Mituri despre deformările coloanei la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deformările coloanei la copii apar din cauze extrem de diverse și necesită atenție maximă deoarece pot pune în pericol buna dezvoltare corporală. Vei afla aici mai multe informații despre cauze, simptome, precum și mod de diagnostic, iar specialistul îți va demonta cele mai des întâlnite mituri despre această problemă de sănătate.

Deformările coloanei la copii

Privită din spate, coloana vertebrală ar trebui să se situeze chiar în mijlocul spatelui. Coloana vertebrală normală este puternică și mobilă, fiind formată din mici oase suprapuse alături de discuri, unul peste celălalt. Deși poate varia în mărime și formă de la o persoană la alta, o coloană sănătoasă are niște curburi aparte care ne ajută să mergem, să stăm în echilibru, să stăm în picioare sau jos, să ne răsucim - o gamă de mișcări complexe. Atunci când este privită din lateral, o coloană sănătoasă are niște curburi discrete, care o ajută să absoarbă stresul rezultat în urma mișcării corporale. Dacă curburile acestea devin prea accentuate poate fi vorba despre o problemă de sănătate.

Când se formează în mod normal curburile coloanei vertebrale? Intrauterin - în timpul dezvoltării fetale (se dezvoltă curburile primare - de la nivel toracic și sacral), în primi ani de viață - toți copiii încep viața cu o coloană sub forma literei C. Curburile secundare (cervicală și lombară) se dezvoltă pe măsură ce devin capabii să își ridice capul (cervical), să se ridice (cervical), să se târască, să stea în picioare și să meargă (lombar). Apoi în copilărie curburile naturale ale coloanei continuă să se dezvolte formând o coloană normală. 

Există însă anumite afecțiuni la nivelul coloanei cu impact important, fie în prima parte a copilăriei, mai târziu sau chiar înainte de naștere; curbura coloanei este mai mare decât ar trebui să fie. În alte situații coloana poate fi rotită sau răsucită, coastele ajungând să formeze o curbă multidimensională care poate afecta respirația.

Cauze pentru deformările coloanei la copii

Există o gamă mare de probleme de sănătate care pot determina o curbură mai mare a coloanei sau o aliniere precară. Deformările congenitale (înainte de naștere) apar atunci când oasele sau vertebrele nu reușesc să se dezvolte în sarcină corespunzător (de exemplu, displazia osoasă). Unele deformări se datorează leziunilor sau traumelor repetate precum leziuni sportive, iar altele sunt cauzate de tumori spinale maligne sau benigne. De asemenea, există deformări de origine neuromusculară - asociate cu o afecțiune precum paralizie cerebrală sau spina bifida. Alte asocieri cunoscute: asociate afecțiunilor metabolice (chimie internă a corpului), asociate tulburărilor țesutului conjunctiv, asociate diferențelor din lungimea picioarelor, leziunilor măduvei cu paralizie și asociate infecției. Nu în ultimul rând, există și deformări ale coloanei (cum este scolioza idiopatică) care nu au cauză cunoscută și nu sunt asociate cu o boală subiacentă.

deformarile coloanei la copii

Semne și simptome

În funcție de vârsta copilului și de gravitatea afecțiunii, deformările pot cauza o serie de simptome, inclusiv: înălțime inegală a umerilor, capul nu este centrat cu restul corpului, talie inegală, pelvis înclinat, dificultăți în respirație, probleme în mers, spate aplecat (cifoză), durere de spate. Deoarece este posibil ca multe dintre simptomele specifice deformărilor coloanei să se suprapună, un diagnostic corect și o monitorizare îndeaproape sunt esențiale în planificarea planului potrivit de tratament.
Pentru a diagnostica cauza care a condus la deformarea coloanei, medicul va desfășura o examinare fizică riguroasă, inclusiv o examinare a tuturor sistemelor din organism. Pot fi necesare investigații imagistice cum sunt radiografii, tomografii sau RMN pentru confirmarea diagnosticului.

Mituri despre deformările coloanei la copii

- Intervenția chirurgicală la nivelul coloanei este extrem de riscantă și conduce adesea la paralizie
Adevărul este că în prezent acest tip de intervenții au un procent de siguranță de 98%. Studiile de nivel mondial au demonstrat că riscul este mai mic de 1% în majoritatea cazurilor și aproximativ 2% în cazurile grave
- Intervenția chirurgicală pentru corectarea deformării coloanei trebuie realizată doar după vârsta de 18 ani
Cu ajutorul tehnicilor și instrumentelor din prezent, deformările pot fi în prezent corectate la copii încă de la 1-2 ani. Este important de remediat problema cât mai rapid pentru a împiedica evoluția curburii dincolo de 80-100 grade, când poate deveni potențial fatală
- Durerea cauzată de o deformare a coloanei afectează doar spatele
Durerea poate să se localizeze oriunde, începând de la zona superioară a spatelui, zona inferioară a spatelui și uneori chiar la nivelul picioarelor. Există pacienți care se confruntă cu compresia nervilor din zona inferioară a spatelui.
- Operația este singura variantă de tratament pentru o coloană deformată
Intervenția este doar eptnru corectarea durerii, dar există multe alte tratamente pentru durere care trebuie încercate inițial, inclusiv fizioterapie. Operația este indicată doar în cazurile în care durerea resimțită este mult prea severă sau impactul asupra calității vieții semnificativ.

