Sindromul metabolic la copii

Sindromul metabolic la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sindromul metabolic la copii constituie o afectiune complexa care, cu toate ca nu poate fi definita in mod exact, prezinta o prevalenta ingrijoratoare. Sa aflam impreuna ce simptome include sindromul metabolic la copii, cum poate fi diagnosticat, dar si ce complicatii poate cauza pe termen lung.

Definitie

Sindromul metabolic pediatric (cunoscut in literatura de specialitate si sindrom dismetabolic sau sindrom X) nu beneficiaza de o definitie clara, majoritatea institutiilor specializate consimtind ca acesta este prezent cand un pacient are doua sau mai multe din urmatoarele simptome (este vorba de un cumul de factori): rezistenta la insulina si toleranta afectata la glucoza (hiperglicemie), nivel ridicat al colesterolului si trigliceridelor, lipoproteine de denisitate ridicata slab circulante, obezitate (localizata in special in zona abdominala) si/sau tensiune crescuta (hipertensiune). Din fericire, este o afectiune ce poate fi prevenita atata timp cat factorii de risc sunt identificati la timp, respectiv in copilarie. Nu trebuie confundat cu boala metabolica (care apare cand hormonii si ale substante din organism nu reusesc sa interactioneze corespunzator).

Problema intampinata de specialisti in definirea sindromului este reprezentata de prezenta modificarilor in crestere si dezvoltare ce survin in perioada copilariei si adolescentei, complicand astfel reducerea aspectelor sindrom metabolicprivind factorii de risc. Reperele ce se refera la tensiune, inaltime, greutate si, mai ales, IMC (indice de masa corporala) difera intre fete si baieti si sunt corespondente categoriei specifice de varsta. In plus, supraponderabilitatea este definita in mod distinct la copii fata de adulti din cauza existentei perioadelor de crestere (cu stagnari si pusee de crestere greu de anticipat), fiind dificil de definit chiar conceptul de obezitate in cazul copiilor.

Problema este ca cei mici nu se gandesc la consecintele actiunilor intreprinse de ei pe termen lung, in acest caz fiind vorba de alimentatia ingerata. Desi simptomele anterior enuntate par cel putin bizare pentru a fi regasite la un copil, obezitatea care a dobandit proportiii epidemice conduce la aparitia acestor probleme (de obicei regasite de obicei la persoanele in varsta). Se pare ca in urma studiilor, 1 din 10 adolescenti prezinta sindrom metabolic si peste o treime din adolescentii obezi (38,7%). Chiar si in clasele primare (a 2-a si a 3-a), aceasta afectiune afecteaza un procent de 5% iar 45% din ei prezinta unul sau doi factori de risc. In ceea ce priveste prevalenta, se pare ca afecteaza mai mult baietii decat fetele (6.1% in comparatie cu 2.1%). Desi nu multe persoane nu cunosc acest aspect, obezitatea poate cauza inflamatie cronica in organism ceea ce conduce in consecinta la reactii de oxidare, iar functiile organismului sunt afectate, cum sunt reproducerea si metabolismul.

Doamna doctor Alina Condoiu - medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care pe care o puteti gasi si la: http://alinacondoiu.wordpress.com/ ne ofera urmatoarele informatii:

"Sindromul metabolic este definit printr-o serie de criterii: obezitate abdominala, hiperglicemie, hipertensiune arteriala si modificarea profilului lipidic (cresterea trigliceridelor si medicscaderea HDL-Colesterolului - "colesterol bun"). Acesta are o etiologie plurifactoriala, fiind rezultatul actiunii unor factori determinanti genetici si de mediu, asociati cu factorii de risc. Cel mai usor de influentat sunt factorii de mediu care se refera in principal la alimentatie si activitatea fizica. Astfel excesul de grasimi saturate, dulciuri, bauturi dulci, fast-food, fainoase intens prelucrate alaturi de sedentarism reprezinta principalii factori de mediu care intervin in aparitia sindromului metabolic."

Citeste si: Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament

Cauze si simptome

Fiind considerat un precursor al bolilor de inima si al diabetului de tip 2, sindromul metabolic are la baza aceleasi cauze prezente la fiecare din bolile pe care le include. Astfel, o dieta bogata in calorii si cu putine nutrimente (dieta eterogena) si ingerarea unei cantitati mari de mancare fast-food si bauturi indulcite constituie un prim factor de risc. Sedentarismul cauzat de jocurile video in exces/privitul la televizor sau lipsa exercitiului fizic cresc de asemenea sansele de aparitie a obezitatii, a colesterolului rau (LDL) (mai mare de 160-190 mg/dL), a hiperglicemiei (mai mare de 100 mg/dL) care definesc sindromul metabolic. Aparent, adolescentii sunt mai predispusi acestei probleme deoarece grasimea corporala, tensiunea arteriala (mai mare de 100-150 si 55-100) si lipidele din organism sunt afectate de hormonii care cauzeaza modificarile semnificative din perioada puebertatii (si varsta este deci un factor important). Copiii care prezinta un istoric familial de boli de inima sau diabet au mai multe sanse de aparitie a sindromului, insa deciziile igieno-sanitare pot elimina sau nu existenta acestei predispozitii. Prin urmare un stil de viata activ, consumul unei alimentatii echilibrate (bogata in fructe si legume) contribuie semnificativ.

