Contributors
Manute Creative

La piscină: cum să scazi riscul de îmbolnăvire a copilului

Pe perioada verii mersul la piscină reprezintă o variantă relaxantă pentru toate categoriile de vârstă. Din păcate însă are și câteva riscuri asociate, demonstrate în urma unei cercetări de amploare. Pentru a evita o serie de boli iată de ce anume este bine să ții cont când mergi la piscină alături de copilul tău.

Sfaturi pentru a evita îmbolnăvirile la piscină

1. Medicul infecționist Susan Rehn, recomandă drept cel mai important sfat să evitați înghițirea apei din piscină. Este important să rețineți că clorul din compoziția apei nu ucide instant toți germenii și există întotdeauna șanse ca apa în care înotați să fie contaminată. Înotul în piscine, parcuri acvatice și căzi jacuzzi prezintă riscuri - chiar și o cantitate mică de apă vă poate îmbolnăvi.

2. Faceți duș înainte și după ce înotați. Cu siguranță ați auzit deja de această recomandare. Dar care este explicația din spatele său atunci când vine vorba de accesul într-o piscină publică? Cercetătorii din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că diareea este cea mai comună îmbolnăvire din apele recreaționale, dar mai pot apărea și infecții ale pielii, urechilor și rănilor. Fiecare persoană transportă 14 grame de materii fecale într-o piscină, conform unui raport din anul 2013. Iată de ce este important să faceți duș înainte și după ce înotați. Doctorul Charles Rehn subliniază că trebuie să acordați importanță și spălării mâinilor deoarece bacteriile care se află pe mâinile voastre pot ajunge înghițite dacă vă atingeți gura sau mâncarea. Un alt sfat al specialistului este să faceți pauze pentru a merge la toaletă la ficare 60 de minute și să mergeți cu copiii la baie la fiecare jumătate de oră pentru a le verifica pantalonii sau scutecele.

3. Verificați starea vremii. Chiar dacă pare un sfat de la sine înțeles, multe persoane nu îi acordă atenție - vremea influențează nivelul de bacterii din lacuri, râuri și pârâuri. Acordați atenție deosebită în zilele toride și după ploi torentțiale deoarece nivelul de bacterii va crește. 

riscul de imbolnavire

4. Nu trebuie omis pericolul pe care îl prezintă piscinele gonflabile, care pot reprezenta terenul perfect de răspândire pentru diverse bacterii, conform medicului Marcee White, consultant medical pentru organizația Safe Kids WorldwideWhite. Trebuie să goliți de fiecare dată apa din piscine pentru a preveni proliferarea bacteriilor și să le răstorni invers pentru a nu se acumula apă de ploaie.

Analiză realizată de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor

Contactarea unei boli în urma unei ieșiri la piscină a ajuns să reprezinte un eveniment mult prea des întâlnit, iar conform ultimului raport de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (autoritate în domeniul sănătății din SUA) părinții trebuie să fie conștienți de câteva pericole; acest centru a ajuns la câteva concluzii alarmante cu privire la focare asociate îmbolnăvirilor.

Analiza menționată a colectat date în intervalul 2000-2014 și a concluzionat că 1 din 3 îmbolnăviri asociate înotului apar la nivelul hotelelor. Majoritatea focarelor din locurile unde se poate practica înotul au provenit de la următoarele bacterii: Cryptosporidium, Pseudomonas și Legionella. Cryptosporidium este în special un microorganism insidios, deoarece poate supraviețui la cantități mari de clor și timp de până la 7 zile, conform autorului principal Michele Hlavsa și șef al Programului de Înot Sănătăs din Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Între timp, Pseudomonas și Legionella sunt bacterii care pot supraviețui substanțelor dezinfectate din multe zone murdare ale căzilor cu hidromasaj, piscinelor și locurilor de joacă cu apă. 

Raportul subliniază că în intervalul de timp care a reprezentat obiectul analizei, au fost declarate 493 de focare infecțioase, ceea ce a condus la cel puțin 27 219 îmbolnăviri și opt decese. Mai mult de jumătate dintre infecții au fost declanșate în timpul verii, sezonul de vârf pentru înot. Copiii de vârstă mică sunt afectați în mod disproporționat, deoarece petrec foarte mult timp la piscine în timpul vacanței, conform cercetătoarei Michele Hlavasa. Tot aceasta indică bacteria Cryptosporidium drept principala cauză a îmbolnăvirii copiilor. "Dacă înghit doar o gură de apă contaminată cu acest patogen poate face chiar și copiii și adulții sănătoși să prezinte simptome de îmbolnăvire timp de câteva săptămâni, precum diaree apoasă, crampe de stomac, greață și vărsături. Un înotător infectat cu Crypto poate elimina 10-100 milioane de germeni în apă, iar înghițirea de 10 sau mai puțini germeni poate îmbolnăvi o persoană. Clorul nu o poate distruge rapid. În primul rând trebuie menținută departe de apă. În cazul în care știți că aveți copiii sau voi sunteți bolnavi de diaree nu îi lăsați să intre în apă."

riscul de imbolnavire

O altă afecțiune specifică apelor recreaționale este infecția cu Legionella, care cauzează un tip de pneumonie ce nu se transmite de la o persoană la alta, dar și o boală similară gripei, febra Pontiac (sau Legioneloza pneumonică). Se tratează cu antibiotic când este diagnosticată timpuriu, dar poate fi fatală pentru cei cu boli cronice sau sistem imunitar slăbit. Medicul Michele Hlavasa subliniază că îmbolnăvirea poate apărea când respiri aerosoli cu picături de apă, precum cele din căzile jacuzzi, motiv pentru care trebuie să te asiguri că acestea sunt bine curățate și dezinfectate. 

