Urinat des la băieți: De ce apare și cum se tratează?

Urinat des la băieți: De ce apare și cum se tratează?

Raluca Margean - Redactor

Dacă băiatul tău are mereu senzația că trebuie să meargă la toaletă, cel mai probabil suferă de sindromul vezicii urinare hiperactive. În mod obișnuit, o persoană își golește vezica urinară de 4-8 ori pe zi, însă în cazul vezicii hiperactive, nevoia urinării este mult mai mare, atât în timpul zilei, cât și noaptea, iar acest lucru poate afecta în mod negativ viața unui copil. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre urinatul des la băieți, de ce apare și, mai ales, cum se tratează!

Cauzele urinatului des la băieți

Baiat care isi tine mainile intre picioare

Vezica hiperactivă nu-i pune băiatului tău viața în pericol, însă îi poate cauza o mulțime de neplăceri, printre care cea mai importantă este incontinența urinară, o afecțiune care îl face pe copil să urineze involuntar. Incontinența urinară îl va afecta negativ nu doar fizic, ci și pe plan afectiv. Dacă este puțin mai mare, copilului îi va fi rușine și va încerca să se izoleze, iar stima de sine îi va scădea semnificativ.   

Copiii cu vezică hiperactivă simt nevoia să urineze mai des decât de obicei deoarece mușchii vezicii lor urinare au spasme incontrolabile. Mușchii care înconjoară uretra au rolul de a destinde vezica și să împiedice urina să părăsească corpul, dar uneori aceștia nu-și pot îndeplini această funcție dacă vezica are o contracție mai puternică. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze, printre care cele mai cunoscute sunt următoarele:

  • Infecțiile tractului urinar. Tractul urinar se inflamează, iar acest lucru poate cauza nevoia frecventă de a urina.
  • Polakiuria. Aceasta este o afecțiune care cauzează o iritație a vezicii urinare (de exemplu cistită, prostatită, tumoră sau litiază urinară) care devine intolerantă la destindere și comandă micțiunea în cantități reduse. Copiii care au polakiurie urinează frecvent. În unele cazuri, micțiunile pot fi la fiecare 5-10 minute. Această afecțiune este mai frecventă în rândul copiilor cu vârste între 3 și 8 ani și este prezentă doar în timpul zilei. Medicii cred că polakiuria este legată de stres și de obicei, starea dispare după două-trei săptămâni, fără a necesita vreun tratament anume.
  • Constipația. În cazul în care copilul este constipat, acest lucru poate pune presiune pe vezica urinară, reducând cantitatea de urină pe care o poate reține. De aceea este important ca băiatul să aibă obiceiuri  alimentare sănătoase și să se hidrateze în mod corespunzător. 
  • Capacitatea redusă a vezicii urinare. La unii copii, vezica urinară nu poate reține o cantitate normală de urină, însă de cele mai multe ori acest lucru afectează doar abilitatea de a reține urina în timpul nopții. 
  • Afecțiuni medicale neurologice. În cazul în care copilul suferă de anumite dizbilități precum paralizie cerebrală, spina bifida, traumatism cranian sau deteriorare a nervilor, acesta își poate pierde capacitatea fizică de a primi semnale corecte de la creier pentru golirea vezicii urinare sau de a merge la toaletă.
  • Anomalii structurale în vezică sau uretră. Cauza vezicii hiperactivă poate fi și o infecție repetată a tractului urinar sau chiar o deformare a acestuia.
  • Amânarea urinării. Dacă băiatul ține urina o perioadă prea lungă de timp și nu își golește atunci când trebuie vezica urinară, înseamnă că ignoră semnalele transmise de creier că vezica este plină. Acest lucru creează nevoia imperioasă de a urina și crește probabilitatea ca aceștia să nu ajungă la timp la toaletă. 
  • Alte cauze. Mai există și alți factori declanșatori pentru urinatul des la băieți printre care consumul de ingrediente la care un copil poate fi alergic sau chiar de produse care conțin cofeină. 

Usturime sau disconfort la urinare

Dacă băiatul tău merge frecvent la toaletă și are o senzație de durere, usturime sau disconfort la urinare, cel mai probabil cauza este o infecție a tractului urinar. În acest caz, băiatul poate avea o urină cu un aspect tulbure și miros neplăcut, poate fi irascibil, letargic și-și poate pierde apetitul. În unele cazuri apare și febră, durere sub cutia toracică, stări de greață și vărsături. Dacă observi aceste semne și simptome la copilul tău, trebuie să mergi la medic. El va solicita o analiză a urinei, ecografie a vezicii urinare sau a rinichilor și va stabili imediat dacă este vorba despre o infecție urinară.  

