Din grija pentru copilul tau

Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști

Medicamentele recomandate pentru răceală și gripă sunt ușor de achiziționat, dar administrarea lor este deseori realizată greșit. Haideți să aflăm împreună, de la specialiști, care sunt medicamentele recomandate pentru răceală și gripă, ce efecte adverse prezintă și ce regim alimentar trebuie să le însoțească.

Medicamente antivirale recomandate în gripă, pentru adulți și copii- Exemple

Medicul poate să prescrie medicamente antivirale atât pentru prevenirea gripei, cât și pentru tratarea acesteia. În privința prevenirii gripei, este recomandat să se apeleze la asemenea medicamente dacă micuțul tău sau alt adult din familie au intrat în contact direct cu alți membri ai familiei sau cu alte persoane care au gripă. De asemenea, ele sunt prescrise în situații de:
• Sarcină
• Prezența unor boli cronice (Precum diabetul, astmul sau maladiile cardiace)
• Vârstă înaintată

Pentru tratarea și prevenirea gripei, pot fi indicate oricare dintre medicamentele de mai jos:
• Baloxavir- Se administrează pe cale orală și este potrivit pentru copiii de cel puțin 12 ani și pentru adulți
• Tamiflu- Dacă este administrat pe cale orală, este util pentru prevenirea gripei inclusiv la copiii de la 1 an în sus
• Peramivir- Acesta se va administra intravenos și este potrivit pentru tratamentul gripei, fiind adecvat și pentru copiii de la 2 ani în sus
• Zanamivir (Relenza) - Este potrivit pentru a preveni gripa în cazul copiilor mai mari de 5 ani și adulților, putând fi inhalat pe gură. Poate să fie utilizat și pentru copiii mai mari de 7 ani, dar numai pentru tratamentul gripei

Specialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: toate aceste medicamente antivirale vor fi mai eficiente dacă vor fi administrate în cel mult 48 de ore de la debutul simptomelor gripei. Acest fapt nu înseamnă, spun medicii, că ele nu vor avea efect și dacă vor fi administrate ulterior, putând preveni apariția unor complicații grave.

Exemple de medicamente antivirale recomandate în diferite viroze

Medicii au sesizat că cele mai multe viroze se localizează la nivelul aparatului respirator, putând să producă răceli, gripe, infecții sinusale. Scopul medicamentele antivirale este să prevină sau să scurteze durata afecțiunilor virale, evitându-se totodată apariția de complicații. Ele nu sunt însă recomandate pentru orice fel de infecții virale, numai un medic putând să-ți spună dacă este sau nu nevoie de așa ceva, astfel încât să ai parte de un tratament care să fie cât mai specific, atacând virusul respectiv.

Printre medicamentele antivirale care pot fi prescrise în caz de viroze, se numără:
• Acyclovir- Este potrivit pentru infecțiile virale cu herpes, care pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Medicamentul va fi prescris în funcție de vârsta și de greutatea pacientului, putând fi luat pe cale orală, ca unguent sau poate fi administrat intravenos (În cazurile grave de infecții cu Herpes simplex, când există riscul să fie afectat sistemul nervos central)

• Ribavirin (Virazole)- Se recomandă în caz de infecțiile provocate de virusul sincitial. Acesta atacă tractul respirator, inclusiv plămânii, fiind mai des întâlnit la copiii în jurul vârstei de 2 ani. Poți recunoaște o infecție cu acest virus după simptome precum: febră (nu foarte ridicată), congestie nazală, nas care curge, dureri în gât, tuse uscată. Ribavirin va fi administrat sub formă de aerosoli (printr-o mască specială), doza inițială fiind inhalarea sa timp de 12-20 de dintr-o zi, timp de 4-5 zile, în funcție de severitatea simptomelor.

Alimente care nu trebuie combinate cu medicamente antivirale

Unul dintre alimentele pe care trebuie să le eviți când tu sau copilul tău luați astfel de medicamente este grepfruitul. Studiile din domeniu au confirmat faptul că sucul de grepfruit este periculos pe timpul unui tratament cu antivirale din următorul motiv: este metabolizat de aceeași enzimă care metabolizează și substanțele provenite din medicamente. Astfel, faptul că ficatul va fi implicat în metabolizarea a două tipuri de substanțe simultan îl va obosi și acesta nu va putea să contracareze ceea ce este toxic.
Un alt efect negativ al grepfruitului este că va crește aciditatea gastrică și va încetini absorbția optimă a medicamentelor antivirale.

