Cum afectezi sănătatea celorlalți copii dacă nu îți vaccinezi copilul? Ce răspunde Dr. Craiu

Cum afectezi sănătatea celorlalți copii dacă nu îți vaccinezi copilul? Ce răspunde Dr. Craiu

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cei mai mulți părinți își imaginează că subiectul vaccinării este unul care ține de alegeri și convingeri personale, dar realitatea este cu totul diferită. Astfel, atunci când alegi să refuzi vaccinarea nu afectezi doar sănătatea propriului copil, ci și pe a altora. Îți explicăm în continuare de ce se întâmplă acest lucru, alături de informații esențiale din partea specialistului, Conf. Dr. Mihai Craiu.

Informații importante despre impactul vaccinării la nivel global

Doctor Soumya Swaminathan, director general pentru programe în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă rujeola, subliniind faptul că cele mai dificile regiuni sunt cele în care erau pe punctul de a elimina această boală. "În lipsa unor eforturi urgente de a crește acoperirea vaccinală și de a identifica populațiile cu niveluri acceptabile de copii subimunizați sau neimunizați, riscăm pierderea unor decenii de progres în protejarea copiilor și a comunităților împotriva efectelor devastatoare ale acestei boli complet prevenibilă".

Specialiștii în domeniul sănătății mondiale subliniază că boli precum rujeola și varicela trec printr-o perioadă de reactivare ca urmare a unui număr tot mai mare de părinți care refuză vaccinarea copiilor. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC- Centers for Disease Control and Prevention - o agenție de la nivelul SUA), procentul de copii de 2 ani care nu au primit nicio vaccinare s-a mărit de 4 ori începând din anul 2001, atingând 1.3% de copii născuți în 2015. Rujeola era considerată eradicată la nivelul SUA în anul 2000, conform acestei agenții. Pare să existe o lipsă de încredere în vaccinuri în cazul unei generații care nu are informații despre bolile prevenibile prin rutina vaccinării.

Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institului Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului "Alessandrescu-Rusescu" București, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii subliniază: 

"Este posiblă reactivarea. Cel mai clar exemplu este actuala epidemie de rujeolă de la New York, într-o țară care raportase eradicarea rujeolei. Merită citirea acestui articol foarte recent

New York measles outbreaks worsen, bringing nationwide total to 839 cases so far this year, CDC says "

Imunitatea de grup (porțiuni mari din populație sunt imunizate) este un concept important pentru înțelegerea impactului pe care îl are vaccinarea la nivel de populație, constituind una dintre cele mai bune apărări împotriva bolilor precum rujeola, ușor răspândite prin strănut și tuse. De exemplu, în cazul rujeolei, este necesar ca un procent de 93% dintr-o comunitate să primească vaccinul, conform doctor Sharon Nachman, șef al departamentului de boli infecțioase din Stony Brook, New York. În cazul altor boli, procentul necesar pentru a conferi un grad otpim de protecție poate ajunge până la 80%.

Conform unui studiu din 12 iunie 2018, un copil care nu a făcut vaccinul pentru rujeolă, oreion și rubeolă (ROR) este de 35 de ori mai expus riscului de a contacta rujeola, comparativ cu un copil vaccinat. Deși pot exista situații în care vaccinarea nu funcționează, părinții trebuie să se îngrijoreze cu privire la nou-născuți și bebeluși. Pentru a proteja această categorie delicată, trebuie să existe o rată de acoperire vaccinală de 90-95%. Din păcate, nu se cunoaște numărul total de copii care nu sunt vaccinați.

vaccinare bebelus

Ce se întâmplă în cazul copiilor nevaccinați

Copiii care nu sunt vaccinați pot transmite boli prevenibile atât la școală, cât și în comunitate. Copiii nevaccinați pot infecta bebelușii care au vârsta prea mică pentru a beneficia de vaccinare, dar și adulți de orice vârstă care nu pot fi imunizați (cum ar fi cei bolnavi de leucemie/cancer, probleme ale sistemului imunitar, afecțiuni cronice la plămâni/inimă/ficat/rinichi/diabet, persoane care beneficiază de medicație supresoare a sistemului imunitar), în special vârstnicii, care sunt expuși unui risc crescut de complicații la îmbolnăvire.

Comunitățile depind de rate ridicate de imunizare pentru a împiedica răspândirea bolilor prevenibile prin vaccinare. Atunci când mai multe persoane sunt vaccinate, există un risc mai mic; cu cât mai mulți părinți nu își vaccinează copilul, cu atât riscul este mai mare ca infecția respectivă să se prolifereze la nivel de comunitate.

 "Copiii nevaccinati pot afecta direct sau indirect persoanele din jurul lor. În mod direct o pot face atunci când vin în contact cu un bolnav ce are una din bolile contagioase pentru care acel copil nu a fost vaccinat. El poate să fie infectat cu virusul sau bacteria respectivă, dar în perioada de incubație, în care nu știe că are boala, deoarece nu are semne clinice, el o poate răspândi în comunitate, la contacții susceptibili din jurul său, în familie sau la școală. Cui ar putea face rău? Fraților lui mai mici care nu au ajuns la vârsta vaccinării (să nu uităm că multe din decesele prin rujeolă în actuala epidemie din România au apărut la sugari cu vârsta prea mică pentru a fi vaccinați) sau bunicilor lui care au o boală cu imunitate grav afectată, cum ar fi situația pacienților care au cancer sau care au insuficiență renală cronică sau diabet sau a persoanelor ce primesc corticoizi cronic pe cale generală.

La școală sunt uneori și copii care au contraindicație absolută de vaccinare (pacienți cu istoric de reacții anafilactice sau copii cu imunodeficiențe importante) și care nu pot fi vaccinați deși au vârsta potrivită. Aceștia vor fi primele victime ale unui copil nevaccinat și care face boala.

