Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști

Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști

Irina Olteanu - Redactor Senior

Medicamentele antivirale, recomandate pentru răceală și gripă, sunt ușor de achiziționat, dar administrarea lor este deseori realizată greșit. Hai să aflăm împreună, de la specialiști, care sunt medicamentele recomandate pentru răceală și gripă, ce efecte adverse prezintă și ce regim alimentar trebuie să le însoțească.

Antivirale recomandate în gripă, pentru adulți și copii

familie-cu-doi-copii-care-sta-in-pat-si-isi-sufla-nasul

Medicul poate să prescrie medicamente antivirale atât pentru prevenirea gripei, cât și pentru tratarea acesteia. În privința prevenirii gripei, este recomandat să se apeleze la asemenea medicamente dacă micuțul tău sau alt adult din familie au intrat în contact direct cu alți membri ai familiei sau cu alte persoane care au gripă. De asemenea, ele sunt prescrise în situații de:

  • Sarcină;
  • Prezența unor boli cronice (Precum diabetul, astmul sau maladiile cardiace);
  • Vârstă înaintată.

Pentru tratarea și prevenirea gripei, pot fi indicate oricare dintre medicamentele de mai jos:

  • Baloxavir - Se administrează pe cale orală și este potrivit pentru copiii de cel puțin 12 ani și pentru adulți;
  • Tamiflu - Dacă este administrat pe cale orală, este util pentru prevenirea gripei inclusiv la copiii de la 1 an în sus;
  • Peramivir - Acesta se va administra intravenos și este potrivit pentru tratamentul gripei, fiind adecvat și pentru copiii de la 2 ani în sus;
  • Zanamivir (Relenza) - Este potrivit pentru a preveni gripa în cazul copiilor mai mari de 5 ani și adulților, putând fi inhalat pe gură. Poate să fie utilizat și pentru copiii mai mari de 7 ani, dar numai pentru tratamentul gripei.

Citește și: Sfaturi de la specialist privind vaccinul antigripal la copii și adulți

Specialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: toate aceste medicamente antivirale vor fi mai eficiente dacă vor fi administrate în cel mult 48 de ore de la debutul simptomelor gripei. Acest fapt nu înseamnă, spun medicii, că ele nu vor avea efect și dacă vor fi administrate ulterior, putând preveni apariția unor complicații grave.

Antivirale puternice recomandate în diferite viroze

Medicii au sesizat că cele mai multe viroze se localizează la nivelul aparatului respirator, putând să producă răceli, gripe, infecții sinusale. Scopul medicamentele antivirale este să prevină sau să scurteze durata afecțiunilor virale, evitându-se totodată apariția de complicații. Ele nu sunt însă recomandate pentru orice fel de infecții virale, numai un medic putând să-ți spună dacă este sau nu nevoie de așa ceva, astfel încât să ai parte de un tratament care să fie cât mai specific, atacând virusul respectiv.

Printre medicamentele antivirale care pot fi prescrise în caz de viroze, se numără:

  • Acyclovir - Este potrivit pentru infecțiile virale cu herpes, care pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Medicamentul va fi prescris în funcție de vârsta și de greutatea pacientului, putând fi luat pe cale orală, ca unguent sau poate fi administrat intravenos (În cazurile grave de infecții cu Herpes simplex, când există riscul să fie afectat sistemul nervos central);
  • Ribavirin (Virazole) - Se recomandă în caz de infecțiile provocate de virusul sincitial. Acesta atacă tractul respirator, inclusiv plămânii, fiind mai des întâlnit la copiii în jurul vârstei de 2 ani. Poți recunoaște o infecție cu acest virus după simptome precum: febră (nu foarte ridicată), congestie nazală, nas care curge, dureri în gât, tuse uscată. Ribavirin va fi administrat sub formă de aerosoli (printr-o mască specială), doza inițială fiind inhalarea sa timp de 12-20 de dintr-o zi, timp de 4-5 zile, în funcție de severitatea simptomelor.

