Îți arăt poza asta cu fiul meu, pentru ca al tău să nu treacă prin așa ceva vreodată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sănătatea copilului tău este cel mai important lucru pentru tine și faci tot posibilul să ai grijă de ea. Din păcate însă, când nici nu te aștepți, micuțul poate să ajungă să treacă prin suferințe care vă pun la grea încercare. Așa i s-a întâmplat unei mame din Noua Zeelandă, al cărei băiețel s-a confruntat cu o arsură chimică la nivelul ochiului din cauza venirii în contact cu un produs foarte utilizat în vreme de pandemie. 

Un băiețel s-a confruntat cu o arsură chimică după ce i-a intrat în ochi gel dezinfectant

Liz Partridge, o mamă din Noua Zeelandă, a povestit că fiul ei a trecut printr-o experiență dificilă după ce i-a intrat în ochi gel dezinfectant pentru mâini.Totul s-a întâmplat în octombrie 2020, la un restaurant din Wellington (Noua Zeelandă), când James (care pe atunci avea 3 ani) și-a dus mâna la ochi după ce folosise gel dezinfectant dintr-un dozator acționat cu pedală. Inițial Liz s-a dus la farmacie, unde i s-au recomandat picături de ochi. A doua zi însă, a ajuns cu copilul la spital întrucât, așa cum a relatat mama pentru site-ul local de știri „Stuff”, „James nu putea deschide ochiul, care se inflamase foarte mult și avea o secreție din cauza infecției.”

Încă de când părinții săi au cerut ajutor medical, copilul a intrat într-o perioadă în care, timp de câteva săptămâni, alături de numeroase investigații și controale, a urmat tratamente cu antibiotice, cu steroizi și cu picături de ochi de patru ori pe zi. Toate aceste demersuri au fost necesare pentru că James avea și următoarea problemă: mușchii din zona ochiului afectat avuseseră de suferit și din acest motiv ochiul i se lăsase ușor în jos. 

baietel-care-se-afla-la-un-control-oftalmologic 

Mama a relatat, pentru sursa citată, ce probleme a avut James după incident: „A fost îngrozitor... Nu am dormit trei nopți, el plângea neîncetat din cauza durerii și îi administram numeroase calmante. Nu putea să deschidă ochii.”

La aproximativ două luni de la incidentul în urma căruia în ochiul stâng al lui James pătrunsese gel dezinfectant pentru mâini și surveniseră leziuni pe cornee, Liz a precizat că starea lui James se îmbunătățise considerabil. Medicul de familie i-a explicat că ochiul copilului se vindecase în proporție de 90%, dar că nu se putea afla cu precizie în ce proporție vederea i-a fost afectată până când nu va înainta în vârstă și nu i se vor face teste mai complexe. 

Mama băiețelului a dezvăluit o poză cu el pentru a trage un semnal de alarmă

După ce a fost martoră la suferința băiețelului ei, mama a insistat asupra ideii că un dispozitiv precum este dozatorul pentru gel dezinfectant acționat printr-o pedală nu ar trebui lăsat în locuri care să fie la îndemâna copiilor. În intervenția pentru sursa citată anterior, Liz a ținut să menționeze: „Ideal ar fi să se renunțe la un asemenea dispozitiv și să se utilizeze un recipient cu dezinfectant ce poate fi acționat manual. Nu mi se pare corect ca un obiect care poate fi atât de dăunător și totodată atractiv pentru copii, să fie lăsat în locuri ușor accesibile acestora.”

Pentru a se atrage atenția părinților asupra pericolului pe care îl poate reprezenta gelul dezinfectant de mâini, în mediul online a început să circule recent, prin intermediul „Tiny Hearts Education” (un site menit să atragă atenția părinților asupra unor probleme ce țin de sănătatea copiilor), o fotografie cu băiețelul care a suferit arsura chimică la nivelul ochiului în urmă cu doi ani. Fotografia este însoțită de următorul mesaj pe Instagram:

„Acest băiețel minunat este James. A suferit o arsură chimică la ochi din cauza expunerii la gel dezinfectant pentru mâini dintr-un dispozitiv acționat cu pedală. A durat zile întregi până când James a putut deschide ochiul și a fost nevoie de mai multe săptămâni pentru a se ajunge la o îmbunătățire a situației, pentru a nu mai fi vorba de leziuni pe termen lung. Expunerea ochiului la chimicale poate să conducă la apariția de leziuni minore, dar se poate ajunge și la pierderea vederii. Asemenea incidente pot surveni din cauza expunerii la diferite substanțe. De exemplu, poate fi vorba despre substanțe acide- precum înnălbitori, substanțe pentru curățarea geamurilor, oțet, substanțe pentru dezinfectarea piscinelor-, dar și despre agenți alcalini, ca de exemplu fertilizatori, substanțe pentru curățarea scurgerilor, ciment- iar lista poate continua!”