Sau un cadru medical ce îngrijește acești copii, înainte să fie evident că au o boală contagioasă. Este exemplul trist al unei asistente medicale din spitalul de copii Brașov care a decedat în cursul acestei epidemii luând rujeola de la un pacient nevaccinat.

Indirect pacientul nevaccinat poate face rău colegilor săi prin aceea că nevaccinații sunt deseori purtători sănătoși (mult mai frecvent decat cei vaccinați) de bacterii mortale. Ei nu au boala, dar ar putea să o dea unui coleg, iar acesta să moară. Este unul din scenariile ilustrate atât de tragic de moartea elevei de la Colegiul Național Lazăr, prin meningococemie - această elevă anterior sănătoasă a luat bacteria de la un purtător sănătos, căci nu era cadru medical să fie expusă profesional la Neisseria", completează Conf. Dr. Mihai Craiu.

Sfaturi pentru părinți din partea specialistului

"Pacienții care refuză vaccinarea sunt de 2 tipuri emoționale, foarte diferite. Unii părinți sunt ezitanți, adică au îndoieli, incertitudini, au punctual zone de dilemă. Aceștia nu au CEVA cu toate vaccinurile sau cu actul vaccinării în sine, ci sunt îngrijorați de un aspect anume, de un vaccin anume, de calendarul de vaccinare etc. Prin discuții oneste și transparente în cursul cărora să li se prezinte efectele bolii, riscul complicațiilor acesteia, efectul posibil asupra celorlalți membri din familie sau comunitate, aceștia pot fi convinși parțial. Sau într-un timp mai lung.

Oponenții fervenți (în jargonul anglo-saxon sunt numiți "antivaxxeri") au un profil aparte. Nu au decât certitudini. Nu doresc să discute, ci afirmă cu netăgăduită convingere un set comun de sloganuri care circulă în acest segment. Reacția în fața dovezilor este una de respingere totală, uneori foarte vehementă și în lipsa argumentelor utilizează știri false sau articole fraudulente (exemplu notoriu este articolul din Lancet publicat și apoi retras- în acest caz au fost dovedite grave falsificări ale datelor științifice și au fost utilizate metode evident neetice) sau folosesc inducerea panicii cu scenarii ce provin din "teoria conspirației". 

Soluția? Greu de identificat una optimă în România actuală. Personal consider că o vaccinare corectă și cu produse de calitate adresată tuturor copiilor cu părinți care acceptă vaccinarea, dublată de aspecte educaționale pentru părinții ezitanți ar ameliora net situația actuală. În pofida zgomotului mediatic spectaculos pe care îl generează oponenții vaccinării din România sunt puțini. Dacă ar fi vaccinați ceilalți copii la vreme atunci ar exista un alt profil epidemiologic.
Și evident este vorba și de cadrul legal și de asumare. Cine promovează public în mass-media aceste știri false, destinate influențării părinților ezitanți, ar trebui să răspundă conform legii. Iar părinții copiilor nevaccinați și care fac boala ar trebui să își asume legal și financiar tratamentul copiilor lor și al tuturor acelora pe care aceștia i-au îmbolnăvit. Evident că juriștii pot da raspunsuri mai bune...

Nu pot decât să îi felicit pe părinții copiilor vaccinați și să îi asigur că au luat o decizie înțeleaptă. Eu ca medic și părinte mi-am vaccinat copilul. Chiar și în ultimul an (antigripal, așa cum o fac anual de multă vrene) i-am administrat un vaccin", concluzionează Conf. Dr. Mihai Craiu. 

Atunci când există o epidemie a unei boli prevenibilă prin vaccinare la nivelul comunității tale, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) recomandă să nu excluzi vaccinarea - nu este niciodată prea târziu, atâta timp cât discuți în prealabil cu medicul. Există posibilitatea să fie necesară retragerea copilului de la școală/grădiniță sau de la diverse activități organizate timp de mai multe zile sau săptămâni. Învață mai multe despre boală și despre modul său de răspândire; nu uita că sunt șanse să nu ai cum să eviți expunerea la ea. Medicul pediatru îți va confirma când copilul tău nu mai este expus unui risc de contaminare.

"Părinții ezitanți pot, pe lângă izolarea copilului în timpul unei epidemii, să DOZEZE anticorpii pentru acea boală potențial prevenibilă prin vaccin. Este posibil să accepte vaccinarea când va afla sigur că nu are anticorpi. Sau, din contră, să poată merge la școală deoarece există dovada că este protejat", încheie Dr. Craiu.

 

Surse: www.healthline.com; www.immunize.org; www.caringforkids.cps.ca; https://journals.plos.org; www.consumerreports.org ww.cdc.gov

Articolul urmator
De ce nu contează dacă un copil mănâncă tot din farfurie? Răspunde nutriționistul
De ce nu contează dacă un copil mănâncă tot din farfurie? Răspunde nutriționistul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

    Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"
    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"

    În contextul ridicării restricțiilor și mai ales al renunțării la măștile de protecție, medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de infecții, cele mai multe fiind...

    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea
    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea

    Stresul este de mai multe tipuri și, din păcate, te îmbolnăvește și te îmbătrânește mai mult decât crezi. În ceea ce privește stresul oxidativ, acesta...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control
    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control

    Nevoia copilului de a fi tot mai independent, pe măsură ce crește, te pune permanent în fața unor noi comportamente. Pentru a le putea gestiona cât mai eficient, astfel...

    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită
    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită

    Viața socială a mamelor printre alte mame este foarte dificilă. Uneori este o adevărată telenovelă, cu intrigi, scandaluri și depresii, cu certuri și răutăți și bârfe...

    © 2024 Qbebe