Meningita la copii: cauze, simptome, tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Meningita la copii reprezintă o afectiune extrem de gravă, potențial fatală, care necesită intervenție medicală imediată. Deoarece poate fi uneori confundată, în mod eronat, cu alte boli, este necesar să știi cât mai multe detalii despre ea. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și află care sunt simptomele,  dar și cum poate fi tratată și prevenită.

Meningita - ce este

Meningita reprezintă o inflamație a meningelui, membrana care căptușește creierul și coloana vertebrală. În majoritatea cazurilor este cauzată de o bacterie sau de un virus, dar poate fi cauzată și de anumite medicamente sau boli. Meningita bacteriană este cea mai periculoasă, mai ales dacă nu este tratată imediat, în schimb cea virală este deseori confundată cu gripa și rămâne nediagnosticată.

Meningita la copii- cauze

Multe din bacteriile și virusurile care cauzează meningita sunt destul de comune și asociate bolilor uzuale, fiind vorba de cele care infectează pielea, sistemul urinar sau gastrointestinal și tractul respirator și se pot răspândi în sânge la meninge prin lichidul cerebrospinal, lichidul care circulă în și în jurul măduvei spinării. În unele cazuri de meningita bacteriană, infecția se răspândește la meninge din cauza unei traume la cap sau a unei infecții locale grave cum este o otita medie sau o sinuzită.

Diferențiere a bacteriilor cauzatoare pe vârste:
- în cazul noilor născuți, cel mai des întâlnite cauze sunt Grup B streptococcus, Escherichia coli și mai rar Listeria monocytogenes
- în cazul copiilor mai mari Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) și Neisseria meningitidis (meningococcus) sunt cauze mai dese. Haemophilus influenza tip b (Hib) reprezintă o alta cauza a bolii, dar mai rar întâlnită din cauza existentei în prezent a unei imunizări specifice (vaccinuri).

În mod asemănător, multe virusuri pot conduce la meningita virală, inclusiv enterovirusuri (coxsackie și poliovirus) și virusul herpetic.

Altă clasificare a meningitei se referă la:

Meningita cronică
Microorganismele care se multiplică mai lent (precum fungii sau bacteria numită Mycobacterium tuberculosis) și invadează meningele pot cauza meningita cronică. Aceasta se dezvoltă pe durata a 2 săptămâni sau mai mult.
Simptomele care o caracterizează sunt similare cu acelea de meningită acută (precum dureri de cap, febră, vomă, confuzie etc.).

Meningita fungică
Este o formă rară de meningită și poate să mimeze simptomele meningitei acute bacteriene. Ea nu este contagioasă și afectează mai ales copiii care un sistemul imunitar foarte deteriorat. Dacă nu este tratată cu medicamente antifungice specifice, poate fi fatală.

Alte cauze ale meningitei, care nu sunt de natură virală sau bacteriană și sunt deosebit de rare se referă la: reacții adverse și alergii la diferite medicamente, un cancer preexistent sau o boală inflamatorie precum sarcoidoza (aceasta afectează mai ales tinerii și persoanele de vârstă medie, conducând la creșterea numărului de celule inflamatorii la nivelul diferitelor organe, în special la plămâni, pe piele, la ochi, pe ganglionii limfatici).

Meningita la copii- factori de risc

Aceștia sunt legați de :
• Lipsa efectuării unor vaccinuri- De pildă, dacă nu se vor face vaccinuri precum TB (sau BCG- contra meningitei tuberculoase) sau cel care protejează contra gripei de tip B, de pojar, de oreion, de poliomielită, de meningococi și de pneumococi, riscul de a se dezvolta o meningită este mai ridicat
• Un sistem imunitar compromis- De exemplu, copiii care suferă de diabet sau de afecțiuni care presupun administrarea de medicamente imunosupresoare (cu rol de a diminua sau suprima reacțiile imunitare, fiind folosite, de exemolu, în bolile autoimune), care au splina scoasă etc. sunt mai susceptibili la a se îmbolnăvi de meningită
• Vârsta- Medicii avertizează că mai ales copiii sub vârsta de 5 ani sunt mai vulnerabili în fața meningitei  

Meningita la copii - posibile complicații

Pot apărea convulsii (fiind necesară o medicație specifică), tensiune scăzută ce impune creșterea sa tot prin medicație sau probleme respiratorii fiind necesară ventilația artificială.

Meningita bacteriană poate conduce la probleme neurologice cum sunt pierderea auzului, afectarea vederii, convulsii și dificultăți de învățare. Din cauza problemelor auditive ce pot apărea, se impune un control ORL ulterior. Pot fi afectate însă și inima, rinichii și glandele suprarenale, în funcție de cauza infecției. În acest sens, o intervenție rapidă poate preveni aceste complicații ireversibile.  

