Studiu: produsele pe bază de propolis și echinacea pot ameliora tusea copiilor

Bianca Geica - Redactor Senior

Tusea se numără printre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și poate fi declanșată de numeroși factori: prezența unei infecții la nivelul aparatului respirator, astm, alergii sau reflux gastroesofagian. Indiferent de situație, atunci când cel mic tușește, este foarte important să apelezi, în primul rând, la sfatul unui specialist pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru însănătoșirea grabnică a prichindelului tău.

În același timp, îl poți ajuta pe cel mic să se simtă mai bine cu ajutorul unor remedii naturale, cu efect dovedit în ameliorarea tusei!

STUDIU: Produsele pe bază de propolis și echinacea pot ameliora tusea copiilor

Cu siguranță ai citit destul de multe despre beneficiile propolisului și plantei de echinacea asupra sănătății, mai ales când vine vorba de ameliorarea sau chiar tratarea infecțiilor respiratorii. Există și studii în acest sens, unul dintre cele mai ample, realizat în rândul a 430 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani, fiind publicat pe site-ul de specialitate JAMA Network. Conform acestui studiu, preparatele pe bază de echinacea, propolis și vitamina C au un rol cheie în prevenirea infecțiilor tractului respirator la copii și, automat, în ameliorarea tusei. 

copil care isi sufla nasul

Echinacea este considerat un stimulent imunitar și este utilizat, de obicei, pentru prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator superior. Propolisul, un produs rășinos natural colectat de albinele de miere, este utilizat, de asemenea, pentru gestionarea infecțiilor respiratorii, la fel și vitamina C, despre care s-a raportat că ar crește răspunsurile proliferative ale limfocitelor T, capabile să distrugă celulele maligne, în special celulele infectate cu viruși, și induce producerea de interferon în culturi celulare.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni, în rândul a 430 de copii împărțiți în două grupe: prima căreia i-a fost administrat un preparat pe bază de echinacea, propolis și vitamina C și a două grupa căreia i s-a administrat un produs placebo.

Dintre copiii care au prezentat unul sau mai multe episoade de boli ale tractului respirator în timpul celor 12 săptămâni de studiu, numărul total de episoade și numărul mediu de episoade per copil au fost semnificativ mai mici în grupul căruia i-a fost administrat produsul pe baza de echinacea, propolis și vitamina C, decât în grupul placebo (cu 43%, 55% și, respectiv, 50%). Ceea ce înseamnă că, într-adevăr, echinacea și propolisul, combinate, își dovedesc eficiența în ceea ce privește ameliorarea simptomelor asociate infecțiilor de tract respirator în rândul copiilor.

Ce este echinacea și ce beneficii are pentru sănătate

Echinacea este o plantă medicinală originară în America de Nord, ce are un spectru larg de acțiune, însă cel mai des părinții o folosesc pentru a întări sistemul imunitar al copiilor și pentru a-i feri de infecțiile comune, răceli și viroze. Rădăcina acestei plante conține uleiuri volatile, flavonoizi glicoproteine, iar părțile aeriene conțin mai multe polizaharide, toate acestea contribuind la întărirea sistemului imunitar.

plante de echinaceea

Echinacea are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antivirale. Este deseori folosită în medicină alternativă pentru ameliorarea tusei și altor simptome specifice răcelii, gripei, bronșitei sau infecțiilor respiratorii superioare. Există persoane care utilizează frecvent suplimente pe bază de echinacea în sezonul rece sau atunci când se confruntă cu simptome de răceală, dar și pentru întărirea imunității.

Ce este propolisul și ce beneficii are pentru sănătate

Propolisul este o substanță rășinoasă aromată colectată de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci și este cunoscută încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice (bactericide, antivirale, antimicotice, antiinflamatorii, anestezice, analgezice, regeneratoare, antitoxice). Propolisul este folosit că produs apicol terapeutic în medicină populară pentru tratarea diferitelor afecțiuni, întrucât conține un complex de antibiotice vegetale și elemente chimice de care organismul uman are nevoie.

miere si propolis

Propolisul este și un bun remediu pentru tuse, având proprietăți vindecătoare asemenea mierii. Acționează ca un antiseptic și ameliorează inflamațiile de la nivelul tractului respirator. Este eficient în caz de tuse, calmând inflamația acută sau cronică de la nivelul bronhiilor, durerilor în gât în cazul laringitei și a inflamațiilor sinusurilor. De asemenea, propolisul previne și eventualele complicații care pot apărea după un episod de răceală sau gripă.

