Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli! Sunt cancerigene și dăunătoare pentru căile respiratorii!

În încercarea de a preveni riscul ca noul coronavirus să se răspândească în școli, mai multe unități de învățământ din țară au hotărât să achiziționeze lămpi UV pentru dezinfectarea sălilor de clasă. Întrucât în ultimul timp au survenit mai multe accidente în urma utilizării necorespunzătoare a acestora, atât Ministerul Sănătății, cât și Institutul Național de Sănătate Publică, au ținut să atragă atenția asupra faptului că lămpile UV nu mai trebuie să fie utilizate în școli. Nu numai că acestea trebuie să fie folosite de un personal calificat, dar au și numeroase efecte negative pentru sănătate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla din ce motive lămpile UV nu sunt binevenite în unitățile de învățământ!

În urma utilizării necorespunzătoare a lămpilor UV în școli s-au produs accidente

Recent, pe parcursul lunii februarie, în câteva școli din România au avut loc incidente nedorite în urma folosirii lămpilor UV în clase. De exemplu, mai mulți elevi de clasa a VI-a de la o școală generală din Brașov au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au suferit din cauza durerilor și a arsurilor la ochi, în condițiile în care în clasă au fost expuși la lumina degajată de o lampă UV. Copiii au ajuns fie la secții de oftalmologie din spitale, fie în cabinete medicale. Au avut nevoie de tratamente și li s-a recomandat să rămână acasă câteva zile.

Direcția de Sănătate Publică Brașov și Poliția au deschis o anchetă pentru a se afla exact cum a fost posibil accidentul de la școala generală. Potrivit primelor informații de atunci, lampa UV ar fi fost uitată în priză, în sala de clasă respectivă, de către femeile de serviciu.

Un alt incident care a atras atenția a fost cel din Galați. Peste 10 elevi și o învățătoare de la o școală din Galați au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au stat în clasă cu o lampă UV. Toți au fost afectați de iritații și arsuri oculare. 4 dintre elevi au ajuns la Spitalul de Urgențe din Galați, 10 plângându-se de disconfort și de iritații oculare.

fetita-examinata-de-un-oftalmolog

Inspectorul Otilia Moza, de la Inspectoratul Școlar Județean Galați, a povestit, pentru „Adevărul”, prin ce au trecut copiii și doamna învățătoare: „Marţi seară a ajuns la spital un copil cu simptome puţin mai grave la nivelul ochilor. Mama s-a panicat şi a mers la UPU. Astăzi dimineaţă au mai ajuns alţi trei copii. De asemenea, alţi 10 copii din clasă s-au plâns de usturimi şi senzaţia de nisip sub pleoape. Am observat că din cauza lămpii cu ultraviolete doamna învăţătoarea este bronzată pe o parte a feţei. Dumneai a acuzat senzaţia de nisip sub pleoape şi durere de cap...”

După ceea ce s-a întâmplat, a fost interzisă utilizarea lămpii UV în școala respectivă, Inspectoratul Școlar Județean Galați cerând informații de la conducerea școlii, de la doamna învățătoare și de la îngrijitoare pentru a se afla cum s-a ajuns în situația prezentată.

Comunicatul venit din partea Institutului Național de Sănătate Publică

Pe fondul producerii de accidente din cauza lămpilor UV plasate în sălile de clasă, Institutul Național de Sănătate Publică a insistat asupra ideii că acestea nu sunt recomandate pentru dezinfecția din unitățile de învățământ în scopul prevenirii răspândirii noului coronavirus. Acestea sunt adecvate dezinfectării din unitățile sanitare, s-a specificat în comunicat: „Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi.”

Altă precizare a Institutului Național de Sănătate Publică a fost că, pentru punerea în funcțiune a lămpilor UV, se va apela doar la persoane instruite și calificate în acest scop. S-a adăugat și faptul că în încăperile în care se vor folosi lămpile nu trebuie să fie nicio persoană, în condițiile în care există riscul apariției unor probleme serioase de sănătate: „În timpul funcționării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malignă).”

