Medicamente recomandate pentru raceala la copii

Medicamente recomandate pentru raceala la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Medicamentele pentru raceala sunt in general cunoscute de parinti, insa nu intotdeauna intrebuintate corespunzator. Sa aflam impreuna care sunt cel mai des folosite medicamente pentru raceala si cum anume trebuie intrebuintate in articolul urmator.

Medicamente raceala - siropuri cu paracetamol si ibuprofen

Raceala reprezinta termenul utilizat frecvent pentru a desemna rino-faringite rinite si faringite, rino-adenoidite si adenoidite, traheo-bronsite, traheite si bronsite, laringite, bronsiolite si amigdalite. Desi tabloul clinic nu este identic in cazul acestora, parintii opteaza adeseori pentru auto-medicatie si, in special, pentru siropuri pe baza de paracetamol sau ibuprofen, cum sunt Panadol, Calpol si Efferalgan si, respectiv Ibalgin sau Nurofen. Fiecare din acestea contine substantele mentionate, difera insa denumirea comerciala (si producatorul) si, evident, pretul. Din pacate unul singur este disponibil grtuit pe baza de reteta compensate si anume Ibalgin.

Dozajul este realizat in functie de varsta si de greutate si poate varia de la un producator la altul, iar pentru o administrare facila siropurile dispun de seringi dozatoare sau lingurite gradate. Iata in cazul Panadolului cantitatea recomandata de producator in functie de criteriile mentionate.

Mod de dozare la copii:
Greutate Varsta Doza (ml)
6-8 kg 3-6 luni 4,0
8-10 kg 6-12 luni 5,0 10-13 kg 1-2 ani 7,0panadol
13-15 kg 2-3 ani 9,0
15-21 kg 3-6 ani 10,0
21-29 kg 6-9 ani 14,0
29-42 kg 9-12 ani 20,0

Trebuie retinut faptul ca nu este recomandata administrarea acestuia la copiii care sufera de o afectiune severa hepatica sau renala si nu trebuie asociat cu alte medicamente care contin paracetamol (pentru a se evita supradozajul). De asemenea, durata de administrare recomandata este de 3 zile si se specifica faptul ca pentru copii mici in special (dar si pentru cei mari) este necesar acordul medicului.

Pentru Nurofen, un alt sirop des intrebuintat pentru copii, este prevazut urmatorul mod de administrare:
De la 3-12 luni: cate 2,5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 1-3 ani: cate 5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 4-6 ani: cate 7,5 ml (5 ml+2,5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 7-9 ani: cate 10 ml (5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 10-12 ani: cate 15 ml (5 ml+5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.

Trebuie sa retinem faptul ca nici acesta nu trebuie administrat sugarilor si copiilor care sufera de ulcer sau de alte afectiuni ale stomacului, ficatului, rinichilor sau boala cardiaca severa, celor care sufera de o inrautatire a astmului datorata acidului acetilsalicilic sau altor medicamente similare, sau celor cu hipersensibilitate la oricare dintre excipientii produsului sau sufera de boli de coagulare a sangelui.

Nurofenul in plus fata de Paracetamol are si un puternic efect anti-inflamator, medicii indicandu-l in general doar in cazul in care Panadolul nu isi dovedeste eficienta.

Influcid este un medicament homeopat care poate completa eficient tratamentele clasice.

"Un total de 86 de copii cu ARVI (infectii virale respiratorii acute), cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani, au fost studiati in care tratamentul de baza (simptomatice: ibuprofen, paracetamol etc.) a fost suplimentat cu Influcid (½ 1 comprimat la fiecare 2 ore, de 8 ori pe zi), din prima zi de admitere. Pentru urmatoarele zile, tratamentul a fost continuat la ½ 1 comprimat de 3 ori pe zi), pe fondul dinamicii pozitive marcate in simptomatologia clinica. Cursurile au durat 7 zile. Grupul de referinta a constat din 36 de copii (26 cu stare moderata si 10 cu infectii severe) care au primit abordarile traditionale la tratamentul ARVI (antipiretice, antihistaminice, bronho - si mucolitice, agenti simptomatici). Valorile de la copii sanatosi au fost luate ca de obicei. Eficacitatea clinica a Influcid a influcidfost evaluata in timpul bolii pe perioade de 7 -10 zile la clinica folosind diagrama pacientului, inclusiv principalele simptome ale ARVI si care sa permita actiunile remediu pentru a fi identificate si orice efecte secundare posibile pentru a fi inregistrate. Evaluarea clinica a fost suplimentata cu investigatiile de laborator: analize totale sange.

