De ce se umflă ochii la copii: cauze, tratament și prevenție

De ce se umflă ochii la copii: cauze, tratament și prevenție

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ochii la copii pot să se umfle din cauze diverse, începând de la bacterii și virusuri și terminând cu factori externi precum vânt sau alergeni. De multe ori se poate ca micuțul tău să se confrunte cu conjunctivită. Vei afla în continuare care sunt motivele de apariție, tratamentul și modul în care poți preveni această problemă de sănătate.

De ce se umflă ochii la copii: cauze

Gradul de severitate în care se umflă ochii la copii variază de la ușor (pleoapa este pufoasă, dar poate deschide ochii în mod normal), moderat (pleoapa este mai mult decât pufoasă, dar ochii se pot deschide), grav (pleoapele sunt atât de umflate încât au închis ochii sau aproape i-au închis).

ochi umflati la copii

Dacă este umflat un singur ochi cauzele pot fi următoarele: frecatul la ochi (poate de la un iritant care pătrunde în ochi sau de la atingerea ochilor cu mâinile murdare), ciupitură de insectă (o reacție la o ciupitură poate cauza umflarea), dermatită de contact (o plantă poate cauza această problemă), leziune în apropierea ochiului (poate cauza o vânătaie și umflare), urcior (o infecție minoră a genei), dacriocistită (o infecție a sacului lacrimal), infecție de sinus etmoid (se produce umflarea și înroșirea pleoapei), celulită periorbinată (o infecție bacteriană a pleoapei, cauzată de o rană infectată sau o ciupitură de insectă).

Dacă sunt umflați ambii ochi cauzele pot fi următoarele: conjunctivită alergică (de la polen sau păr de animale), conjunctivită virală (ochi roșii care acompaniază o răceală), conjunctivită bacteriană (puroi galben și lipirea ochilor), edem (lichid acumulat în țesuturile corporale, cauzat de insuficiență renală, cardiacă sau hepatică), anafilaxie (reacție alergică potențial fatală care poate fi declanșată de alimente, medicamente și ciupituri de insecte).

Tratament și prevenție pentru ochi umflați la copii

Dacă umflarea ochilor a fost cauzată de o ciupitură de insectă sau de fracatul la ochi/pătrunderea unui factor iritant în ochi ajută aplicarea unei comprese reci locale timp de 20 minute, precum și administrarea de antialergice cu administrare orală (pentru a reduce umflarea și mâncărimea) și picături oculare (de tip vasoconstrictor precum Visine – 1 picătură la 8-12 ore timp de 1-2 zile; nu trebuie folosite mai mult de 5 zile). Pentru umflarea ochilor de tip infecțios este necesară administrarea de picături antibiotice sau antibiotic cu administrare orală, la indicația medicului.

Pentru prevenirii umflării ochilor la copii este important ca cei mici să poarte echipament de protecție pentru ochi dacă practică un sport, precum și depozitarea substanțelor chimice sau periculoase în locuri inaccesibile copiilor. De asemenea, joacă un rol semnificativ deprinderea unei igiene corecte a mâinilor, cauza principală pentru infecțiile oculare la copii.

Conjunctivită la copii: se prescriu picături?

Conjunctivita la copii presupune ca tratament administrarea de picături oculare, lacrimi artificiale, antihistaminice, decongestionanete și steroizi. Este important ca ochiul afectat să fie menținut cât mai curat (prin spălarea delicată de mai multe ori pe zi cu o dischetă din bumbac înmuiată în apă călduță) și să se aplice comprese calde pe el. În cazuri rare medicul poate prescrie antibiotice sub formă de picături (precum Tobradex) sau unguent (poate solicita în prealabil efectuarea unei analize a secreției oculare pentru depistarea exactă a bacteriei); este important să respecți durata de administrare întocmai pentru a preveni recidiva. Pentru conjunctivită alergică medicul poate să recomande picături oculare antihistaminice (Nostamine) și este important să se evite factorii alergici declanșatori.

Ochi umflat de la curent, la copii

Uneori ochii copiilor de pot umfla de la curent, mai exact de la vânt sau de la folosirea unui ventilator. Din acest motiv este important să eviți fumul și alți factori iritanți oculari, să oferi copilului ochelari de soare pentru a-l proteja de soare, vânt și nisip și să nu folosești ventilatoare în cameră în timp ce acesta doarme.

