Fibroza chistica la copii

Fibroza chistica la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fibroza chistica la copii reprezinta o afectiune severa dar care, din fericire, poate fi tinuta sub control. Medicamentatia corespunzatoare alaturi de o alimentatie echilibrata reprezinta metoda prin care copiii afectati de fibroza chistica pot desfasura activitati normale pentru varsta lor. Care sunt insa simptomele, complicatiile fibrozei chistice la copii si ce metode de tratament avem la dispozitie vom afla in articolul urmator.

Ce este fibroza chistica la copii?

Fibroza chistica reprezinta o afectiune genetica potential fatala care afecteaza plamanii si sistemul digestiv si predispune copilul la infectii repetate. In cazul acesteia, gena "defecta" conduce la o proasta functionare a clorurii de sodiu (sarea) din organism in interiorul si in exteriorul anumitor celule (celulele epiteliale dar si cele care strabat plamanii, ficatul, pancreasul, sistemul digestiv si cel reproducator). Astfel, rezultatul acestei disfunctionalitati este reprezentat de mucus gros, lipicios, sudoare sarata si sucuri digestive ingrosate care poate bloca plamanii (dificultati in respiratie, crearea unui climat predispus proliferarii bacteriilor) sau poate impiedica (in cazul pancreasului) procesarea sau absorbtia nutrientilor in mod corespunzator, producand chiar cedarea unor organe in cazurile severe (plamani, pancreas).

Aparitia fibrozei chistice la copii

Dintre toate grupurile etnice se pare ca cel al caucazienilor este cel mai afectat de fibroza chistica (cel mai ridicat nivel de risc ereditar). Studiile demonstreaza ca aproximativ 70% din persoanele afectate au mostenit gena mutanta Delta F508 de la ambii parinti. Problema esentiala este reprezentata de faptul ca exista zeci de milioane de persoane purtatoare a genei care nu cunosc acest lucru. De aceea, fibroza chistica este cea mai des intalnita afecitune genetica care scurteaza viata si trebuie urmarita cu atentie. In cazul in care cel putin unul dintre parinti isi cunoaste "mostenirea" genetica, are posibilitatea de a efectua, chiar inainte de nasterea copilului, teste genetice in acest sens.

Simptomele fibrozei chistice la copii

Proasta dezvoltare/crestere reprezinta unul dintre principalele simptome. De asemenea, este observabila o tuse sacaitoare, cronica (cauzata de un mucus gros, incolor sau uneori cu sange) si wheezing care pot fi cauzate de bronsiolite virale (inflamarea unor parti mici din plamani care ajuta respiratia), bronsite si pneumonii sau astm sau chiar un mediu plin de praf sau fum (in cazul unui copil sensibil). In plus, copiii bolnavi pot suferi de congestie nazala si probleme ale sinusurilor (de multe ori cresterea polipilor), dar si insuficienta respiratorie (scurtarea respiratiei chiar si in stare de repaus).
Alte simptome includ un gust sarat al pielii, apetit mare fara crestere in greutate si scaune mari, grase (din cauza faptului ca intestinele nu pot absorbi in mod complet grasimile si proteinele). De aceea, copiii cu fibroza chistica pot prezenta un risc crescut pentru carente de vitamine lipo-solubile (A,D, E si K) si gaze intestinale, diaree, balonare anormala si durere/disconfort abdominal. In cazuri grave, poate aparea si blocajul intestinal (in special la nou-nascuti). Faptul ca sunt afectate celulele epiteliale din glandele sudoripare conduce la pierderea unor cantitati importante de sare corporala in zilele caniculare, conducand evident la deshidratare, puls accelerat, stare de slabiciune.
Din punct de vedere al aparatului reproductiv, se pare ca in cazul barbatilor apare infertilitatea, iar pentru femei este dificil sa ramana insarcinate.
Uneori simptomele nu devin evidente pentru parinti decat in momentul in care copilul prezinta o serie de infectii repetate la plamani si probleme mari de crestere.

Diagnosticul fibrozei chistice la copii

Testul sudorii este considerat dovada incontestabila a existentei fibrozei chistice la copii, fiind rapid de efectuat si nedureros. Cu ajutorul pilocarpinei (un medicament care stimuleaza glandele sudoripare) pe o portiune din brat se observa nivelul de sodiu (se aplica o hartie absorbanta speciala). Acest tip de test se efectueaza de obicei de doua ori pentru siguranta rezultatului. Testele genetice constituie de asemenea o metoda certa de diagnostic putand fi efectuate chiar intrauterin (prin amniocenteza) daca istoricul familial recomanda (ambii parinti prezinta gena responsabila de aparitia bolii), dar nu pot prevedea gradul in care copilul va fi afectat de fibroza chistica. In plus, cu ajutorul radiografiilor, a testelor de sange sau a examenelor bacteriologice a sputei (prezenta bacteriilor de tip Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus sau Haemophilous influenza in plamani sunt des intalnite in acest caz) si a testelor functionale respiratorii (se evalueaza gradul de afectare a functiei respiratorii) se poate realiza un diagnostic pozitiv. Deoarece in majoritatea cazurilor fibroza chistica apare in copilarie, in SUA testarea nou-nascutilor in acest sens reprezinta un test de rutina.