deformarile coloanei la copii

Doamna doctor Valentina Contanu, medic ortoped pediatru la Clinica CRON-Phoenix completează:

"Din păcate, există multe mituri și prejudecăți legate de prevenirea și tratarea deformărilor coloanei la copii. Acestea se perpetuează din generație în generație, rezultatul fiind faptul că țara noastră are un număr mare de copii cu scolioză ce ajung târziu la doctor și care nu sunt tratați corespunzător.
Primul mit este că statul aplecat la birou duce la deformarea coloanei. Acest fapt nu se întâmplă decât dacă copilul are o predispoziție genetică sau un dezechilibru muscular, astfel că nu poziția este principala cauză în dezvoltarea nesănătoasă a coloanei vertebrale.

Un alt mit este unul perpetuat chiar și de unii medici, și anume faptul că purtarea zilnică a unui ghiozadan greu duce la apariția deformărilor de coloană. Având în vedere că, din toți copiii din România, doar un anumit procent va suferi de scolioză, în condițiile în care greutatea ghiozdanului este aproximativ egală, nu putem vorbi de o corelare. De asemenea, în trecut ghiozdanele erau mult mai grele, însă proporția copiilor ce sufereau de scolioză era aceeași.
Cele mai mari nelămuriri există însă când e vorba de legătura dintre sport și deformările coloanei vertebrale la copii. Mulți părinți sunt îngrijorați că practicarea unei activități fizice intense sau a unui sport de performanță poate duce la deformarea coloanei din cauza efortului intens.

Sunt, într-adevăr, anumite activități sportive care solicită predominant doar o anumită parte a corpului, precum tenis, baschet, handbal, sau alte activități care suprasolicită coloana ca baletul, dansul sportiv sau echitația.
Tot legat de sport, o recomandare foarte des întâlnită pentru copiii cu scolioză este că aceștia să practice înotul. În anumite contexte, de regulă alături de alte forme de terapie, înotul este într-adevar benefic. În ultimii ani înotul se recomandă din ce în ce mai mult pentru orice afecțiune ortopedică, însă trebuie înțeles că nu este un leac-minune și nefăcut în contextul unui tratament mai larg poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului.
Ultimul mit des întâlnit despre deformările coloanei la copii este ideea că orice copil ce stă cocoșat suferă de o deformare a coloanei. Dacă copilul își poate corecta singur poziția corpului atunci când i se cere asta, înseamnă că problema este mai mult una de atitudine și cel mic poate fi învățat să stea drept. În cazul unui deficit muscular i se recomandă kinetoterapia pentru o tonofiere a musculaturii pentru că aceste atitudini să nu se transforme în deformări reale." 

Recomandarea specialistului 

"Părinții ar trebui în primul rând să își examineze din când în când copiii și să aibă încredere în intuiția lor când au o suspiciune în ceea ce privește sănătatea copiilor lor și să meargă la medicul specialist. De asemenea, cât sunt încă în creștere, este nevoie de un consult ortopedic pe an în care să se verifice postura și mersul pentru prevenție.
Pentru a verifica sănătatea coloanei, le recomand părinților să își privească astfel copiii: de la spate, stând în picioare și cu mâinile pe lângă corp. Aceștia trebuie să observe că umerii copilului sunt la același nivel, omoplații sunt simetrici, iar din față sternul să fie plat și toracele simetric reprezentat în stânga și în dreapta sternului.
Dacă ceva nu pare cum ar trebui să fie, fie că umerii nu sunt la același nivel, sau o parte a toracelui este poziționată ușor diferit față de cealaltă parte, copilul are un mers șchiopătat sau legănat și în general se observă orice asimetrie, o vizită la ortoped este recomandată"
, încheie doamna doctor Valentina Contanu. 

 

Surse: www.chop.edu; www.childrenshospital.org; www.mountsinai.org; www.pennmedicine.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
  7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

  Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

  Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor
  Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor

  Ca proaspătă mămică, este firesc să te simți uneori copleșită de avalanșa de sfaturi și recomandări primite de la cei din jur despre cum ar trebui să îți îngrijești...

  15 mituri despre celulită. Care sunt adevărate și care nu!
  15 mituri despre celulită. Care sunt adevărate și care nu!

  Celulita, acel aspect neplăcut al pielii cu care cel mai probabil marea parte dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață poate fi diminuat, dacă știm exact cum. Deși...

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”
  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

  ”Dar un copil când faci?” - o întrebare simplă, dar destul de dureroasă pentru o femeie care nu poate rămâne însărcinată sau care a pierdut o...

  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii
  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii

  25 de povești, scrise de copii cu vârste între 6 și 11 ani, au fost adunate într-un eBook de către Editura Didactica Publishing House, într-un demers de promovare...

  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

  Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii
  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii

  Dupa aproape un an de pandemie si copiii au o mare nevoie de socializare, de joaca, de o lume de basm!

  © 2022 Qbebe