Retetele compensate si gratuite la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Retetele compensate si gratuite pentru copii sunt necesare majoritatii parintilor. Exista insa o multime de persoane care nu cunosc drepturile de care beneficiaza, modul de calcul al retetelor si, cel mai important, ce medicamente sunt subventionate, cel putin partial, de catre stat. Qbebe va vine in ajutor si va explica in detaliu toate aceste aspecte.

Informatii esentiale

In primul rand trebuie sa stiti ca atat gravidele, cat si copiii fac parte dintr-o categorie aparte, care beneficiaza de asigurare de sanatate gratuita conform Legii cadru 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii dupa cum urmeaza:

ART. 213*)
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca retetenu realizeaza venituri din munca;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

Astfel, indiferent ca parintii sunt sau nu angajati, platesc sau nu contributiile la bugetul de sanatate, cei mici au dreptul la o serie de gratuitati, precum servicii medicale, dar si medicamente.

In acest conditii, este esential ca pentru a beneficia de gratuitati copilul sa fie inscris in baza de date a unui medic de familie pentru ca, retineti, numai acesta este in masura sa elibereze retete (exista insa si o serie de medici specialisti care au posibilitatea sa faca acest lucru, insa sunt mai rar intalniti; din acest motiv parintii sunt deseori nevoiti sa apeleze la 2 cadre medicale distincte, in cazul in care medicul de familie nu este in masura sa ofere un diagnostic la momentul respectiv - fie nu este pediatru, fie afectiunea ii depaseste sfera de competenta).

In prezent, retetele pentru medicamente (spre deosebire de biletele de trimitere pentru diverse specialitati medicale care au pastrat acelasi format tipizat - respectiv in triplu exemplar: unul este pastrat de emitent, iar doua vor fi prezentate de pacient la medicul specialist) sunt de o perioada de timp (aproximativ 1 an) in format electronic. Mai exact, sunt tot sub forma de tipizat ce contine datele de identificare ale copilului si medicamentele recomandate (denumirea lor medicala-substanta activa), cat si un cod special ce poate fi citit in cadrul unei farmacii si stampilele cabinetului medical emitent (sunt extrem de importante; in lipsa acestora reteta nu este valida). Acest tip de reteta difera fata de cele din trecut prin posibilitatea fragmentarii retetei: in cazul in care farmacia in care ati decis sa prezentati reteta nu are pe stoc anumite medicamente, acestea vor ramane in sistem si puteti sa le ridicati de la oricare alta farmacie (care are contract cu CNAS al localitatii respective, desigur). Este important sa aveti copia dupa reteta originala (exista si farmacii care nu va vor elibera medicamentele in lipsa acesteia); retineti insa ca in cazul in care va confruntati cu o astfel de problema (lipsa stocului), farmaciile sunt obligate sa se aprovizioneze in decurs de 24, respectiv 48 ore (in functie de afectiune acuta sau cronica) cu medicamentul respectiv.

Doamna Anamaria, farmacist mentioneaza:

retete"Pentru a beneficia de aceste retete gratuite/compensate, parintii au obligatia de a face o programare la medicul de familie pentru un consult si ulterior pentru eliberarea unei astfel de retete. Din punctul meu de vedere, parintii trebuie  sa mearga la medic cu copilul inca de la primele semne de raceala si gripa sau o alta problema de sanatate pentru ca aceasta sa nu se agraveze si pentru a solicita eliberarea unei retete compensate/ gratuite, tocmai pentru a evita alte cheltuieli ulterioare. Daca unul dintre aceste medicamente nu se gaseste intr-o anumita farmacie, aceasta are obligatia ca in termen de 24/48, in functie de caz, sa ii aduca medicamentul respectiv (daca si pacientul este dispus sa astepte)."

Retetele explicate in detaliu

Apoi, un alt aspect important este modul de calcul al unei retete. In acest sens, exista doua site-uri care va pot ajuta sau cel putin va pot pregati cu privire la pretul estimativ al medicatiei pe care urmeaza sa o achizitionati http://www.cnas.ro/casmb/medication si http://medicamentecompensate.ro. Veti regasi in cadrul primului site, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, o lista de medicamente (de fapt mai multe liste) in functie de care au loc compensarile. Puteti afla in care din acestea se afla medicamentul de pe reteta chiar din cadrul sau (este trecut intr-o coloana aparte). Cel de-al doilea site va ajuta si sa aflati eventuale echivalente, dar si alte informatii utile, dispunand de un sistem de selectie avansat. De asemenea, trebuie sa subliniem faptul ca retetele care sunt eliberate pentru o faza acuta a unei boli sunt valabile doar 48 ore, iar cele pentru o faza cronica sunt valabile 30 zile, prin urmare trebuie ridicate de la farmacie intr-un interval cat mai scurt de timp. O alta problema cu care va puteti confrunta este cea legata de concentratiile medicamentelor: sunt diferite in cazul adultilor si al copiilor. Daca medicul greseste reteta in acest sens, farmacia nu va va elibera medicatia. Lunar, fiecare asigurat beneficiaza de un plafon maxim decontat de Casa de Asigurari de 330 lei, in cazul in care este depasit, diferenta va fi suportata de voi. La un interval periodic, Casa de Asigurari modifica lista de medicamente supuse compensarii, asadar puteti plati mai mult sau mai putin de la o luna la alta (unele medicamente sunt adaugate in lista, altele excluse).

