Din grija pentru copilul tau

Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și mușchilor apare în timpul somnului. Nu în ultimul rând, somnul este important pentru acumularea de informații și consolidarea amintirilor pe termen lung. Vei afla aici de cât somn are nevoie un școlar în funcție de vârstă și câteva sfaturi importante.

Somnul și copiii

Începând de la intrarea în colectivitate și până în adolescență, copiii au nevoie de o cantitate mai mare de somn decât adulții pentru a putea face față unei dezvoltări rapide mentale și fizice. Majoritatea părinților știu că cei mici au nevoie de odihnă, însă nu cunosc numărul exact de ore și nici impactul pe care îl poate avea o durată a somnului redusă chiar și cu 30 de minute sau 60 de minute.

Medicul pediatru specializat în pneumologie și somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniază că necesitățile de odihnă se modifică odată cu vârsta; se modifică în același timp și tiparul stadiilor de somn care apar pe perioada nopții. Există două tipuri de somn generale și cunoscute: somnul REM și somnul non-REM, fiecare cu funcții specifice, a căror durată variază în funcție de vârstă. Ambele tipuri de somn sunt necesare pentru procesul de învățare, însă somnul REM este deosebit de important pentru funcțiile cognitive - consolidarea amintirilor, creșterea și dezvoltarea sistemului nervos central. Somnul non-REM are o funcție mai degrabă menită să regenereze organismul și să ajute la menținerea stării de veghe de pe durata zilei.

de cat somn are nevoie un scolar

Ghid pe vârste pentru somnul copiilor

Preșcolari - 3-5 ani

Copiii de această vârstă vor merge mai devreme la culcare decât în anii trecuți deoarece nu se mai bucură de somnul de amiază. Au nevoie de 10-13 ore de somn, conform Fundației Naționale a Somnului. Însă și ora de culcare va fi însoțită de unele provocări, precum insomnia comportamentală - copiii testează limitele orei de culcare, găsind diverse scuze. Părintele trebuie să stabilească niște limite în această perioadă.

Școlarii 6-13 ani

Fundația Națională a Somnului recomandă ca această categorie de vârstă să beneficieze de 9-11 ore de somn în fiecare noapte. Provocarea specifică vârstei constă în diverse fobii, precum teama de întuneric ca urmare a unei imaginații bogate; de asemenea, pot apărea coșmarurile și sforăitul care afectează odihna de calitate. Această categorie de vârstă petrece o durată mare de timp în stadiu de somn profund, un somn non-REM, cu efect regenerant, care determină o stare de alertă intensă pe durata zilei.

Adolescenți 14-17 ani

La adolescenți se observă frecvent privarea de somn în special prin faptul că ațipesc la școală; ei au nevoie de 8-10 ore de somn în fiecare napte. Doar o treime dintre ei au parte de odihna necesară. În această categorie de vârstă există multe provocări cu privire la teme și activități extrașcolare care presupun reducerea duratei de somn din timpul nopții și o oră de trezire matinală. În plus, adolescenții au ritmuri circadiene care îngreunează procesul de a adormi devreme noaptea. Ceasul biologic al copiilor se modifică în mod natural în preajma pubertății, avansând ora de de adormire, respectiv și ora de trezire. Reprizele scurte de somn din timpul zilei pot să îngreuneze suplimentar procesul de a adormi noaptea. Academia Americană a Pediatrilor recomandă ca părinții să excludă dispozitivele electronice din dormitoarele lor.

de cat somn are nevoie un scolar


Informații importante și recomandări pentru somnul școlarilor

Unul dintre motivele pentru care este dificil de identificat o privare de somn constă în faptul că nu se observă la copii lipsa de odihnă în același fel ca la adulți; de fapt, somnolența la copii se poate manifesta ca tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Copilul poate părea că nu este oboist, opunându-se culcării și devenind tot mai agitat, însă în realitate este pur și simplu epuizat.

de cat somn are nevoie un scolar

Privarea de somn în cazul copiilor influențează atenția, concentrarea, procesul de luare a deciziilor și rezolvare a problemelor și poate determina un comportament hiperactiv și irascibil; de asemenea, poate conduce la obezitate și schimbări bruște de dispoziție. Copiii care nu dorm suficient nu pot combate infecțiile la fel de bine (o problemă importantă în cazul școlarilor expuși constant la diverse afecțiuni precum viroze respiratorii în colectivitate).

