Studiu: produsele pe bază de propolis și echinacea pot ameliora tusea copiilor

Studiu: produsele pe bază de propolis și echinacea pot ameliora tusea copiilor

Bianca Geica - Redactor Senior

Tusea se numără printre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și poate fi declanșată de numeroși factori: prezența unei infecții la nivelul aparatului respirator, astm, alergii sau reflux gastroesofagian. Indiferent de situație, atunci când cel mic tușește, este foarte important să apelezi, în primul rând, la sfatul unui specialist pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru însănătoșirea grabnică a prichindelului tău.

În același timp, îl poți ajuta pe cel mic să se simtă mai bine cu ajutorul unor remedii naturale, cu efect dovedit în ameliorarea tusei!

STUDIU: Produsele pe bază de propolis și echinacea pot ameliora tusea copiilor

Cu siguranță ai citit destul de multe despre beneficiile propolisului și plantei de echinacea asupra sănătății, mai ales când vine vorba de ameliorarea sau chiar tratarea infecțiilor respiratorii. Există și studii în acest sens, unul dintre cele mai ample, realizat în rândul a 430 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani, fiind publicat pe site-ul de specialitate JAMA Network. Conform acestui studiu, preparatele pe bază de echinacea, propolis și vitamina C au un rol cheie în prevenirea infecțiilor tractului respirator la copii și, automat, în ameliorarea tusei. 

copil care isi sufla nasul

Echinacea este considerat un stimulent imunitar și este utilizat, de obicei, pentru prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator superior. Propolisul, un produs rășinos natural colectat de albinele de miere, este utilizat, de asemenea, pentru gestionarea infecțiilor respiratorii, la fel și vitamina C, despre care s-a raportat că ar crește răspunsurile proliferative ale limfocitelor T, capabile să distrugă celulele maligne, în special celulele infectate cu viruși, și induce producerea de interferon în culturi celulare.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni, în rândul a 430 de copii împărțiți în două grupe: prima căreia i-a fost administrat un preparat pe bază de echinacea, propolis și vitamina C și a două grupa căreia i s-a administrat un produs placebo.

Dintre copiii care au prezentat unul sau mai multe episoade de boli ale tractului respirator în timpul celor 12 săptămâni de studiu, numărul total de episoade și numărul mediu de episoade per copil au fost semnificativ mai mici în grupul căruia i-a fost administrat produsul pe baza de echinacea, propolis și vitamina C, decât în grupul placebo (cu 43%, 55% și, respectiv, 50%). Ceea ce înseamnă că, într-adevăr, echinacea și propolisul, combinate, își dovedesc eficiența în ceea ce privește ameliorarea simptomelor asociate infecțiilor de tract respirator în rândul copiilor.

Ce este echinacea și ce beneficii are pentru sănătate

Echinacea este o plantă medicinală originară în America de Nord, ce are un spectru larg de acțiune, însă cel mai des părinții o folosesc pentru a întări sistemul imunitar al copiilor și pentru a-i feri de infecțiile comune, răceli și viroze. Rădăcina acestei plante conține uleiuri volatile, flavonoizi glicoproteine, iar părțile aeriene conțin mai multe polizaharide, toate acestea contribuind la întărirea sistemului imunitar.

plante de echinaceea

Echinacea are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antivirale. Este deseori folosită în medicină alternativă pentru ameliorarea tusei și altor simptome specifice răcelii, gripei, bronșitei sau infecțiilor respiratorii superioare. Există persoane care utilizează frecvent suplimente pe bază de echinacea în sezonul rece sau atunci când se confruntă cu simptome de răceală, dar și pentru întărirea imunității.

