Cum recunoști mușcătura de căpușă și ce trebuie să faci

Bianca Petcu - Redactor Senior

Joaca în aer liber este minunată și vine cu o mulțime de avantaje, dar și dăunători. Căpușele, în special, pot transmite boli potențial periculoase, precum boala Lyme. Din fericire, majoritatea acestor infecții sunt tratabile pe deplin, atât timp cât sunt surprinse mai devreme. Iată ce tot trebuie să știi despre mușcăturile de căpușe!

Ne bucurăm cu toții de căldura de afară, mai ales cei mici, însă nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că există „mici atacatori” silențioși, precum căpușele, care pot cauza o serie de neplăceri. În acest sens, iată ce trebuie să știi, pentru a te asigura că protejezi corect copilul:

Căpușele

Căpușele sunt arahnide mici care se hrănesc cu sânge pentru a supraviețui. Căpușele sunt clasificate științific ca Arachnida (o clasificare care include și păianjenii). Fosilele descoperite până în prezent sugerează că de fapt, căpușele au peste 90 de milioane de ani. Există peste 800 de specii de căpușe în întreaga lume, dar doar două specii de căpușe, Ixodidae (căpușe tari) și Argasidae (căpușe moi), sunt cunoscute pentru transmiterea bolilor la oameni. Căpușele dure au pe spate un „scut” sau o placă tare, în timp ce căpușele moi nu posedă acest scut.

Tipuri de căpușe

Căpușele au un ciclu de viață complex care include ouă, larve, nimfe și căpușe masculine și feminine adulte. Larvele, nimfele (denumite și căpușe de semințe) și adulții au toate nevoie de sânge pentru a supraviețui. De obicei, adultul feminin (căpușa tare) este cel care provoacă cele mai multe mușcături, deoarece bărbații mor de cele mai multe ori după împerechere.

capusa

Căpușele nu sar și nu zboară; ele pur și simplu se întind și se târăsc până la gazdă. Deși unele larve au gazde preferate, majoritatea căpușelor în faza nimfei sau adulților nu au preferințe, atașându-se la diferite animale, inclusiv oameni. Cu excepția câtorva specii de căpușe larvare, fazele imature (larve, nimfe) sunt de obicei și mai puțin selective cu privire la locul din care obțin sângele și sunt recunoscute pentru atacul șerpilor, amfibienilor, păsărilor și mamiferelor.

Mușcătura de căpușe la copii

De fiecare dată când micuțul iese afară în zone cu multă iarbă sau svegetație, în lunile călduroase, asigurați-vă că îi faceți o inspecție riguroasă pentru potențialele căpușele și/sau alte mușcături de insecte. Efectuați o scanare corporală a corectă, căutând cu atenție în următoarele zone:

 • În păr și în jurul părului
 • În urechi și în jurul urechilor
 • În interiorul buricului
 • Între picioare
 • În spatele genunchilor

Verificați și îmbrăcămintea pentru căpușe și aruncați hainele direct în mașina de spălat, la o temperatură ridicată pentru a vă asigura că nu se strecoară în locuință. Este de asemenea o idee bună să îi băgați pe micuți în baie la scurt timp după ce au ieșit din iarbă sau pădure, deoarece s-a demonstrat că acest lucru ajută la prevenirea infecției cu o boală transmisă de căpușe.

Când este periculoasă mușcătura de căpușă

Căpușele cu picioare negre, inclusiv căpușele de cerb, care sunt maro și cam de dimensiunea unui vârf de creion, în funcție de vârsta lor, pot transporta tipul de bacterii care provoacă boala Lyme. Vestea bună este că indiferent dacă cineva este mușcat de una dintre aceste căpușe, infecția cu boala Lyme este relativ rară și apare între 1,2 și 1,4% din cazurile de mușcături de căpușe.

muscatura capuse copii

Sursa foto: Pinterest

Dacă micuțul este mușcat de o căpușă cu picioare negre, este important să fiți atenți la simptomele bolii Lyme, în special la o erupție circulară, supranumită și ochi de taur roșu, sau care apare de obicei în termen de trei până la 30 de zile de la debutul mușcăturii. Deși nu toată lumea infectată cu Lyme devine (sau observă) erupția cutanată, aceasta apare în 70 până la 80% din cazurile de boală Lyme, conform Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Dacă observați o astfel de urmă, duceți copilul imediat la pediatru. Boala Lyme poate fi ușor de tratat cu antibiotice, dar funcționează cel mai bine atunci când tratamentul este început odată cu primul semn de infecție.

Chiar dacă nu vedeți semne ale erupției, dar credeți că micuțul a fost mușcat de o căpușă, ar fi indicat să vizitați pediatrul doar pentru a fi precauți.

Mușcătura de căpușă - simptome

Din păcate, în scopul detectării, mușcătura de căpușă este de obicei nedureroasă și rămâne la fel chiar și după ce căpușa cade de pe piele. Ulterior, rana provocată de mușcătură poate dezvolta:

 • mâncărime
 • senzație de arsură
 • roșeață
 • rareori, dureri intense localizate la nivelul articulațiilor

Anumite persoane pot fi sensibile sau alergice la mușcăturile de căpușă (mai exact la secrețiile de salivă ale căpușei) și dezvoltă:

 • erupție în apropierea mușcăturii
 • incapacitatea de a respira
 • umflături
 • amorțeală sau paralizie (de exemplu, rigiditatea gâtului)

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu mușcături de căpușă nu prezintă simptome și multe persoane nu-și amintesc să fi fost vreodată mușcate. Unele simptome imediate care se dezvoltă rar în timpul sau imediat după o mușcătură de căpușă pot fi asemănătoare gripei și includ:

