La piscină: cum să scazi riscul de îmbolnăvire a copilului

La piscină: cum să scazi riscul de îmbolnăvire a copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pe perioada verii mersul la piscină reprezintă o variantă relaxantă pentru toate categoriile de vârstă. Din păcate însă are și câteva riscuri asociate, demonstrate în urma unei cercetări de amploare. Pentru a evita o serie de boli iată de ce anume este bine să ții cont când mergi la piscină alături de copilul tău.

Sfaturi pentru a evita îmbolnăvirile la piscină

1. Medicul infecționist Susan Rehn, recomandă drept cel mai important sfat să evitați înghițirea apei din piscină. Este important să rețineți că clorul din compoziția apei nu ucide instant toți germenii și există întotdeauna șanse ca apa în care înotați să fie contaminată. Înotul în piscine, parcuri acvatice și căzi jacuzzi prezintă riscuri - chiar și o cantitate mică de apă vă poate îmbolnăvi.

2. Faceți duș înainte și după ce înotați. Cu siguranță ați auzit deja de această recomandare. Dar care este explicația din spatele său atunci când vine vorba de accesul într-o piscină publică? Cercetătorii din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că diareea este cea mai comună îmbolnăvire din apele recreaționale, dar mai pot apărea și infecții ale pielii, urechilor și rănilor. Fiecare persoană transportă 14 grame de materii fecale într-o piscină, conform unui raport din anul 2013. Iată de ce este important să faceți duș înainte și după ce înotați. Doctorul Charles Rehn subliniază că trebuie să acordați importanță și spălării mâinilor deoarece bacteriile care se află pe mâinile voastre pot ajunge înghițite dacă vă atingeți gura sau mâncarea. Un alt sfat al specialistului este să faceți pauze pentru a merge la toaletă la ficare 60 de minute și să mergeți cu copiii la baie la fiecare jumătate de oră pentru a le verifica pantalonii sau scutecele.

3. Verificați starea vremii. Chiar dacă pare un sfat de la sine înțeles, multe persoane nu îi acordă atenție - vremea influențează nivelul de bacterii din lacuri, râuri și pârâuri. Acordați atenție deosebită în zilele toride și după ploi torentțiale deoarece nivelul de bacterii va crește. 

riscul de imbolnavire

4. Nu trebuie omis pericolul pe care îl prezintă piscinele gonflabile, care pot reprezenta terenul perfect de răspândire pentru diverse bacterii, conform medicului Marcee White, consultant medical pentru organizația Safe Kids WorldwideWhite. Trebuie să goliți de fiecare dată apa din piscine pentru a preveni proliferarea bacteriilor și să le răstorni invers pentru a nu se acumula apă de ploaie.

Analiză realizată de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor

Contactarea unei boli în urma unei ieșiri la piscină a ajuns să reprezinte un eveniment mult prea des întâlnit, iar conform ultimului raport de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (autoritate în domeniul sănătății din SUA) părinții trebuie să fie conștienți de câteva pericole; acest centru a ajuns la câteva concluzii alarmante cu privire la focare asociate îmbolnăvirilor.

Analiza menționată a colectat date în intervalul 2000-2014 și a concluzionat că 1 din 3 îmbolnăviri asociate înotului apar la nivelul hotelelor. Majoritatea focarelor din locurile unde se poate practica înotul au provenit de la următoarele bacterii: Cryptosporidium, Pseudomonas și Legionella. Cryptosporidium este în special un microorganism insidios, deoarece poate supraviețui la cantități mari de clor și timp de până la 7 zile, conform autorului principal Michele Hlavsa și șef al Programului de Înot Sănătăs din Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Între timp, Pseudomonas și Legionella sunt bacterii care pot supraviețui substanțelor dezinfectate din multe zone murdare ale căzilor cu hidromasaj, piscinelor și locurilor de joacă cu apă. 

Raportul subliniază că în intervalul de timp care a reprezentat obiectul analizei, au fost declarate 493 de focare infecțioase, ceea ce a condus la cel puțin 27 219 îmbolnăviri și opt decese. Mai mult de jumătate dintre infecții au fost declanșate în timpul verii, sezonul de vârf pentru înot. Copiii de vârstă mică sunt afectați în mod disproporționat, deoarece petrec foarte mult timp la piscine în timpul vacanței, conform cercetătoarei Michele Hlavasa. Tot aceasta indică bacteria Cryptosporidium drept principala cauză a îmbolnăvirii copiilor. "Dacă înghit doar o gură de apă contaminată cu acest patogen poate face chiar și copiii și adulții sănătoși să prezinte simptome de îmbolnăvire timp de câteva săptămâni, precum diaree apoasă, crampe de stomac, greață și vărsături. Un înotător infectat cu Crypto poate elimina 10-100 milioane de germeni în apă, iar înghițirea de 10 sau mai puțini germeni poate îmbolnăvi o persoană. Clorul nu o poate distruge rapid. În primul rând trebuie menținută departe de apă. În cazul în care știți că aveți copiii sau voi sunteți bolnavi de diaree nu îi lăsați să intre în apă."

riscul de imbolnavire

O altă afecțiune specifică apelor recreaționale este infecția cu Legionella, care cauzează un tip de pneumonie ce nu se transmite de la o persoană la alta, dar și o boală similară gripei, febra Pontiac (sau Legioneloza pneumonică). Se tratează cu antibiotic când este diagnosticată timpuriu, dar poate fi fatală pentru cei cu boli cronice sau sistem imunitar slăbit. Medicul Michele Hlavasa subliniază că îmbolnăvirea poate apărea când respiri aerosoli cu picături de apă, precum cele din căzile jacuzzi, motiv pentru care trebuie să te asiguri că acestea sunt bine curățate și dezinfectate. 

