Totul despre Prednison la copii

Totul despre Prednison la copii

Roxana Cristea

Prednisonul are o gama larga de utilizari. La copii, cel mai frecvent, este prescris pentru a trata atacuri de astm, reactii alergice, artrita, dar si pentru o varietate de boli endocrine, oftalmologice sau respiratorii. Prednisonul la copii trebuie administrat cu precautie. De asemenea iti trebuie putere mare de convingere pentru ca nu are un gust tocmai placut, dar efectele terapeutice sunt recunoscute in lumea medicala pediatrica. In ciuda temerilor de efecte secundare prednisonul poate fi una dintre cele mai importante tipuri de medicamente descoperite vreodata.

copil bolnav

Ce este prednisonul?

Prednisonul este un steroid oral sintetic folosit pentru tratamentul afectiunilor inflamatorii. Capacitatea sa de a reduce inflamatia explica gama larga de utilizari si varietatea de afectiuni tratate cu acest medicament. Prednisonul este medicament sintetic glucocorticoid, foarte frecvent prescris de medici. Acesta suprima raspunsul inflamator care apare in urma infectiilor patogene sau provocate de rani, fapt pentru care este mentionat ca un imunosupresor. Reactiile negative provocate in organism de o inflamatie sau atunci cand sistemul imunitar este in stare de alerta din cauza alergenilor pot fi oprite cu ajutorul prednisonului.

Pentru ce este utilizat prednisonul la copii?

Prednisonul are o gama larga de utilizari. La copii este recomandat pentru tratarea astmului, alergiilor, artritei, leucemiei acute, hiperplazie suprarenala congenital, insuficienta corticosuprarenala si sindrom nefrotic. De asemenea, este indicat pentru o varietate de alte boli endocrine, de colagen, dermatologice, alergice, oftalmologice, respiratorii, hematologice, neoplazice, gastro-intestinale si tulburari ale sistemului nervos. Utilizarea sa este recomandata si dupa un transplant de organe. Aceasta indicatie este pentru a preveni respingerea organului de catre organism si inflamatia care poata sa apara in cazul in care sistemul imunitar recunoaste organul implantat ca un corp strain.

Detalii despre prednison

- In ciuda temerilor de efecte secundare, a dezinformarii si a confuziei cu steroizi anabolizanti, care sunt utilizati de cei care vor sa aiba o masa musculara dezvoltata, dupa descoperirea antibioticelor, prednisonul poate fi una dintre cele mai importante tipuri de medicamente descoperite de lumea civilizata.
- Prednisonul este ieftin
- Doza de prednison recomandata difera in functie de afectiunea pe care o are copilul. Cel mai bine este sa apelezi la medic pentru reteta.
- Da-i copilului prednisonul cu alimente (lapte sau supa) pentru a reduce riscul de diaree sau de dureri de stomac
Forme de prednison:
Prednisonul este disponibil intr-o varietate de gramaje, de la 2.5 la 50 de mg.
Copiii mai mici care nu pot inghiti pastile, primesc de la medic un steroid oral (prednisolon) cum ar fi Prelone sau Orapred (pot fi si alte denumiri pe piata farmaceutica)
Copiii care au nevoie de o forma injectabila ar trebui sa primeasca metilprednisolon sub numele de depo-Medrol sau Solu-Medrol (pot fi si alte denumiri pe piata).

Efectele secundare ale prednisonului

Cele mai frecvente efecte adverse, care apar dupa ce copilul a urmat un tratament cu prednison, sunt: slabiciune musculara, osteoporoza, fracturi, sindromul Cushing, supresia axului hipofizo - suprarenale , suprimarea de crestere , intoleranta la glucoza , acnee , edeme, hipertensiune arteriala , hipokaliemie , alcaloza , cataracta , glaucom , ulcer peptic , greata , varsaturi , dureri de cap , vertij , convulsii , psihoze , pseudotumora cerebrala , si atrofie a pielii . Unii copii pot dezvolta , de asemenea, schimbari de dispozitie , devin iritabili si au probleme cu somnul atunci cand iau prednison .

Sfaturi utile privind administrarea prednison la copii:

Cele mai multe efecte secundare, in special supresia de crestere, edemul si problemele sistemului imunitar, se vor inrautatii daca prednisonul este luat pe termen lung si vor fi mai putin probabile daca tratamentul dureaza putin timp.
Desi este unul din cele mai utile medicamente utilizate in pediatrie, mai ales in caz de astm sever, efectele secundare sunt foarte grave daca utilizezi prednisonul in mod abuziv sau supradozat. Acest medicament trebuie prescris de medic (de fiecare data).

Copilul tau nu trebuie sa ia prednison daca are sensibilitate la acest medicament sau daca are o infectie fungica sistemica.
Suna medicul pediatru daca micutul pacient este sub tratament cu prednison si a fost expus la rujeola sau varicela.
In cazul in carecopilul tau are astm si ia frecvent prednison, atunci ar trebui sa-i fie administrate medicamente care sa protejeze mucoasa gastrica sau antihistaminice. Exista riscul aparitiei gastritei sau chiar a ulcerului gastro-duodenal , de aceea anunta medicul in cazul in care observi: scaune negre sau scaune cu sange, copilul se vaita de dureri abdominale intense sau ti se pare anemic, obosit, fara chef de joaca.

Se recomanda ca dieta copilului care ia prednison sa fie bogata in calciu (produse lactate) si vitamina D (peste, galbenus de ou). De asemenea, dieta ar trebui sa fie bogata in proteine (carne) si in potasiu (banane, suc de rosii) . Mancarea nu trebuie sa fie foarte sarata. Altfel pot sa apara endeme.