 • febră
 • respirație dificilă
 • senzație de slăbiciune
 • vărsături
 • umflarea la locul mușcăturii și/sau a ganglionilor limfatici
 • dureri de cap
 • confuzie și palpitații

Mușcătura de căpușă - poze

muscatura de capusa 1

muscatura de capusa

muscatura de capusa

muscatura capusa cerc ochi taur

Sursa foto: Pinterest

Când trebuie să mergem la medic

Este posibil ca medicul pediatru să își dorească să vadă copilul imediat după mușcătură sau în următoarele două săptămâni dacă:

 • Nu puteți elimina căpușa sau capul acesteia
 • Căpușa rămâne pe piele mai mult de 24 de ore (căpușa trebuie să fie atașată de obicei la gazdă între 36 și 48 de ore pentru a transmite boala Lyme)
 • Copilul are simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, cefalee, oboseală și vărsături
 • Copilul are dureri musculare, dureri articulare și/sau dureri de cap
 • Copilul are o erupție roșie în formă de ochi de taur sau circulară, în apropierea mușcăturii
 • Copilul are puncte roșii pe glezne și încheieturi, ceea ce este un semn al febrei Rocky Mountain, o altă boală transmisă de căpușe
 • Mușcătura pare a fi infectată - se simte caldă la atingere, este umflată, elimină puroi și/ sau este foarte dureroasă

Află ce trebuie să faci când ești mușcat de căpușă!

Ce se întâmplă dacă câinele este mușcat de căpușă

Majoritatea mușcăturilor de căpușă pot fi detectate pur și simplu trecând mâna prin blana câinelui sau observând eventuale denivelări la suprafață. Căpușele se atașează adesea în pe zone cu păr puțin sau fără păr. Acordați o atenție deosebită zonei moi și calde din jurul feței, urechilor și gâtului și verificați, de asemenea, membrele (în special în regiunea inghinală și brațele). La câinii de culoare deschisă, poate fi ușor să observați un punct maro ieșind din piele, cu toate acestea, la câinii de culoare închisă, poate fi necesar să le inspectați mai în detaliu pentru a găsi căpușe atașate sau orice alte răni lăsate în urmă.

muscatura caine

Nu toate căpușele transmit boli și doar pentru că a fost găsită o căpușă pe pielea câinelui nu înseamnă neapărat că este infectat cu ceva. Cu toate acestea, deoarece bolile purtate de căpușe pot pune viața în pericol, amenințarea unei astfel de mușcături ar trebui luată în serios. Totuși, majoritatea bolilor purtate de căpușe necesită o căpușă care să se hrănească timp de câteva ore bune pentru a transmite infecția către o gazdă, deci cu cât este mai devreme localizată și îndepărtată cu atenție, cu atât riscul de transmitere a bolii este mai mic.

Cele mai frecvente simptome ale multor boli transmise de căpușe în Statele Unite - cum ar fi boala Lyme, febra reperată Rocky Mountain și paralizia de căpușă - sunt prezente mai întâi cu febră și letargie. Unele boli pot provoca de asemenea slăbiciune, umflare articulară sau anemie.

capusa caine

Dacă observați semne de boală în combinație cu o mușcătură de căpușă la patruped, contactați-vă medicul veterinar cât mai curând posibil, pentru ca testele și tratamentele necesare să poată începe și rețineți că simptomele anumitor boli purtate de căpușe pot dura zile, săptămâni sau chiar luni.

Surse: thesprucepets.com, medicinenet.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
  Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

  Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

  Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi
  Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi

  Cistita este o afecțiune la nivelul vezicii urinare, care poate apărea în urma unei infecții la nivelul tractului urinar, fiind cauzată de cele mai multe ori de bacterii. Află...

  Cum sa recunosti un suflet pereche din trecut
  Cum sa recunosti un suflet pereche din trecut

  Notiunile noastre romantice cu privire la intalnirea cu un suflet pereche, care apartine vietii noastre trecute, nu sunt o fantezie noua si ciudata. Acest lucru se datoreaza in principal...

  O recunoști? Acum este una dintre cele mai iubite prezentatoare TV!
  O recunoști? Acum este una dintre cele mai iubite prezentatoare TV!

  Este una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV, iar aparițiile sale sunt întotdeauna impecabile. Ilinca Vandici, prezentatoarea emisiunii ”Bravo, ai stil” are...

  Depresia - Cum se manifestă și cum să o recunoști?
  Depresia - Cum se manifestă și cum să o recunoști?

  Te trezești dimineața după o noapte în care parcă ai stat mai mult treaz(ă) decât ai dormit, nu ai nici un chef să mergi la muncă, despre sport nici nu vrei să auzi,...

  O recunoști? Imagini rare din copilăria uneia dintre cele mai faimoase vedete din lume
  O recunoști? Imagini rare din copilăria uneia dintre cele mai faimoase vedete din lume

  Ariana Grande a devenit idolul unei întregi generații, fiind în acest moment una dintre cele mai faimoase și îndrăgite vedete din lume. Grande a debutat în actorie...

  50% dintre cei cu coronavirus nu au simptome. Cum știi dacă l-ai avut și ce trebuie să faci
  50% dintre cei cu coronavirus nu au simptome. Cum știi dacă l-ai avut și ce trebuie să faci

  Pe măsură ce pandemia de coronavirus înaintează, timpul care trece oferă specialiștilor posibilitatea de a analiza mai bine acest virus, dar și linia temporală a acestuia....

  Ce afecțiuni poți întâlni când alăptezi și cum le recunoști
  Ce afecțiuni poți întâlni când alăptezi și cum le recunoști

  Perioada în care îți alăptezi bebelușul la sân este, într-adevăr, specială din mai multe puncte de vedere. Legătura intimă pe care o mamă o stabilește...

  © 2023 Qbebe