Cum să ai grijă de ochii copilului tău? 5 sfaturi utile

Cum să ai grijă de ochii copilului tău? 5 sfaturi utile

Andreea Constantin

Rolul tău de părinte este, în parte, de a te îngriji de sănătatea copilului. Cum faci acest lucru în ceea ce privește ochii copilului tău? Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te asigura că vederea și ochii celui mic sunt în regulă? La toate aceste întrebări, îți oferim răspuns, în materialul de mai jos, alături de câteva sfaturi utile.

Vizite regulate la optometrist

Un control optometric anual joacă un rol crucial în depistarea și tratarea la timp a oricărei probleme de vedere. Viciile de refracție pot afecta dezvoltarea copilului și performanțele școlare, de aceea este atât de importantă consultația.

Nu mai sta pe gânduri și programează un consult optometric pentru copii în București, chiar acum! În timpul unei astfel de examinări, optometristul va efectua o serie de teste, pentru a evalua vederea copilului și pentru a identifica orice semne de afecțiuni oculare.

Mulți experți recomandă primul control optometric la vârsta de 6 luni, urmat de controale anuale. Acest lucru permite identificarea timpurie a oricăror probleme de vedere, permițând astfel intervenția promptă și prevenirea unor posibile complicații.

Vizitele regulate la optometrist sunt o componentă esențială a îngrijirii ochilor copilului tău, contribuind semnificativ la menținerea sănătății vederii și a ochilor, pe termen lung. 

Cunoașterea istoricului familiei

Multe afecțiuni oculare, inclusiv miopia, hipermetropia și anumite tipuri de glaucom, pot avea o componentă genetică. În acest sens, este important să cunoști orice afecțiune oculară din istoricul familiei, pentru a putea detecta și preveni eventuale probleme de vedere la copii.

Dacă tu sau partenerul, dar și dacă amândoi aveți tulburări de vedere, există o probabilitate mai mare ca și copilul să dezvolte aceleași probleme. În acest context, este esențial să adopți o abordare proactivă, să mergi la controale regulate la optometrist cu cel mic, dar și să aveți un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate.

Comunicarea cu optometristul este, de asemenea, foarte importantă. Acesta poate oferi sfaturi personalizate în funcție de istoricul medical al familiei și poate recomanda controale regulate sau teste suplimentare, pentru a identifica orice posibil risc. În plus, specialistul poate oferi instrucțiuni despre cum să monitorizezi vederea copilului acasă și ce semne de alarmă să cauți. 

Protecția împotriva soarelui

Expunerea la razele UV poate duce la o serie de probleme oculare, inclusiv cataractă, degenerescență maculară și cancer de piele în jurul ochilor. Prin urmare, se impune asigurarea ochilor copiilor în fața radiațiilor UV nocive.

Alegerea ochelarilor de soare corecți este un pas crucial în oferirea protecției adecvate. Nu toți ochelarii de soare au aceeași protecție. Trebuie să achiziționezi articole cu protecție 100% UV. Mai mult, este deosebit de important să explici copiilor de ce este necesar să poarte ochelari de soare. Ei trebuie să înțeleagă că razele solare pot fi la fel de dăunătoare pentru ochi, așa cum sunt și pentru piele, chiar dacă nu provoacă o senzație de disconfort imediată.

Protecția oculară este necesară în toate anotimpurile, nu doar în timpul verii. Razele UV pot fi vătămătoare chiar și în zilele înnorate sau în timpul iernii. Prin urmare, copiii ar trebui să poarte ochelari de soare ori de câte ori sunt în aer liber, indiferent de anotimp. 

Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor

Expunerea prelungită la ecranele digitale, precum televizor, calculator, tabletă sau smartphone, poate avea efecte negative asupra sănătății ochilor. Oboseala oculară, vederea încețoșată și durerile de cap sunt simptome comune ale acestei supraexpuneri.  

Pentru a limita timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor, există numeroase alternative care nu numai că protejează sănătatea ochilor lor, dar le dezvoltă și alte abilități. Jocurile în aer liber, lectura, desenul, puzzle-urile sau activitățile manuale precum modelajul sunt doar câteva dintre exemplele pe care le oferim. Petrece timp de calitate cu copilul, în aer liber, aceste momentele sunt unice! 

Corectarea viciilor de refracție

Identificarea timpurie a acestora, poate fi realizată prin vizite regulate la optometrist. Impactul viciilor de refracție asupra vieții unui copil poate fi semnificativ, afectând atât performanța academică, cât și pe cea socială. Problemele de vedere netratate pot duce la dificultăți în activitățile zilnice, cum ar fi cititul sau practicarea sportului, ceea ce poate avea un impact asupra stării de bine a copilului și a încrederii sale în sine.

Există mai multe opțiuni pentru corectarea viciilor de refracție disponibile, de la ochelari de vedere, la lentile de contact sau, în cazuri speciale, intervenții chirurgicale.

În magazinul Lensa din Park Lake Kids ai la dispoziție ochelari de vedere și lentile de contact, de la renumite branduri, pentru toate afecțiunile oculare existente la copii. Cu ajutorul personalului de specialitate de aici, poți alege varianta optimă pentru copilul tău, pentru o vedere clară și corectă, dar și ținând cont de gusturile, personalitatea și activitățile desfășurate de acesta.

Îngrijirea ochilor copilului tău este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a vederii și pentru prevenirea afecțiunilor oculare, pe termen lung. Păstrarea unei comunicări deschise cu cel mic, observarea semnelor de îngrijorare și acțiunea promptă, în cazul oricăror probleme, contribuie la menținerea sănătății ochilor și a vederii copilului tău!

Surse articol: 1. 8 Tips to Protect Your Child’s Vision - https://www.optometrists.org/childrens-vision/guide-to-childrens-eye-exams/8-tips-to-protect-your-childs-vision/, Accesat 15.12.2023 2. Protecting Your Child's Eyes and Vision - https://www.webmd.com/eye-health/protecting-child-eye-sight, Accesat 15.12.2023

Articolul urmator
Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Nu mai spune copilului „Ai grijă!” Iată ce trebuie să spui, de fapt, conform unui expert în parenting
    Nu mai spune copilului „Ai grijă!” Iată ce trebuie să spui, de fapt, conform unui expert în parenting

    Printre provocările din viața de părinte se regăsesc și momentele în care vezi că micuțul tău se află în situații de risc. Când îl vezi că este în...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    © 2024 Qbebe