Alte studii au demonstrat că  arginina, conținută în mai multe alimente, trebuie ocolită în timpul unui tratament cu antivirale, în condițiile în care facilitează multiplicarea virusului și alimentează progresarea infecției. Spre exemplu, s-a constat că alimentele cu arginină sunt dăunătoare mai ales în infecțiile cu virusul herpetic.
Printre alimentele bogate în arginină, care ar trebui cât mai mult ocolite dacă se administrează un tratament cu antivirale se află:
• Carnea roșie
• Carnea de pui
• Produsele lactate
• Nucile și semințele
• Orezul brun
• Lintea, năutul
• Cerealele (mai ales ovăzul)  și hrișca

• Ciocolata 

Medicamente recomandate pentru răceală și gripă la copii

Doamna doctor Maria Calotă, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Sphera: „Tratamentul infecțiilor virale comune ale tractului respirator superior constă în principal din medicație ce are rolul de a ameliora simptomele de răceală și gripă.
Terapia antivirală specifică, țintind eradicarea virusului cauzator de boală (similar cu acțiunea antibioticelor asupra bacteriilor) nu este disponibilă pentru tratamentul virozelor respiratorii uzuale. În tratamentul infecțiilor gripale dovedite se folosesc doua substanțe cu structura asemănătoare aparținând acestei clase, Oseltamivir (comercializat sub forma de capsule cu denumirea de Tamiflu) și Zanamivir (comercializat ca pulbere pentru aerosoli sub denumirea de Relenza). S-a constatat că aceste substanțe reduc durata simptomelor gripale și frecventa otitelor medii asociate infecțiilor gripale.

Dificultatea de a deosebi infecția gripală de celelalte infecții virale ale căilor respiratorii, precum și necesitatea ca terapia antivirală să fie începută la debutul bolii pentru rezultate optime limitează utilitatea acestor medicamente la cazuri selectate, recomandarea utilizării acestor terapii fiind apanajul medicului specialist pediatru sau infecționist.

Tratamentul simptomatic al răcelii la copil a fost mereu un subiect controversat. Desi unele tratamente și-au dovedit eficacitatea în tratamentul episoadelor de răceală ale adulților, ele nu au fost suficient studiate pe populația pediatrică și eficiența lor este adesea contrabalansată de pericolul efectelor adverse potențiale. De asemenea, pe parcursul unui episod de răceală, cât și intre pacienții individuali simptomele de boala pot varia considerabil așa că, daca totuși decidem să utilizam medicație simptomatica, trebuie să alegem cu grijă substanțe care să vizeze cu adevărat simptomele copilului și trebuie să ajutam părinții să înțeleagă efectul vizat al terapiei și regimul de dozaj eficient pentru atingerea efectului dorit.

Febra dovedită (temperatura mai mare de 38,0 - 38,5 gr C) se tratează cu Ibuprofen suspensie orala în doza de 5 - 10 mg / kg greutate corporală /doză la copilul mic și 200 - 400 mg / doză la adolescent și adult și/sau Paracetamol 10 - 15 mg/ kg greutate corporala /doza la copilul mic și 500 - 1000 mg /doza pentru adolescenți și adulți, nedepășind 3 - 4 administrări / 24 ore. În anumite situații (greata, vărsături, refuzul administrării orale a medicației) se pot utiliza și supozitoare cu ibuprofen sau paracetamol în doze adaptate vârstei. În general ritmul, doza și durata administrării ar trebui stabilite de către medicul de familie sau medicul pediatru în funcție de intensitatea febrei și de factorii individuali asociați.

Obstrucția nazală se tratează diferit în funcție de vârstă pacientului, pentru sugar și copilul mic fiind o prioritate menținerea cailor aeriene desfundate prin aspirarea secrețiilor nazale (cu pompita sau aspirator nazal) și fluidificarea secrețiilor vâscoase cu ser fiziologic administrat că spray intranazal. Copiii mai mari și adolescenții pot beneficia, în cazuri selecționate, și de medicamente vasoconstictoare de uz local în soluții mai diluate decât cele folosite pentru adulți, că Xylometazolinum (comercializat că Bixtonim Xylo, Olynth, Otrinase etc.), Oxymetazolinum (Nasivin, Rinoxin, Afrin) sau Phenylephrinum (Vibrocil). Aceste substanțe sunt comercializate ca picături nazale sau spray nazal și regimul lor de administrare variază cu vârsta și intensitatea simptomelor.

Rinoreea (adică secreția nazala) apoasa abundenta poate fi redusa utilizând oral antihistaminice de prima generație (ex- Cyproheptadinum, comercializat că Peritol) sau cu Ipratropium bromide (comercializat ca soluție inhalatorie sub denumirile de Atrovent, Ipravent, Ipraxa).

