Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19

Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19

Andrada Popa

Este clar, Covid-19 este un coronavirus cu care trebuie să ne obișnuim să trăim. Ultimul an a fost unul de încercare pentru toate popoarele lumii în lupta cu acest virus, peste 70 de milioane de oameni fiind confirmați cu virusul și peste 1 milion și jumătate pierzând lupta cu acest virus aprig. România se luptă și ea neîncetat cu efectele misterioase ale SARS-Cov-2, până la 14 decembrie numărând 559.587 de cazuri de persoane infectate. Vestea bună este că 460.780 de pacienți au fost declarați vindecați. Din păcate, virusul nu iartă pe nimeni și copiii sunt și ei afectați, unii dintre ei fiind purtători și transmițători ai virusului, fără simptome, însă unii prezentând simptome clare și puternice. Copiii și adolescenții reprezintă 1 din 9 cazuri de Covid-19 raportate, potrivit unei noi analize publicate înaintea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, în țara noastră procentul de copii infectați fiind de 10%. Pe grupurile de mămici din România au început să apară mai multe cazuri de copiii infectați care prezintă și simptome. Detaliile privind simptomatologia copiilor oferite de aceste mame pot ajuta ceilalți părinți să distingă mai bine simptomele de Covid-19 de cele de gripă, dar și să învețe cum să gestioneze o astfel de situație. 

De la începutul pandemiei de Covid-19 în România s-au îmbolnăvit peste 6.000 de copii mai mici de 10 ani şi peste 13.000 între 10 şi 19 ani.

Citește și: 10% dintre bolnavii de COVID-19 din România sunt copii. Ministrul Tătaru: tratamentul „nu se face printr-un antibiotic dat acasă de părinţi”

Copiii predispuși la simptome agravante de Covid-19 sunt cei care au una dintre aceste boli

 • Boli cronice pulmonare
 • Astm moderat sau sever
 • Afecțiuni cardiovasculare
 • Boli de imunodeficiență aflate sub tratament imunosupresor
 • Obezitate severă
 • Diabet
 • Afecțiuni ce implica dializa
 • Afecțiuni ale ficatului

Ce simptome au copiii infectați cu Covid-19

Simptomatologia copiilor, de cele mai multe ori, este foarte ușoară, și pentru părinți poate să fie dificil să distingă infecția cu noul coronavirus de o simplă răceală sau o gripă, fără un test PCR care sa confirme prezența virusului. Medicii, însă, au făcut o listă cu simptome care apar preponderent la copii:

 • febră
 • tuse
 • diaree
 • vărsături
 • dureri abdominale
 • dureri de cap
 • dureri în gât
 • oboseală
 • dureri musculare
 • respirație greoaie

Citește și: Încă un copil din România a pierdut lupta cu Covid-19

copil privind pe geam purtand masca si tinand un ursulet in brate

Simptome de Covid-19 la copii: ce spun mămicile

Pe grupurile de părinți apar din ce în ce mai multe cazuri de copii infectați cu SARS-CoV-2. Iată simptomele pe care le-au identificat părinții:

 • Copiii (gemeni de 1 an 6 luni) practic nu au avut nimic, doar fetiței timp de 2 zile i-a curs năsucu și a strănutat foarte des.
 • Febră 3 zile, mai exact 2 nopți peste 38.5. Antitermic doar, niciun alt simptom. E relativ ușor pentru ei și probabil ca dacă noi nu aveam alte simptome, ar fi trecut neobservat la ea, adică aruncam vina pe dinți cel mai probabil. Sănătate!
 • 2-3 zile de febră, nas înfundat și puțină tuse, a avut fetița mea.
 • Eu am fost testată pozitiv. La băiat nu i-am făcut testul dar a avut simptome ușoare. Tuse seacă și este înfundat în nas. Este a 10-a zi și mai are o tuse ușoară.
 • Eu am fost testată pozitiv acum o săptămână jumătate (am avut muulte simptome), baiețelul este pozitiv, el a avut doar febră, roșu în gât și ar fi dormit non stop.
 • ”La noi simptome mai urâte am avut noi, părinții. Cel mic a facut febră două zile dar până în 38, timp în care i am dat antitermice, plus vitamina C și vitamina D3 toată perioada și cam atât. De menționat faptul că cel mic are 2 ani și 4 luni. În general copii au forme mai ușoare, dar nu ar trebui sa fie o regulă.
 • L-am avut toți în casă..noi am fost mult mai rău ca ea și a durat mult mai mult, eu însarcinată am dat pozitiv de 3 ori. Fata a avut 3 zile foarte rele..era foarte deranjată la stomac, plângea că o doare burta și capul, nu dormea aproape deloc..nu ne înțelegeam cu ea..apoi i-a trecut și gata...
 • Noi suntem în izolare la domiciliu eu, soțul și fata de 20 de ani am fost testați pozitiv, pe alte două fete de ale mele nu le-au testat: una are 13 ani și cea mică 8 ani. Am avut forme ușoare, fata cea mică a acuzat și ea dureri ușoare de cap, iar cea de 13 nu a avut nimic si am stat cu toții în casă! Multă sănătate la toți!
 • Copilul meu de 2 ani jumătate a fost testat pozitiv de cei de la dsp, soțul pozitiv și eu negativă, stând cu ei în casă, în izolare. Mai avem o săptămână de izolare și scăpăm. Simptomele băiețelului au fost nas puțin înfundat în primele 3 zile și atât, în rest perfect sănătos, iar soțul: nas înfundat, oboseală, lipsă miros.
 • Noi am fost bolnavi acum 21 de zile, fata are 4 luni, deci la momentul respectiv avea 3 luni și o săptămână. Ea a tușit puțin, când zic puțin, adică de vreo 4-5 ori pe zi și a strănutat. Asta vreo 3 zile. Eu am sunat medicul ei de familie si mi-a zis ce aș putea să îi dau. Baiatul avea 2 ani si 3 luni si la el covid-ul s-a suprapus cu o enterocolită, cu o zi înainte de a i se declanșa simptomele tatălui meu (el ne-a dat), băiatul a făcut febră 40.5 si a avut diaree; dar i-am facut analizele de scaun și a reieșit campylobacter.
 • A mea are 7 ani și a avut simptome grave. A luat în octombrie de la școală, de la un coleg al cărui tată era confirmat pozitiv. A făcut febră mare o săptămână, am ajuns cu ea la spital. Nu putea să respire, tușea întruna și o durea capul foarte tare, vomita de la durere. La radiografie a apărut că a făcut pneumonie. A stat o zi și la oxigen. I-a trecut după 3 săptămâni. Dar și acum mai tușește.” 
 • Fetița de 3 ani a tușit rău vreo 3 zile. Toți am făcut febră, și băiatul cel mare, de 16 ani. Am rămas fără gust și miros. Dar cam atât! Tuse seacă, agasantă a fost cea mai enervantă.