baietel-trist-avand-o-leziune-interna-la-nivelul-ochiului

Sursă poză: instagram.com/tinyheartseducation/

De asemenea, în cadrul aceleiași postări, au fost oferite sfaturi pentru părinți, astfel încât aceștia să știe cum ar trebui să procedeze în situația în care copiii s-ar confrunta cu arsuri chimice la nivelul ochilor. Astfel, înainte de a merge cu copilul la spital, este indicat să se realizeze o irigare a ochiului pentru a se elimina cât mai mult din chimicalele ajunse acolo. Pașii care ar trebui urmați pentru irigarea ochiului copilului, conform experților „Tiny Hearts Education”, sunt următorii:

 • Copiii foarte mici vor fi înfășurați într-un prosop (precum un burrito) și duși în brațe la chiuvetă
 • Copiii mai mari vor sta cu capul aplecat deasupra unei chiuvete, fiind preferabil să fie ajutați de o persoană adultă
 • Odată ce stă aplecat deasupra chiuvetei, se va da drumul la apă călduță, iar copilul va fi încurajat să clipească pentru ca apa să poată îndepărta cât mai mult din substanța ajunsă în ochi- Ar trebui să se realizeze acest demers cam 15 minute. O variantă de irigare a ochiului poate fi realizată și cu ajutorul unui pahar special pentru clătirea ochilor (paharul va fi umplut cu apă călduță, va fi pus dedesubtul ochiului afectat, îl vei ajuta pe copil să-și încline capul pe spate și îl vei încuraja să clipească)
 • După ce se va realiza irigarea, se va pune un plasture pe ochiul afectat și se va merge cât mai repede la spital

În cazul în care un copil poartă lentile de contact, înainte de irigare trebuie ca acestea să fie îndepărtate. 

Surse: stuff.co.nz, thesun.co.uk, 9news.com.au, instagram.com

Sursă poză principală: instagram.com/tinyheartseducation/

Surse foto: instagram.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O gravidă cu Covid-19 a născut pe coridorul spitalului pentru că nu a găsit un medic să o ajute:”Mă rog ca nicio mamă să nu treacă vreodată prin ce am trecut eu”
  O gravidă cu Covid-19 a născut pe coridorul spitalului pentru că nu a găsit un medic să o ajute:”Mă rog ca nicio mamă să nu treacă vreodată prin ce am trecut eu”

  ”Mă rog ca nicio mamă să nu treacă vreodată prin ce am trecut eu”, spune o tânără mamă în timp ce își alăptează nou-născutul, așezată pe un pat de...

  Cum am fost umilită în aeroport pentru că alăptez. Nu vreau să mai treacă nicio mamă prin asta
  Cum am fost umilită în aeroport pentru că alăptez. Nu vreau să mai treacă nicio mamă prin asta

  Ca proaspătă mămică, să călătorești pentru prima dată fără copilul tău poate fi dificil. Iar dacă alăptezi, poate fi și mai greu, deoarece trebuie să extragi lapte la fiecare...

  Fiul meu refuză să se mai joace cu un prieten, așa că am eu acum misiunea ingrată de a rupe prietenia cu el și mama lui
  Fiul meu refuză să se mai joace cu un prieten, așa că am eu acum misiunea ingrată de a rupe prietenia cu el și mama lui

  Încă din primele clipe în care copilul tău începe să lege prietenii, îți dai seama cât de importante sunt acestea pentru dezvoltarea sa emoțională, dar...

  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”
  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”

  La sfârșitul lunii august, artistul John Legend și soția lui, Chrissy Teigen, anunțau că urmează să devină pentru a treia oară părinți. Din păcate, însă, lucrurile...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  Ashley Graham atacată pe internet: ”Alăptarea este ceva intim. Nu trebuie să vedem asta. De ce nu ne arăți și poze cu soțul tău în pat?”
  Ashley Graham atacată pe internet: ”Alăptarea este ceva intim. Nu trebuie să vedem asta. De ce nu ne arăți și poze cu soțul tău în pat?”

  Modelul și proaspăta mămică Ashley Graham își folosește prezența pe rețelele de socializare pentru a normaliza sarcina ;i alăptarea prin împărtășirea de imagini și...

  © 2022 Qbebe