Tusea, deși este adesea percepută ca un simptom îngrijorător de către familie, de regulă nu necesită tratament medicamentos. Dacă este asociată cu scurgerea în faringe a secrețiilor nazale poate fi ameliorată de utilizarea antihistaminicelor de primă clasă și de o bună igienă locală, cu aspirarea sau drenarea secrețiiilor reziduale. Alti pacienți au tuse iritativă ce persistă zile - săptămâni și nu este ameliorată de antitusivele uzuale. Mierea (o linguriță - două cu 30 de minute înainte de culcare) ameliorează tusea nocturnă."

Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA: "Rinofaringita acuta (răceală sau guturaiul) reprezintă inflamația mucoasei nazale și faringiene de cauza frecvent virala, cu vârf de incidenta în sezonul rece, caracterizată prin febră, dureri faringiene, strănut, obstrucție nazală, apetit capricios etc.
Tratamentul simptomatic presupune combaterea febrei și durerilor faringiene -prin utilizarea antipireticelor și analgezicelor gen acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. Parcetamolul se prezinta sub forma de sirop 120 mg/ 5 ml, supozitoare- 125 mg, 250 mg și comprimate 500 mg (doza utilizata de 15 mg/ kg / doza; se poate repeta de maxim 4ori/zi)."

„Influcid este un remediu homeopat care s-a dovedit a fi foarte eficient în combaterea simptomelor infecțiilor respiratorii ale tractului superior. Astfel, în cadrul unui studiu care a analizat 261 de copii (sub vârstă de 12 ani) din Germania și Ucraina, cărora li s-a administrat 7 zile atât tratamentul simptomatic standard, cât și o combinație între acesta și Influcid, s-a ajuns la concluzia că aceștia au cunoscut o reducere a simptomelor neplăcute (inclusiv a febrei) după 3 zile de tratament cu Influcid. De asemenea, s-a observat o reducere a reacțiilor adverse (cum ar fi greața) datorită administrării de Influcid.

Studiul de față a demonstrat că Influcid are eficacitate mare în gripă și alte infecții respiratorii virale acute.”  

Contraindicații/Efecte adverse ale medicamentelor utilizate pentru răceală și gripă

Doamna doctor Maria Calotă, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Sphera: „Substanțele antivirale folosite în tratamentul gripei la copil (Oseltamivir și Zanamivir) pot determina simptome gastrointestinale (greață, diaree, vărsături, durere abdominala), conjunctivita, epistaxis și în cazuri rare alergii, șoc anafilactic, aritmii, confuzie, hepatită toxică, convulsii și alte simptome neuro-psihiatrice, fiind cu atât mai importantă supravegherea medicală pe durata tratamentului.

Ibuprofenul determina frecvent disconfort și iritație a tractului gastrointestinal. Paracetamolul în doză crescută este toxic hepatic. Aspirina nu se mai utilizează în tratamentul febrei pediatrice deoarece este asociata cu apariția unei complicații amenințătoare de viață, sindromul Reye.

Medicamentele vasoconstrictoare de uz local determină foarte rar, prin absorbție sistemică, bradicardie, hipotensiune și comă. Utilizarea lor prelungită determină rinita medicamentoasă, cu revenirea senzației de obstrucție nazală când se încearcă oprirea medicației.

Antihistaminicele de primă generație au ca efect advers de bază efectul sedativ, cu somnolență sau irascibilitate paradoxală a copilului.

Bromura de ipratropium în utilizare locală determină frecvent iritație nazală cu sângerări.”

Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Rețeaua privata de sănătate REGINA MARIA: „Efectele adverse- reacții alergice (erupții cutanate, prurit, respirație dificilă, edematierea fetei, buzelor, limbii), îngălbenirea pielii și a sclerei oculare, urina închisă la culoare, mase fecale deschise la culoare.
Paracetamolul este contraindicat în afecțiuni hepatice, renale severe precum și în caz de alergie la paracetamol în antecedente.

Ibuprofenul se prezintă sub formă de sirop 100 mg/ 5 ml, cp 200, 400 mg, supozitoare 125 mg, doza utilizată fiind de 10 mg/ kg/doză, se poate repeta de maxim 3 ori/ zi. Ca efecte adverse la administrarea de ibuprofen putem menționa erupții cutanate, cefalee precum și manifestări gatrointestinale (gen greata, vărsături, diaree, epigastralgii). Utilizarea ibuprofenului este contraindicată în hepatită, ulcer, alergie la ibuprofen."

