Prevenția virozelor: sfatul medicului ORL

Prevenția virozelor: sfatul medicului ORL

Irina Olteanu - Redactor Senior

Prevenția virozelor la copii implică o serie de măsuri igienico-sanitare, precum și modificări în ceea ce privește stilul de viață. În sezonul rece în special, părinții conștientizează cu adevărat cât de adevărate sunt vorbele: este mai ușor să previi decât să tratezi. Parcurge cu atenție informațiile pe care ți le oferim și recomandările specialistului nostru.

Informații despre prevenția virozelor respiratorii

Dezvoltarea problemelor de sănătate la nivelul aparatului respirator reprezintă un aspect normal în rândul copiilor (infecții de natură virală), deoarece sunt adeseori expuși la persoane purtătoare de infecții și nu și-au consolidat sistemul imunitar. Nu există nicio modalitate sigură de a preveni aceste îmbolnăviri în ceea ce privește bebelușii și copiii de vârstă mică; bebelușii mai ales sunt expuși unui risc mare de complicații, prin urmare este indicat să faci tot posibilul să reduci riscul de dezvoltare a unei infecții:
- Dacă te confrunți cu o infecție respiratorie (răceală sau gripă) sau ai în grijă o persoană cu o infecție respiratorie, spală-te pe mâini înainte de a te ocupa de copil. În acest mod elimini microbii de pe ele precum și previi răspândirea acestora la copilul tău
- În cazul în care copilul tău a intrat în colectivitate, învață-l să respecte la rândul său regulile de igienă: să se spele pe mâini mai ales înainte de masă și să evite să ducă mâna murdară la nas, gură sau ochi
- Imunizările de tipul vaccinurilor contribuie la prevenirea virozelor respiratorii, și anume vaccinul antipneumococic și vaccinul antigripal. Trebuie subliniat faptul că gripa este singura infecție respiratorie prevenibilă prin vaccinare care se realizează anual la copii cu vârsta de peste 6 luni. Aceasta devine deosebit de importantă în rândul celor cu afecțiuni ale inimii sau plămânilor (fibroză chistică și astm), diabet, insuficiență renală și siclemie. În plus, copiii cu sistem imunitar slăbit (virusul HIV și cei care urmează chimioterapie) ar trebui să fie vaccinați.
- Alăptează copilul pentru cel puțin 6 luni, dacă este posibil (alăptarea ajută la reducerea numărului de probleme respiratorii, conform studiilor științifice)
- În cazul în care ai mai mulți copii, iar unul/mai mulți dintre ei sunt bolnavi, încearcă dacă este posibil să îi ții în încăperi separate, în special pe perioada somnului
- Nu fuma sau nu folosi produse de tutun în apropierea copilului (în mașină sau în casă). Iar dacă deja fumezi, încearcă să renunți la acest viciu. Fumatul pasiv irită membranele mucoase din nasul, sinusurile și plămânii copilului și crește riscul de infecții respiratorii.
- Nu oferi unui copil de vârstă mică (sub 3 ani) un obiect de dimensiune mică care poate fi înghițit sau inhalat, precum nuci, popcorn, bomboane sau jucării mici. Un obiect inhalat poate conduce la o infecție respiratorie.

preventia virozelor

Studii legate de prevenția virozelor respiratorii

Infecțiile tractului respirator constituie una dintre principalele probleme de sănătate în rândul copiilor. Din acest motiv a fost studiat impactul unor modificări în prevenirea apariției acestora. Astfel, s-a demonstrat că un consum de probiotice (bacteriile care colonizeaza intestinele și influențează echilibrul intestinal microbian) poate reduce incidența infecțiilor respiratorii în rândul copiilor. Studiul desfășurat în anul 2016 a implicat un număr de copii (date preluate de la 23 de cercetări, respectiv 6269 copii cu vârsta 0-18 ani) care au experimentat cel puțin 1 episod de infecție respiratorie, durata episoadelor de îmbolnăvire, numărul de zile de îmbolnăvire și absenteismul de la școală/grădiniță în urma infecției. Consumul de probiotice a scăzut semnificativ numărul de subiecți cu cel puțin 1 episod de infecție respiratorie, numărul de zile de convalescență și numărul de zile de absenteism de la școală/grădiniță.
Un alt studiu a vizat efectul produselor imunostimulatoare (extracte din plante sau preparate sintetice) menite să crească apărarea sistemului imunitar contra îmbolnăvirilor respiratorii. Analiza a inclus 35 studii cu 4060 participanți, însă calitatea multor studii a fost precară, iar rezultatele diverse. Imunostimulatoarele au redus 1.24 infecțiile respiratorii într-un interval de 6 luni, echivalent unei reduceri cu 39% comparativ cu grupul placebo. Doar 20 studii au oferit date adecvate cu privire la efectele adverse asociate acestora (urticarie, greață, vărsături, durere abdominală și diaree).