Pentru a te asigura că școlarul tău are parte de o cantitate de odihnă suficientă stabilește un program regulat de somn atât în zilele săptămânii, cât și în weekend-uri, iar ora de culcare nu trebuie să fie decalată cu mai mult de 1-2 ore în weekend. De multe ori poate ajută modificarea mediului de somn și a obiceiurilor asociate culcării. Astfel ora 7-8 pm funcționează perfect atât pentru copii mici cât și mari și o rutină liniștitoare (o baie caldă, citirea de povești, povestirea întâmplărilor de peste zi), ce presupune excluderea factorilor excitanți este utilă pentru un somn de calitate. În acest sens evită montarea unui televizor în dormitorul copilului, dar și folosirea telefonului mobil, a tabletei sau a computerului (un beneficiu suplimentar al acestei interdicții constă în evitarea problemelor de tip cyberbullying).

Unele recomandări cu privire la somn persistă indiferent de vârstă - de exemplu, este important să existe o oră fixă pentru culcare și trezire, iar folosirea dispozitivilor electronice la culcare nu este recomandată (lumina emisă suprimă nivelul de melatonină din creier, utilă pentru somn).

În cazul în care suspectezi că fiul/fiica ta nu se odihnește sufcient, este indicat să discuți cu medicul pediatru. Atunci când există o tulburare de somn sau o afecțiune medicală, pediatrul poate recomanda consultul unui specialist în somnologie.

Citește și:  Tabel pe vârste: de câte ore de somn are nevoie copilul?

Surse: www.sleepfoundation.org; www.livescience.com; www.sleep.org

 

Copiii sub această vârstă au mai multă nevoie de somn

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 treburi casnice pe care copiii ar trebui sa le faca. Ghid pe varste
  5 treburi casnice pe care copiii ar trebui sa le faca. Ghid pe varste

  Copiii si o casa curata par sa nu mearga mana in mana. Si, totusi, nu este un lucru imposibil. Sunt treburi casnice pe care copiii ar trebui sa stie cum sa le faca. In acest fel, ei vor...

  Ghid pe vârste: cât lapte praf mănâncă un bebeluș
  Ghid pe vârste: cât lapte praf mănâncă un bebeluș

  Alimentația bebelușului a fost, este și va fi mereu un subiect de interes pentru mămici, în mod special și, de ce nu, chiar îngrijorător. Recomandarea specialiștilor este...

  Tabelul de alimentație a copilului: ghid pe vârste pentru a-i ajuta dezvoltarea
  Tabelul de alimentație a copilului: ghid pe vârste pentru a-i ajuta dezvoltarea

  Pentru a-i oferi copilului tău o alimentație sănătoasă, este important să știi de ce nutrimente are nevoie zilnic și în ce cantități. Principiile nutriționale ale celor...

  9 semne prin care corpul îți spune că ai nevoie de somn
  9 semne prin care corpul îți spune că ai nevoie de somn

  Somnul reprezintă un aspect extrem de important pentru buna funcționare a corpului uman. În lipsa acestuia pot apărea diverse probleme de sănătate, chiar pe termen lung. Iată...

  Ghid pe vârste: activităţi pentru copii cu creionul în mână
  Ghid pe vârste: activităţi pentru copii cu creionul în mână

  Desenatul este o activitate pe care cei mai mulţi dintre noi au făcut-o în copilărie, fiind o formă importantă de comunicare şi exprimare, în special la vârstele la...

  Ghid pe vârste: greutatea și înălțimea copilului, sfaturi de la specialist
  Ghid pe vârste: greutatea și înălțimea copilului, sfaturi de la specialist

  Vei afla aici informații importante despre greutatea și înălțimea copilului, clasificate pe vârste prezentate de doamna doctor Cristina Popescu, Medic specialist pediatru....

  Ghid pe vârste: minciuna copiilor
  Ghid pe vârste: minciuna copiilor

  Copiii mint începând de la cele mai fragede vârste și până în adolescență. Însă motivele pentru care fac acest lucru sunt extrem de diferite. Pentru...

  © 2019 Qbebe