Alimente care nu trebuie combinate cu medicamente antivirale

Unul dintre alimentele pe care trebuie să le eviți când tu sau copilul tău luați astfel de medicamente este grepfruitul. Studiile din domeniu au confirmat faptul că sucul de grepfruit este periculos pe timpul unui tratament cu antivirale din următorul motiv: este metabolizat de aceeași enzimă care metabolizează și substanțele provenite din medicamente. Astfel, faptul că ficatul va fi implicat în metabolizarea a două tipuri de substanțe simultan îl va obosi și acesta nu va putea să contracareze ceea ce este toxic.
Un alt efect negativ al grepfruitului este că va crește aciditatea gastrică și va încetini absorbția optimă a medicamentelor antivirale.

Alte studii au demonstrat că  arginina, conținută în mai multe alimente, trebuie ocolită în timpul unui tratament cu antivirale, în condițiile în care facilitează multiplicarea virusului și alimentează progresarea infecției. Spre exemplu, s-a constat că alimentele cu arginină sunt dăunătoare mai ales în infecțiile cu virusul herpetic.
Printre alimentele bogate în arginină, care ar trebui cât mai mult ocolite dacă se administrează un tratament cu antivirale se află:

  • Carnea roșie;
  • Carnea de pui;
  • Produsele lactate;
  • Nucile și semințele;
  • Orezul brun;
  • Lintea, năutul;
  • Cerealele (mai ales ovăzul) și hrișca;
  • Ciocolata.

Sfaturi despre administrarea antiviralelor. Ce spun medicii

Antiviralele trebuie administrate cu grija, la recomandarea medicului. 

Dr. Maria Calotă, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Sphera spune că „tratamentul infecțiilor virale comune ale tractului respirator superior constă în principal din medicație ce are rolul de a ameliora simptomele de răceală și gripă.

Terapia antivirală specifică, țintind eradicarea virusului cauzator de boală (similar cu acțiunea antibioticelor asupra bacteriilor) nu este disponibilă pentru tratamentul virozelor respiratorii uzuale. În tratamentul infecțiilor gripale dovedite se folosesc doua substanțe cu structura asemănătoare aparținând acestei clase, Oseltamivir (comercializat sub forma de capsule cu denumirea de Tamiflu) și Zanamivir (comercializat ca pulbere pentru aerosoli sub denumirea de Relenza). S-a constatat că aceste substanțe reduc durata simptomelor gripale și frecventa otitelor medii asociate infecțiilor gripale.

Citește și: Gripa și raceala la copii: sfaturi prețioase de la medicul pediatru

Dificultatea de a deosebi infecția gripală de celelalte infecții virale ale căilor respiratorii, precum și necesitatea ca terapia antivirală să fie începută la debutul bolii pentru rezultate optime limitează utilitatea acestor medicamente la cazuri selectate, recomandarea utilizării acestor terapii fiind apanajul medicului specialist pediatru sau infecționist.

Tratamentul simptomatic al răcelii la copil a fost mereu un subiect controversat. Desi unele tratamente și-au dovedit eficacitatea în tratamentul episoadelor de răceală ale adulților, ele nu au fost suficient studiate pe populația pediatrică și eficiența lor este adesea contrabalansată de pericolul efectelor adverse potențiale. De asemenea, pe parcursul unui episod de răceală, cât și intre pacienții individuali simptomele de boala pot varia considerabil așa că, daca totuși decidem să utilizam medicație simptomatica, trebuie să alegem cu grijă substanțe care să vizeze cu adevărat simptomele copilului și trebuie să ajutam părinții să înțeleagă efectul vizat al terapiei și regimul de dozaj eficient pentru atingerea efectului dorit.