comentarii de pe grupurile de mamici despre simptomele copiilor cu covid

 Surse: Facebook, OMS, Ministerul Sănătății

Articolul urmator
Când vor fi vaccinați anti-Covid copiii sub 12 ani
Când vor fi vaccinați anti-Covid copiii sub 12 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Peste 700 de copii diagnosticați cu Covid-19 numai în ultima săptămână
  Peste 700 de copii diagnosticați cu Covid-19 numai în ultima săptămână

  Bucuria începutului de an școlar a fost umbrită, în 2020, de pandemia de coronavirus. Elevii au început școala în condiții atipice, iar Ministrul Sănătății,...

  De ce să purtăm mască? 2 stiliști s-au infectat, au avut 140 de clienți, toți au purtat mască și niciunul nu a luat Covid-19
  De ce să purtăm mască? 2 stiliști s-au infectat, au avut 140 de clienți, toți au purtat mască și niciunul nu a luat Covid-19

  Doi stiliști infectați cu noul coronavirus simptomatici au intrat în contact cu 140 de clienți, însă niciunul nu s-a îmbolnăvit. Cum a fost posibil? Toți au purtat...

  Avertisment CDC: cum sunt afectate femeile însărcinate și bebelușii lor dacă se infectează cu COVID-19
  Avertisment CDC: cum sunt afectate femeile însărcinate și bebelușii lor dacă se infectează cu COVID-19

  Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a emis un avertisment de urgență legat de femeile însărcinate care suferă de COVID-19! Acestea se pare că au un...

  A avut 50 de mame, dar nicio familie! Povestea copilului închiriat pentru practică
  A avut 50 de mame, dar nicio familie! Povestea copilului închiriat pentru practică

  Nu toți copiii au parte de familii fericite, așa cum merită, iar copiii crescuți în orfelinate au trăit unele dintre cele mai triste povești de viață. Iată o poveste șocantă...

  Dr. Craiu: ”De dragul copiilor voștri, purtați mască! Spălați-vă pe maini! Mai mult de 8 din 10 copii au luat Covid de la familia lor!”
  Dr. Craiu: ”De dragul copiilor voștri, purtați mască! Spălați-vă pe maini! Mai mult de 8 din 10 copii au luat Covid de la familia lor!”

  ”Din păcate nu este o piesă de teatru, deși imaginea de mai jos este un afiș de spectacol...”, scrie Dr. Mihai Craiu pe Facebook, rugând părinții să fie responsabili...

  Co-parenting felin: două mame pisicuțe au grijă împreună de puii lor
  Co-parenting felin: două mame pisicuțe au grijă împreună de puii lor

  Oricât de haotice și obositoare ar fi rețelele de socializare, există un lucru cu care majoritatea oamenilor sunt de acord: internetul a fost creat pentru pisici. Un exemplu? Aceste...

  Încă un copil din România a pierdut lupta cu Covid-19
  Încă un copil din România a pierdut lupta cu Covid-19

  Un băiețel din Brașov în vârstă de 3 ani a murit după infecția cu COVID-19. Este al patrulea copil din România al cărui deces survine în urma infecției cu...

  Lege nouă: părinții cu SARS-CoV-2 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor
  Lege nouă: părinții cu SARS-CoV-2 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor

  Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat de presă că începând de luni, 13 septembrie, toți părinții infectați cu Covid-19 vor putea fi tratați în...

  © 2023 Qbebe