Evaluarea clinica a ARVI in copii din grupul de studiu a aratat schimbari pozitive marcate de simptome, cu efecte stabile si un curs lin de boala, nu au existat complicatii ale cursului de boala. Dupa tratament timp de doua zile, numarul pacientilor cu febra ridicata a scazut la 16 (32 %), comparativ cu 24 (66,7 %) (p < 0,01) in grupul de referinta. Sindromul cataral in grupul de studiu a regresat la 2 -3 zile de tratament si a disparut la majoritatea pacientilor de 4-5 zile, aceste perioade au fost de 2-3 zile mai mare in grupul de referinta (3,4 ± 0,8 vs 5,5 ± 0.6 zile, p< 0.05).

Influcid a avut un efect hipotermic marcat, cu normalizarea temperaturii corpului la 2.3 ± 0.3 zile in grupul de studiu, comparativ cu 3,8 ± 1,2 zile in grupul de referinta (p < 0.05 ). Copiii carora li s-a dat Influcid au indicat, de asemenea, reduceri de agitatie psihomotorie si in mod semnificativ mai devreme (p < 0.05 ), imbunatatiri in bunastare si pofta de mancare. Intreruperea rapida (de la 1 1.5 zile) de intoxicatie si sindroame catarale a avut loc in 14 copii din grupul de studiu, de exemplu acele cazuri in care tratamentul Influcid a fost inceput la primele semne de stare generala de rau. Scaderea severitatii tuturor simptomelor clinice de la pacienti ARVI carora li s-a dat Influcid s-a produs la o medie de 2,5 ± 0,3 zile de la inceperea tratamentului, comparativ cu 3,7 ± 0,2 zile (de p < 0,05) in grupul de referinta. Niciun pacient nu prezinta efecte secundare cu experienta din Influcid; nici nu au fost observate in grupul de referinta dat de tratament traditional. Astfel, observatia clinica a copiilor bolnavi a demonstrat eficacitatea ridicat de Influcid in gripa si alte ARVI.

Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte ARVI (infectii virale respiratorii acute) la copii. Efectul clinic a fost caracterizat prin reduceri semnificative in severitatea de intoxicatie si sindromul cataral si scaderi semnificative in durata tratamentului. Copiii au tolerat remediul extrem de bine si a avut caracteristici organoleptice bune. Remediul nu a produs efecte secundare.

Medicamente raceala - pentru nas

In cazul bebelusilor, pentru nasul infundat sau care curge, toaleta constanta cu ajutorul pompei nazale sau a batistei bebelusului asociata cu apa de mare si/sau ser fiziologic pentru o curatare optima este adeseori suficienta si, de altfel, spray-urile sau picaturile nu sunt destinate acestei categorii de varsta.

Tratamentul recomandat de doamna doctor Sorina Dindere, medic primar ORL - Spitalul Medicover www.medicover.ro: "Recomand o toaleta riguroasa si zilnica a foselor nazale,fie cu ser fiziologic caldut sau spray cu apa de mare si aspiratii nazale sau suflatul nasului-in functie de varsta copilului. Dupa curatarea nasului se pot folosi picaturi nazale dezinfectante sau dezobstruante - Colargol, Vibrocil, Biorinil, alteori chiar picaturi nazale cu antibiotic - Uniflox, Ciplox, Betabioptal,etc.
La aceste masuri se pot adauga administrarea unor siropuri de tuse pe baza de plante sau homopate, vitamina C, Nurofen, Panadol, aerosoli.