Febra dovedită (temperatura mai mare de 38,0 - 38,5 gr C) se tratează cu Ibuprofen suspensie orala în doza de 5 - 10 mg / kg greutate corporală /doză la copilul mic și 200 - 400 mg / doză la adolescent și adult și/sau Paracetamol 10 - 15 mg/ kg greutate corporala /doza la copilul mic și 500 - 1000 mg /doza pentru adolescenți și adulți, nedepășind 3 - 4 administrări / 24 ore. În anumite situații (greata, vărsături, refuzul administrării orale a medicației) se pot utiliza și supozitoare cu ibuprofen sau paracetamol în doze adaptate vârstei. În general ritmul, doza și durata administrării ar trebui stabilite de către medicul de familie sau medicul pediatru în funcție de intensitatea febrei și de factorii individuali asociați.

Obstrucția nazală se tratează diferit în funcție de vârstă pacientului, pentru sugar și copilul mic fiind o prioritate menținerea cailor aeriene desfundate prin aspirarea secrețiilor nazale (cu pompita sau aspirator nazal) și fluidificarea secrețiilor vâscoase cu ser fiziologic administrat că spray intranazal. Copiii mai mari și adolescenții pot beneficia, în cazuri selecționate, și de medicamente vasoconstictoare de uz local în soluții mai diluate decât cele folosite pentru adulți, că Xylometazolinum (comercializat că Bixtonim Xylo, Olynth, Otrinase etc.), Oxymetazolinum (Nasivin, Rinoxin, Afrin) sau Phenylephrinum (Vibrocil). Aceste substanțe sunt comercializate ca picături nazale sau spray nazal și regimul lor de administrare variază cu vârsta și intensitatea simptomelor.

Rinoreea (adică secreția nazala) apoasa abundenta poate fi redusa utilizând oral antihistaminice de prima generație (ex- Cyproheptadinum, comercializat că Peritol) sau cu Ipratropium bromide (comercializat ca soluție inhalatorie sub denumirile de Atrovent, Ipravent, Ipraxa).

Tusea, deși este adesea percepută ca un simptom îngrijorător de către familie, de regulă nu necesită tratament medicamentos. Dacă este asociată cu scurgerea în faringe a secrețiilor nazale poate fi ameliorată de utilizarea antihistaminicelor de primă clasă și de o bună igienă locală, cu aspirarea sau drenarea secrețiiilor reziduale. Alti pacienți au tuse iritativă ce persistă zile - săptămâni și nu este ameliorată de antitusivele uzuale. Mierea (o linguriță - două cu 30 de minute înainte de culcare) ameliorează tusea nocturnă."

mai-multe-pastile-peste-care-este-asezat-un-termometru

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Dr. Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA: "Rinofaringita acuta (răceală sau guturaiul) reprezintă inflamația mucoasei nazale și faringiene de cauza frecvent virala, cu vârf de incidenta în sezonul rece, caracterizată prin febră, dureri faringiene, strănut, obstrucție nazală, apetit capricios etc.
Tratamentul simptomatic presupune combaterea febrei și durerilor faringiene -prin utilizarea antipireticelor și analgezicelor gen acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. Parcetamolul se prezinta sub forma de sirop 120 mg/ 5 ml, supozitoare- 125 mg, 250 mg și comprimate 500 mg (doza utilizata de 15 mg/ kg / doza; se poate repeta de maxim 4ori/zi)."

„Influcid este un remediu homeopat care s-a dovedit a fi foarte eficient în combaterea simptomelor infecțiilor respiratorii ale tractului superior. Astfel, în cadrul unui studiu care a analizat 261 de copii (sub vârstă de 12 ani) din Germania și Ucraina, cărora li s-a administrat 7 zile atât tratamentul simptomatic standard, cât și o combinație între acesta și Influcid, s-a ajuns la concluzia că aceștia au cunoscut o reducere a simptomelor neplăcute (inclusiv a febrei) după 3 zile de tratament cu Influcid. De asemenea, s-a observat o reducere a reacțiilor adverse (cum ar fi greața) datorită administrării de Influcid. Studiul de față a demonstrat că Influcid are eficacitate mare în gripă și alte infecții respiratorii virale acute.”  

