Ce trebuie să știi despre salazion și de ce este periculos pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Afecțiunile oculare pot interveni oricând, în condițiile în care ochiul este unul dintre cele mai sensibile organe. Printre asemenea afecțiuni se numără și salazionul. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta poate apărea la orice vârstă (dar va afecta mai ales copiii și adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani), nu pune mereu probleme deosebite, dar există și posibilitatea ca, uneori, să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. De asemenea, veți vedea că există și tot felul de măsuri ce ne pot ajuta să prevenim apariția salazionului și că există situații în care acesta se poate vindeca spontan.

Ce este salazionul

Salazionul se referă la o inflamație cronică, ce se dezvoltă treptat, în general lent, (pe parcursul a 2-3 săptămâni) a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale (la nivelul unei pleoape).
Această afecțiune denumește o inflamație (în general fără durere) chistică, ce apare pe pleoapa inferioară sau superioară.

Care pot fi cauzele responsabile de apariția salazionului

Inflamațiile, bacteriile (mai ales Stafilococul auriu) sau virușii sunt responsabile de blocarea glandelor sebacee de la nivelul pleoapei. Când se întâmplă așa ceva, acestea nu vor mai putea secreta uleiurile responsabile cu menținerea hidratării. Ele se vor acumula, iar sistemul imunitar va recunoaște sebumul ca fiind o substanță străină și va reacționa determinând inflamația.
De obicei, salazionul este mai frecvent în rândul copiilor sau adulților ce se confruntă cu probleme precum:
• dermatita seboreică
• prezența unui orjelet (urcior) mai vechi
• acneea rozacee
• alte inflamații pe termen lung ale pleoapei
• conjunctivita virală
• alte infecții prezente la nivelul ochilor (inclusiv intern)

Citește și: Conjunctivita la copii- simptome si tratament

Ce se poate spune despre simptomele salazionului, la copii și la adulți

Specialiștii spun că simptomele salazionului se leagă de tipul acestuia. Astfel, există 2 tipuri ale acestei afecțiuni:
Salazionul intern- Este cea mai frecventă formă de salazion, în care leziunea este localizată profund, spre partea conjunctivală posterioară a pleoapelor. În acest caz, se manifestă ca o formațiune chistică de mici dimensiuni, congestionată și ușor dureroasă (durerea poate fi accentuată de presiune). Printre simptome putem menționa deci o inflamație locală și mici dureri.
Salazionul extern- Se caracterizează prin prezența leziunii spre partea cutanată anterioară a pleoapei, având o dezvoltare superficială. Această formă a salazionului poate apărea și după evoluția unui orjelet.

Copil ce are pe pleoapa inferioara o mica inflamatie

De ce salazionul poate fi periculos

Această afecțiune poate fi riscantă, atât pentru copii, cât și pentru adulți, întrucât:
• Din cauza presiunii exercitate de pleoapa superioară asupra corneei poate apărea astigmatismul, viciu de refracție ce poate fi corectat optic
• Salazionul poate fi sursă pentru apariția altor boli, cum ar fi flegmonul sau celulita palbebrală, ce necesita un tratament complex, de lungă durată

Cum se va pune diagnosticul de salazion

Dacă tu crezi că ai salazion sau că al tău copil se confruntă cu așa ceva, ia legătura cât mai repede cu un medic oftalmolog. Numai acesta vă poate consulta pentru a stabili un diagnostic corect.
Când este vorba despre un salazion extern, va fi nevoie de un examen bacteriologic și de antibiogramă, astfel încât să se poată știi agentul declanșator al infecției și pentru a se stabili tratamentul corespunzător.
Trebuie să știi că anumite salazioane (mai ales dacă sunt mici) se pot vindeca spontan. Poți să grăbești însă procesul de vindecare dacă se vor face injecții cu corticosteroizi intralezional.

Cum se tratează salazionul

Numai medicul este cel ce va decide dacă salazionul de care suferă copilul tău va avea nevoie sau nu de un tratament.
Cel mai adesea, salazionul se va trata în oricare dintre modurile de mai jos:
Tratament fără medicamente, ce constă într-o îngrijire atentă
În primul rând, nu va trebui ca salazionul să fie stors. Fii atentă ca al tău copil să-l atingă cât mai puțin posibil, cu atât mai mult cu cât nu are mâinile curate!
În al doilea rând, medicul poate să indice efectuarea unui masaj ușor al pleoapei cu probleme, în fiecare zi. Prin intermediul acestui masaj, se va face un mai bun drenaj al zonei inflamate și se va ușura procesul de vindecare.
Nu în ultimul rând, tot în vederea realizării drenajului glandelor sebacee blocate, va fi recomandat să se aplice niște comprese călduțe pe pleoapa bolnavă. Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să se procedeze așa:
• Mâinile se vor spăla bine cu apă și săpun
• O cârpă perfect curată se va înmuia în apa călduță. Ai grijă ca aceasta să nu se răcească înainte să o pui la ochi. De asemenea, nu o încălzi la microunde.
• După ce vei îndepărta excesul de apă, vei așeza cârpa udă pe pleoapa afectată de salazion și o vei lăsa acolo cel mult 2 minute. Vei repeta procedeul de 4-6 ori.
Fie că este vorba despre un adult, fie că este vorba despre un copil, numai medicul va fi cel ce va decide cum și cât poți urma tratamentul cu aplicații călduțe la ochiul cu salazion.