Meningita la copii- simptome

Simptomele variază în funcție de vârstă și de cauza îmbolnăvirii. Acestea pot debuta subit sau chiar după câteva zile în urma unei alte infecții. Simptomele comune includ: febră , letargie (stare scăzută de conștiență), iritabilitate, durere de cap, fotofobie (sensibilitate a ochilor la lumina), gât înțepenit (sau imposibilitatea de a atinge pieptul cu bărbia), iritații ale pielii (în special pe față), convulsii, apetit scăzut.

Termometru electronic

Pot apărea și dureri de stomac, extremități reci, dureri articulare sau musculare, respirație rapida, greață și vărsături, confuzie și dezorientare.

Meningita la sugari poate avea drept simptome: icter (colorare în galben a pielii), amorțire a corpului și gatului, febra sau temperatura sub normal, apetit scăzut, un plânset ascuțit, fontanela bombată. Meningita virala tinde să semene cu gripa prin simptome că febra și durere de cap și poate fi atât de ușoară încât trece de la sine în decurs de 7-10 zile fară complicații sau tratament.

Doamna doctor Liliana Rusu, medic specialist pediatrie în cadrul Centrului Medical Nova Vita ne oferă următoarele informații:

„Meningita reprezintă o inflamație a membranelor care învelesc axul cerebro-spinal. Ea are manifestări clinice diferite, în funcție de vârstă copilului. Simptomele tipice sunt febra, cefaleea, fotofobia (îi deranjează lumina), vărsături și alterarea de diferite grade a stării de conștienta, uneori chiar convulsii, alaturi de semnele clinice de iritație meningeana cum este rigiditatea cefei.
Cefaleea din meningită este de obicei intensă, nu cedează la tratamentul antialgic obișnuit și este însoțită de unul sau mai multe din simptomele prezentate mai sus”.

Citește și: Cum sa recunosti semnele de meningita la copii

Meningita  la copii- diagnostic

În primul rând medicul va analiza temperatura, tensiunea, respirația, pulsul și oxihemoglobina (cantitatea de oxigen din sânge). În general, simptomele cum sunt iritația pielii și amorțirea gatului sunt elocvente pentru medic și se administrează de urgență antibiotic intravenos. Dar pot urma și o puncție lombară (extragerea de lichid spinal din coloana vertebrala pentru a identifica microbul), o tomografie (dacă este o presiune craniană crescută, un abces al creierului sau  probleme neurologice), precum și o radiografie (pentru a identifica infecțiile pulmonare).

Poate fi necesara și inserarea unei perfuzii pentru administrarea de lichide intravenos (pentru a înlocui lichidele pierdute prin febră, transpirație, vărsături și apetit scăzut) și uneori o proba de urină, daca este suspectată și  o infecție urinară.

Meningita  la copii- tratament

Deseori meningita impune spitalizare, dar există și situații în care recuperarea poate fi realizată acasă. În cazul meningitei virale este suficientă administrarea de analgezice, presupunând medicamente cum sunt acetaminofen sau ibuprofen pentru durere și/sau febră și, bineînțeles, un consum sporit de lichide.

Antibioticele sunt prescrise doar în cazul meningitei bacteriene, în caz contrar putând conduce la o rezistenta sporită a microbilor. Meningita bacteriană poate necesita și medicație pentru reducerea presiunii intracraniene, cum sunt corticosteroizi (dexametazona), anticonvulsive în cazul în care există și convulsii, terapie cu oxigen (intubare sau mască de oxigen), în cazul în care sunt probleme cu respirația și adeseori teste de sânge pentru a monitoriza evoluția bolii. Deoarece este o afecțiune potențial fatală, copilul trebuie monitorizat și ulterior (după externare/vindecare) pentru a urmări evoluția stării de sănătate.

Doamna doctor Liliana Rusu, medic specialist pediatrie în cadrul Centrului Medical Nova Vita ne precizează următoarele:

„Meningitele reprezintă o urgență majoră a patologiei infecțioase, ele trebuie recunoscute și pacienții îndrumați către secțiile de boli infecțioase. Tratamentul combină de asemenea măsuri igieno-dietetice cu tratamentul antiinfecțios, antiinflamator și depletiv cerebral”.

Citește și: Rezistența la antibiotice a copiilor: informații vitale de la medic

Meningita la copii- prognostic

Specialiștii atrag atenția asupra următorului fapt: chiar și cu un tratament efectuat la timp, un procent cuprins între 5-25% dintre nou-născuții cu meningită bacteriană mor.
În ceea ce-i privește pe copiii mai mari, rata mortalității variază între 3-5% când este vorba despre o meningită produsă de Haemophilus influenzae tip B, de aproximativ 5-10% când este o meningită virală și de aproximativ 10-20% când este prezentă o meningită bacteriană produsă de Streptococcus pneumoniae.