Contraindicații și efecte adverse ale medicamentelor utlizate pentru gripă și răceală

Dr. Maria Calotă, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Sphera explică faptul că „substanțele antivirale folosite în tratamentul gripei la copil (Oseltamivir și Zanamivir) pot determina simptome gastrointestinale (greață, diaree, vărsături, durere abdominala), conjunctivita, epistaxis și în cazuri rare alergii, șoc anafilactic, aritmii, confuzie, hepatită toxică, convulsii și alte simptome neuro-psihiatrice, fiind cu atât mai importantă supravegherea medicală pe durata tratamentului.

  • Ibuprofenul determina frecvent disconfort și iritație a tractului gastrointestinal. Paracetamolul în doză crescută este toxic hepatic. Aspirina nu se mai utilizează în tratamentul febrei pediatrice deoarece este asociata cu apariția unei complicații amenințătoare de viață, sindromul Reye.
  • Medicamentele vasoconstrictoare de uz local determină foarte rar, prin absorbție sistemică, bradicardie, hipotensiune și comă. Utilizarea lor prelungită determină rinita medicamentoasă, cu revenirea senzației de obstrucție nazală când se încearcă oprirea medicației.
  • Antihistaminicele de primă generație au ca efect advers de bază efectul sedativ, cu somnolență sau irascibilitate paradoxală a copilului.
  • Bromura de ipratropium în utilizare locală determină frecvent iritație nazală cu sângerări.”

Dr. Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Rețeaua privata de sănătate REGINA MARIA spune că „efectele adverse se pot prezenta sub formă de reacții alergice (erupții cutanate, prurit, respirație dificilă, edematierea fetei, buzelor, limbii), îngălbenirea pielii și a sclerei oculare, urina închisă la culoare, mase fecale deschise la culoare.

  • Paracetamolul este contraindicat în afecțiuni hepatice, renale severe precum și în caz de alergie la paracetamol în antecedente.
  • Ibuprofenul se prezintă sub formă de sirop 100 mg/ 5 ml, cp 200, 400 mg, supozitoare 125 mg, doza utilizată fiind de 10 mg/ kg/doză, se poate repeta de maxim 3 ori/ zi. Ca efecte adverse la administrarea de ibuprofen putem menționa erupții cutanate, cefalee precum și manifestări gatrointestinale (gen greata, vărsături, diaree, epigastralgii). Utilizarea ibuprofenului este contraindicată în hepatită, ulcer, alergie la ibuprofen."

La combaterea febrei înalte (T>39 C intrarectal) contribuie și metodele fizice:

  • Dezbrăcarea copilului: Astfel, cresc pierderile calorice
  • Băi hipotermizante (se începe cu 1-2 grade sub temperatura corpului și se scade progresiv, în 5 min, până la 36 C sau împachetări hipotermizante (împachetare cu un cerceaf umezit în apa călduță -timp de 10-15 min.)
  • Dezobstrucție nazofaringiană -Spălături cu ser fiziologic sau apa de mare și aspirarea secrețiilor cu pompița de aspirație nazală, cu/ fără utilizarea unor decongestionante nazale adecvate vârstei. În cazul secrețiilor nazale abundente dezobstrucția e indicat a se efectua cu 15-20 min înainte de mese și înainte de culcare. De asemenea, poziția ventrală a sugarului favorizează drenajul secrețiilor
  • Suplimente cu vitaminele A sau C, propolis, echinaceea

Tratamentul igieno-dietetic presupune:

  • Izolarea bolnavului (atât pentru a evita răspândirea bolii, cât și pentru prevenirea suprinfecției bacteriene)
  • Aerisirea camerei, umidifierea ușoară a aerului atmosferic (prin folosirea umidificatoarelor, a vaselor cu apă sau prosoapelor umede pe calorifer) și evitarea supraîncălzirii (prin îmbrăcăminte prea groasă)
  • Hidratare adecvată (ceai, supe, compot, apă), mese fracționate și mai dese (în cazul în care obstrucția nazală e importantă )".