Sfatul specialistului

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competență Endoscopie și Audiometrie pe care o puteți găsi în cadrul Clinicilor Medlife, dar și la adresa www.alertaorl.ro  ne-a oferit următoarele informații:

"Am un copil... și a ajuns la vârsta la care trebuie să îl dăm la creșă sau grădiniță. Într-adevăr îi face bine, învață multe lucruri utile, dar... pe de altă parte nu îi face bine pentru că răcește și tot răcește.... Faptul că îl ducem pe copil în colectivitate este un factor declanșator al virozelor și faptul că îl ducem prea repede în colectivitate (la o vârstă prea fragedă) când încă nu are sistemul imunitar foarte bine dezvoltat.  În colectivitate copiii răcesc mai mult pentru "că se înghesuie" pe un teritoriu mic mai multe categorii de germeni situați pe mucoasa respiratorie a copilului și se face schimbul mult mai ușor între ei. De exemplu, dacă un copil tușește în fața altuia sau strănută imediat germenii se transmit prin aer la cel din fața lui.

Ca să prevenim recidivarea virozelor ar trebui să se facă un triaj sever al copiilor la intrarea în grădiniță, să nu tușească, să nu strănute, să nu aibă nasul cu secreții și să nu aibă roșu în gât. Acestea ar fi condițiile pentru care copilul ar trebui trimis acasă, pentru a sta în convalescență.

Copiii aleargă și transpiră și își schimbă rapid temperatura corpului dacă trec dintr-o zonă cu soare într-o zonă umbrită, prin urmare copiii ar trebui supravegheați astfel încât să fie îmbrăcați corespunzător vremii de afară. Toamna, chiar dacă este soare, ar trebui îmbrăcați mai gros inclusiv cu o căciuliță subțire pe cap. Când vin de afară trebuie imediat schimbate hainele pentru că corpul să fie uscat nu umed de la transpirație.

preventia virozelor
O altă metodă de prevenție a apariției virozelor este "suflatul nasului"; nasul imediat face secreții, muci că ieșim afară un pic și este răcoare sau că schimbăm temperatura mediului ambiant rapid și dacă nu scoatem secrețiile nazale imediat afară din nas acestea vor ajunge în urechi și în gât și așa ne trezim dintr-odată cu otite medii și cu "roșu în gât". Prin urmare trebuie suflat nasul cât mai des și mai ales după ce venim de afară sau de la grădiniță.
Un alt motiv pentru care ar putea răci ușor un copil este bazinul de înot, faptul că nu sunt uscați pe corp și cap suficient de mult după ce au ieșit din bazin. După ce ieșim din bazin trebuie să stăm cel puțin 15 min în clădire ca să se echilibreze bine temperatura corpului. Dacă ieșim afară, la o temperatură de sub 23 grade cu un tegument umed și cald, se produce "un dezechilibru termic" al corpului și se sensibilizează mucoasa respiratorie astfel încât germenii se atașează mult mai repede și apar semne de viroză.
Frații între ei pot transmite foarte ușor virozele, prin urmare dacă unul dintre copii a răcit acesta ar trebui izolat de celălalt.
O altă metoda de prevenție a virozelor este venirea la doctor sau instituirea unui tratament corect de la primele semne de viroză. În principiu nu merge "avem imunitate, luptă organismul". Din păcate în zilele noastre, în mediul poluat în care trăim nu mai avem imunitate și atunci trebuie să ne ajutăm cu medicamente. Prin urmare, dacă luăm un tratament din start semnele virozei se stopează și nu evoluează. Cu cât așteptăm mai mult, să treacă de la sine, cu atât va fi mai greu de tratat și tratamentul va fi mai complex.
Prin urmare, veniți la medicul pediatru sau ORL-ist la primele semne de viroză și tineți copilul în casă și departe de colectivitate."

În final trebuie subliniat faptul că un rol semnificativ în procesul de prevenire al unei viroze îl joacă și un diagnostic timpuriu, precum și îmbunătățirea alimentației și a mediului de viață al copilului.

Mulțumim doamnei doctor Ana Maria Apostol pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: www.hse.ie; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.webmd.com; www.cochrane.org

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"
    Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"

    Mihai Craiu, un pediatru cunoscut din România avertizează despre pericolele bolilor virale din acest sezon rece. Medicul a anunțat că începând cu luna noiembrie, vom...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: „10 comprimate de paracetamol pot fi mortale”
    Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: „10 comprimate de paracetamol pot fi mortale”

    Spitalele și cabinetele medicale sunt pline de pacienți cu simptome de gripă sau viroză. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății Alexandru Rafila declara că România...

    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru
    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru

    Un copil de 13 ani din județul Suceava a fost mușcat de viperă în curtea propriei case. Animalul a ieșit de sub un coteț și l-a mușcat de picior, în timp ce acesta se juca...

    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"
    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"

    Încrederea unei femei de 34 de ani este spulberată după ce află că tatăl ei este medicul ginecolog care a efectuat procedura de inseminare artificială a mamei sale! Acum...

    Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical
    Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical

    Infertilitatea, sarcinile pierdute și imposibilitatea de a aduce pe lume încă un pui a determinat o femeie să ceară opinia avizată a unui specialist în domeniu. Diagnosticul...

    Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața
    Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața

    Pe măsură ce copilul crește și devine din ce în ce mai autonom, o zicală devine din ce în ce mai pregnantă în sufletul unui părinte: ”a avea un copil este ca...

    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

    Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

    © 2024 Qbebe