Top 10 porunci de la pediatru când afară este caniculă

Top 10 porunci de la pediatru când afară este caniculă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vremea extrem de caldă poate să provoace o mulțime de probleme de sănătate copiilor, în special a celor de vârstă mică. Află câteva informații importante care te vor ajuta să preîntâmpini o serie de complicații, precum și sfaturile de bază pe care le oferă pediatrul atunci când este caniculă.

Informații importante despre caniculă

În primul rând, înainte de a ieși la plimbare este bine să verifici temperatura din exterior. Astfel, dacă este caniculă, evită să scoți copilul la plimbare și menține-l într-un mediu răcoros. În cazul în care ai de făcut drumuri într-o zi toridă, este bine să le faci fie dimineața devreme, fie după amiaza, după ora 16. În acest sens CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) recomandă limitarea activităților din exterior dimineața și seara, iar Academia Americană a Pediatrilor recomandă evitarea intervalului 10 am-4pm, ideal pentru masa și somnul de prânz.

Dacă ieșitul afară este inevitabil pe vreme caniculară, încearcă să rămâi cât mai mult posiibil la umbră, să îți hidratezi copilul din abundență și să îi oferi fructe și legume (au o cantitate ridicată de apă în compoziție), să îl îmbraci în haine largi și deschise la culoare, iar pe cap să îi pui o pălărie/șapcă care să îl protejeze de razele soarelui. Reține că nu trebuie niciodată să îți lași copilul nesupravegheat în mașină, indiferent de temperatura din interior sau de exterior.

Un aspect deosebit de important de reținut atunci când este foarte cald vizează protecția solară, obligatorie pentru toți copiii. Pentru cei care au peste 6 luni trebuie să fie protejați cu un produs cu minim 15 SPF, reaplicat la fiecare două ore. Sub vârsta de 6 luni specialiștii interzic expunerea la soare deoarece au pielea extrem de sensibilă. Reține însă că deși produsul respectiv poate proteja împotriva razelor ultraviolete nocive, nu va proteja copilul de căldură. CDC recomandă ca produsul de protecție solară să fie aplicat cu 15-30 minute înaine de expunerea la soare, iar Academia Americană a Pediatrilor recomandă ca bebelușii sub 6 luni să fie protejați prin vestimentație, aplicând mici cantități de produs de protecție solară pe față și mâini.

Copiii sunt extrem de activi și energici, prin urmare trebuie să ai grijă la planificarea activităților exterioare. Astfel, multe activități sportive se desfășoară vara, motiv pentru care este important să existe o zonă unde să fie protejați de razele solare. Când temperatura exterioară este insuportabilă, este de preferat ca activitatea să se desfășoare în interior.

porunci de la pediatru cand afara este canicula

Top 10 porunci de la pediatru când afară este caniculă

Doamna doctor Anca Ioana Mitrea din cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover Constanța completează:

"Pe perioada verii expunerea inadecvată la soare, cât și nerespectare unor reguli de protecție, supun organismul unui stres termic cu efecte imediate asupra stării de sănătate și risc vital. 

1. Evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10-17

2. Îmbrăcăminte adecvată: capul va fi acoperit, haine din materiale naturale în culori deschise
3. Aplicarea cremei de protecție solară cu SPF 50+pe zonele neacoperite de îmbrăcăminte
4. Administrarea repetată de lichide ușor reci, chiar dacă nu există senzație de sete
5. Se vor consuma fructe și legume (aport de apă și minerale), se evită alimentele perisabile și greu digerabile (ex: maioneza, smântâna, frișca, prăjeli, carne tocată)
6. Limitarea efortului fizic
7. Evitarea unui decalaj termic mai mare de 8 grade Celsius între încăperi/vehicule răcite cu aer condiționat și temperatura exterioară

8. Nu se vor lăsa copiii să staționeze în mașină chiar dacă există un geam deschis
9. Se evită deplasările cu vehicule fără aer condiționat între orele 9-18
10. Prezentarea imediată la medic dacă se observă: arsuri solare, semne de deshidratare, semne neurologice (oboseală intensă, apatie, cefalee, fotofobie, confuzie).

Organismul produce căldură prin metabolism celular și activitate musculară. Cel mai eficient mod de a elimina surplusul de căldură și menținerea unei temperaturi corporale constante este perspirația (pierderi insensibile apă) și transpirația.

Copiii prezintă o suprafață corporală mult mai mare raportat la greutate și un raport al apei extracelulare crescut față de adulți. Aceste două aspecte îi predispun la o deshidratare ce se instalează ușor și evoluează rapid. Agresiunea termică presupune pe lângă deshidratare, tulburări electrolitice și vasodilatație. La nivel cerebral vasodilatația produce edem cerebral de diverse grade, de la stare de iritabilitate, senzație de amețeală, până la cefalee intensă, vărsături, fotofobie, pierderea stării de conștiență.

Copiii mai predispuși la hipertermie sunt: sugarii, copiii mici (sub vârsta de 3 ani), copiii cu diaree, vărsături, cei cu obezitate, boli cronice, cei aflați în tratament cu antihistaminice, diuretice.