Antivirale care se folosesc în tratamentul COVID-19

femeie-care-poarta-masca-de-protectie-iar-in-fundal-sunt-niste-animatii-cu-virusi-de-culoare-verde

Imagine de Tumisu de la Pixabay

În România, protocolul de tratament al infecției cu noul coronavirus presupune administrarea medicației antivirale cât mai rapid după stabilirea diagnosticului, pentru a limita riscul de a face forme mai severe de boală, dar și pentru a reduce durata de evoluții a bolii.

Antiviralele propuse, până acum, pentru tratamentul COVID-19 sunt

  • hidroxiclorochina;
  • inhibitorii de proteaza (Lopinavir/Ritonavir - utilizate pentru tratamentul infecției HIV);
  • remdesivir;
  • favipiravir.

Citește și: Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus

Durata tratamentului medicamentos pentru răceală și gripă la copii

Utilizarea medicației simptomatice în tratamentul răcelii la copil ar trebui să fie limitată la 3 zile, dacă simptomele supărătoare persistă după acest interval sau dacă simptomatologia reapare la scurt timp după oprirea medicației fiind recomandat consultul pediatric de specialitate.

Cele mai bune antivirale naturale

Abuzul de antivirale și de antibiotice din ultimii zeci de ani a dat naştere unui fenomen pe cât de periculos, pe atât de greu de controlat: rezistenţa virusurilor și microbilor la tratament. Prin urmare, cel mai indicat este să ne întoarcem către natură, unde găsim cele mai eficiente antivirale și antibiotice naturale, fără efecte secundare, care pot veni în completarea tratamentelor alopate. 

masa-plina-cu-portocale-miere-lamai-ghimbir-si-un-recipient-plin-cu-cei-care-este-pe-un-tocator-de-lemn

Printre cele mai bune antivirale naturale se numără:

  • Ghimbirul - este un remediu eficient împotriva răcelilor. Are efecte antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, stimulează imunitatea, îmbunătățește circulația sanguină și înlătura senzația de frig întâlnită în cazurile de gripă și răceală. Se administrează foarte ușor, în diferite ceaiuri sau sucuri naturale. Rădăcina proaspătă de ghimbir se da pe răzătoare apoi se adaugă în limonade, în ceaiurile preferate sau chiar și în salate. Se pot administra și capsule cu extrat de ghimbir, între mese.
  • Echinacea - este una dintre cele mai puternice și eficiente antivirale naturale, cu efecte imunostimulatoare, antiseptice, antitermice şi antibacteriane. Crește imunitatea nespecifică a organismului, precum și capacitatea de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor, stimulând producția de interferon şi limfocite. Poate fi administrată atât în scop profilactic, într-o cură de 15-30 de zile, scăzând cu aproximativ 50% rată îmbolnăvirilor respiratorii, precum și în timpul unei infecții, întrucât diminuneaza intensitatea și durata simptomelor. Echinacea poate fi administrată sub formă de ceai, capsule, pulbere sau tinctura.
  • Propolisul - unul dintre cele mai puternice remedii naturale cu acţiune dovedită antivirală, antibiotică, antiinfecţioasă. Ajută la combaterea bacteriilor şi aproximativ a 30 de tipuri de virusuri. Propolisul crește imunitatea organismului, precum și rezistență în față infecţiilor microbiene, virale, micotice, parazitare. Este considerat un adevărat antibiotic natural exterm de puternic și eficient, fără efecte adverse. Se poate administra sub formă de sirop, extract glicolic, pulbere sau batoane cu propolis brut.
  • Mierea de Manuka - este recunoscută datorită proprietăților sale antivirale și antibiotice, fiind de altfel și singură miere medicinală din lume. Previne și tratează infecțiile bacteriene, te scapă de problemele gastrointestinale datorită efectului sau antiinflamator și antibiotic, întărește imunitatea și previne infecțiile respiratorii.
  • Goldenseal - sau turmericul indian are puternice efecte imunostimulatoare, antibacteriene şi antivirale, antiinflamatoare, antibiotice. Este utilizată în caz de infecții respiratorii, digestive, urinare sau genitale, pentru că inhibă multiplicarea numeroaselor bacterii şi virusuri. Se administrează sub formă de capsule.