Pentru nasul infundat, doamna doctor Maria Calota, Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera: "In vibrocilsituatia mult mai comuna a infectiilor virale de cai aeriene superioare (suparatorul "guturai") tratamentul este, de regula, stabilit de medicul de familie sau de medicul pediatru si consta din masuri de sustinere si de igiena locala. Majoritatea acestor episoade (adica formele usoare si moderate de boala) se pot trata la domiciliu. Sugarii cu febra peste 39 grade Celsius sau evolutie prelungita a afectiunii necesita, de regula, internare. Antibioticele nu sunt indicate de rutina in aceste afectiuni pentru ca ele nu sunt eficiente in eradicarea infectiilor virale. Se recomanda aport suplimentar de lichide pentru a asigura fluiditatea secretiilor, indepartarea secretiilor nazale in exces folosind un spray cu apa de mare sau ser fiziologic si aspirarea secretiilor nazale persistente cu pompa nazala sau cu aspiratorul nazal. Tratamentul antiinflamator cu solutii orale de paracetamol sau ibuprofen este recomandat mai ales in infectiile in care obstructia nazala este insotita de febra. Altfel, in general tratamentul local ce urmareste mentinerea nasului desfundat este suficient."

In cazul copiilor mai mari (peste 2 ani), pot fi folosite in plus fata de decongestionantele obisnuite Vibrocil, Olynth, Colargol, chiar spray-uri de tip corticosteroid cum sunt Nasonex sau Bixtonim (pentru copii peste 6 ani). Trebuie sa retineti ca majoritatea medicamentele destinate cavitatii nazale, fie ca este vorba de picaturi sau de spray, dispun de un termen mult mai scurt de valabilitate decat restul medicamentelor (in general o luna) dupa deschidere.

Domnul doctor Sorin Filipescu - Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica recomanda urmatorul tratament:
"• substante vasomotorii active, vasoconstrictoare (ser efedrinat 0,5-1%, Olynth, Vibrocil pe durata scurta de 3-5 zile, ser fiziologic cald, instilatii repetate, colir nazal cu antibiotice - in cure scurte
• antibiotice pe cale generala (per os, im) daca avem dovada unei infectii bacteriene locale sau generale cu prinderea nasofaringelui, cure de 5-7-10 zile.
- tratament balneo-fizio-terapeutic - cure de aer marin, cure de salina - la cei care au obstructii nazale cu componenta asmatica tip infecto-alergic;
- cresterea imunitatii generale si locale (nazofaringian-laringian) cu diferite imunostimulatoare."

Medicamente raceala - pentru gat

Pentru durerile de gat, aveti la dispozitie mai multe variante, fie comprimate cu efect antiseptic cum sunt Tantum Verde, Faringosept sau Decasept comprimate de supt pentru copii mai mari (in general peste 6 ani, altfel existand pericolul de sufocare) sau spray-uri care pot fi aplicate local pentru copii mai mici, cum sunt Tantum Verde sau Bioparox, care dispun de un aplicator special, dispunand si de o concentratie corespunzatoare a substantelor active, mai mica.

Tantum verde spray 0,15% este indicat drept tratament antiinflamator si analgezic al afectiunilor inflamatorii ale mucoasei oro-faringiene (stomatite, faringite) si ale gingiilor. Dozele de administrare sunt:
Copii(6-12 ani): 4 doze de 2-6 ori/zi
Copii sub 6 ani: o doza pentru fiecare 4 kg de greutate corporala , pana la doza maxima recomandata , echivalenta cu 4 doze de 2-6 ori pe zi.

Bioparox ajuta in tratamentul local al inflamatiilor si infectiilor limitate ale mucoasei orofaringelui sai ale cailor aeriene; inspiratii pe nas; rinite, rinofaringite; inspiratii pe gura: amigdalite, faringite, urmarile amigdalitectomiei, laringite, traheite, bronsite si se administreaza la copii: 4 pufuri oral si/sau in fiecare nara la intervale de 6 h. Contraindicatii sale presupun sensibilizarea prealabila la produs; copil mai mic de 30 de luni (risc de laringospasm).

Decasept este un medicament care contribuie in profilaxia si tratamentul infectiilor cu localizare bucofaringiana, afectiuni stomatologice (gingivite, extractii dentare, paradontoze), dezodorizant al cavitatii bucale. Se administreaza cate 3 comprimate zilnic, care se lasa sa se topeasca lent in gura, dupa mesele principale; nu se mananca si nu se bea timp de o ora. Decasept contine si vitamina C, ajutand in procesul de recuperare a organismului.