În finalul comunicatului, sunt reamintite regulile de igienă care sunt considerate eficiente pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus (spălatul mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerațiilor, aerisirea frecventă a spațiilor), cât și necesitatea de a se ține în continuare cont de respectarea măsurilor legate de curățenie și utilizarea produselor de curățenie și a dezinfectanților recomandați de Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv în școli.

cadru-didactic-ce-poarta-masca-de-protectie-si-manusi-in-timp-ce-isi-dezinfecteaza-catedra

Avertismentul Ministerului Sănătății

Ieri, Ministerul Sănătății a venit cu un comunicat legat de utilizarea lămpilor UV, în care sunt menționate și riscurile pe care le pot avea acestea dacă sunt folosite în școli sau pentru uz casnic.

 • În primul rând, lămpile UV sunt cancerigene și pot produce leziuni la nivelul ochilor: „Radiațiile UV sunt cancerigene (pot produce cancer de piele) și pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor.”
 • În al doilea rând, potrivit Ministerului Sănătății, ozonul eliberat de acestea este deosebit de periculos: „...ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice.”

Avându-se în vedere riscurile menționate, s-a recomandat, la fel cum au procedat și specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, să nu se folosească lămpi UV decât de persoane calificate și instruite în acest sens, iar din acest motiv „nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.”

În comunicatul Ministerului Sănătății s-a vorbit și despre modul în care funcționează lămpile UV: „Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon.” Acest tip de lămpi au fost concepute pentru a fi utilizate mai ales în unități sanitare (spitale și laboratoare) pentru dezinfectarea unor zone și a încăperilor.

Ministerul Sănătății nu a omis să precizeze faptul că lămpile UV s-au dovedit, în anumite studii, că sunt eficiente pentru eliminarea virusurilor (inclusiv a coronavirusurilor): „În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.”

Surse: adevarul.ro, digi24.ro, facebook.com, hotnews.ro, insp.gov.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a închis prima școală din București în acest semestru din cauza COVID-19!
  S-a închis prima școală din București în acest semestru din cauza COVID-19!

  Pandemia închide prima școală din București pe acest semestru! Școala Gimnazială nr. 20 trece online pentru 14 zile, după ce conducerea unității a cerut acest lucru.

  În multe școli copiii sunt pedepsiți cu ore de meditație și relaxare
  În multe școli copiii sunt pedepsiți cu ore de meditație și relaxare

  În unele școli din SUA a apărut o nouă metodă ce ține de disciplinarea copiilor, în loc de practicarea detenției: aceștia sunt puși să mediteze, să se relaxeze și...

  Ne apropiem de scenariul roșu! Abia acum 8.000 de tablete sunt trimise către școli
  Ne apropiem de scenariul roșu! Abia acum 8.000 de tablete sunt trimise către școli

  Școlile se pregătesc pentru eventualitatea intrării în scenariul roșu, caz în care elevii vor fi nevoiți să învețe în sistem online. Dar ce se...

  Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii
  Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii

  Printre accesoriile pe care copilul le poate dori foarte mult, pe măsură ce crește, se află și căștile audio. Din articolul de mai jos vei afla cum ar trebui să fie cele pe care ar...

  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină
  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

  Controlul medical periodic este vital în fiecare trimestru al sarcinii, atât pentru a urmări evoluția prenatală, cât și pentru a detecta din timp eventualele probleme....

  Ce galerii pentru perdele sunt recomandate în camera copilului
  Ce galerii pentru perdele sunt recomandate în camera copilului

  Amenajarea camerei copilului este ceva ce sigur îți va face plăcere. Decorul ferestrei nu este însă doar o alegere de design, ci și una de siguranță. Este înțelept...

  Copiii sunt amenințați de gripă iar în școli nu există săpun la toalete. Ce spune ministrul? Dați-le șervețele umede de acasă
  Copiii sunt amenințați de gripă iar în școli nu există săpun la toalete. Ce spune ministrul? Dați-le șervețele umede de acasă

  Știți cum au apărut marile epidemii ale lumii care au ucis milioane de oameni? Din cauza lipsei de igienă. Știți care este primul sfat pe care îl primim de la medici să ne ferim...

  Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online
  Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online

  Este al doilea început de an școlar de când suntem în pandemie și în continuarea multe ;coli sunt luate pe nepregătite. 253 de școli din țară fac cursurile...

  © 2021 Qbebe