Joaca in zapada: sfaturi pentru preventia racelilor la copii

Joaca in zapada: sfaturi pentru preventia racelilor la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Iata ca prima zapada s-a asternut, iar cei mici sunt extrem de nerabdatori sa iasa la joaca. Desi pentru copii joaca in zapada nu cunoaste limite, pentru parinti prezinta un risc, acela de a fi acompaniata de o raceala. Cum trebuie sa-i imbracam pe cei mici cand ies afara, cat timp ar trebui sa stea si ce este bine sa facem dupa intrarea in casa vom afla in randurile urmatoare.

Despre imbracaminte

Multi parinti cunosc deja faptul ca, in zilele friguroase, cand copiii sunt expusi un timp mai indelungat temperaturii scazute, vestimentatia este bine sa fie formata din mai multe straturi care pot fi indepartate pe masura ce corpul se incalzeste sau cand sunt udate (pastrati intotdeauna haina/jacheta-este cea mai importanta). Primul strat ar trebui sa fie fabricat dintr-un material care nu absoarbe umezeala, respectiv transpiratia, cum este poliesterul sau polipropilena; o bluza de corp termica sau din lana poate fi potrivita. Desi multe persoane prefera bumbacul, acesta nu este deloc indicat deoarece copiii transpira si materialul se va impregna cu ea, devenind umed si rece. Al doilea strat de haine poate fi reprezentat de un hanorac plusat/cu dublura, maleta sau pulover, fiind urmat de jacheta.

In partea inferioara a corpului imbracati copiii cu o pereche de indispensabili/izmene/dresuri termale sau din lana urmate de o pereche de pantaloni grosi; evitati blugii (sunt din bumbac) sau pantalonii de doc, cei mai potriviti sunt pantalonii tip schi. Retineti ca a ramane uscati in timpul jocului in zapada este extrem de important, de aceea odata udate hainele, este aproape imposibil sa ramana cald corpul. Si picioarele celor mici ar trebui sa ramana uscate; in acest sens o pereche de sosete, din nou nu din bumbac, sunt potrivite (este bine sa aveti zapadaoricum cel putin o pereche de schimb). Chiar daca poate sunteti tentati sa ii incaltati cu mai multe perechi de sosete, acestea se pot strange, creand disconfort. Apoi incaltamintea trebuie sa fie, desigur, impermeabila si puteti apela la o multitudine de modele de cizme; in cazul in care copiii vor merge mult pe jos, este bine sa verificati ca talpile incaltarilor sa fie stabile si potrivite pentru zapada. Se pare ca este mai bine sa optati pentru o pereche de incaltari cu o marime mai mare pentru a evita compresia suplimentara (impreuna cu sosetele groase aceasta le reduce efectul protector si fluxul sanguin din picioare). Manusile sunt indispensabile si este indicat sa optati pentru un produs impermeabil pentru o joaca cat mai lunga in zapada (mentinerea mainilor si a degetelor calde este importanta deoarece sunt sensibile la frig; produsele pufoase pot face mainile sa transpire); este bine sa aveti la indemana o pereche de schimb deoarece acestea se uda primele. Pentru bebelusi/copii mici care nu au inca dexteritatea formata, cele cu un deget sunt cele mai potrivite pentru confort optim. Nu in ultimul rand, este important ca cei mici sa poarte ceva pe cap, respectiv o caciula deoarece mari cantitati din caldura corporala sunt eliminate prin zona capului. Fularele, caciulile tip masca, bentitele si castile pentru urechi sunt de asemenea de ajutor in mentinerea confortului corporal.

Nu uitati ca exista o diferenta intre produsele rezistente la apa si cele impermeabile (in special in ce priveste jachetele si pantalonii pentru zapada); descrierea produsului va specifica ce nivel de protectie ofera (nivelul de apa tolerat de produs). Si cele izolante sau rezistente la vant sunt potrivite pentru pastrarea caldurii corporale. O cercetare desfasurata in cadrul Universitatii Carnegie Mellon din Pittsburgh a constatat faptul ca cei care merg pe jos au un risc de 3 ori mai mare de a fi victima unui accident rutier (soferii si pietonii se adapteaza la modificarea luminii exterioare), de aceea este bine ca vestimentatia (dar si incaltamintea) sa aiba culori vii si/sau reflectorizante pentru a sigura o vizibilitate sporita.

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro precizeaza:

"Este de preferat sa ii imbracam adecvat temperaturilor de afara si activitatilor pe care vom sti ca le vor avea: daca schiaza sau se dau cu sania sau vor face efort nu vor fi imbracati prea gros."