Regimul alimentare recomandat în răceală și gripă la copii

Doamna doctor Maria Calotă, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Sphera: „Se recomandă un regim alimentar hidro-lacto-zaharat, adică suplimentarea aportului de lichide cu supe, ceaiuri, compoturi și utilizarea produselor lactate ca sursă de proteine ușor digerabile.”

 Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA: „Se recomandă a se consuma alimente care ameliorează simptomatologia și/ sau care întăresc sistemul imunitar (fructe, legume). Mierea de albine (contraindicată sub vârsta de 1 an) - bogată în antioxidanți, având efect antiseptic și utilă în ameliorarea durerilor de gât și tusei. Citricele - bogate în vit C, A- întăresc sistemul imunitar”.

Listă medicamente antivirale

Pentru a înțelege rolul important pe care în au în tratamentul anumitor boli, trebuie să aflați înainte ce înseamnă medicamentele antivirale. Aceste medicamente antivirale se deosebesc de antibiotice, prin faptul că ele nu distrug virusurile, ci inhibă dezvoltarea lor. Totodată, împiedică dezvoltarea complicațiilor în cazul gripei și a răcelii. Virusurile sunt împărțite în funcție de forme, dimenisuni, puterea de multiplicare și de acidul nucleic. Există visrusuri ARN și ADN. În categoria virusurilor ADN sunt: hepatita B, variola, varicela și herpesul simplex. În schimb, virusurile ARN sunt: gripa, HIV-ul, Ebola, pneumonia virală, răceala comună și poliomielita.

Este necesar să cunoașteți și ce medicamente sunt antivirale, dar și cărei boli se adresează fiecare. Mai jos găsiți numeroase exemple de medicamente antivirale.

farmacista-care-tine-mana-pe-niste-cutii-cu-medicamente-dintr-un-sertar-plin-cu-alte-cutii-cu-pastile

Medicamente antivirale pentru virusurile ARN:

  • Gripa: în perioada virozelor, toți ne întrebăm „ce antivirale se dau în gripă?”. Oseltamivir, zanamivir și permaivir sunt medicamentele antivirale pentru tratarea gripei. Oseltamivirul (Tamiflu) este cel mai frecvent utilizat, fiind potrivit și copiilor cu vârsta peste 2 ani. Gripa duce la apariția epidemiilor anuale. Transmiterea virusurilor gripale se face prin inhalarea vaporilor de la strănutul sau tusea unei persoane infectate.
  • HIV (virusul imunodeficienței umane): infectarea cu HIV se face prin contactul direct cu secreții deja contaminate (sperma prin sexul neprotejat sau sânge). Cele mai folosite aerovirale pentru HIV sunt: enfuvirtid, maraviroc, zidovudina, etravirin sau nerivapin.
  • Pneumonia virală: Acyclovir și ganciclovir sunt substanțe ce au rolul de a inhiba celulele responsabile de apariția pneumoniei virale.

Medicamente antivirale pentru virusurile ADN:

  • Hepatita B: nu există încă tratamentul care să-i vindece complet pe bolanvii de hepatita B, dar poate fi ținută sub control cu o serie de antivirale, cum ar fi: entecavir, tenofovir, adefovir sau telbivudine. Virusul hepatic se transmite de la om la om prin secreții corporale.
  • Variola: începând cu 2018 au început testele pentru 3 antivirale pentru tratarea variolei, anume tecovorimat, cidofovir și brincidofovir. Niciuna dintre substanțe nu a fost încă testată pe oameni ce suferă de variolă.
  • Herpes simplex: pe lângă Acyclovir, pentru tratarea herpesului, mai sunt folosite și Famciclovirul sau Valacyclovirul. Herpesul simplex este un virus ce se manifestă prin leziuni dureroase apărute atât pe buze, cât și pe organele genitale.