Tratamentul fibrozei chistice la copii

Tratamentul copiilor bolnavi de fibroza chistica trebuie urmat din pacate in permanenta, fiind in plus necesara o monitorizare constanta din partea medicului curant. In general, se prescriu medicamente de tip bronhodilatator (pentru usurarea procesului de respiratie), mucolitice (cum este acetilcisteina pentru eliminarea mucusului) si chiar solutii saline (hipertonice) si antibiotice daca este vorba despre prezenta unui microb in plamani. Pentru sistemul digestiv exista terapii speciale cu enzime digestive menite sa ajute organismul la o asimilare mai buna a vitaminelor si mineralelor. De asemenea, exista aparate spcifice aparatului respirator pentru a imbunatati respiratia (tub sau masca) si chiar veste gonflabile (care vibreaza la frecventa mare ajutand la eliminarea mucusului). In plus, este disponibil recent si un tratament experimental care presupune inhalarea de copii fibroza chistica la copiinormale ale genei "defecte" oferind aparent rezultate satisfacatoare.

Preventia fibrozei chistice la copii

Fibroza chistica, fiind o afecitune genetica, nu poat fi prevenita. Insa putem respecta cateva indicatii pentru a nu provoca complicatii, deloc de dorit:
- Efectuarea vaccinelor obligatorii, dar si a celui gripal in fiecare iarna
- Vizite constante la medic pentru a monitoriza boala si eventualele bacterii prezente in plamani
- Evitarea spatiilor in care se fumeaza
- O alimentatie sanatoasa, plina de substante nutritive (bogata in grasimi sanatoase)
- Evitarea colectivitatii cat mai mult posibil (a cresei in special)
- Pastrarea cailor nazale libere (curatarea lor)
- Efectuarea exercitiilor speciale de respiratie si de tuse directionata (pentru a elimina in mod eficient mucusul).
- Spalarea regulata a mainilor pentru a evita infectarea cu microbi
- Efectuarea de exercitii fizice in mod regulat si consumul sporit de lichide

Complicatii ale fibrozei chistice la copii

In cazul fibrozei chistice la copii, complicatiile sunt foarte grave, incluzand: bronhoextazie (afectare grava a plamanilior), infectii cronice, polipi nazali, tuse cu sange (din cauza subtierii peretilor aparatului respirator), blocarea calilor biliare, diabet, prolaps rectal (din cauza tusei sau a constipatiei) si osteoporoza. Astfel, se impune uneori terapia cu oxigen si interventiile de dezobstructie a cailor nazale (endoscopie). In unele cazuri apar pneumotorax (cedarea plamanilor) care poate conduce la interventii chirurgicale asupra plamanilor (cum este transplantul de plamani), asupra intestinelor (cand este vorba de prolaps/ocluzie a intestinului) sau asupra aparatului respirator (indepartarea polipilor).
In cazul in care copilul prezinta tuse severa si/sau cu sange, letargie, diaree, respira greu, nu creste in greutate, este bine sa apelati de urgenta la medic pentru a putea interveni in timp util. Desi fibroza chistica la copii este o boala cu care trebuie sa luptam pe toata durata vieti, acordand mai multa atentie stilului de viata, copiii pot fi feriti de complicatiile pe care le presupune aceasta afectiune.


Surse:
www.babycenter.com; http://kidshealth.org; www.nhlbi.nih.gov; www.nhlbi.nih.gov; http://children.webmd.com

Articolul urmator
4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturia unei mame cu fibroză chistică: „Nu regret că am făcut copii, dar ei pot rămâne oricând fără mine”
    Mărturia unei mame cu fibroză chistică: „Nu regret că am făcut copii, dar ei pot rămâne oricând fără mine”

    Când ești mamă și te confrunți cu o boală rară, care nu se poate vindeca, te întrebi adesea ce se va întâmpla în cazul în care nu vei mai putea fi...

    A fost un tată devotat celor trei copii, dar apoi a aflat că, de fapt, este infertil. Ce a descoperi la testul ADN
    A fost un tată devotat celor trei copii, dar apoi a aflat că, de fapt, este infertil. Ce a descoperi la testul ADN

    Să fii tată de trei băieți este o bucurie imensă. Ce se întâmplă însă când, într-o zi, primești un diagnostic dur și afli că suferi de o boală...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    © 2024 Qbebe