Recomandările pe care le specialistul le face pentru părinți sunt să se protejeze pe ei și pe cei dragi de germeni atunci când intră în piscine, căzi cu jacuzzi sau merg în vizită la parcuri acvatice. Alte sfaturi importante de reținut: în cazul în care voi sau copiii aveți diaree așteptați minim 2 săptămâni înainte de a merge să înotați, verificați avizele sanitare de funcționare ale piscinelor în care mergeți să înotați, puteți folosi chiar benzi speciale de testare pe care să le introduceți înainte de a intra în piscină pentru a verifica nivelul de pH și brom, nu înghițiți nici voi și nici copiii apa din piscină, mergeți la baie cu copiii în fiecare oră și schimbați-le scutecele într-o zonă specială urmând să vă curățați bine mâinile după aceea.

Bolile diareice transmise prin intermediul apei pot să persiste 2-3 săptămâni și cauza complicații potențial fatale. Pentru o diaree care conține sânge sau durează mai mult de 5 zile, însoțită de frisoane sau febră, gură uscată, buze crăpate, piele înroșită, confuzie, durere de cap, urinare redusă trebuie să fii consultat rapid de medic. Având la dispoziție aceste informații și cu doar câteva precauții vă puteți bucura în siguranță de toate beneficiile pe care le oferă înotul.

Dopuri din silicon pentru inot - COPII x 6 bucati Este important de reținut faptul că bolile diareice nu sunt singurele afecțiuni ce pot perturba sănătatea copilului. Să nu uităm și de faptul că un timp îndelungat petrecut la piscină, când urechile nu sunt protejate de dopuri, poate provoca acumularea unui dop de ceară și chiar infecție la nivelul urechii. Pentru a te asigura că distracția la piscină nu este urmată de episoade neplăcute, te sfătuim să ai tot timpul cu tine dopurile din silicon de urechi pentru copii de la Quies, disponibile în magazinul online magazinvavianpharma.ro. Sunt sigure, simplu de folosit și cel mai important, super utile! 

Citește și:  Reguli de siguranță pe care trebuie să le știi când mergi cu copilul la piscină

Surse: https://health.clevelandclinic.org; www.parents.com; www.rd.com

Ghid de la medic pentru erupțiile cutanate ale copilului: cum le recunoști

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  17 obiceiuri zilnice care te ajută să scazi riscul cancerului de sân
  17 obiceiuri zilnice care te ajută să scazi riscul cancerului de sân

  Cancerul de sân este o afecțiune în continuă creștere în prezent. Deși există numeroase metode de tratament, este întotdeauna mai bine să previi decât să...

  Reguli la piscină: Cum cureți corect urechile copilului
  Reguli la piscină: Cum cureți corect urechile copilului

  Mersul la piscină nu înseamnă numai distracție și o activitate fizică binefăcătoare pentru sănătate, ci și mai multă grijă pentru respectarea regulilor de igienă. Cu...

  Ce să facă mămicile la o oră după naștere ca să scadă riscul de deces al copilului
  Ce să facă mămicile la o oră după naștere ca să scadă riscul de deces al copilului

  Dacă te-ai hotărât să concepi un copil sau dacă ești însărcinată, cu siguranță că ai auzit de "Ora magică" de după naștere! De ce este ea magică și ce ar...

  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire
  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire

  Un studiu american recent a ajuns la concluzia că bebelușii născuți din tați mai în vârstă sunt mai predispuși problemelor de sănătate. Prin același studiu s-a sesizat...

  Scazi in greutate si scapi de vergeturi cu ulei CBD
  Scazi in greutate si scapi de vergeturi cu ulei CBD

  Sarcina si nasterea iti schimba iremediabil viata si nu vei mai fi cea dinainte de a deveni mama. Prioritatile ti se schimba, copilul devine centrul universului tau, cea mai iubita persoana...

  O mamă este dată afară de la piscină pentru că alăpta și nu este voie cu mâncare lângă apă
  O mamă este dată afară de la piscină pentru că alăpta și nu este voie cu mâncare lângă apă

  O mamă din Australia a fost solicitată să plece de la o piscină publică pentru că își alăpta bebelușul, motivele fiind că nu era permis accesul cu mâncare și...

  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!
  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!

  Vești minunate! Conform datelor obținute de către experţii în sănătate publică din Statele Unite se pare că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine!

  © 2021 Qbebe