Cele mai ușoare forme de agresiune termică sunt crampele musculare, care apar la copiii ce fac efort fizic și extenuarea termică.

Insolația reprezintă o urgență medicală ce se manifestă prin: creșterea temperaturii corporale; piele fierbinte, roșiatică; erupție la nivelul tegumentelor; cefalee; respirații superficiale; oboseală extremă, confuzie.
Șocul termic este ultima treaptă de gravitate a agresiunii termice caracterizat de: temperatură rectală peste 40 grade C, piele uscată și fierbinte, respirații rapide, puls rapid neregulat, hipotonie generalizată, halucinații, delir, convulsii, pierderea stării de conștiență.

Primele măsuri care se pot lua în caz de agresiune termică prin căldură la copil

- Scoaterea acestuia din mediul ambiant supraîncălzit și amplasarea sa într-o cameră răcoroasă
- Dacă este conștient, cooperant i se administrează lichide ușor reci, soluții electrolitice
- I se aplică comprese reci (răcite cu apă la temperatura 20-22 grade C, NU cu gheață!!!) pe cap, gât, torace
- Duș sau baie cu apă la temperatura camerei
- Adresare către medic dacă copilul prezintă:
1. febră
• sub 3 luni, T mai mare de 38 grade C
• 3 luni-3 ani, T mai mare de 39 grade C
• Orice vârstă, febră peste 24 ore
2. semne de deshidratare
• tegumente și mucoase uscate
• ochi încercănați
• sete intensă
• fontanela anterioară deprimată la sugar
• urina închisă la culoare sau în cantitate mică
3. semne neurologice
• oboseală extremă
• stări de iritabilitate accentuată la sugari
• apatie
• cefalee (la copii mari)
• fotofobie însoțită de vărsături
• convulsii
• halucinații, delir
• pierderea stării de conștiență
În loc de concluzii, o recomandare:
Bucurați-vă de vară responsabil!"

porunci de la pediatru cand afara este canicula

De reținut

Există unele medicamente care pot să influențeze riscul copilului tău de a avea o reacție extremă la căldură (accident vascular cerebral), făcându-l mai sensibil față de razele soarelui. Dacă copilul tău urmează o medicație, discută cu medicul pediatru și cu farmacistul dacă trebuie să fii precaut în acest sens.

Un aspect important este să nu folosești pături sau ale obiecte pentru a acoperi căruciorul de soare deoarece poți crește drastic temperatura copilului. Conform unui experiment în care vremea exterioară era 22 grade Celsius, un cărucior acoperit cu pătură a ajuns la 34 grade Celsius în doar 30 minute.

În ceea ce privește apa, Organizația Mondială a Sănătății este de părere că bebelușii mai mici de 6 luni nu au nevoie de apă, dar copiii mai mari trebuie să primească. Copiii hrăniți cu biberonul pot necesita mese mai dese pentru a-și menține hidratarea, iar cei alăptați să fie hrăniți mai frecvent în perioade caniculare (și mama trebuie să fie bine hidratată).
Urmărește aceste simptome ale îmbolnăvirilor asociate caniculei; te vor ajuta să împiedici copilul să sufere o problemă de sănătate: transpirații abundente, crampe musculare (picioare și abdomen), piele mai roșie/mai palidă decât de obicei sau umedă, amețeală/senzație de leșin, sete intensă, durere de cap, greață și/sau vărsături, urină de culoare închisă sau urinare redusă, respirație superficială și ritm cardiac rapid, schimbări comportamentale precum tantrumuri/comportament irascibil/agresiv sau letargie.

Citește și: Canicula: probleme care pot să apară la bebeluși 

Surse: www.thechildren.com; www.mother.ly; www.getsurrey.co.uk; https://childslife.ca

Articolul urmator
Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, părinți! Ce obiecte NU trebuie lăsate în mașină pe caniculă. Riscă să explodeze!
    Atenție, părinți! Ce obiecte NU trebuie lăsate în mașină pe caniculă. Riscă să explodeze!

    Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut câteva recomandări cu privire la obiectele care nu trebuie lăsate sub nicio formă în mașină, pe caniculă,...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină
    Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

    Printre cele mai așteptate momente ale vacanței de vară se numără și zilele cu bălăceală în mare sau la piscină. Cu mic, cu mare, ne adunăm și, plini de voie-bună,...

    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii
    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii

    Este esențial ca educația copiilor noștri să includă valori și principii care să-i ajute să devină adulți responsabili și empatici. Una dintre cele mai cunoscute liste de astfel...

    O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături
    O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături

    Autoritățile avertizează: nu lăsați copiii singuri în mașină, mai ales în zilele caniculare, fiindcă se pot produce tragedii. În soare, autoturismele se...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    „Nu poți să umbli cu burta pe afară!” O mamă în lacrimi după ce a fost dată afară de la sala de fitness
    „Nu poți să umbli cu burta pe afară!” O mamă în lacrimi după ce a fost dată afară de la sala de fitness

    O mămică a fost dată afară de la sala de fitness dintr-un motiv cel puțin absurd - i se vedea burta. Femeia a fost nevoită să părăsească locul respectiv, iar când a ajuns...

    © 2024 Qbebe