Dupa joaca

Este important sa le oferiti celor mici un aport sporit de lichide. Chiar daca va ganditi ca e frig si nu canicula, aflati ca atunci cand copiii stau in frig si respira intens, se pierde o cantitate mare din apa corporala prin transpiratie. Conform unui studiu publicat in Medicina, Stiinta in Sport si Exercitiu Fizic, temperaturile scazute agraveaza senzatia de sete. De aceea hidratarea este esentiala si puteti apela la bauturi calde si supe pentru o stare generala buna; un beneficiu suplimentar este ca cei mici se opresc o perioada din joaca (incurajati-i sa faca din zapadacand in cand o scurta pauza pentru rehidratare, schimb de haine si odihna- chiar si muschii lor pot obosi iar reflexele sunt incetinite aparand epuizarea). In acest sens, trebuie sa stiti ca, cu toate ca pare distractiva joaca in zapada, este usor de uitat sa acorzi atentie semnalelor corpului. In cazul in care temperatura scade chiar cu 4-5 grade, poate aparea o senzatie neplacuta. Daca cei mici sunt prea preocupati cu joaca, urmariti voi daca incep sa dardaie sau sa clantane din dinti (dar si sa se simta ametiti sau slabiti): este semnalul ca trebuie sa intre in casa.

Daca afara este frig si copiii nu poarta suficiente haine protectoare, exista pericolul de degeraturi (risc semnificativ mai ales la temperaturi intre -20 si 0 grade C). Acestea apar cand tesuturile corporale ingheata si se observa de obicei in locurile unde pielea este expusa, cum sunt fata (obraji, nas), urechile, dar si degetele de la maini sau de la picioare. Se manifesta prin amortire locala si in unele cazuri chiar durere sau senzatie de greutate la atingere; pielea poate parea lucioasa sau palida (alba sau gri-galbuie). In asemenea situatii este indicat sa apelati la medic; pana luati legatura cu acesta, este bine sa masati constant partea afectata (pentru a circula sangele) si eventual sa o lipiti de o parte calda a corpului (cum este stomacul). Nu introduceti niciodata degeratura in apa fierbinte sau pe ceva fierbinte, ci calduta, de 40-42 grade C pana cand sunt capabili sa simta senzatii din nou. Copiii sunt expusi unui risc mai mare de degeraturi (ca simptom timpuriu pielea este rosie si amortita sau cu mancarimi) decat adultii de aceea este bine sa nu petreaca un timp indelungat in conditii extreme de vreme; cand intra in casa trebuie sa le indepartati rapid hainele ude deoarece atrag caldura corporala si se poate instala hipotermia (apare mai rapid decat la adulti; este caracterizata prin tremuraturile sau comportamentul letargic/neindemanatic mentionate mai sus).

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro precizeaza:

"Nu exista o regula, o limita de timp de petrecut in aer liber. Fiecare familie sau grup de prieteni isi face regulile proprii. Cand intra in casa e bine sa ii schimbam cu haine uscate daca sunt transpirati si sa le oferim bauturi calde (lapte, ceai, compot)." 

De retinut

Inainte ca cei mici sa iasa afara la joaca, este bine sa manance ceva, deoarece caloriile le vor oferi o cantitate suplimentara de energie pentru vremea friguroasa. De asemenea, desi multe persoane nu cunosc acest lucru, este important sa utilizati protectie solara sub forma de spray, crema, lotiune etc.; chiar daca pare dificil de imaginat o arsura solara iarna, aflati ca zapada poate reflecta pana la 85% din razele ultraviolete (prezente chiar si cand este innorat afara). Si ochii trebuie protejati de razele solare prin intermediul ochelarilor de soare (se pare ca 80% din expunerea totala la raze UV are loc pana la 18 ani si aceasta conduce la dezvoltarea cataractei/altor zapadaprobleme oculare) care sa dispuna de certificare UV (100%, cu lentile UV400), dar si buzele (mai ales daca e si vant afara) cu ajutorul unui balsam hidradant (eventual cu factor de protectie solara). In cazul in care copiii schiaza, este importanta si protectia prin folosirea unei casti corespunzatoare varstei (care sa se prinda bine); se poate sa nu mai auda la fel de bine din cauza acesteia (ii acopera urechile).