Când sistemul nostru imunitar este slăbit, contactarea unor viruși periculoși se face extrem de ușor. Prevenția trebuie să fie cuvântul de bază în viața fiecăruia. Așa cum ați aflat mai sus, există multe antivirale naturale ce pot fi consumate fără griji tot timpul și care datorită proprietăților lor ne țin departe de pastile.

Medicamente antivirale imuno-stimulatoare

Pe lângă numeroasele medicamente antivirale care opresc dezvoltarea virușilor, există și unele ce ajută sistemul imunitar să lupte cu infecția. Practic, acestea stimulează celulele sistemului imunitar să lupte cu virușii. Interferonii sunt un tip de tratament imuno-stimulator. Acești interferoni sunt, de fapt, proteine care sunt produse de către sistemul imunitar, pentru a distruge bacteriile și virusurile. Există trei tipuri de interferoni, anume gamma, beta și alpha. Tratamentul cu interferoni se administrează doar în cazul infecțiilor care duc la slăbirea sistemului imunitar, anume hepatita B, C și D, scleroza multiplă, anumite tipuri de cancer sau leucemie.

medic-cu-manusi-medicinale-mov-tine-o-seringa-cu-acul-orientat-in-sus

Administrarea de interferoni se face pe cale injectabilă, o dată la două zile. Supravgherea medicului trebuie să fie permanentă, deoarece există câteva reacții adverse pe care unii pacienți le au pe toată durata tratamentului, printre care dureri de cap, dureri musculare, febră, greață, diaree, stare de oboseală, pierderea apetitului sau nervozitate. După 3 – 6 luni de tratament se vor face analize pentru a stabili care este răspunsul imunitar la tratament.

Medicamente antivirale 2021

În contexul pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, pentru anul 2021 medicii recomandă mai multe medicamente antivirale. Alegerea tratamentului potrivit ține de starea în care se află pacientul. Oseltamivirul (Tamiflu) capusle este recomandat celor depistați cu unul dintre virusurile gripale, care necesită spitalizare. Oseltamivirul este o substanță ce nu are efecte adverse la oamenii care au deja în istoricul lor medical unele afecțiuni. În cazul persoanelor care nu au nevoie de spitalizare, se pot administra injecții cu peramivir (Rapivab), oseltamivir capsule (Tamiflu), baloxavir capsule (Xofluza) și zanamivir (Relenza) doză de inhalat.

Un tratament sigur pentru Covid-19 nu este stabilit încă, dar în ultimele luni s-au folosit atât falilavirul (Avigan), cât și dexametazona. Ambele sunt recomandate doar pentru pacienții ce prezintă complicații grave ale bolii. Marea problemă a acestor medicamente este dată de efectele adverse. Aviganul, un medicament antiviral folosit și pentru tratarea gripei în Asia, poate provoca șoc anafilactic. Dexametazona este administrată doar persoanelor care au probleme respiratorii serioase.

Paracetamolul este antiviral?

Paracetamolul este un analgezic ce are efecte asupra reducerii durerilor medii și a febrei. Paracetamolul nu este un medicament antiviral, dar este folosit adesea în combinație cu antivirale, deoarece ajută la ameliorarea simptomelor date de bolile virale, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, greața sau amețeala. Totodată, paracetamolul are efecte benefice în tratamentul cu interferoni.

femeie-care-tine-intr-o-mana-o-cutie-de-paracetamol-cu-ambalaj-alb-si-mov-iar-in-cealalta-mana-are-un-pahar-cu-apa

Într-un studiu din 1995 s-au măsurat efectele pe care paracetamolul le are în asociere cu interferonii. Voluntarilor li s-a administrat o doză de interferoni. Unii au primit doar injecția, iar altora li s-au prescris după injectare o serie de medicamente, anume paracetamol, aspirină și prednisonă. După 3 zile s-a observat o creștere a parametrilor antivirali cu 70% la voluntarii care au luat paracetamol și nu au mai avut simptomele specifice tratamentului cu interferoni, anume dureri de cap, stări de greață sau slăbiciune musculară.