Faringosept este un antiseptic acut fata de Streptococcus pygenes, S. pneumoniae, S. viridans si alti germeni patogeni ai cavitatii bucale, fiind recomandat in profilaxia si tratamentul infectiilor buco-faringiene. La copii se administreaza cate un comprimat de 1-4 ori pe zi.

Trebuie retinut faptul ca niciunul dintre acestea nu trebuie administrat mai mult de 5-7 zile si este recomandat sa se evite consumul de alimente sau bauturi o perioada dupa administrare.

Medicamente raceala- pentru tuse seaca

Pentru tuse seaca sunt disponibile urmatoarele variante: Humex pentru tuse seaca (bromhidrat de dextrometorphane), Paxeladine, Eurespal, Sinecod primul fiind si singurul care poate fi achizitionat gratuit pe baza retetei de la medicul de familie.

Paxeladine este indicat in tratamentul simptomatic al tusei de diverse etiologii: tuse gripala, rinofaringite, traheite, laringite, bronhopneumopatii, rujeola, tuse convulsiva, tuse spasmodica si reflexa, tuse seaca si iritativa. Mod de administrare la copii: O mensura (10mg) pe 10 kg pe corp si zi. Pana la 4 ani 1-2 mensuri pe zi, 4-15 ani 2-3 mensuri pe zi.

Humex pentru tuse seaca trebuie administrat in modul urmator:humex

-de la 30 de luni la 6 ani: 13 pana la 20 mg pe zi, adica 1 lingurita de 2 pana la 4 ori pe zi, dupa varsta si greutatea copilului.
-de la 6 ani la 15 ani: 20 pana la 50 mg pe zi, adica 2 lingurite de 2 pana la 5 ori pe zi, dupa varsta si greutatea copilului.

Robitussin contine aceeasi substanta activa (bromhidrat de dextrometorphane) si este recomandat tot pentru tusea seaca.

Eurespal este un antiinflamator care actioneaza numai la nivelul aparatului respirator si reduce edemul mucoasei cailor respiratorii, normalizeaza functia glandelor mucoase, imbunatateste transportul mucociliar, reduce cantitatea si vascozitatea expectoratiei, reduce tusea si elibereaza bronhiile. Se administreaza astfel: sugari si copii: 2-4 lingurite pe zi (copii sub 10 kg), 2-4 linguri pe zi (copii peste 10 kg).

Trebuie sa retineti faptul ca toate aceste siropuri prezinta o serie de contraindicatii si reactii adverse (cel mai des intalnite fiind probleme de tip digestiv) si doar medicul poate recomanda siropul adecvat tipului de tuse pe care il prezinta copilul (uneori cele expuse anterior sunt recomandate in tuse care poate parea productiva). De asemenea, antitusivele nu sunt indicate deoarece tusea reprezinta un mecanism natural protectiv al organismului. Adeseori sunt indicate si antihistaminice associate siropurilor de tuse (sub forma de picaturi, cum sunt Ketof, Zyrtec).

Medicamente raceala - pentru tuse productiva

Tusea productive este extrem de diferita de cea seaca si impune un alt tratament. Cel mai des sunt recomandate: Erdomed, Humex pentru tuse productiva sau expectorant, Mucosolvan, Fluimucil, Humex fiind din nou singurul disponibil gratuit la farmacii pe baza de reteta.

Humex expectorant contine carbocisteina (ca si Rhinatiol) si este indicat pentru reducerea vasozitatii sputei si favorizarea expectoratiei in tratamentul afectiunilor bronhopulmonare acute sau cronice. Dispune de o masura dozatoare si doza uzuala se administreaza 1-4 lingurite pe zi, in functie de recomandarea medicului.