Recomandările pe care le specialistul le face pentru părinți sunt să se protejeze pe ei și pe cei dragi de germeni atunci când intră în piscine, căzi cu jacuzzi sau merg în vizită la parcuri acvatice. Alte sfaturi importante de reținut: în cazul în care voi sau copiii aveți diaree așteptați minim 2 săptămâni înainte de a merge să înotați, verificați avizele sanitare de funcționare ale piscinelor în care mergeți să înotați, puteți folosi chiar benzi speciale de testare pe care să le introduceți înainte de a intra în piscină pentru a verifica nivelul de pH și brom, nu înghițiți nici voi și nici copiii apa din piscină, mergeți la baie cu copiii în fiecare oră și schimbați-le scutecele într-o zonă specială urmând să vă curățați bine mâinile după aceea.

Bolile diareice transmise prin intermediul apei pot să persiste 2-3 săptămâni și cauza complicații potențial fatale. Pentru o diaree care conține sânge sau durează mai mult de 5 zile, însoțită de frisoane sau febră, gură uscată, buze crăpate, piele înroșită, confuzie, durere de cap, urinare redusă trebuie să fii consultat rapid de medic. Având la dispoziție aceste informații și cu doar câteva precauții vă puteți bucura în siguranță de toate beneficiile pe care le oferă înotul.

Dopuri din silicon pentru inot - COPII x 6 bucati Este important de reținut faptul că bolile diareice nu sunt singurele afecțiuni ce pot perturba sănătatea copilului. Să nu uităm și de faptul că un timp îndelungat petrecut la piscină, când urechile nu sunt protejate de dopuri, poate provoca acumularea unui dop de ceară și chiar infecție la nivelul urechii. Pentru a te asigura că distracția la piscină nu este urmată de episoade neplăcute, te sfătuim să ai tot timpul cu tine dopurile din silicon de urechi pentru copii de la Quies, disponibile în magazinul online magazinvavianpharma.ro. Sunt sigure, simplu de folosit și cel mai important, super utile! 

Citește și:  Reguli de siguranță pe care trebuie să le știi când mergi cu copilul la piscină

Surse: https://health.clevelandclinic.org; www.parents.com; www.rd.com

Articolul urmator
Le spun întotdeauna copiilor mei adevărul, chiar cu riscul de a le răni sentimentele
Le spun întotdeauna copiilor mei adevărul, chiar cu riscul de a le răni sentimentele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină
    Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

    Printre cele mai așteptate momente ale vacanței de vară se numără și zilele cu bălăceală în mare sau la piscină. Cu mic, cu mare, ne adunăm și, plini de voie-bună,...

    De ce un bărbat văduv de 94 de ani a construit o piscină pentru toți copiii din cartier
    De ce un bărbat văduv de 94 de ani a construit o piscină pentru toți copiii din cartier

    Gest impresionant din partea unui bătrân de 94 de ani, văduv, fără copii și fără nepoți. El a construit, în curtea casei sale, o piscină pentru copiii din cartier, ca...

    Eroul zilei: filmarea cu băiețelul de 10 ani salvându-și mama care avea o criză de epilepsie în piscină
    Eroul zilei: filmarea cu băiețelul de 10 ani salvându-și mama care avea o criză de epilepsie în piscină

    La începutul acestei luni, o cameră de supraveghere a surprins momentul în care Gavin Keeney, un baietel de 10 ani, a sărit în piscina familiei sale pentru a-și salva...

    Eroina zilei: o adolescentă salvamar ajută o femeie să nască la piscina locală
    Eroina zilei: o adolescentă salvamar ajută o femeie să nască la piscina locală

    Munca de salvamar implică mult curaj, empatie, forță și, nu în ultimul rând, capacitatea de a-ți păstra calmul în situațiile de criză. De toate acestea a dat...

    Un băiețel de 5 ani a murit în Antalya după ce s-a înecat în piscină, la hotelul unde era cazat cu familia
    Un băiețel de 5 ani a murit în Antalya după ce s-a înecat în piscină, la hotelul unde era cazat cu familia

    Vacanță de peste hotare încheiată cu o tragedie pentru o familie de români. Un băiețel de 5 ani a murit înecat în piscina de la un hotel din Antalya, unde era...

    Momentul acela când copilul meu a făcut treaba mare în piscina la o petrecere
    Momentul acela când copilul meu a făcut treaba mare în piscina la o petrecere

    Petrecerea a început cu fiica mea de cinci ani alergând prin fața mea, făcându-le în același timp cu mână tuturor celor prezenți. Am privit-o cum a sărit...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional
    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional

    Raportându-te la cercetările derulate în ultimii ani, știi că expunerea la lumina albastră seara poate avea consecințe negative asupra calității somnului. Un studiu recent...

    © 2024 Qbebe