Tratament pe bază de antibiotic
Dacă în urma analizelor (examen bacteriologic) s-a stabilit că salazionul a fost declanșat de o anumită bacterie, se vor prescrie antibiotice. Acestea pot fi sub formă de unguent sau de picături. Scopul va fi să se reducă inflamația, odată cu diminuarea infecției existente. Odată ce inflamația se retrage, glandele sebacee se vor debloca, iar uleiurile de acolo vor putea iar să efectueze drenajul.
În ceea ce privește picăturile de ochi, acestea pot să conțină și un steroid. Se va accelera astfel procesul de diminuare a inflamației.
Indiferent de tratamentul prescris, este esențial să se urmeze întocmai indicațiile specialistului!

Tratamentul chirurgical
Se va impune atunci când tratamentele anterioare nu au dat rezultate, timp de mai multe săptămâni sau dacă salazionul este sever.
Când se va ajunge la operație, trebuie să știi următoarele detalii:
Inciziile pentru salazionul intern vor avea un traiect vertical, perpendicular pe marginea pleoapei, iar pentru salazionul extern vor fi orizontale, paralele cu marginea pleoapei
• Se va aplica anestezie locală
• După intervenție se vor pune copci
• Pleoapa va fi inflamată, roșie sau vânătă timp de câteva zile
• Pot apărea dureri și o senzație puternică de disconfort- Medicul va prescrie medicamente pentru ușurarea durerilor
• Din ochiul operat se poate scurge un lichid roz deschis sau gălbui- Ia legătura urgent cu medicul dacă acesta va fi galben intens sau verde, întrucât poate fi semn de infecție
Mai ales dacă este vorba despre un copil, va trebui să stai de vorbă cu medicul pentru ca acesta să îți spună când acesta își va putea relua activitățile obișnuite după intervenția chirurgicală. De pildă, va fi esențial să știi când al tău copil va putea reveni la școală/ la grădiniță, când va putea să se spele și pe ochiul operat, când va putea să meargă iar la cursuri de înot etc..

Intervențiile chirurgicale pentru vindecarea salazionului decurg bine și nu aduc complicații. Inclusiv vedete din țara noastră au trecut în ultimii ani prin asemenea intervenții.
Spre exemplu, Irina, fiica Monicăi Gabor și a lui Irinel Columbeanu, a suferit o operație pentru un salazion și s-a vindecat fără probleme.
De asemenea, și prezentatorul TV Victor Slav s-a operat în toamna anului trecut din cauza unui salazion de la ochiul stâng, întrucât tratamentul pe care îl făcuse nu dăduse rezultatele așteptate. Acesta s-a refăcut rapid după intervenție.

Cum ar putea fi prevenit salazionul

Atât pentru noi, cei mari, cât și pentru cei mici, există măsuri ce pot fi eficiente în vederea prevenirii apariției salazionului. Iată ce ar trebui să facem:
• Se vor evita, pe cât posibil, zonele foarte aglomerate și poluate (întrucât riscul de contaminare este mai ridicat aici)
• Întotdeauna mâinile vor fi curate când le vom duce la ochi

Mama ce isi spala fetita pe maini

• Va trebui să ne asigurăm că toate obiectele cu care ochii vin în contact (inclusiv ochelarii obișnuiți, ochelarii de soare sau lentilele de contact) sunt perfect curate
• În cazul în care noi sau copiii noștri suferim de vreuna dintre afecțiunile ce crește riscul de a fac salazion (cum ar fi dermatită seboreică, acnee rozacee, blefarită cronică etc.), va trebui să ținem permanent legătura cu un medic, astfel încât acesta să ne poată da sfaturile necesare pentru a nu ne îmbolnăvi adesea

Voi ați auzit până acum de salazion? Știați că poate afecta atât copiii, cât și adulții?

Citește și: Ochii bebelușului: probleme și rezolvări

Surse:
www.aboutkidshealth.ca, www.csid.ro, www.healthline.com, www.spynews.ro

Surse poze:
www.pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  OMS avertizează: Coronavirusul este inamicul public nr.1, mai periculos decât terorismul
  OMS avertizează: Coronavirusul este inamicul public nr.1, mai periculos decât terorismul

  Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a precizat recent că noul virus care s-a extins tot mai mult la nivel global, coronavirusul, reprezintă în momentul de față cea mai...

  Cernobîlul arde de 9 zile. Unde va ajunge norul radioactiv și cât de periculos este
  Cernobîlul arde de 9 zile. Unde va ajunge norul radioactiv și cât de periculos este

  Coronavirusul a ajuns și în Ucraina. Există 3,372 de cazuri active și 98 de decese, dar, pe lângă îngrozitoarea pandemie, autoritățile ucrainiene se confruntă și cu...

  Ce trebuie să știi despre ambliopie la copii
  Ce trebuie să știi despre ambliopie la copii

  Ambliopia, sau „ochiul leneș”, este o problemă de sănătate care apare relativ frecvent în rândul copiilor și este caracterizată de vederea slabă a unuia dintre...

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
  Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

  Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

  Atenție, părinți! Kaufland a anunțat retragerea de la vânzare a unui produs periculos pentru copii
  Atenție, părinți! Kaufland a anunțat retragerea de la vânzare a unui produs periculos pentru copii

  Kaufland a anunțat miercuri că retrage de la vânzare un leagăn pentru copii. Clienții care au cumpărat produsul respectiv sunt rugați să nu îl mai folosească și,...

  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie
  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi şi-a anunţat fanii că fiica ei cea mare a trecut printr-o intervenţie chirurgicală la ochi. Află din articolul de mai jos de ce a fost...

  Cât de periculos este ca bebe să doarmă pe burtă?
  Cât de periculos este ca bebe să doarmă pe burtă?

  Printre măsurile de siguranță de care trebuie să ții cont când ești mamă de bebeluș se numără și grija față de pozițiile de somn ale acestuia. Așa cum vei descoperi și...

  © 2022 Qbebe