Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim

Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim

Bianca Geica - Redactor Senior

Este sezonul alergiilor, dar și cel al răcelilor. Polenul și praful din aer favorizează manifestările alergice la cei mici, în timp ce variațiile de temperatură specifice acestei perioade slăbesc sistemul imunitar, organismul devenind astfel vulnerabil în fața răcelilor și virozelor de sezon.

Deseori părinții confundă simptomele alergiilor de sezon cu cele ale virozelor, întrucât sunt asemănătoare: rinoree, nas înfundat, strănut. Însă asemănările între cele două afecțiuni se opresc aici. Este foarte important să știi să faci diferență intre răceală și alergie, în așa fel încât să nu intri în panică și să iei măsurile potrivite. Află cum deosebești răceala de o reacție alergică!

fetita care sta in pat si stranuta

Ce sunt răcelile și alergiile?

Răceala obișnuită este o infecție a tractului respirator superior și este cauzata de o multitudine de virusuri care provoacă simptome precum: secreții nazale, tuse, dureri în gât și o stare generală de rău. În mod obișnuit, copiii mici răciți încep să se simtă mai bine după o săptămână sau două.

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar al copilului reacționează exagerat la elemente de obicei inofensive, cum ar fi polenul, părul de animale de companie, mucegaiul, praful din aer și mușcăturile de insecte. Simptomele alergiilor, cum ar fi tusea, strănutul și secrețiile nazale apoase variază de la ușoare la severe și continuă, de obicei, până când este eliminat factorul alergen sau în urma unui tratament recomandat de medicul pediatru sau alergolog.

Răcelile sunt contagioase, în timp ce alergiile nu, acestea putând fi transmise doar ereditar, la unele persoane. Cu alte cuvinte, daca tu te confrunți cu alergii, sunt șanse că și copilul tău să moștenească aceasta predispoziție. Alergiile sezoniere apar în aceeași perioadă în fiecare an, în timp ce răcelile apar mai des toamna și iarna, atunci când copilul petrece mai mult timp în colectivitate, acolo unde se răspândesc diferite virusuri.

Cum deosebești răceala de o reacție alergică?

Din cauza simptomelor asemănătoare, este foarte ușor să confunzi o alergie de sezon cu o răceală. Data viitoare, când copilul tău strănută, îi curge nasul sau are nasul înfundat, pune-ți următoarele întrebări care sigur te vor ajuta să faci diferența între cele două afecțiuni:

Cât de repede au apărut simptomele?

De obicei, simptomele de alergie apar brusc, atunci când copilul este expus la alergenul declanșator. Simptomele de răceală se manifestă, adesea, abia după câteva zile de la expunerea la virus.

Care sunt simptomele cu care se confruntă copilul?

Principalele simptome ale răcelilor sunt:

  • nas înfundat și/ sau rinoree (secreție nazală apoasă);
  • strănut;
  • febră moderată, între 38.3–38.9 grade Celsius;
  • durere în gât;
  • tuse;
  • stare generală proastă;
  • amigdale ușor inflamate.

Alergiile se manifestă prin:

  • nas înfundat și/ sau rinoree (secreție nazală apoasă);
  • strănut, de obicei în salve, imediat după expunerea la factorul alergen;
  • prurit nazal și/ sau ocular;
  • mâncărimi în gât;
  • lăcrimare excesivă;
  • respirație șuierătoare.

fetita care sta in pat si isi sufla nasul

De cât timp este bolnav copilul?

Copiii mici cu alergii pot prezenta simptome pentru perioade lungi de timp, cum ar fi întregul sezon de primăvară, dacă sunt alergici la polen. Simptomele de răceală, pe de altă parte, se ameliorează și dispar de obicei în cel mult două săptămâni.

Copilul are febră?

Răceala comună vine uneori la pachet cu o febră de grad scăzut, pe măsură ce virusul își urmează cursul. Febra nu apare și în cazul alergiilor.

Copilului îi lăcrimează ochii?

Multe reacții alergice pot face ca ochii copilului să lăcrimeze, să aibă mâncărimi și să aibă un aspect roșiatic. Acestea nu sunt, de obicei, simptome de răceală, ci de alergie.

Cum arată secrețiile nazale ale copilului?

Atât copiii mici cu alergii, cât și cei răciți, au o secreție nazală, dar aspectul și calitatea variază. În cazul alergiilor, secrețiile nazale sunt de obicei clare și subțiri, în timp ce în cazul răcelii tind să fie galbene sau verzi și de consistență groasă.

În ce anotimp ne aflăm?

În timpul primăverii, verii și în orice moment în care se schimbă anotimpurile, copiii mici sunt mai predispuși la alergii. Iarna, sunt șanse mai mari ca cel mic să fie răcit.

Primăvara, polenul din copaci și flori este peste tot. Dacă micuțul tău strănută, are respirație șuierătoare, dă vina pe polen. Vara, mucegaiul și înțepăturile de insecte pot declanșa, de asemenea, reacții alergice. Lunile călduroase sunt, de asemenea, marcate de „sindromul polenului alimentar”. Atunci fructele și legumele poartă alergeni care pot declanșa simptome în gură.

Iarna cei mici petrec mai mult timp în interior și în colectivitate, unde virusurile se răspândesc mult mai ușor.

Câți ani are copilul?

Alergiile se pot manifesta în orice perioadă a vieții, dar alergiile în aer liber tind să apară între 4 și 6 ani, iar cele de interior (la praf, mucegai, acarieni, păr de animale etc) pot începe încă de la vârsta de 3 ani.

Copilul e obosit și apatic?