Exercitiile fizice sunt si ele recomandate atunci cand copilul ia prednison. Si asta pentru ca exista riscul ca masa osoasa sa scada. Mersul pe jos, alergarea usoara, cataratul, dansul sunt activitati sportive recomandate in acest caz.
Se recomanda monitorizarea cresterii copilului care ia prednison.
Vaccinarile sunt contraindicate in cazul in care copilul este sub tratament cu prednison.

Ce scrie in prospectul prednisonului?

Compozitie
Comprimate continand prednison 5 mg.
Actiune terapeutica
Derivat cortizonic antiinflamator si antialergic cu actiune intensa; creste catabolismul proteic, creste glicemia, stimuleaza sistemul nervos central, inhiba functia cortico-suprarenalei; actiunea de favorizare a retentiei hidrosaline este slaba. Efectul se dezvolta dupa 2-3 ore si se mentine 12-36 ore dupa administrarea orala.
Indicatii
Boli reumatismale si colagenoze: poliartrita reumatoida, cardita reumatismala, lupus eritematos diseminat, dermatomiozita, sclerodermie, periartrita nodoasa; boli alergice: astm bronsic, alergie alimentara, alergie medicamentoasa, alergie la polen, boala serului, edem angioneurotic, anafilaxie etc.; necroza hepatica subacuta, hepatita cronica activa, hepatita alcoolica acuta, boala Crohn, colita ulceroasa si ulcerohemoragica, glomerulonefrita acuta cu oligurie marcata sau anurie, nefroza, sarcoidoza, fibroza pulmonara, anemie hemolitica dobandita, purpura trombopenica idiopatica, leucemie limfatica, limfosarcom; stari infectioase si toxice grave; boli de piele: dermite alergice si eczeme, eritrodermie exfoliativa, pemfigus, psoriazis etc.; boli de ochi: episclerite, sclerite, keratite, irite, iridociclite si alte afectiuni cu caracter inflamator sau alergic .
Doze si mod de administrare
Adulti: doza de atac - 30-80 mg/zi (sau mai mult), se scade treptat pana la doza de intretinere de 5-15 mg/zi; copii: doza de atac - 1-3 mg/kg corp si zi (sau mai mult), doza de intretinere 0,25-0,50 mg/kg corp si zi. Se recomanda ca doza de intretinere sa se administreze intr-o singura priza, dimineata, eventual in schema alternativa (cantitatea echivalenta o data la 2 zile); ori de cate ori este posibil se incearca oprirea medicatiei prin micsorarea treptata a dozei.
Contraindicatii
Ulcer gastric sau duodenal, psihoze, cetoacidoza diabetica, osteoporoza, sindrom Cushing, infectii fungice sistemice, infectii amebiene, herpes zoster, herpes simplex, varicela si poliomielita. Este interzisa vaccinarea, mai ales cea antivariolica in cursul tratamentului cortizonic.
Masuri precautie
Prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii, in diabet zaharat (se controleaza glicemia, se creste doza de insulina sau antidiabetice orale), in insuficienta renala si la uremici, in bolile convulsive si in miastenia grava, in insuficienta cardiaca, la hipertensivi si cand exista tendinta la tromboza vasculara. Prudenta in bolile infectioase, unde este obligatorie asocierea chimioterapiei sau antibioterapiei specifice.
Reactii adverse
Pirozis, epigastralgii, activarea sau agravarea ulcerului gastroduodenal, hiperglicemie cu agravarea sau activarea diabetului, insomnie, agitatie, chiar tulburari psihotice, cataracta subcapsulara posterioara, glaucom, cresterea catabolismului proteic cu osteoporoza si miopatie, striuri, telangiectazii, petesii, echimoze cutanate, acnee, tulburari sexuale, intarzierea cresterii la copii, deprimarea reactiilor imunologice si inflamatorii cu favorizarea infectiilor, intarzierea vindecarii plagilor, necroza osoasa aseptica, vasculita, pancreatita; retentie de sare si apa, pierderea de potasiu, tendinta de crestere a presiunii arteriale. Dozele mari si tratamentul indelungat pot provoca fenomene de hipercorticism exogen (fata de tip in luna plina, adipozitate); de asemenea pot aparea fenomene de hipocorticism endogen (datorita inhibarii functiei, chiar atrofiei suprarenale ).
Oprirea administrarii prednisonului la copii se face numai la recomandarea medicului. Altfel vorbim despre alte efecte secundare.

Surse: pediatrics.about.com; roportal.ro; sfatulmedicului.ro; pediatrics.med.nyu.edu
Articolul urmator
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am devenit o familie poliamoroasă după șapte ani de căsnicie și doi copii: „Totul s-a întâmplat natural”
    Am devenit o familie poliamoroasă după șapte ani de căsnicie și doi copii: „Totul s-a întâmplat natural”

    În ultimii ani, auzim tot mai des despre cupluri care hotărăsc să devină „trupluri”, intrând în relații poliamoroase. O asemenea alegere au făcut și doi...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația
    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația

    Orice femeie își dorește alături un partener grijuliu, iubitor și protector, care să îi ofere un sentiment de siguranță. Dar ce se întâmplă atunci când...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    Totul despre albinism
    Totul despre albinism

    Albinismul este o afectiune genetica rara care cauzeaza insa o serie de probleme de sanatate. Vom afla in continuare ce simptome prezinta, cum poate fi diagnosticat si ce modalitati de...

    © 2024 Qbebe