Antibiotice antivirale

Antibioticele sunt o clasă de medicamente care au rol în distrugerea bacteriilor. În schimb, antiviralele stopează dezvoltarea lor. Antibioticele sunt administrate doar în cazul infecțiilor bacteriene, iar medicamentele antivirale sunt prescrise pentru tratarea infecțiilor virale.

Într-un studiu publicat în ianuarie 2020 s-a testat asocierea dintre antibiotice și antivirale la persoanele depistate cu diverse tipuri de gripă. Studiul s-a realizat pe mai mult de 12.000 de cazuri de gripă. La pacienții cărora li s-a dat un tratament cu antibiotice și antivirale a scăzut cu 50% riscul de a dezvolta afecțiuni respiratorii, implicit de a avea nevoie de spitalizare.

Tratament antiviral

Un tratament antiviral este într-adevăr eficient dacă se începe la maxim 2 – 3 zile de la debutul simptomelor bolii. Tratamentul pentru gripă durează între 5 – 7 zile și include medicamente antivirale precum oseltamivir sau zanamivir. Persoanelor care nu prezintă complicații, li se poate injecta într-una dintre aceste zile și o doză de peramivir (Alpivab), care împiedică răspândirea virusului în organism. Administrarea rapidă a oseltamivirului este benefică mai ales persoanelor spitalizate și pacienților cu diferite boli cronice. Orice schemă de tratament este stabilită de către un medic.

femeie-cu-pulover-turcoaz-deschis-tine-intr-o-mana-o-pastila-iar-in-cealalta-o-hartie-alba

Antiviralele sunt o clasă de medicamente administrate atât pentru prevenția și tratarea gripei, cât și pentru alte infecții virale. Rolul lor este de a inhiba dezvoltarea virușilor. În funcție de boală și de starea pacientului, există numeroase medicamente antivirale. În ultimii ani, sunt folosite și antiviralele imuno-stimulatoare, care susțin sistemul imunitar să lupte cu virusul. Partea negativă a acestor medicamente este că administratrea lor în exces duce la rezistența virusurilor la tratament. Țineți cont de faptul că răceala și gripa pot fi prevenite și prin consumul de antivirale naturale, benefice tot timpul anului atât pentru cei mari, cât și pentru copii.

Mulțumim doamnelor doctor Maria Calotă și Alina Stanciu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Citește și: Recuperarea după viroze: sfatul medicului ORL

Surse: aafp.org, fxmedicine.com.au, urmc.rochester.edu, webmd.com, mayoclinic.org, medichub.ro, cdc.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, wikipedia.org, mimedicalclinics.org, researchgate.net, healio.com, academica.oup.com, britannica.com, medicamente.romedic.ro, doc.ro

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

    Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

    Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down
    Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down

    In urma cu multa vreme, nu te-ai fi asteptat sa vezi intr-un catalog de moda fotografia unui copil cu sindrom Down.

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    O fetiță de 4 ani a murit de gripă
    O fetiță de 4 ani a murit de gripă

    Chiar dacă, potrivit Ministerului Sănătății, în țara noastră nu se înregistrează o epidemie de gripă în momentul de față, medicii spun că, de la începutul...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

    Te-ai întrebat vreodată ce pastile au ca efect secundar scăderea pulsului? Iată în acest articol 8 medicamente care pot fi periculoase pentru ritmul cardiac.

    © 2024 Qbebe