Dacă copilul are o stare generală proastă, se simte foarte obosit și apatic, este probabil vorba de o răceală sau de o boală virală. Copiii care suferă de alergii sezoniere nu se simt bine, dar, de obicei, pot funcționa în continuare și pot merge la școală, potrivit childrens.com.

Ai în familie persoane care suferă de alergii?

Dacă unul dintre părinți sau ambii suferă de alergii, există o șansă mai mare că și copilul să sufere. Alergia este, în mare măsură, o afecțiune genetică, spun specialiștii.

De asemenea, dacă unul sau ambii părinți au astm, este foarte probabil că și copiii să moștenească aceasta afecțiune. Statisticile arată că aproximativ 25% până la 30% dintre copiii cu un părinte care suferă de astm vor avea această boală.

Cum îți ajuți copilul în caz de răceală?

Daca suspectezi că micuțul tău este răcit, nu îl trata după ureche, ci ia legătură cu medicul de familie sau pediatru, care îi va prescrie tratamentul potrivit, în funcție de cât de acute sunt simptomele.

Ce poți face tu pentru a-ți ajuta copilul în caz de răceală este să ai grija că acesta să se hidrateze cât mai bine și să te asiguri că se odihnește suficient. Folosește un umidificator în camera în care sta copilul pentru că acesta să poată respira mai ușor.

Cum îți ajuți copilul în caz de alergie?

În cazul manifestărilor alergice, „tratamentul” consta în evitarea venirii în contact cu un anumit alergen. Cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru care, daca va considera necesar, te va îndruma către un alergolog pentru a afla care sunt factorii care declanșează alergiile copilului.

Daca micuțul tău este alergic la polen, de exemplu, recomandarea este să îi schimbi imediat hainele cu care a fost afara și îi vei face o baie după fiecare ieșire în aer liber. De asemenea, nu ieși cu copilul în prima parte a zilei, când nivelul de polen este foarte ridicat.

În cazul în care copilul este alergic la acarienii de praf din dormitor, spală-i cât mai des lenjeria de pat și evita aglomerarea animalelor de plus în camera copilului tău, întrucât sunt magneți de praf și acarieni. Șterge zilnic praful în casă și curăță sau înlocuiește filtrele de aer condiționat lunar, atunci când îl folosești.

De multe ori, însă, respectarea acestor recomandări nu este suficienta pentru a controla simptomele asociate alergiilor, astfel încât medicația este necesara. Nu administra copilului medicamente antihistaminice fară să te consulți cu un medic alergolog, pediatru sau de familie.

Ce poți face pentru a-ți ajuta micuțul să facă mai ușor față simptomelor asociate alergiilor este să îi oferi, în special în caz de nas înfundat, îi poți administra un spray nazal cu extracte din plante și apă de mare concentrată.

rinodepRinodep de la Dr.Phyto este un spray nazal de prima intenție în tratamentul rinitei alergice și nonalergice la copii, combătând natural congestia nazală.

Conține un complex unic de fitoextracte, apă de mare concentrată și mangan, cu acțiune antiinflamatoare și antialergică eficientă în normalizarea reacțiilor alergice. Are acțiune emolientă și descongestionantă în rinite alergice și nonalergice (NARES și NARESMA).

Beneficiile spray-ului nazal Rinodep de la Dr.Phyto:

  • Facilitează respirația prin reducerea edemului nazal și diminuarea prezenței agenților alergeni și infecțioși;
  • Combate natural congestia nazală;
  • Previne apariția complicațiilor bacteriene;
  • Favorizează regenerarea mucoasei nazale.

Mai multe detalii despre acest produs găsești pe drphyto.ro, de unde îl și poți cumpăra.

IMPORTANT! Informațiile din acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc un consult medical specializat. Recomandările pentru ameliorarea simptomelor alergiilor pot varia de la un pacient la altul și depind de starea de sănătate și de stilul de viață al fiecăruia. Dacă micuțul tău suferă de alergii, ia legătura cu medicul pediatru, care te va îndruma către un specialist sau va recomanda un tratament adecvat!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: childrens.comstanfordchildrens.orgwebmd.comvalenciapediatrics.com

Articolul urmator
Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?
    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?

    Strănutul este o reacție involuntară a organismului prin care se elimină particule străine din căile respiratorii. Strănutul la bebeluși este normal, numai dacă nu este...

    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?
    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?

    Sunt destul de sigură că fetița mea de doi ani este pregătită să treacă de la oliță la toaletă. De îndată ce a început să dea semne că vrea să renunțe la oliță,...

    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii
    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii

    Christian Sabbagh și soția acestuia, Iulia Sabbagh, au avut parte de un adevărat șoc în momentul în care au aflat că fiul lor de 4 ani, Christian Jr., suferă de autism....

    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?
    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

    Chiar dacă nu înțeleg anumite lucruri la fel ca noi, copiii își dau seama atunci când ceva este neînregulă. Dacă suferi de anumite probleme mentale, cel mic va...

    Fiul cel mic al Adrianei Bahmuțeanu ar fi fugit de acasă. Silviu Prigoană este acuzat că maltratează copiii
    Fiul cel mic al Adrianei Bahmuțeanu ar fi fugit de acasă. Silviu Prigoană este acuzat că maltratează copiii

    Chiar dacă s-au despărțit de mai bine de 5 ani, conflictele dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană nu au încetat. Între cei doi au izbucnit de mai multe ori tensiuni...

    Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"
    Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"

    Dr. Georgian Ciubotaru este medic rezident neurochirurg în cadrul “Brain Institute” la Spitalul Monza din Bucureşti, unde activează mai ales în chirurgia epilepsiei...

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    © 2024 Qbebe