Simptomele prezente efectiv sunt considerate urmatoarele: obezitate abdominala, oboseala in ciuda aportului adecvat de alimente, dificultate in efectuare exercitiilor fizice, tensiune crescuta, profil lipidic ridicat.

Doamna doctor Catrinel Macovei, Medic primar - Diabet, nutritie si boli metabolice http://catrinelmacovei.wordpress.com/ ne mentioneaza:medic

"Sindromul metabolic la copil este, ca si la adult, un cumul de modificari metabolice si de factori de risc care pot pune in pericol sanatatea si calitatea vietii pe termen lung: hipertensiune arteriala, obezitate abdominala, modificari ale glicemiei de prediabet sau diabet, grasimi modificate (trigliceride crescute si/sau HDL scazut). Toate aceste probleme par specifice adultilor, dar din pacate in momentul de fata diabetul zaharat tip 2 si sindromul metabolic sunt din ce in ce mai frecvente in randul copiilor. Riscurile aduse de sindromul metabolic sunt de diabet zaharat si complicatiile acestuia, de boli cardovasculare, infarct, accident vascular la varste tinere, de cancer, boala Alzheimer.

Cauzele sunt predispozitia familiala, obezitatea in special abdominala, sedentarismul, alimentatia nesanatoasa bogata in dulciuri, mezeluri si alte alimente procesate, asociata cu modificari de comportament alimentar cum ar fi mancatul de plictiseala, eliberarea de stres prin supraalimentare."

Citeste si:
8 Alimente care provoaca obezitatea copilului tau
Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?

Efecte

Efectele nu sunt vizibile de la inceput, ci apar intr-un timp mai indelungat insa sunt deseori majore:
- Ateroscleroza. Apare cand colesterolul se durifica si incepe sa se acumuleze in peretii arteriali, cauzand blocaje care duc la hipertensiune, atac de cord si accident vascular cerebral
- Slaba functionare renala. Rinichii devin mai putin capabili sa filtreze toxinele din sange ceea ce creste riscul de hipertensiune, atac de cord si accident vascularsindrom metabolic
- Rezistenta la insulina. Apare cand celulele din organism nu raspund la insulina (hormonul care ajuta la reglarea glucozei din sange) si poate conduce la nivele ridicate ale glicemiei si la diabet (afecteaza ochii, circulatia si rinichii)
- Sindromul ovarelor polichistice este considerat a fi asociat rezistentei la insulina, implicand eliberarea de hormoni androgini (masculini) suplimentari de ovare; conduce la sangerari anormale menstruale, par corporal in exces, acnee si probleme de fertilitate. Este asociat cu risc crescut de obezitate, hipertensiune si diabet, boli cardiovasculare si chiar cancer (colo-rectal, esofagial, renal, pancreatic si tiroidian).
- Acanthosis nigricans. O problema a pielii care presupune ingrosarea, innegrirea sub forma de pete in jurul gatului, subratului, zonei inghinale, intre degete sau la nivelul coatelor sau genunchilor.

Diagnostic

Trebuie sa existe cel putin 3 din factorii de risc mentionati anterior, cel mai des fiind intalniti hipertensiunea si nivelul crescut de LDL. Chiar daca exista doar unul, medicul va incerca sa identifice si altii. Testarile presupun de obicei: masurarea indecelui de masa corporala si circumferintei taliei (daca circumferinta este la nivelul sau peste percentila 90), tensiunea arteriala (forta aplicata de sange asupra peretilor de sange pe masura ce este pompat de inima) si teste de sange incluzand: profilul lipidic (masoara nivelul de grasimi din corp; HDL redus si LDL crescut reprezinta un factor de risc), glicemia a jeun (se masoara glicemia dupa 8 ore fara mancare; un nivel crescut este un factor de risc), insulina (pentru a testa rezistenta). Specialistii considera ca este destul de dificil de diagnosticat din cauza ca organismele copiilor sufera in permanenta modificari, prin urmare apeleaza la diverse grafice (de crestere) pentru a standardiza informatiile obtinute in urma examinarilor.