Iata ce prevede HG 400 din 2014 pentru reglementarea conditiilor asistentei medicale stipulate de Contractul cadru mentionat anterior:

ART. 144
(1) Suma maxima care se suporta de casele de asigurari de sanatate din Fond este cea corespunzatoare aplicarii procentului de compensare a medicamentelor asupra pretului de referinta.
(2) Procentul de compensare a medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor prevazute in sublista A este de 90% din pretul de referinta, a celor din sublista B este de 50% din pretul de referinta, iar a celor din sectiunile C1 si C3 din sublista C este de 100% din pretul de referinta.

Pentru a afla de acasa daca o anumita farmacie are pe stoc medicamentul/medicamentele dorite, aveti reteteposibilitatea de a accesa urmatoarele site-uri (desi este indicat sa si verificati telefonic in prealabil deoarece uneori stocul virtual-de pe site nu coincide cu cel real), la momentul de fata singurele de acest tip. Mentionam insa ca toate lanturile mari de farmacii beneficiaza de un site propriu unde puteti afla informatii de contact (telefon, adresa si e-mail):
www.farmaciilebelladona.ro
www.sensiblu.com
www.helpnet.ro
www.farmaciatei.ro
www.catena.ro
www.farmaciileremedia.ro
www.centrofarm.ro

In cazul multora este specificat si pretul exact al medicamentului. De asemenea, marea majoritate a farmaciilor ofera clientilor si carduri de reducere care va pot asigura o reducere suplimentara (in functie de categoria de produse achizitionate/tipul cardului), precum si produse (in unele situatii) ca urmare a fidelitatii.

Intrebarea pe care multi parinti si-o adreseaza in continuare cu privire la pretul medicamentelor este de ce difera de la o farmacie la alta. Explicatia este urmatoarea: fiecare farmacie este libera sa-si stabileasca preturile proprii, luand in considerare pretul de referinta stabilit de CNAS. In unele cazuri acesta este mai mare, dar poate fi si mai mic decat al acestuia, iar procentele mentionate mai sus, aferente fiecarei liste se calculeaza corespunzator. In plus, exista medicamente de provenienta locala si medicamente straine cu aceeasi substanta activa (difera excipientii); ramane la alegerea voastra pe care le alegeti, dar retineti ca nu intotdeauna cele straine sunt si cele mai bune. Apoi, sunt si medicamentele marcate cu * in dreptul lor; acestea necesita o scrisoare medicala in format tipizat special pentru eliberaea retetei si le veti descoperi pe cele mai des solicitate in randurile de mai jos.

Doamna doctor Nicoleta Dumea - Medic de familie si Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice Klinica Doamna Ghica ne ofera urmatoarele precizari:

"Toate medicamentele (cu reteta compensata sau simpla) se elibereaza in urma unui act medical-o consultatie in cabinetul medicului de familie/pediatru. Ministerul Sanatatii a stabilit anumite substante care sunt compensate pentru copii. Farmaciile pot percepe o anumita suma pentru medicamentele pe care le elibereaza, datorita companiei farmaceutice care le fabrica si ambaleaza.

Din totalitatea substantelor care exista pe piata doar o parte din ele se afla pe listele compensate, iar din acestea, cele uzuale pot fi recomandate de catre medicul de familie, altele doar de catre medicul pediatru.
Este important de stiut ca daca copilul este sau nu alergic la un tip de substanta parintele trebuie sa fie cel care il informeaza pe medic daca copilul are sau nu o manifestare de tip alergic.
Legislatia in vigoare a tarii noastre prevede ca sunt asigurati copiii in varsta de pana la 18 ani si beneficiaza de asistenta medicala primara (consultatie si tratament daca este cazul).
Pentru a putea ridica din farmacie reteta eliberata din cabinetul medicului/spital este nevoie ca adultul sa fie parintele/ medictutorele legal al copilului si va ridica medicamentele pe propria raspundere.
In cazul in care este vorba de o afectiune acuta reteta trebuie ridicata imediat din farmacie (maxim 24 de ore), pentru afectiunile cronice valabilitatea fiind de pana la o luna calendaristica. Daca farmacia nu poate elibera reteta (din diverse motive) se poate apela la o alta farmacie.
Ii sfatuim pe parinti sa fie atenti la ceea ce le explica medicul despre tratamentul indicat (tipul substantei, modul corect de adminstrare, pastrarea recipientului, respectarea indicatiilor) si sa se asigure ca farmaciile au eliberat ceea ce le-a spus medicul."