Un produs care combină eficient echinacee și a propolisul este TUSSODEP Sirop de la Dr.Phyto, de primă intenție în tuse iritativă (seacă), productivă, acută și persistentă. TUSSODEP sirop are la bază o combinație de fitoextracte standardizate și nutraceutice și este eficient în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare, calmând tusea iritativă și productivă.

Acțiunea antiinflamatoare a propolisului din TUSSODEP sirop se explică prin inhibarea sintezei de prostaglandine și leucotriene realizate de macrofage și eliberarea histaminei că răspuns la stimulii inflamatori. Are acțiune antivirală, bacteriostatică și bactericidă împotriva unor stafilococi și streptococi. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor prin stimularea sintezei de anticorpi și activității leucocitelor și macrofagelor.

Polizaharidele din echinacea susțin imunitatea prin activarea fagocitozei și stimularea fibroblastelor. Ambele principii au acțiune antivirală și antibacteriană prin inhibarea hialuronidazei, reducând astfel caracterul invaziv al microorganismelor patogene.

Soluțiile fitoterapeutice de la Dr.Phyto reprezintă o alternativă de primă intenție, blândă și delicată, dar eficientă, în abordarea tulburărilor funcționale și a patologiei sugarilor și copiilor! Descoperă și mai multe produse pentru imunitatea celor mici pe www.drphyto.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Prietenie versus conectare – una din nevoile de bază ale copiilor
  Prietenie versus conectare – una din nevoile de bază ale copiilor

  Cum au fost afectați copiii noștri de pandemie și cum le-a fost afectată viața socială, dar mai ales cum îi putem ajuta noi să treacă mai ușor de aceasta perioadă, vorbim cu...

  Pune tusea la colț cu Imunotus!
  Pune tusea la colț cu Imunotus!

  Dacă ar fi să facem un sondaj, tusea ar fi cu siguranță cel mai enervant simptom al răcelii. Deși este un mecanism de apărare al organismului, ce are scopul de a elibera căile...

  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora
  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora

  O problemă mai puțin întâlnită, denumită paralizie în somn, presupune inabilitatea de a-ți mișca corpul atunci când adormi sau când te trezești. Poate...

  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului
  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului

  Variațiile de zahăr din laptele mamei pot afecta creșterea copiilor, se arată într-un studiu comun realizat de Universitatea Turku și Universitatea din San Diego, California.

  Studiu: Anticoncepționalele pot provoca deficiențe de vitamina B12
  Studiu: Anticoncepționalele pot provoca deficiențe de vitamina B12

  Vitamina B12 este una dintre cele mai valoroase vitamine pentru organismul uman. În anumite condiții însă, inclusiv în urma administrării unor medicamente, absorbția ei...

  Studiu: Mamele care iau vitamina B12 în sarcină pot naște bebeluși liniștiți și cuminți
  Studiu: Mamele care iau vitamina B12 în sarcină pot naște bebeluși liniștiți și cuminți

  Vitamina B12 face parte dintre nutrienții esențiali pentru o stare de sănătate optimă, iar prezența ei este indispensabilă pe durata sarcinii. Parcurgând articolul de mai jos...

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Să nu exageram cu limitarea timpului în fața ecranelor! Sănătatea copiilor nu este afectată, spune un studiu
  Să nu exageram cu limitarea timpului în fața ecranelor! Sănătatea copiilor nu este afectată, spune un studiu

  Când vine vorba de timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor, părerile sunt împărțite. Unii părinți limitează accesul copiilor la telefon sau tabletă,...

  © 2022 Qbebe