturile faciale anormale și dezvoltarea insuficientă a creierului), ceea ce a suprins cel mai mult a fost faptul că mereu a creat impresia că nu îmbătrânește deloc.

Lawrence Pakula, medicul pediatru care a avut grijă de ea de când s-a născut, a spus că nu s-a putut pune un diagnostic pentru Brooke, de aceea, în cazul ei, s-a vorbit despre existența așa-numitului „Sindrom X”, reamintind că în lume nu exista un caz similar. În același timp, ceea ce uimit atât de mult a fost că, spre deosebire de alte cazuri de copii cu diverse întârzieri severe în dezvoltare, ale căror trăsături faciale devin mai mature odată cu trecerea timpului, pentru Brooke nu s-a întâmplat așa, ea păstrându-și trăsăturile unui copil mic și la vârsta de 20 de ani.

Richard F. Walker (cercetător pensionar, care a lucrat în cadrul „University of Florida Medical School) a urmărit cazul fetei încă de când aceasta avea vârsta de 2 ani, comparându-i codul genetic cu cel al altor copii cu probleme asemănătoare. Pentru „abc NEWS”, a explicat că: „La anumite persoane, se întâmplă ceva și procesul dezvoltării devine întârziat. Rata de transformare din corpul lor scade și devine neglijabilă...Corpul lor nu se dezvoltă ca un întreg, părțile corpului creând impresia că sunt cumva în afara sistemului. Acest fapt nu poate fi însă explicat de vreun sindrom genetic sau de anomalii de la nivelul cromozomilor.” Despre Brooke a venit cu această mențiune: „Au fost schimbări minimale în creierul lui Brooke. Diferite părți ale corpului ei păreau mai degrabă deconectate, în loc să se afle în același stadiu al dezvoltării.”

La rândul său, dr. Eric Schadt (de la „Mount Sinai Medical Center” din New York), a confirmat (potrivit DailyMail) că în situația lui Brooke „nu păreau să fie anomalii ale sistemului endocrin, nici anomalii cromozomiale majore sau alte disfuncționalități care să ducă la apariția întârzierilor în dezvoltare.” Ceea ce s-a putut identifica a fost însă „eroziunea” unei porțiuni de la nivelul cromozomilor, dar nu s-a putut încă descifra motivul pentru care a apărut aceasta.

Cazul fetiței care nu a îmbătrânit niciodată a rămas și acum un mister, dar cercetătorii cred că unicitatea codului genetic al lui Brooke Greenberg ar putea oferi mai multe informații utile legate de procesul de îmbătrânire și de boli întâlnite pe parcursul acestui proces, cum este Boala Parkinson de pildă.

Surse: abcnews.go.com, dailymail.co.uk, mamamia.com, livescience.com, ncbi.nlm.nih.gov, smh.com. au, stiridinlume.ro

Sursă poză principală: captură youtube.com

Surse foto: youtube.com

Articolul urmator
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale
  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale

  Un bebeluș născut în regiunea Duhok din Irak a atras atenția lumii medicale întrucât s-a născut cu trei organe genitale. Oamenii de știință au afirmat că a fost...

  Caz unic în lume: familia cu două rânduri de gemene interasiale, câte una din fiecare rasă. Genetica este spectaculoasă!
  Caz unic în lume: familia cu două rânduri de gemene interasiale, câte una din fiecare rasă. Genetica este spectaculoasă!

  Un cuplu de britanici a devenit prima familie din lume cu 2 perechi de gemeni interasiali, câte unul din fiecare rasă.

  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană
  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană

  O femeie originară din județul Suceava a devenit mamă pentru a opta oară după ce a născut prin cezariană la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mama a suferit prima...

  Job unic în lume: femeia care e plătită ca să dea nume bebelușilor!
  Job unic în lume: femeia care e plătită ca să dea nume bebelușilor!

  Colleen Slagen are 33 de ani și un job pe care nu-l mai are nimeni în lume: dă nume bebelușilor. Să nu vă gândiți că se gândește la un nume și îl spune și...

  Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
  Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

  Hannah Wood este mama unei fetițe de 7 ani despre care se crede că este singura din lumea care suferă de o mutație genetică ce determină o întârziere a dezvoltării și...

  Nu voi ierta niciodată fetița de 10 ani care mi-a ucis fiul de 6 luni
  Nu voi ierta niciodată fetița de 10 ani care mi-a ucis fiul de 6 luni

  Durerea prin care trece un părinte care își pierde copilul este incredibilă. Printr-o asemenea experiență a trecut și o familie din SUA, care și-a pierdut în anul 2018...

  Fetița mea de 6 ani a invitat la ziua ei toți copiii de la grădi care nu sunt niciodată invitați nicăieri
  Fetița mea de 6 ani a invitat la ziua ei toți copiii de la grădi care nu sunt niciodată invitați nicăieri

  Una dintre cele mai mari bucurii ale unui părinte este să vadă că are un copil generos și empatic. De așa ceva se bucură și o mamă din Australia, care a dezvăluit cât de...

  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

  Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

  © 2024 Qbebe