Citeste si:
Analizele medicale la copii: ghid pentru parinti
Greutatea ideala la copil

Tratament

Trebuie avuta in vedere modificarea stilului de viata care presupune:
- Scaderea in greutate (in mod controlat si adecvat cu ajutorul unui specialist de obicei nutritionist/dietetician) va imbunatati tensiunea, nivelul de lipide si abilitatea organismului de a folosi insulina. Pierderea kilogramelor nu trebuie sa fie drastica  (si trebuie realizata in conformitate cu varsta) deoarece poate interfera cu buna crestere si dezvoltare a copilului (poate aparea o stagnare)
- Mai mult exercitiu fizic. Daca ii convingeti pe copii sa faca miscare macar o ora pe zi, veti imbunatati circulatia sanguina, nivelul de colesterol si sensibilitatea la insulina
- Alimentatie echilibrata si ponderata. Este importanta ca cei mici sa nu priveasca mancarea drept o compensare emotionala si astfel vor realiza singuri alegerile alimentare potrivite (de exemplu optarea pentru carbohidrati complecsi cum este painea integrala in loc de cea alba, un aport crescut de fibre, grasimi bune in loc de grasimi rele, evitarea caloriilor goale reprezentate de sucuri si dulciuri procesate) cum sunt fructe, legume, cereale integrale si produse lactate degresate
- Suplimente cu fibre pot ajuta la reducerea nivelulul de colesterol LDL
- Lipsa fumatului (la adolescenti). Fumatul contribuie la aparitia bolilor de inima.

In lipsa unor rezultate adecvate in urma modificarilor alimentatiei sau daca situatia impune, doctorul poate recomanda medicamente destinate diverselor afectiuni individuale (antihipertensive, statine sau alte medicamente pentru scaderea lipidelor, medicamente pentru a reduce rezistenta la insulina). In cazul copiilor cu obezitate morbida sau al celor obezi care au boli de inima sau diabet poate fi indicata chirurgia bariatrica (procedurile chirurgicale prin intermediul carora se poate pierde in greutate sau procedura de by-pass la nivelul stomacului sau intestinului subtire).

Iata ce informatii ne ofera domnul doctor Bogdan Moldovan, medic chirurg, Seful Sectiei de Chirurgie Generala Spitalul Sf.Constantin pe care-l puteti gasi si la: http://www.doctorbogdanmoldovan.ro/cu privire la varsta: 

"Varsta minima de la care se pot propune interventiile bariatrice este un subiect de dezbatere in lumea medicala. Initial s-a propus varsta de 18 ani, care ulterior s-a redus la 14 la fete si 16 ani la baieti. Practic, daca adolescentul si-a incheiat cresterea, operatia poate fi propusa. Bineinteles ca pe langa varsta, criteriile pentru medicchirurgia bariatrica raman aceleasi: BMI peste 35 cu comorbiditati (Obezitate severa) sau BMI peste 40 (Obezitate morbida) indiferent de prezenta sau absenta comorbiditatilor. In cazuistica personala, cea mai tanara pacienta operata a avut 12 ani si 11 luni, 170 cm si peste 110 kg. Cu siguranta ca in cazurile de obezitate foarte grava, varsta operatiei poate fi scazuta pentru a evita ajungerea in stadii disperate de Super-Super Obezitate morbida(BMI >60)."

Iata ce metode de interventie sunt disponibile conform domnului doctor:

"Nu exista tehnici speciale pentru adolescenti si in ultima perioada s-a cristalizat un consens privind interventia de ales la acesti pacienti si anume operatia de gastric sleeve. Bineinteles ca exista si celelalte tehnici chirurgicale (inel, by-pass) si non-chirurgicale (balon intragastric etc.), cu aplicabilitate mai redusa." 

Contraindicatiile acestei interventiei bariatrice conform domnului doctor Bogdan Moldovan, medic chirurg, Seful Sectiei de Chirurgie Generala Spitalul Sf.Constantin pe care-l puteti gasi si la: http://www.doctorbogdanmoldovan.ro/:

"Contraindicatiile procedeelor bariatrice sunt cele generale: afectiuni endocrine decompensate, afectiuni gastrice, afectiuni cardio-respiratorii decompensate, afectiuni psihice si lipsa de complianta. Ca si particularitate la adolescenti este riscul relativ mai mare de reingrasare prin lipsa de complianta la regimul alimentar impus de interventia chirurgicala. Astfel, adolescentul obez, initial izolat de anturaj, ajungand o persoana normoponderala, uneori chiar in « centrul atentiei », are tendinta de a renunta la regim si aceasta il poate aduce la greutatea initiala, pentru ca Obezitatea morbida este o boala incurabila (potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii) si rezultatele se pot mentine atat timp cat persista restrictia de calorii, operatia fiind asadar « un angajament de cura de slabire pe viata ».Gastric sleevul este o operatie cu mecanism de actiune combinata: restrictie calorica prin reducerea capacitatii stomacului si manipulare hormonala prin indepartarea zonei din stomac responsabila de secretia Grelinei, « Hormonul foamei », deci o combinatie fericita intre lipsa de apetit si capacitate mica a stomacului. Pacientii pot consuma la cca 1 luna de la operatie orice tip de aliment, dar in cantitati reduse." 