Erdomed este indicat in tratamentul tulburarilor de secretie bronsica, prin favorizarea fluidificarii mucusului si a secretiilor mucopurulente sau a expectoratiei, in:
- afectiuni bronhopulmonare acute si cronice (faza acutizata sau stabila a bronsitelor acute si cronice; bronsiectazie; astm bronsic hipersecretor);
- afectiuni acute si cronice ale tractului respirator superior (rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite). Doza necesara este indicata de medic in functie de greutate si varsta si poate fi obtinut in mod gratuit daca este vorba de o afectiune cronica.

Fluimucil contine acetilcisteina (ca si ACC)si este indicat in tratamentul afectiunilor respiratorii caracterizate de hipersecretii dense si vascoase din:
- bronsite acute,
- bronsite cronice si exacerbari,
- emfizemului pulmonar,
-mucoviscidoza,
- bronsiectazii.

Doze si mod de administrare: copii peste 7 ani: o masura dozatoare (10 ml), de 3 ori pe zi, echivalenta cu 600 mg; copii cu varsta cuprinsa intre 2-7 ani: o masura dozatoare (10 ml) de 2 ori pe zi echivalenta cu 400 mg; copii cu varsta cuprinsa intre 1 luna-2 ani: 1/2 unitate de masura dozatoare (5 ml) de 2 ori pe zi echivalenta cu 200 mg.

Mucosolvan contine ambroxol (ca si siropul Ambroxol) si este un mucoregulator, avand un mecanism de actiune mai complex comparativ cu produsele mucolitice, expectorante si secretolitice. Mucosolvan are actiune polivalenta la nivelul arborelui traheo-bronsic: scade adezivitatea si vascozitatea mucusului, creste motilitatea cililor vibratili la nivelul epiteliului bronsic, creste volumul secretiilor seroase, creste clearance-ului mucociliar, stimuleaza sistemul surfactant, are efect antioxidant si antiinflamator.

Administrare: copii 6 - 12 ani: 5 ml (1 lingurita) de 2 - 3 ori pe zi; copii 2 - 6 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 3 ori pe zi; copii 1 - 2 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 2 ori pe zi. Dozele de mai sus sunt recomandate pentru tratamentul initial; dupa 14 zile dozele pot fi reduse la jumatate. Se recomanda administrarea siropului in cursul meselor.

Trebuie sa retineti faptul ca toate aceste siropuri prezinta o serie de contraindicatii si reactii adverse (cel mai des intalnite fiind probleme de tip digestiv) si doar medicul poate recomanda siropul adecvat tipului de tuse pe care il prezinta copilul (uneori cele expuse anterior sunt recomandate in tuse care poate parea seaca). De asemenea, antitusivele nu sunt indicate (mai ales in cazul tusei productive) deoarece tusea reprezinta un mecanism natural protectiv al organismului. Adeseori sunt indicate si antihistaminice asociate siropurilor de tuse (sub forma de picaturi, cum sunt Ketof, Zyrtec).

Medicamente raceala - aerosoli

In ultima perioada se apeleaza tot mai des la aerosoli, deoarece prezinta un efect rapid si sunt bine tolerate de copii. Substantele care sunt asociate serului fiziologic ce trebuie introduse in aparat sunt in general sub forma de fiole: Flixotide -cel mai des recomandat (de 0,5 mg sau 2 mg), Ventolin, Adrenalina, ACC sau Fluimucil sau dexamatazona. Dozele sunt flixotiderecomandate de medic, dar trebuie sa retineti ca pot conduce la multe reactii adverse, in special dexametazona utilizata excesiv, deoarece majoritatea sunt de tip corticosteroizi. In plus, Adrenalina si Ventolin pot conduce la tahicardie.

Medicamente raceala - naturiste

Sinupret picaturi orale este un produs medicamentos din plante pentru tratamentul inflamatiilor acute si cronice ale mucoasei sinusurilor paranazale.

Mod de administrare:
Copii cu varsta intre 2 - 6 ani 15 picaturi, echivalent la 0,9 ml
Copii cu varsta intre 6 - 11 ani 25 picaturi, echivalent la 1,5 ml
Adolescenti peste 12 ani 50 picaturi, echivalent la 3,0 ml

Grintuss prezinta urmatoarele indicatii: este un balsam emolient cu rol de protectie pentru o respiratie sanatoasa. Formula sa imbogatita cu Miere si Uleiuri esentiale de lamaie, portocala si mirt care completeaza eficacitatea siropului, ii confera acestuia un gust indragit de copii.