Ce este propolisul și ce beneficii are pentru sănătate

Propolisul este o substanță rășinoasă aromată colectată de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci și este cunoscută încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice (bactericide, antivirale, antimicotice, antiinflamatorii, anestezice, analgezice, regeneratoare, antitoxice). Propolisul este folosit că produs apicol terapeutic în medicină populară pentru tratarea diferitelor afecțiuni, întrucât conține un complex de antibiotice vegetale și elemente chimice de care organismul uman are nevoie.

miere si propolis

Propolisul este și un bun remediu pentru tuse, având proprietăți vindecătoare asemenea mierii. Acționează ca un antiseptic și ameliorează inflamațiile de la nivelul tractului respirator. Este eficient în caz de tuse, calmând inflamația acută sau cronică de la nivelul bronhiilor, durerilor în gât în cazul laringitei și a inflamațiilor sinusurilor. De asemenea, propolisul previne și eventualele complicații care pot apărea după un episod de răceală sau gripă.

Un produs care combină eficient echinacee și a propolisul este TUSSODEP Sirop de la Dr.Phyto, de primă intenție în tuse iritativă (seacă), productivă, acută și persistentă. TUSSODEP sirop are la bază o combinație de fitoextracte standardizate și nutraceutice și este eficient în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare, calmând tusea iritativă și productivă.

Acțiunea antiinflamatoare a propolisului din TUSSODEP sirop se explică prin inhibarea sintezei de prostaglandine și leucotriene realizate de macrofage și eliberarea histaminei că răspuns la stimulii inflamatori. Are acțiune antivirală, bacteriostatică și bactericidă împotriva unor stafilococi și streptococi. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor prin stimularea sintezei de anticorpi și activității leucocitelor și macrofagelor.

Polizaharidele din echinacea susțin imunitatea prin activarea fagocitozei și stimularea fibroblastelor. Ambele principii au acțiune antivirală și antibacteriană prin inhibarea hialuronidazei, reducând astfel caracterul invaziv al microorganismelor patogene.

Soluțiile fitoterapeutice de la Dr.Phyto reprezintă o alternativă de primă intenție, blândă și delicată, dar eficientă, în abordarea tulburărilor funcționale și a patologiei sugarilor și copiilor! Descoperă și mai multe produse pentru imunitatea celor mici pe www.drphyto.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Studiu: părinții care au avut rezultate slabe la matematică în copilărie nu ar trebui să-și ajute copiii la teme. Uite motivul!
Studiu: părinții care au avut rezultate slabe la matematică în copilărie nu ar trebui să-și ajute copiii la teme. Uite motivul!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor
  Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor

  Aproximativ 95% dintre familiile vulnerabile din România nu le pot satisface copiilor nevoile bazale. Un sondaj al ONG-ului Salvați Copiii arată că celor mici le lipsesc alimentele,...

  Imunitate puternică, copil fericit
  Imunitate puternică, copil fericit

  Odată cu noul an școlar, vine și toamna cu schimbări de temperatură și, bineînțeles, răceli de care parcă nu mai scăpăm. Soluția de a ține copiii departe de viroze este...

  Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?
  Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?

  Un nou studiu publicat de JAMA (Journal of the American Medical Association) arată că un sfert din populația părinților din SUA au mințit în legătură cu metodele de testare și...

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Tusea la copii
  Tusea la copii

  Tusea la copii reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de neliniște pentru părinți. Însă medicii ne sfătuiesc să nu intram mereu în panica atunci când cei mici...

  Tusea la bebelusi: informatii utile
  Tusea la bebelusi: informatii utile

  Tusea bebelușului tău nu trebuie să te îngrijoreze, cel puțin nu intra în panică de la primul acces de tuse. În primul rând, ar trebui să verifici dacă tusea...

  Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor
  Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor

  Cârceii apar de regulă în ultimele luni de sarcină, mai ales noaptea și sunt foarte dureroși. Află cum poți să ameliorezi durerea și cum poți preveni apariția lor!

  Este periculoasa tusea seaca la bebelusi ?
  Este periculoasa tusea seaca la bebelusi ?

  Tusea seacă la bebeluși poate fi un semn că aerul pe care îl respiră copilul nu este tocmai curat sau poate indica o boală. Important este sa nu intri în panică....

  © 2024 Qbebe