Sfatul medicului

Domna doctor Catrinel Macovei, Medic primar - Diabet, nutritie si boli metabolice http://catrinelmacovei.wordpress.com/ ne ofera urmatoarele sfaturi:medic

"Pentru ca intotdeauna este mai simplu sa prevenim decat sa tratam, in cazul sindromului metabolic sunt importante un stil de viata si alimentatie sanatoase in familie, mai ales unde deja exista antecedente ale acestor probleme medicale.

Copiii ar trebui sa:
- nu stea la televizor sau calculator mai mult de 2 ore pe zi
- sa faca cel putin o ora de efort fizic sustinut pe zi
- sa manance cele 3 mese si eventula 2 gustari din fructe
- sa aiba un model adecvat de alimentatie in familie
- sa beneficieze de mancare gatita in casa, din alimente naturale, chiar si un desert dulce facut in casa cu faina integrala, fructe proaspete este mai sanatos decat dulciurile procesate din comert
- sa bea apa pentru hidratare, nu sucuri din comert, chiar si fresh-urile facute in casa trebuie evitate in exces (200 ml pe zi)".

Doamna doctor Alina Condoiu - medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care pe care o puteti gasi si la: http://alinacondoiu.wordpress.com/ ne precizeaza:

"In cazul copiilor care prezinta sindrom metabolic este nevoie de o munca in echipa atat din partea copilului, a familiei cat si a echipei medicale multidisciplinare (medic pediatru, nutritionist, cardiolog, diabetolog, medicgastroenterolog, psiholog). Prima tinta terapeutica este reprezentata de o alimentatie sanatoasa, astfel: 5 mese/zi, reducerea portiei de mancare, consum redus de grasimi saturate si dulciuri, evitarea bauturilor dulci si a produselor fast-food, cresterea aportului de fructe si legume. La modificarea stilului alimentar sunt necesare si recomandari privind activitatea fizica: limitarea orelor petrecute la TV/PC (max. 2 ore/zi) si introducerea activitatii fizice in rutina zilnica. In cazul in care este nevoie pot fi introduse si terapii medicamentoase sau chirurgicale, insa doar la recomandarea medicului." 

Multumim medicilor colaboratori: Bogdan Moldovan, Alina Condoiu si Catrinel Macovei pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
http://kidshealth.org; http://clinical.diabetesjournals.org; www.med.umich.edu; http://clinical.diabetesjournals.org/

Articolul urmator
Am cinci copii și recunosc că abia aștept să plece toți de acasă
Am cinci copii și recunosc că abia aștept să plece toți de acasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down
    Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down

    In urma cu multa vreme, nu te-ai fi asteptat sa vezi intr-un catalog de moda fotografia unui copil cu sindrom Down.

    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?
    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?

    Sindromul impostorului se manifestă prin credința că orice ai face în domeniul în care activezi, tot nu ești suficient de bun. În cazul mamelor, apar gânduri de...

    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani
    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani

    O fetiță de 5 ani cântărește 98 de kilograme din cauza unei afecțiuni rare, numită Prader-Willi, care o face să fie mereu flămândă. Mama micuței povestește că nu de...

    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele
    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele

    Descurajată de medici în primele zile de viață ale bebelușului său diagnosticat cu sindromul Down, o mamă nu s-a lăsat influențată de nimeni și nimic. Cu ajutorul unui...

    Ce este „sindromul noului tătic”
    Ce este „sindromul noului tătic”

    Sindromul noului tătic afectează bărbații care sunt copleșiți de noul rol, care simt că nu își pot exprima sentimentele, au anumite frustrări și trec prin perioade de stres,...

    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară
    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară

    O femeie a refuzat să aibă grijă de nepotul ei de 3 ani, diagnosticat cu sindrom Down, de teamă că nu se va descurca. Acum, fratele ei, tatăl copilului, s-a supărat pe ea.

    O fetiță de 11 ani cu sindromul Down este dusă la școala chiar de președintele țării, după ce este agresată de colegi
    O fetiță de 11 ani cu sindromul Down este dusă la școala chiar de președintele țării, după ce este agresată de colegi

    Bullyingul este un fenomen global care afectează copii de toate vârstele și nu ține cont de naționalitate, rasă, religie, fiind definit ca un comportament ostil/de excludere și...

    A apărut prima păpușă Barbie cu sindromul Down
    A apărut prima păpușă Barbie cu sindromul Down

    Mattel, producătorul de jucării Barbie, a anunțat că a apărut pe piață prima păpușă Barbie cu sindrom Down. În ultimii ani, au fost create tot mai multe păpuși Barbie care...

    © 2024 Qbebe