Administrare: se recomanda administrarea unei lingurite de 2 ori pe zi pentru copii cu varste intre 2 si 6 ani si nu mai mult de 4 ori pe zi pentru copii cu varsta peste 6 ani.

Prospan beneficiaza de urmatoarele indicatii: afectiuni bron?ice cronice inflamatorii, inflamatii acute ale tractului respirator acompaniate de tuse. Nota: in cazurile in care simptomele persista sau daca apare respiratie scurta, febra sau expectoratie cu sange, trebuie consultat imediat un medic.

Administrare: copii peste 10 ani: 5 ml de 3 ori pe zi, doza putand fi crescuta la 7.5 ml de 3 ori pe zi. Copii 6-9 ani: 5 ml de 3 ori pe zi fara a depasi aceasta doza. Copii 1-5 ani: 2.5 ml de 3 ori pe zi. Copii sub 1 an: 2.5 ml de 2 ori pe zi.

Koflet beneficiaza de urmatoarle indicatii:are efect benefic atat in tusea productiva, cat si in tusea seaca. Plantele din compozitie contin substante bioactive cu proprietati expectorante si mucolitice, reducand vascozitatea secretiilor bronsice si favorizand expectoratia. Koflet are actiune antitusiva, reducand iritatia mucoasei si spasmul bronsic, proprietati antialergice, antimicrobiene si imunostimulatoare, care ajuta la calmarea tusei.
Recomandat in tusea productiva si neproductiva, de diferite etiologii.

Mod de administrare: copii peste 1 an: 1 lingurita de 3-4 ori pe zi.

Pentru medicamente homeopate utilizate in tratamentul racelii la copii, puteti gasi informatii aici.

"Influcid este un remediu homeopat care s-a dovedit a fi foarte eficient in combaterea simptomelor racelilor. Astfel, in cadrul unui studiu pe 86 copii cu infectii respiratorii virale acute, cu varste cuprinse intre 3- 6 ani, in care tratamentul de baza a fost asociat cu Influcid a fost evaluat pe o perioada de 7-10 zile cu un grup de referinta in care s-a administrat doar medicatie simptomatica, urmarindu-se parametrii clinici si de laborator. Rezultatele studiului au evidentiat urmatoarele: efectul hipotermic si amelioararea simptomatologiei inca din primele 2 zile de administrare asociata cu Influcid. Astfel 2/3 din copiii care au primit tratament asociat ci Influcid Pe toata perioada administrarii asociate cu Influcid nu au aparut complicatii.

Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte infectii respiratorii virale acute."

Medicamente raceala - antibiotice

In afara de cazul in care apare o suprainfectie a cailor respiratorii, antibioticele nu sunt necesare in asa-zisele raceli, decat sub forma de picaturi nazale sau spray-uri orale. Daca considerati ca medicamentatia utilizata este ineficient si sunt prezente simptome ale unei infectii, este bine sa apelati la un medic, care va va recomanda tratamentul adecvat de antibiotic.

 

Surse:
www.sfatulmedicului.ro; www.sanafarm.ro; www.efarma.ro

Articolul urmator
Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii
Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane
  14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane

  14 copii din județul Neamț au ajuns la spital după ce au găsit medicamente homeopate la gunoi, expirate de 5 ani și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Mai multe...

  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

  Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

  8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
  8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

  Te-ai întrebat vreodată ce pastile au ca efect secundar scăderea pulsului? Iată în acest articol 8 medicamente care pot fi periculoase pentru ritmul cardiac.

  Tipuri de pește recomandate în sarcină
  Tipuri de pește recomandate în sarcină

  Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

  Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
  Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

  Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

  O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală
  O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală

  Un bărbat din Hațeg și-a obligat soția și cei doi copii să trăiască izolați, fără nici un contact cu mediul extern și strict după învățămintele biblice. Citește toată...

  Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
  Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

  Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

  Spălături în urechi: când sunt recomandate
  Spălături în urechi: când sunt recomandate

  S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

  © 2024 Qbebe