Medicamentele cel mai des achiztionate

Trebuie sa aflati, in cazul in care nu stiati deja, ca nu toate medicamentele sunt gratuite pentru copii (desi asa ar parea normal). Iata si cele mai uzuale medicamente de care au nevoie cei mici (mentionam denumirile comerciale):

- pentru gat: Bioparox spray, Humex pentru tuse seaca si Humex pentru tuse productiva, Eurespal, Erdomed (se ofera reteta de medic doar in cazul afectiunilor cronice de tipul bronhopneumopatiilor cronice), Rhinatiol, Fluimucil toate sub forma retetede sirop. Pentru aerosoli, se compenseaza pentru copii: adrenalina, ACC, fluimucil, ventolin si flixotide (acesta din urma doar 50% si este dificil de gasit in farmacii; in cazul in care aveti nevoie urgenta de el-dar si de altele, va recomandam sa apelati direct la importatorul/distribuitorul local/national)
- pentru stomac: Hidrasec pliculete, Nexium granule, Debridat, Metoclopramid
- antitermice/analgezice: Ibalgin sirop si Novocalmin supozitoare
- unguente pentru probleme ale pielii: Advantan milk si crema
- pentru nas: Pivalone, Biorinil
- prevenirea astmului bronsic: Montelukast (cunoscut drept Singulair)

- antibiotice: Sumetrolim, Augmentin, Amoxicilina, Eritromicina, Oxacilina
- antihistaminice: Zyrtec, Xyzal, Claritine, Aerius, Ketof
- cortizonice: Medrol, Prednisone
- antiparazitar: Zentel, Vermigal, Metronidazol
Medicamente care necesita scrisoare medicala speciala (cu titlu exemplificativ, nu limitativ): Flixotide, Nasonex, Montelukas, Augmentin, Penicilina.

Doamna Anamaria, farmacist ne ofera urmatoarele precizari:

"In general cele mai utilizate/cerute medicamente eliberate pe retetele compensate sunt: Ibalgin baby, Biorinil spray nazal, Erdomed sau Eurespal (in raceala), Debridat (in afectiuni ale stomacului)."

Citeste si:

Medicamente recomandate pentru raceala la copii

Medicamente recomandate pentru raceala si gripa: sfaturi de la specialisti 

Multumim colaboratorilor nostri pentru informatiile oferite.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cei mai iuți ardei: cum îi deosebești și cum îi integrezi în rețetele zilnice?
  Cei mai iuți ardei: cum îi deosebești și cum îi integrezi în rețetele zilnice?

  Cei mai iuți ardei sunt și cei mai gustoși și cu cele mai multe beneficii pentru sănătate. Ardeiul iute (Capsicum annuum) conține capsaicină, substanța care îl face să fie...

  Prima țară din lume unde produsele destinate menstruației vor fi gratuite
  Prima țară din lume unde produsele destinate menstruației vor fi gratuite

  Scoția a devenit prima țară din lume în care produsele pentru menstruație sunt gratuite! Tampoanele și absorbantele se găsesc, de acum, gratuit în anumite locuri publice,...

  Acvatic Bebe Club oferă lecții gratuite de educație acvatică la Mamaia
  Acvatic Bebe Club oferă lecții gratuite de educație acvatică la Mamaia

  O echipă de instructori ai Acvatic Bebe Club oferă, pe întreg parcursul lunii august, lecții gratuite de educație acvatică, la malul mării, în Mamaia, în cadrul unui...

  Gata cu cozile la ghișee! Elevii primesc abonamente anuale gratuite pentru transportul în comun
  Gata cu cozile la ghișee! Elevii primesc abonamente anuale gratuite pentru transportul în comun

  Serviciul de Transport București a anunțat că, începând de azi, 13 aprilie 2022, va emite abonamente metropolitane anuale pentru elevi și studenți. Astfel că atât...

  Acvatic Bebe Club oferă lecții de educație acvatică gratuite, pe plaja din Mamaia
  Acvatic Bebe Club oferă lecții de educație acvatică gratuite, pe plaja din Mamaia

  Timp de 4 zile, în perioada 20-23 august, o echipă de instructori ai Acvatic Bebe Club vor oferi lecții gratuite de educație acvatică, la malul mării, pe plaja din Mamaia. Cu...

  Campania ”Consultația ta salvează o mamă” oferă consultații ginecologice gratuite femeilor cu posibilități materiale reduse
  Campania ”Consultația ta salvează o mamă” oferă consultații ginecologice gratuite femeilor cu posibilități materiale reduse

  În luna martie, Centrul Medical Integrat LOTUS-MED și Asociația pentru prevenția și luptă împotriva cancerului Amazonia desfășoară campania "Consultația ta salvează o...

  „Zâmbește pentru viitor” - webinare gratuite pentru părinți despre zâmbetele sănătoase ale copiilor
  „Zâmbește pentru viitor” - webinare gratuite pentru părinți despre zâmbetele sănătoase ale copiilor

  Copiii merită zâmbete sănătoase, fără carii. De aceea, Colgate România, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația...

  Primul târg fizic pentru copii şi viitoare mămici îşi deschide porţile în septembrie, la Romexpo
  Primul târg fizic pentru copii şi viitoare mămici îşi deschide porţile în septembrie, la Romexpo

  Mega reduceri şi discounturi exclusive la peste 250 de branduri dintre cele mai căutate, doar între 2 şi 5 septembrie

  © 2022 Qbebe