Infecție urinară la bărbați: care sunt principalele cauze?

Infecția tractului urinar este mai rară la bărbați, însă atunci când apare, ea se poate răspândi la rinichi și la tractul urinar superior, cauzând complicații și, în unele cazuri, intervenție chirurgicală. Cea mai frecventă cauză pentru infecția urinară la bărbați este bacteria Escherichia coli (E. coli), care pătrunde în tractul urinar prin uretră. Alte cauze sunt:

  • Vârsta înaintată și mărirea prostatei. Aceasta poate afecta un segment al vezicii urinare, iar pacientului îi va fi mai greu să urineze normal. Dacă vezica nu se golește complet, bacteriile nu sunt eliminate și apare infecția. 
  • Viața sedentară și faptul că persoana respectivă nu bea suficiente lichide. 
  • Afecțiuni medicale. De exemplu, dacă bărbatul a avut recent o intervenție chirurgicală în tractul urinar sau dacă are diabet zaharat sau calculi renali, el va fi mai predispus la infecții urinare. 
  • Alte cauze. Băbații cu circumcizie, cu incontinență fecală sau care face sex anal au un risc mai mare de a dezvolta infecții urinare.

Urinat prea des la bărbați: de ce se întâmplă acest lucru?

Acesta este unul din simptomele infecției urinare la bărbați. Alte semne pot fi:

  • durerea, disconfortul sau senzația de arsură în timpul urinării
  • presiunea sau sensibilitate în zona vezicii (zona abdominală, sub buric), 
  • un flux slab al urinei
  • aspectul tulbure și mirosul neplăcut al urinei
  • eliminarea unei cantități foarte mici de urină
  • prezența sângelui în urină
  • febră, greață și vărsături

Urinare frecventă la copii: care este cel mai bun tratament? 

Copil pe toaleta cu blugii in vine

În cele mai multe cazuri, nu este nevoie de un tratament special deoarece problema vezicii hiperactive trece de la sine. Statisticile arată faptul că, pentru fiecare an după vârsta de 5 ani, numărul cazurilor de vezică hiperactivă scade cu 15%. Copilul poate învăța să răspundă în timp util la semnalele organismului de a urina sau capacitatea vezicii urinare poate crește în timp. De asemenea, dacă urinatul des la băieți este cauzat de o situație stresantă, în momentul în care factorul declanșator s-a încheiat, sindromul vezicii urinare hiperactive dispare. 

Totodată, există posibilitatea de a face anumite exerciții care ajută la întărirea și coordonarea mușchilor uretrei și vezicii urinare. Astfel de exerciții îl învață pe copil să împiedice urinarea atunci când este departe de toaletă, dar și să anticipeze nevoia de a urina. Un alt factor de care ar trebui să se țină cont pentru evitarea vezicii hiperactive este prevenirea constipației. În acest sens, copilul are nevoie de o alimentație sănătoasă și hidratare corespunzătoare care să-i asigure un scaun zilnic.

Dacă vezica hiperactivă nu trece cu tehnicile menționate mai sus, doctorul va putea prescrie copilului anumite medicamentele care să amelioreze simptomele și să reducă episoadele de urgență și incontinență urinară. Aceste medicamente pot provoca însă și unele reacții adverse, inclusiv ochii și gura uscată sau constipație. Dacă urinarea frecventă este cauzată de o infecție a tractului urinar, va fi nevoie de antibiotice pentru tratarea sa. 

În concluzie, este important să tratezi cu mare atenție această problemă la copii deoarece, chiar dacă urinatul des la băieți nu este o afecțiune gravă, ea îi poate afecta acestuia negativ calitatea vieții. Mergi la un consult de specialitate, iar medicul te va îndruma și-ți va spune exact care este cel mai bun tratament pentru copilul tău.  

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Pemfigus: ce este și când apare
Pemfigus: ce este și când apare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

    Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

    Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
    Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

    Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți
    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți

    Viață de mămică îi priește Flaviei Mihășan! Deși a renunțat la televiziune în urmă cu trei ani, pentru a se dedică vieții de familie, vedetă este o prezența activă...

    Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?
    Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?

    Deseori, în timpul sarcinii, ne întâlnim cu evenimente neprevăzute, sângerarea vaginală fiind unul dintre acestea. O întrebare des întâlnită...

    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

    Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut
    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut

    Înainte să vină pandemia de Covid-19, omenirea de confrunta deja cu o pandemie nevăzută, cea a depresiei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că 2020 a avut un...

    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor
    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor

    Cârceii apar de regulă în ultimele luni de sarcină, mai ales noaptea și sunt foarte dureroși. Află cum poți să ameliorezi durerea și cum poți preveni apariția lor!

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    © 2024 Qbebe