Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Răspunsurile ginecologului la 10 întrebări de la mame cu fete adolescente. Prima vizită și primele temeri

Prima vizită la medicul ginecolog este un moment important pentru orice adolescentă. Mamele ajung însă deseori să fie mai îngrijorate și mai agitate decât fetele. Pentru a face cu brio față acestui moment am pregătit o listă de întrebări pe care i le poți adresa medicului, precum și răspunsurile primite din partea specialistului.

Prima vizită la medicul ginecolog

Fetele ar trebui să meargă prima dată la medicul ginecolog între 13-15 ani. Majoritatea fetele au intrat până la această vârstă în pubertate, prin urmare este un moment optim să verifici dacă organismul funcționează corect în ceea ce privește sănătatea reproductivă. Deoarece sistemul reproducător este ascuns în interiorul corpului, nu poți afla întotdeauna dacă există sau nu o problemă.

Dacă există probleme precum menstruație abundentă sau lipsă, durere sau mâncărime la nivel vaginal, scurgere vaginală este esențial ca fata ta să fie consultată de medic, indiferent de vâstă. Majoritatea fetelor nu au nevoie de examinări ale sânilor până la vârsta de 21 de ani, însă dacă există un istoric familial de cancer mamar, se poate impune și acesta.

prima vizita la ginecolog

Iată ce întrebări este posibil să primească o adolescentă la prima consultație ginecologică:

 •  Data ultimei menstruații (data de începere și cât a durat)
 •  Potențiale probleme de sănătate (diabet sau astm)
 •  Medicamente pe care le ia
 •  Alergii pe care le are
 •  Stil și obiceiuri de viață (exercițiu fizic sau fumat)
 •  Istoric familial al problemelor de sănătate
 •  Dacă a avut activitate sexuală (indiferent ce tip – vaginal, oral sau anal)
 •  Dacă folosește metode contraceptive și ce fel de metode

De asemenea, adolescenta va fi cântărită și i se va măsura tensiunea arterială. Medicul va efectua o verificare a sânilor pentru a evalua dacă se dezvoltă normal. Va examina și organele reproductive externe și îi va explica ce rol are fiecare; dacă se impune examinare pelviană/internă (de obicei nu este necesară) va fi o senzație inconfortabilă, dar este important să respire profund și să se relaxeze. Pentru fetele care sunt active sexual pot fi recomandate teste și investigații pentru anumite infecții cu transmitere sexuală.

Este normal să fie agitată înainte de consultație, motiv pentru care ar fi util să discute cu un părinte sau cu o persoană de încredere. Adolescenta trebuie să știe că toate informațiile pe care le va dezvălui medicului vor rămâne confidențiale.

Fetele ar trebui să fie consultate de un ginecolog pentru a învăța despre corpurile lor și pentru a se familiariza cu acest gen de consultații, chiar dacă nu se confruntă cu probleme de sănătate; se urmărește dezvoltarea normală și, desigur, prevenția. Pentru a ușura interacțiunea medic-pacient, este indicat ca adolescenta să pregătească o listă cu eventualele întrebări /nelămuriri pe care le are.

adolescenta la ginecolog

Răspunsurile ginecologului

Dr. Marilena Băluță, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicii Medicum și embriolog senior