Referitor la rata de apariție a complicațiilor după o meningită, situația arată în felul următor: cam 20-50% dintre nou-născuții care supraviețuiesc unei meningite se pot confrunta, de exemplu, cu deteriorarea sau pierderea auzului, dar și cu dizabilități intelectuale, tulburări de coordonare și echilibru etc.. De asemenea, cam 30% dintre ei pot avea de suferit din cauza dificultăților de învățare, de o pierdere temporară a auzului sau a convulsiilor ocazionale.

Cam 15-25% dintre copiii mai mari pot să aibă de suferit din cauza unor complicații precum pierderea auzului, dificultăți de învățare sau convulsii.

Meningita la copii- prevenție

Deoarece majoritatea cauzelor meningitei, fie bacteriene sau virale, se datorează infecțiilor care sunt contagioase, transmiterea are loc prin fluide din gatul și nasul cuiva care este infectat, eliminate fie prin tuse, ras sau strănut. Pot fi contactate fie prin inspirarea lor sau atingerea lor și apoi atingerea propriului nas sau guri, fie prin împărțirea veselei, a prosoapelor sau chiar a materiilor fecale (în cazul copiilor mici). De obicei se transmite intre persoane cu contact apropiat cum sunt cei care locuiesc împreună sau care efectuează în comun aceleași activități, și nu prin contact ocazional.

Prin urmare, igiena reprezintă un aspect esențial de care trebuie să tina cont copiii, spălându-se cât mai des pe mâini, înainte de masa sau după folosirea toaletei și evitând copiii cu semne de boală. Unii medici administrează preventiv antibiotice dacă se cunoaște contactul cu un alt copil bolnav de meningită.

Apoi, în prezent este disponibil un vaccin special care protejează împotrivă Hib, pojar, oreion, poliomielita, meningococi și pneumococi. Doctorii recomanda administrarea la vârstă de 11 ani, cu un rapel la 16 ani, fiind denumit vaccin cvadrivalent meningococic, mai ales daca copiii merg în cămin universitar sau în alt loc unde vor sta împreună cu adolescenți, dar este indicat și copiilor mai mici, între 6 săptămâni și 10 ani care prezintă risc de probleme medicale sau celor care călătoresc în țări unde meningita este des întâlnită.

Este disponibil și vaccinul TB (denumit BCG) , inclus în programul national de vaccinări obligatorii administrat în doza unică la naștere care asigură protecția copiilor în mod special împotrivă meningitei de tip TB (meningita tuberculoasă) și care poate prezenta un rapel în jurul vârstei de 13-14 ani.

Efectuarea unui vaccin

Doamna doctor Liliana Rusu, medic specialist pediatrie in cadrul Centrului Medical Nova Vita ne mentioneaza:

„Masuri de profilaxie:
-Regim de viață sănătos, consum zilnic de fructe și legume proaspete pentru aportul de vitamine și minerale, evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea intemperiilor
-Evitarea aglomerațiilor (sugari, copii mici în spermarketuri)
-Imunoprofilaxia (vaccinarea)
-Prezentarea la medic la primele semne de boală sau în caz de evoluție nefavorabilă sub tratament
-Tratamentul corect al infecțiilor de căi respiratorii superioare”.

Meningita la copii - de reținut

Nu asteptați să apară iritația pielii pentru a apela la medic.
Nu toți copiii prezintă aceleași simptome (care pot apărea în orice ordine).
Septicemia (infectie generalizată) poate aparea, prin urmare bazați-vă pe instinctul părintesc și apelați la medic.

Mulțumim doamnei doctor Liliana Rusu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Tu știai până  acum  cât  de periculoasă poate fi o meningită?

Surse:
www.kidshealth.org; www.meningitis.org; www.children.webmd.com; www.emedicinehealth.com,www.msdmanuals.com, www.stanfordchildrens.org, www.mayoclinic.org

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament
  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament

  Hernia hiatală reprezintă o afecțiune caracterizată prin trecerea unei părți a stomacului din abdomen în torace prin diafragmă. Unii copii se nasc cu această problemă...

  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

  Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

  Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament
  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament

  Sarcina oprită în evoluție reprezintă o complicație cu care nu își dorește să aibă de-a face nicio gravidă, fiind cauzată de o infecție, de o problemă cu placenta, un...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

  Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

  Bromhidroza: cauze, simptome și tratament
  Bromhidroza: cauze, simptome și tratament

  Bromhidroza este o afecțiune care cauzează numeroase simptome neplăcute și poate afecta în mod considerabil calitatea vieții pacientului. Află, mai jos, ce este bromhidroza, care...

  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

  Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

  © 2023 Qbebe