La combaterea febrei înalte (T>39 C intrarectal) contribuie și metodele fizice:
• Dezbrăcarea copilului: Astfel, cresc pierderile calorice
• Băi hipotermizante (se începe cu 1-2 grade sub temperatura corpului și se scade progresiv, în 5 min, până la 36 C sau împachetări hipotermizante (împachetare cu un cerceaf umezit în apa călduță -timp de 10-15 min.)
• Dezobstrucție nazofaringiană -Spălături cu ser fiziologic sau apa de mare și aspirarea secrețiilor cu pompița de aspirație nazală, cu/ fără utilizarea unor decongestionante nazale adecvate vârstei. În cazul secrețiilor nazale abundente dezobstrucția e indicat a se efectua cu 15-20 min înainte de mese și înainte de culcare. De asemenea, poziția ventrală a sugarului favorizează drenajul secrețiilor
• Suplimente cu vitaminele A sau C, propolis, echinaceea

Tratamentul igieno-dietetic presupune:
• Izolarea bolnavului (atât pentru a evita răspândirea bolii, cât și pentru prevenirea suprinfecției bacteriene)
• Aerisirea camerei, umidifierea ușoară a aerului atmosferic (prin folosirea umidificatoarelor, a vaselor cu apă sau prosoapelor umede pe calorifer) și evitarea supraîncălzirii (prin îmbrăcăminte prea groasă)
• Hidratare adecvată (ceai, supe, compot, apă), mese fracționate și mai dese (în cazul în care obstrucția nazală e importantă )"

Durata tratamentului medicamentos pentru răceală și gripă la copii

Doamna doctor Maria Calotă, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Sphera: „Ca regulă, utilizarea medicației simptomatice în tratamentul răcelii la copil ar trebui să fie limitată la 3 zile, dacă simptomele supărătoare persistă după acest interval sau dacă simptomatologia reapare la scurt timp după oprirea medicației fiind recomandat consultul pediatric de specialitate".

Regimul alimentar  recomandat în răceală și gripă la copii

sphera

Doamna doctor Maria Calotă, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Sphera: „Se recomandă un regim alimentar hidro-lacto-zaharat, adică suplimentarea aportului de lichide cu supe, ceaiuri, compoturi și utilizarea produselor lactate ca sursă de proteine ușor digerabile.”

regina maria

 Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA: „Se recomandă a se consuma alimente care ameliorează simptomatologia și/ sau care întăresc sistemul imunitar (fructe, legume). Mierea de albine (contraindicată sub vârsta de 1 an) - bogată în antioxidanți, având efect antiseptic și utilă în ameliorarea durerilor de gât și tusei. Citricele - bogate în vit C, A- întăresc sistemul imunitar”.

Multumim doamnelor doctor Maria Calotă și Alina Stanciu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Citește și: Recuperarea după viroze: sfatul medicului ORL

Surse:
www.aafp.org, www.fxmedicine.com.au, www.urmc.rochester.edu, www.webmd.com, www.mayoclinic.org

 

Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care este diferența dintre răceală și gripă
  Care este diferența dintre răceală și gripă

  Răceala și gripa sunt amândouă boli respiratorii și au simptome asemănătoare. Câteodată este dificil să faci diferența dintre răceală și gripă în primele zile,...

  Remedii naturale pentru răceală și gripă
  Remedii naturale pentru răceală și gripă

  Remediile naturale pentru răceală și gripă sunt folosite pentru a ameliora și chiar a trata simptomele afecțiunilor specifice sezonului rece. Atunci când îți vezi...

  9 medicamente pe care sa nu le dai NICIODATA bebelusului
  9 medicamente pe care sa nu le dai NICIODATA bebelusului

  Orice parinte sa teme de momentul in care puiul lui se imbolnaveste. Adesea, in incercarea de a-si ajuta micutul, parintii fac insa unele greseli, o parte dintre ele cu consecinte serioase....

  Gripa a ucis un bebeluș de doi ani în București. Părinți, atenție la simptome!
  Gripa a ucis un bebeluș de doi ani în București. Părinți, atenție la simptome!

  Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 29, conform datelor colectate de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul...

  Alertă de gripă! Peste 700 de cazuri în toată țara
  Alertă de gripă! Peste 700 de cazuri în toată țara

  Mii de cazuri au fost diagnosticate zilele trecute cu gripă, în România. Cazurile nu încetează să se răspândească, așa că ne-a devenit clar: ne confruntăm cu...

  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă
  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă

  Odată cu frigul au apărut și cei mai periculoși germeni, printre care se află și gripa. Bineînțeles că cei mici sunt vizați mai adesea decât adulții, însă dacă...

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii
  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie. Elevii vor avea zi libera vineri. Desi romanii sperau intr-o minivacanta cu ocazie Zilei Unirii Principatelor Romane (joi, 24 ianuarie 2019), Guvernul nu a...

  © 2019 Qbebe