Tratament pentru curent la ochi 

În primul rând, este esențial ca medicamentele prescrise de medic să fie administrate conform recomandării acestuia. Ajută folosirea de lacrimi artificiale cel puțin de 4 ori pe zi; dacă este nevoie de o utilizare mai frecventă a acestora, există și produse fără conservanți (irită mai puțin ochii). Este utilă aplicarea unui unguent sau gel lubrifiant pentru ochi la culcare, care are un rol în reducerea senzației de arsură, uscăciune și mâncărime când copilul se trezește dimineața; reține că poate încețoșa privirea o perioadă scurtă de timp. Nu în ultimul rând, este benefică aplicarea de comprese umede pe pleoape în fiecare dimineața timp de 5 minute, urmând să efectuezi un masaj ușor; în acest mod vei crește umezeala naturală a ochilor.


Ochi roșii la copii de la curent

Prin expunerea la anumite elemente precum soare, vânt, chimicale, ceață sau fum, poate apărea sensibilitate, înroșire, umflare, prurit (mâncărime) și durere la nivelul ochilor. Se întâmplă acest lucru deoarece aceste elemente pot să irite ochii și pleoapele, declanșând un răspuns imunitar.
Tratamentul implică în general evitarea factorilor declanșatori și folosirea picăturilor oculare. Purtarea ochelarilor de soare în exterior poate proteja ochii de soare, praf și vânt.

Ochi lipiți la copii

Ochii lipiți apar la bebeluși ca urmare o blocării unui canal lacrimal; vei observa o scurgere albicioasă sau gălbuie în colțul intern al ochilor, uneori ochii ajungând lipiți (de obicei se întâmplă în decurs de 24 ore de la naștere). Majoritatea cazurilor nu sunt grave și pot fi tratate acasă (presupun curățarea frecventă a ochilor cu ser fiziologic), însă dacă starea bebelușului nu se ameliorează poate fi implicată o bacterie preluată la naștere și necesită tratament medical (picături antibiiotice și masaj pentru drenarea lacrimilor).

În cazul copiilor mai mari ochii lipiți și o scurgere excesivă oculară pot să apară din următoarele motive: lentile de contact insuficient curățate, conjunctivită virală sau bacteriană, blefarită (inflamația pleoapelor), urcior, ulcer cornean, sindromul ochiului uscat, dacriocistită (infecție a canalului lacrimal), virus herpetic în ochi. Tratamentul ochilor lipiți în acest caz depinde de cauză; astfel, pentru o infecție bacteriană medicul poate prescrie picături sau unguent antibiotic, iar pentru ochii lipiți din cauza alergiilor sau răcelii poate recomanda medicație simptomatică și antihistaminice. Reține că este important ca înainte de adminsitrarea tratamentului să îți cureți bine mâinile, spălându-le cu apă și săpun.

Secreție galbenă la ochii copilului

În situația în care ochii copilului tău prezintă o scurgere gălbuie sau sunt lipiți după ce doarme, infecția oculară este cel mai probabil bacteriană, nu virală. Iată principalele motive pentru secreție galbenă la nivelul ochilor: conjunctivită bacteriană (poate apărea la un ochi sau la ambii), conunctivită virală (porțiunea albă a ochilor are culoare roz, iar ochii au un aspect apos), scurgere normală (poate să nu fie vorba despre puroi, ci secreția fiziologică care se colorează din cauza unui iritant), canal lacrimal blocat (problemă de sănătate cu care se confruntă 10% dintre nou-născuți), corp străin în ochi (precum nisip, mizerie, praf care se blochează sub pleoapa superioară, iar ochiul reacționează producând puroi), celulită orbitală (infecție profundă a pleoapelor și a țesuturilor din jur; ochiul poate fi complet închis – apare uneori din cauza conjunctivitei bacteriene). Din acest motiv poate fi necesară administrarea de picături antibiotice, la recomandarea medicului. Dacă pleoapele copilului se înroșesc sau se umflă excesiv, dacă copilul se confruntă cu vedere încețoșată sau durere oculară trebuie să îl duci de urgență la medic.

Surse:www.childrenscolorado.org, https://raisingchildren.net.au, https://myhealth.alberta.ca, www.healthline.com,www.kidspot.com.au,www.healthline.com,www.aboutkidshealth.com

Articolul urmator
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție
  Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție

  Vergeturile sunt asociate de multe ori cu sarcina, pentru că organismul viitoarelor mămici trece prin transformări bruște. În realitate, însă, vergeturile pot să apară...

  Demineralizarea dinților la copii: cauze și tratament
  Demineralizarea dinților la copii: cauze și tratament

  Demineralizarea dinților la copii este prima etapă dinaintea dezvoltării cariilor. Poate apărea atât pe dinții permanenți, cât și pe cei temporari, de lapte, sub formă...

  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

  Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

  Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

  Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
  Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

  Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

  Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
  Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

  Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament
  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament

  Roșul în gât la copii este o afecțiune des întâlnită, în special la cei mici. Un copil cu roșu în gât are, de fapt, o inflamație la nivelul...

  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

  Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

  © 2023 Qbebe