Nu exista nicio limita de timp pentru ca cei mici sa stea afara, insa cand frigul devine neplacut, inseamna ca a sosit momentul pentru a intra in casa. De asemenea, nu exista niciun standard de temperatura pentru ca cei mici sa poata iesi afara, deciziile de acest gen fiind realizate de autoritatile locale (cand se emit diverse coduri de avertizare). Astfel, in general se considera ca o temperatura peste 0 grade este potrivita pentru joaca in zapada. Conform medicului pediatru Jennifer Shu, copiii ar trebui sa beneficieze de cel putin 60 minute de exercitii fizice zilnic si este ideal daca acestea se petrec afara (unde e aer curat si loc mai mult de joaca). Insa aceleasi specialist ne sfatuieste sa limitam expunerea la 20-30 minute pentru bebelusi/copii mici cand sunt sub 0 grade si sa ne asiguram ca se incalzesc si se schimba de haine cand intra in casa. In ceea ce priveste riscul de contactare al unei raceli, medicul considera ca desi virusii prospera in vreme rece si aer uscat, copiii trebuie sa fie expusi la ei pentru a se imbolnavi; si stim prea bine ca cei mici sunt insotiti deseori de prieteni/colegi care pot fi deja raciti. Medicul conchide ca nu putem raci doar stand in frig.

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro subliniaza:

"Joaca in zapada nu ii face pe copii sa raceasca. Pentru a preveni "raceala" la copii, adica virozele respiratorii, va trebui sa evitam aglomeratiile, plimbarile in mall-uri sau alte spatii inchise. Copiii vor merge cat mai putin timp cu mijloacele de transport in comun."

O problema deosebita poate aparea in cazul copiilor astmatici, pentru care temperaturile sub inghet pot constitui o provocare: aerul rece si uscat este un factor de risc pentru ei, uscandu-le plamanii si deteminand contrictia muschilor bronsici. De aceea este bine sa va consultati cu medicul pediatru pentru a va pregati corespunzator pentru vreme rea, fie cu ajutorul unui inhalator, fie cu medicatie specifica. Imbracati-i cu ceva care sa le acopere gurile deoarece astfel aerul inspirat este incalzit inainte si urmariti orice semn al unui atac astmatic, wheezing, ameteala sau dureri de piept.

Citeste si:

5 tratamente naturiste pentru tuse la copii

Raceala la copii: Ghid pe varste 

Ce faci cand copilul tau este racit? 

Multumim doamnei doctor Anca Cochino pentru informatiile oferite.


Surse:

www.ivillage.com; www.tahoekidsguide.com; http://kidshealth.org; www.pennlive.com; www.parents.com

Articolul urmator
O femeie care dădea sfaturi de parenting pe internet a fost arestată pentru că și-a neglijat copiii
O femeie care dădea sfaturi de parenting pe internet a fost arestată pentru că și-a neglijat copiii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii
    Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii

    Tot mai mulți copii ajung la spital mușcați de căpușe sau cu simptome de enterocolită. Weekendul acesta părinţii au stat ore întregi pe holurile camerelor de gardă cu micuții...

    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă
    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă

    Organizarea unei zile de joacă îi oferă copilului tău oportunitatea de a socializa și de a deprinde diverse abilități. Pentru a evita momentele care creează disconfort...

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    „Copiii fac baie doar joia și duminica și se joaca pe computer doar marțea și joia”. Cum își educa o mamă cei 6 copii
    „Copiii fac baie doar joia și duminica și se joaca pe computer doar marțea și joia”. Cum își educa o mamă cei 6 copii

    Într-o casă cu șase copii, și baia trebuie programată. O mamă deja celebră pe TikTok își expune public programul zilnic al copiilor săi, atribuțiile acestora și...

    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

    Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei
    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei

    Interacțiunea socială îi ajută pe copii să își dezvolte simțul sinelui și să învețe despre așteptările pe care cei din jur le au de la ei. Prichindeii care merg...

    Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească
    Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

    Ţi s-a întâmplat să îţi auzi copilul spunând tot felul de lucruri care par incredibil de neadevărate? Atunci aceste sfaturi pentru părinţi s-ar putea să te...

    Un copil de 12 ani din Eforie a fost bătut cu brutalitate de două mame la un loc de joacă
    Un copil de 12 ani din Eforie a fost bătut cu brutalitate de două mame la un loc de joacă

    Scene îngrozitoare s-au petrecut la un loc de joacă din Eforie Nord. Un băiat de 12 ani a fost lovit și izbit la pământ de două mame pentru că acesta scuipa semințe și...

    © 2024 Qbebe