 1. Când trebuie făcută prima vizită la ginecolog și ce se întâmplă atunci? Patologia ginecologică poate apărea încă de la naștere. Sunt patologii care se asociază cu vârsta. Pentru că nu există specialitatea de ginecologie pediatrică, mămicile se adresează în perioada copilăriei medicului pediatriu. Odată cu menarha (prima menstruație), mamele se adresează ginecologului. Dacă am trecut cu bine perioada copilăriei și adolescenței, primul consult ginecologic ar trebui început la vârsta de 16 ani. Spun 16 ani pentru că este vârsta legală la care o tânără se poate adresa ginecologului fără a fi nevoie de consimțământul unuia dintre părinți.  Ideal ar fi ca primul consult/consiliere ginecologic/ă trebuie făcut înainte de începerea vieții sexuale pentru a beneficia de informații corecte de la un specialist. În cadrul discuției, trebuie atinse subiecte care țin de igiena organelor genitale, bolile cu transmitere sexuală, metode de contracepție, prevenția și metodele de screening a cancerelor ginecologice, vaccinarea HPV și, nu în ultimul rând, despre perioada fertilă. Sunt din ce în ce mai multe femei care își doresc copii la vârste înaintate, fiind dificil sau chiar imposibil de obținut un copil cu ovocite proprii.
 2. Când poate (fata/adolescenta) să folosească tampoane interne? Alegerea tampoanelor pe care le folosim trebuie să țină cont de confort și siguranță și mai puțin de reclame. Folosirea tampoanelor interne sau a cupelor menstruale de către virgine poate produce leziuni. De aceea este de preferat să se folosească tampoanele externe.
 3. Ce produse de igienă intimă sunt recomandate? Multe dintre patologiile ginecologice sunt asociate cu produsele de igienă și modalitatea lor de folosire. Folosirea excesivă a igienei intime, în special dușurile vaginale fără indicație, modifică flora vaginală cu rol de protecție împotriva infecțiilor vaginale, modifică pH-ul vaginal, creând un mediu propice de înmulțire a bacteriilor. De asemenea, produsele de igienă intimă - fie că vorbim despre săpunuri, geluri de duș sau tampoane pot dezvolta alergii. Pentru igiena intimă trebuie folosite produse cu pH neutru.
 4. Când este în regulă să se epileze (mai ales inghinal)? Așa cum am scris și mai devreme, trecerea de la copilărie la adolescență vine cu modificări fizice și psihologice vizibile pentru tânără. Ele mai sunt influențate și de mediul și anturajul tinerei - discuțiile cu colegele, reviste, mediile de socializare etc.  Epilarea părului în exces se poate face când acesta începe să deranjeze. Nu există o vârstă minimă la care tânăra poate folosi produse pentru epilare. În schimb, metodele de epilare definitivă, se recomandă a fi folosite dupa maturizarea sistemului endocrin pentru a se putea bucura de eficiența metodei.
 5. Ce facem dacă își începe viața sexuală? În niciun caz nu intrăm în panică și nu aplicăm pedepse. Trebuie discutat deschis despre ce urmează. Despre metodele de contracepție, despre bolile cu transmitere sexuală. Dacă mama nu poate atinge subiectele sau nu există o comunicare bună, este de preferat ca această discuție să se facă într-un cabinet de planning familial, unde informțiile vin de la specialist.
 6. Ce metodă de control a sarcinii este cea mai potrivită? Nu putem spune că există „o metoda potivită”. Metoda de contracepție se alege în mod corect, după discuția cu un specialist. Piața abundă de metode contraceptive, dar ele trebuie alese în urma unui control.
 7. De la ce vârstă se recomanda examenul Papanicolau? Screening-ul pentru Papanicolau, conform ghidurilor, trebuie să înceapă de la 21 de ani. Este de preferat ca mămicile să-și vaccineze pentru HPV atât fetițele, cât și băieții. Cancerele în care este implicat Virusul Human Papiloma sunt singurele cancere care pot fi prevenite prin vaccinare. Între 21 și 29 de ani este suficintă testarea prin Papanicolau o dată la trei ani. Între 30 și 65 de ani, femeile pot face dubla testare - Papanicolau și genotipare HPV o dată la 5 ani sau Papanicolau o dată la trei ani.
 8. Cât de des trebuie să vină la consultație adolescenta? În mod normal, se face o evaluare ginecologică o dată pe an. Această evaluare trebuie să includă consult ginecologic și ecografie mamară.
 9. Este nevoie să își examineze sânii (la fel ca femeile adulte)? Autoevaluarea sânilor este o medoda ușoară și eficientă pentru descoperirea formațiunilor patologice, dar poate fi târziu atunci când vorbim despre un cancer. La femeile cu sânii mari autopalparea poate să nu vină cu informații. De aceea, o ecografie mamară poate vedea ce nu se palpează.
 10. Ce ar trebui să știe adolescenta cu privire la menstruație? Când ar trebui să se îngrijoreze? Menstruația este parte din fiziologia aparatului genital. La adolescente poate fi mai abundentă și „dureroasă” și se datorează, de cele mai multe ori, sistemului genital imatur. Fluxul menstrual normal este între 30-80 ml. Sigur orice ”exces” trebuie să ducă tânara la ginecolog pentru a exclude o patologie genitală.

Surse:www.acog.org, https://queenvlife.com, https://kidshealth.org

Ghid pe vârste: cum îți pregătești copilul pentru vizita la medic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Semnal de alarmă: Mamele minore și copiii lor: 12.906 adolescente sub 19 ani sunt la prima naștere, 3.657 la a doua și 673 la a treia
  Semnal de alarmă: Mamele minore și copiii lor: 12.906 adolescente sub 19 ani sunt la prima naștere, 3.657 la a doua și 673 la a treia

  Copiii născuți de mame minore sunt vulnerabilizați atât social, cât și medical, în multe cazuri vorbind despre nașteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical. Cu...

  Cifre dramatice: 1 din 20 de adolescente este victima unui viol
  Cifre dramatice: 1 din 20 de adolescente este victima unui viol

  Una din 20 de fete adolescente, cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, a fost victima unui viol, potrivit un raport UNICEF citat de Mediafax.

  10 intrebări pe care să nu i le pui niciodată unei mame
  10 intrebări pe care să nu i le pui niciodată unei mame

  Ca proaspătă mămică, sunt o mulțime de lucruri noi cărora trebuie să le faci față. Cineva spunea că maternitatea este cea mai dificilă „meserie" din lume. Nopți...

  Kaufland România aduce tinerelor mame Primul zâmbet, cutia cu lucruri necesare în primele zile de viață ale copilului
  Kaufland România aduce tinerelor mame Primul zâmbet, cutia cu lucruri necesare în primele zile de viață ale copilului

  Kaufland România, în colaborare cu Organizația Salvați Copiii, a lansat astăzi proiectul Primul Zâmbet, prin care oferă mamelor din 30 de maternități din întreaga țară cutii...

  Mamele adolescente - un fenomen cu implicații sociale Salvați Copiii atrage atenția asupra necesității unor programe pe termen lung
  Mamele adolescente - un fenomen cu implicații sociale Salvați Copiii atrage atenția asupra necesității unor programe pe termen lung

  Fenomenul mamelor adolescente rămâne unul alarmant în România, în condițiile în care rata mortalității infantile este de aproape trei ori mai mare în cazul acestora decât în...

  8 întrebări pe care să NU le pui când întâlnești educatoarea sau învățătoarea copilului tău pentru prima oară
  8 întrebări pe care să NU le pui când întâlnești educatoarea sau învățătoarea copilului tău pentru prima oară

  Momentul în care copilul tău începe grădinița sau școala este unul important. Din acest motiv există câteva lucruri de care este bine să ții cont și să nu le spui...

  15 intrebari despre mama si cele mai emotionante raspunsuri ale copiilor
  15 intrebari despre mama si cele mai emotionante raspunsuri ale copiilor

  Intrebarile pe care ti le pune un copil te lasa de multe ori cu cura cascata. Indiferent cat sunt de mici, ei sunt tot timpul pregatiti. Nici la capitolul raspunsuri, copiii nu stau rau.

  © 2019 Qbebe