Conjunctivita la copii - simptome si tratament

Conjunctivita la copii - simptome si tratament

Roxana Cristea

Conjunctivita la copii este, la copii, una dintre cele mai comune boli ale ochilor. Daca piticul tau plange aparent, fara motiv, are ochii inflamati sau inrositi ori lacrimeaza, atunci ar trebui sa mergi cu el la medic ... s-ar putea sa fie conjunctivita. Afla se este conjunctivita, care sunt simptomele acestei infectiuni si cum se trateaza.

"Boala ochilor rosii", asa cum mai este numita conjunctivita, nu este o boala grava, deci nu ar trebui sa te sperie, dar nici sa te lase indiferenta. Statisticile arata ca unul din 5 copii va suferi de conjunctivita pana la varsta de 5 ani ... In ceea ce priveste vindecarea, conjunctivita poate disparea de la sine insa exista cazuri rare cand pot aparea complicatii la conjunctivita netratata, deci este recomandat sa fie tratata de un medic specialist.

fata cu conjunctivita

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o inflamatie a membranei transparente (denumita conjunctiva) care captuseste pleoapele si acopera ochiul pana la marginea corneei. Persoana care sufera de conjunctivita are ochii rosii, senzatie de nisip în ochi, mancarimi la ochi, secretii la ochi care formeaza cruste noaptea, vedere tulbure si sensibilitate la lumina. Aceste membrane reactioneaza la o gama larga de bacterii, virusuri sau factori alergeni, substante iritante sau toxice. Formele virale si bacteriene ale conjunctivitei sunt frecvente in copilarie, dar pot sa para si la adulti.
Conjunctivita poate fi infectioasa sau neinfectioasa.
Trebuie sa stii ca aceasta afectiune nu aduce prejudicii vederii.

Care sunt cauzele conjunctivitei?

Conjunctivita virala
Cauza principala a unei conjunctivite virale este infectia cu un virus. Adenovirusurile sunt adesea responsabile pentru conjunctivita. Ochii pot fi afectati de conjunctivita virala, in special, toamna tarziu si primavara devreme. De multe ori conjunctivita apare cu simptome de raceala (nas infundat, congestia sinusurilor), pleoapele sunt umflate. Uneori apare si sensibilitatea la lumina.
Conjunctivita virala nu se trateaza cu antibiotic, dar este nevoie ca micutul pacient sa vada un specialist pentru ca afectiunea este asociata uneori cu infectii ale corneei (partea clara din fata globului ocular). Aceasta infectie trebuie diagnosticata si tratata corect.
Conjunctivita virala este extrem de contagioasa. Simptomele acestei afectiuni pot dura o saptamana sau doua. Simptomele sunt pronuntate in primele 3-5 zile.
Conjunctivita bacteriana
Stafilococii si streptococii, printre altele, sunt tipuri de bacterii care produc frecvent boala „ochilor rosii". In aceste cazuri simptomele sunt urmatoarele:
- Dureri oculare
- Umflarea zonei
- Mancarime in zona ochilor
- Roseata in zona ochilor
- Umflarea ganglionilor limfatici de la baza urechilor
- Secretii groase de culoare galben-verzui ( acestea se acumuleaza in timpul somnului; copiii se pot trezi cu ochii lipiti.)
„Ochii rosii" pot fi tratati, in acest caz, cu prosoape calde aplicate in mod repetat la ochi. De asemenea, conjunctivita bacteriana necesita tratament pe baza de antibiotic local (picaturi sau unguent).
Nu-ti trata copilul de conjunctivita cu medicamente vechi sau care „au mers data trecuta", deoarece acestea ar putea fi nepotrivite pentru infectia curenta, „de vina" ar putea fi alte bacterii decat prima data.
Daca micutul pacient nu vrea sa tina ochii deschis atunci cand ii administrezi picaturile, roaga-l sa tina ochii inchisi dar relaxati si piune-i picaturile la baza ochiului, langa nas. Atunci cand piticul va deschide ochii, picaturile vor curge usor in membranele mucoase infectate.
Conjunctivita si Chlamydia
Chlamydia poate provoca si conjunctivita la adulti si nou-nascuti(incidenta este mare in Africa si tarile din orientul mijlociu). In acest caz „ochii rosii" sunt tratati cu eritromicina sau tetraciclina orala (la copiii mai mari de 8 ani).
Conjunctivita alergica
In caz de conjunctivita alergica simptomele sunt: mancarime, lacrimare intensa si umflarea membranelor ochilor. Durerea este minima sau absenta. Cauzele includ: polenul, praful si parul de la animale. Poate fi insotita de simptome tipice ale alergiilor: stranut, tuse, nas care curge.
Prosoapele reci aplicate frecvent pe ochi si picaturi decongestionante pentru ochi ar trebui sa ajute.
Conjunctivita „chimica"
Conjunctivita chimica apare atunci cand o substanta iritanta intra in ochi ( substante de curatare, fum, poluare industriala, obiecte straine in ochi). In acest caz ajuta sa cureti ochii copilului cu apa calduta din abundenta. Este important sa mergi cu piticul la un control, chiar daca tu crezi ca „raul" a trecut. Orice substanta chimica poate fi foarte daunatoare pentru ochi.
Conjunctivita, semn de boala
Conjunctivita poate fi un semn pentru o alta afectiune. Astfel, bolile reumatice, cum ar fi artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic pot avea ca simptom boala ochilor rosii. Conjunctivita poate sa apara si in simptomatologia bolii Kawasaki si a bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn.
Hemoragie Subconjunctivala
„Ochii rosii" pot sa apara si atunci cand vasele de sange mici care acopera albul ochilor se sparg din cauza traumelor sau din cauza schimbarii presiunii din cap (dupa o criza de raz, sau dupa varsaturi, scufundari in apa, statul cu capul in jos). Aceasta afectiune se numeste hemoragie subconjunctivala si desi poate parea infricosatoare, este inofensiva in cele mai multe din cazuri. Este diferita de conjunctivita, pentru ca nu presupune umflarea conjunctivei, ci doar inrosirea unei mici portiuni din zona alba a ochiului (sclera). Aceasta afectiune nu afecteaza irisul si nici vederea.

