Ecranele și riscul de a dezvolta miopie, la copii

Ecranele și riscul de a dezvolta miopie, la copii

Andreea Constantin

Prea mult timp petrecut în fața telefonului, tabletei sau televizorului dăunează dezvoltării copiilor, în special când ei au o vârstă foarte fragedă. Vorbim în special despre riscul de a dezvolta miopie, o afecțiune oculară care necesită tratament adecvat de la primele simptome.

Lumea modernă a adus plus de confort vieții noastre cotidiene, însă sesizăm pe zi ce trece că există și un efect secundar, un preț al soluțiilor care par că ne simplifică viața, atunci când nu conștientizăm nevoile reale ale fiecăruia dintre noi. Un astfel de exemplu stă în alegerea activităților în care îi angrenăm pe copii.

De multe ori, pentru a angaja copilul într-o activitate care să îl țină captiv o parte din zi, mulți părinți aleg să îi pună în brațe fie tableta fie telefonul. La fel de des, chiar și când sunt afară ori la cumpărături, în mașină sau în cărucior, în timpul plimbărilor sau cumpărăturilor.

Nimic nu poate fi mai nociv pentru sănătatea vederii unui copil, în creștere, decât să înlocuiești expunerea vederii la lumina naturală a soarelui cu lumina artificială a unui ecran, privit de aproape.

Pentru a argumenta această concluzie, să înțelegem, mai întâi mecanismul miopiei.

Ce este miopia?

Miopia este o afecțiune care în cele mai multe cazuri este transmisă genetic. Copiii născuți din părinți cu miopie au mai multe șanse să dezvolte la rândul lor această afecțiune.

La nivel fiziologic, miopia nu este altceva decât o imperfecțiune a globului ocular. Această formă ușor alungită a ochiului modifică structura și geometria mecanismului de formare a imaginii din interior, vârful unghiului de refracție mutându-se de la nivelul retinei în fața ei, lucru care determină imposibilitatea de a distinge clar obiectele aflate la distanță.

De aceea, solicitând prea mult și la vârste foarte fragede vederea de aproape, există șanse semnificative de a dobândi această afecțiune.

Factorii de risc ai miopiei

Cel mai important factor de risc al miopiei este factorul genetic. Alți factori de mediu sunt suprasolicitarea vederii de aproape, prin activități ce presupun cititul, scrisul, iluminarea inadecvată și, cel mai mult – expunerea pentru perioade lungi la ecranele dispozitivelor electronice.

Un studiu recent a identificat o incidență a miopiei mult mai ridicată în zonele urbane puternic industrializate. Acest lucru nu ne poate spune decât că stilul de viață optimizat, aparent, care ne oferă acces la ce ne dorim cu mai puțin efort poate fi dăunător.

Simptomele miopiei

Primele semne ale miopiei apar în perioada de pre-adolescență, la vârsta de 8-10 ani când în timpul activităților școlare copiii se confruntă cu vedere încețoșată la distanță.

Copiii tind să ia ca atare imposibilitatea de a vedea clar la distanță, însă anumite semne pot trăda acest efort suplimentar prin care încearcă să compenseze:

 • Mijirea ochilor, lăcrimatul, frecatul ochilor cu mâinile;
 • Căscatul, oboseala excesivă, necesitatea acută de odihnă pe timpul zilei;
 • Dureri de cap.

Complicații ale miopiei

Miopia este o afecțiune degenerativă, având tendința ca pe măsură ce copilul se dezvoltă, să ia amploare. Fiind vorba de un defect anatomic, odată cu dezvoltarea, ochiul crește și el iar unghiul de refracție se îndepărtează de retină.

Principalele complicații cu care se poate confrunta un pacient adult cu o miopie avansată sunt: degenerescența maculară miopică, glaucomul, cataracta.

În acest sens, misiunea terapeutului în relația cu miopia este de a încetini sau a stopa progresia miopiei pentru ca la încheierea etapei de creștere daunele să fie reduse cât se poate de mult.

Tratamentul miopiei

Pentru că în perioada de creștere nu se poate pune problema corecției chirurgicale, trebuie să apelăm la soluții non invazive.

Soluția vine de la lentilele inteligente MIYOSMART, cu ajutorul cărora poate fi încetinită progresia miopiei, cu rezultate remarcabile.

Lentilele MIYOSMART

Lentilele inteligente MIYOSMART au la bază o tehnologie inovatoare, rezultat al unei cercetări conduse de HOYA împreună cu Universitatea Politehnică din Hong Kong. Această tehnologie poartă numele de Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare), și reușește să încetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, în unele cazuri (aproximativ 21,5%) fiind oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Un alt beneficiu oferit de lentilele inteligente MiYOSMART este că sunt ușor de purtat oferind în același timp protecție UV și un design ergonomic, adaptat stilului lor de viață activ.

Educație și conștientizare în privința sănătății vederii

Este foarte important ca educația să înceapă cu părinții copiilor cu miopie. În primul rând, este necesară o informare corectă pentru luarea unei decizii informate. În al doilea rând, este nevoie ca toți părinții, indiferent că se confruntă sau nu cu miopia, să ghideze copiii către un stil de viață sănătos.

Sănătatea începe stilul de viață, iar acest lucru se învață prin propriul exemplu.

Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și înlocuirea lui cu timp de calitate petrecut în aer liber, unde copiii pot face și exercițiu fizic aduce nenumărate beneficii sănătății, atât din punct de vedere al vederii cât și al sănătății fizice și mentale.

Pentru menținerea unei vederi clare, specialiștii recomandă minimum două ore petrecute în aer liber, unde vederea este expusă exclusiv luminii naturale a soarelui.

Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens România.

Articolul urmator
10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un donator de spermă este dat în judecată după ce s-a aflat că ar avea peste 500 de copii. Donațiile sale cresc riscul de incest accidental
  Un donator de spermă este dat în judecată după ce s-a aflat că ar avea peste 500 de copii. Donațiile sale cresc riscul de incest accidental

  Un bărbat din Olanda este tatăl a 550 de copii, dat fiind faptul că a fost donator de spermă. Acesta a fost dat în judecată din cauză că donațiile sale cresc riscul de incest...

  Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional
  Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional

  Raportându-te la cercetările derulate în ultimii ani, știi că expunerea la lumina albastră seara poate avea consecințe negative asupra calității somnului. Un studiu recent...

  Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor
  Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor

  Gândirea logică presupune realizarea de raționamente și folosirea informațiilor de care dispunem pentru a putea forma concluzii, dar pentru ca acest proces să fie posibil este...

  Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
  Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

  Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
  Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

  Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

  Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
  Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

  Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

  7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
  7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

  Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

  © 2023 Qbebe