baiat cu conjunctivita

Tratamentul conjunctivitei la copii

Pentru a trata corect conjunctivita, medicul va trebui mai intai sa determine cauza acestei inflamatii.
Conjunctivitele pot fi declansate atat de infectii locale, cat si de anumite reactii alergice.
Daca boala este de natura alergica, atunci indepartarea factorului sensibilizant va fi primul pas care se va face in procesul de vindecare. Medicul ii va recomanda micutului tau, numai daca este cazul, si un tratament pe baza de substante antialergenice ori antiinflamatoare.
In cazul in care conjunctivita este de natura infectioasa ori bacteriana , atunci tratamentul poate fi compus atat din antiinflamatoare, cat si din antibiotice, antivirale, antifungice. Exista situatii, foarte rare intr-adevar, cand agentul infectios poate fi foarte puternic, sau intalneste un organism slabit; in aceste cazuri conjunctivita poate avea consecinte importante, practic bacteria nu este indepartata si ea poate infecta si alte structure oculare, inclusiv nervul optic.
Oricare ar fi natura bolii, in conjunctivite igiena locala este extreme de importanta si favorizeaza vindecarea.

Prevenirea conjunctivitei la copii

Ai intotdeauna grija de igiena (oculara, in acest caz) micutului tau. Secretiile oculare ale copiilor se vor curata cu un tifon steril, pentru fiecare ochi in parte.
Invata-l ca nu e bine sa-si duca manutele la ochi, mai ales atunci cand e la joaca.
Spalarea frecventa a mainilor il va tine pe micutul tau departe de conjunctivita, dar si de alte boli.
Mare atentie in sezonul estival cand, prin intermediul apei de la piscina, copiii pot lua cu usurinta astfel de boli. Cumpara-i micutului tau o pereche de ochelari subacvatici.

Cum prevenim raspandirea conjunctivitei?

Formele infectioase ale conjunctivitei sunt extrem de contagioase si se transmit prin contact direct cu persoanele infectate. Daca tu sau copilul tau ati contactat o conjunctivita, evitati sa duceti mainile la ochi si spalati-va mainile foarte des, in special dupa ce ati aplicat medicamentele pentru ochi. Nu folositi aceleasi prosoape cu ceilalti membrii ai familiei si dezinfectati suprafetele folosite de toata lumea (blaturi, mese, clanta usii, chiuvete )

Tratamente naturiste pentru conjunctivita

Pentru uz extern sunt recomandate infuziile de flori de albastrele, flori de patlagina si frunze de patlagina, cu efecte antiinflamatoare si antiinfectioase.
Silurul, numit popular si "iarba de ochi" are efecte foarte bune in toate tipurile de boli infectioase oculare, dar si in cazul ochilor obositi, injectati, a tulburarilor pasagere de vedere, care apar in cazul surmenajului.
Compresele cu infuzie din iarba de trei-frati-patati trateaza cu succes blefarita (dar si conjunctivita) alergica.
Toate plantele recomandate extern se folosesc sub forma de infuzie, cu care se fac spalaturi si se aplica comprese pe zona ochilor.
Tratamentul extern insa nu are efecte durabile daca nu este stimulata din interior capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor.
Intern, practicienii medicinei alternative recomanda tinctura de echinacea (Echinacea purpurea) care intareste sistemul imunitar.
Daca aceste afectiuni au la baza o alergie sunt recomandate preparatele imunostimulatoare si imunoreglatoare.
Concluzie...
- Conjunctivita poate avea cauze infectioase sau neinfectioase
- Conjunctivita este contagioasa
- Conjunctivita infectioasa poate fi cauzata de infectii bacteriene sau virusuri
- Conjunctivita neinfectioasa poate fi cauzata de alergii, iritatie chimica, boli inflamatorii sau traume
- Evitarea persoanelor infectate, dezinfectarea suprafetelor de uz casnic, precum si bunele practici de igiena pot ajuta la prevenirea raspandirii conjunctivitei.

Surse: medicinenet.com; netdoctor.co.uk; kidshealth.org

Articolul urmator
Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    © 2024 Qbebe